Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Як створити сильний бренд роботодавця: 14 порад
Новини
18.10.2019
Як створити сильний бренд роботодавця: 14 порад
 

Будуєте ви свій Employer Brand чи ні — він у вас є. Але в часи, коли незаплямовану репутацію від фейспалму відділяє один допис екс-працівника, — дуже важливо, щоб цей процес був керованим та усвідомленим.

До вашої уваги — поради щодо створення бренда роботодавця від експертів robota.ua. HR-менеджери Маргарита Абрамович і Юлія Чорна, а також менеджер із внутрішніх комунікацій Христина Березна розповіли, як залучати бренд-амбасадорів, розпочинати з «серця» компанії — власної команди, і чому ціннісна пропозиція має формуватися за принципом… «інь та янь».

1. Працюйте на два фронти

Є дві вагомі причини, щоб цілеспрямовано будувати бренд на ринку праці: залучення та утримання. «Employer Brand — це «смачно» як для пошукачів, так і для працівників, — відзначає Юлія. — Компанії з сильним внутрішнім брендом простіше зберігати таланти — адже це є відображенням відносин із людьми. А зовнішній бренд підвищує кількість відгуків на вакансії та вірогідність того, що найкращий кандидат прийме офер».

2. Грайте на довгу та на випередження

Інвестуючи в бренд роботодавця сьогодні, ви полегшуєте собі життя завтра. «Відома компанія з позитивними відгуками притягує кандидатів, наче магніт, — вважає Маргарита. — Люди спілкуються, діляться інформацією та порадами щодо роботи. Чим кращий бренд — тим більше шансів, що «зірки» шукатимуть шляхи до вашої компанії самі, навіть не чекаючи на офіційне запрошення».

3. Розпочніть з команди

«Проте яскрава зовнішня картинка — це ще не гарантія успіху. Насамперед важливо те, як компанія ставиться до співробітників, — акцентує Христина. — Якщо те, що транслюється, суперечить тому, що є насправді — це псує репутацію. Не варто прикрашати реальність для кандидатів — люди все одно побачать усе на власні очі». Тобто краще розпочати роботу з «серця» компанії — власної команди, і вже потім транслювати свої цінності та переваги.

Розповідайте про будні своєї команди, щоб достукатися до зовнішньої аудиторії. «Наприклад, у robota.ua активно розвиваються Instagram-акаунт та Youtube-канал, де ми розміщуємо фотозвіти та влоги про своє життя. Це цікаво і нам, і кандидатам, адже дозволяє зрозуміти, в якій культурі доведеться працювати», — додає менеджер із внутрішніх комунікацій.

4. Проведіть опитування

Починати аудит бренда є сенс із цього простого, але надзвичайно важливого кроку — спитати у колег їхню думку: чи задоволені вони роботою? Чи залучені в спільну справу? Що вони хотіли б змінити? «Можливо, впевненість у тому, що все ідеально, — безпідставна, і саме працівники допоможуть це зрозуміти, — відзначає Юлія. — Так ви виявите проблему і зрозумієте, як покращити ситуацію. А отже — зможете зменшити плинність і залучити більше талантів із ринку».

5. Готуйте бренд-амбасадорів

Жоден сайт не розповість про вашу організацію так щиро та красномовно, як співробітники. «Якщо люди люблять свою компанію, команду та роботу — вони є обличчям, посланцями вашого бренда на ринку праці, — відзначає Христина. І з посмішкою пригадує: — Наприклад, я не втрачаю жодної можливості презентувати компанію — навіть якщо до мене підходять просто на вулиці, коли бачать нашу «фірмову» брендовану еко-сумку».

6. Проводьте вихідне інтерв’ю

Екс-працівники — це цінне джерело інформації, яка допоможе покращити бренд, адже люди, які звільняються, більш щирі у своєму зворотному зв’язку. «Прощайтеся красиво і просіть колег, які звільняються, порекомендувати — що саме можна оптимізувати в роботі», — рекомендує Христина.

На думку Маргарити, дуже показові відповіді на питання: «Чи будете ви рекомендувати нашу компанію як роботодавця надалі?», «Чи повернулися б ви до нас, і на яку позицію?» «Це дозволяє краще зрозуміти ставлення працівника до компанії, а також дає інформацію на перспективу — адже фахівець може повернутися пізніше, з новими знаннями та досвідом», — коментує HR-менеджер.

7. Не мовчіть

Важлива інвестиція в Employer Brand — налагоджені процеси з надання зворотного зв’язку. «Навіть якщо кандидат та компанія не підійшли одне одному наразі — це не перекреслює можливість співпраці в майбутньому, — впевнена Юлія. — Не можна просто забувати про пошукачів. Якщо ви справите позитивне враження, то зможете запросити фахівця в команду, коли матимете релевантну позицію для нього».

8. Використовуйте рекомендації колег

Це золота жила в пошуку талантів. «У robota.ua інструмент працює на «відмінно» — дозволяє знаходити продуктивних та, що важливо, лояльних співробітників, — розповідає Юлія. — Насамперед завдяки тому, що працівники знають культуру компанії зсередини і розуміють, які кандидати підходять їй, наче пазли». Щоб підтримати такі ініціативи, компанія робить розсилки з вільними вакансіями, а також пропонує тим, хто успішно привів у компанію знайомого, приємні подарунки.

9. Працюйте офлайн та онлайн

Наприклад, гарний спосіб заявляти про себе наживо — це ярмарки вакансій, які орієнтовані насамперед на залучення студентів та випускників. Але фокус усе більше зміщується на онлайн-майданчики. «Відстежуйте, що люди пишуть про компанію в соцмережах та на сайтах з відгуками, — це дійсно впливає на бренд, адже більшість кандидатів, перш ніж прийти на співбесіду, вивчають такі ресурси», — нагадує Маргарита. Отже, варто аналізувати та реагувати на зворотний зв’язок, об’єктивний та не дуже, в інтернеті та поза ним.

10. Діджиталізуйтесь

З кожним роком більшає частка людей, які отримують інформацію — зокрема про роботодавців, та шукають усе — включно з роботою, через смартфони. Це варто враховувати і адаптуватися. Важливо робити все, щоб людям було зручно проглядати ваші вакансії та відгукуватися на них із гаджетів. Так, robota.ua залучає всі можливі інструменти, щоб спростити комунікації пошукачів та роботодавців — запущений чат на сайті для «блискавичного» зв’язку, найближчим часом планується запуск чат-бота в Telegram. «А частина роботи, яка раніше виконувалася вручну, тепер делегована команді машинного навчання та штучному інтелекту Eva, — наводить приклад Юлія. — Він працює за принципом сайтів знайомств, знаходить «матчі» між резюме та вакансіями та «зводить» найбільш релевантні «пари» кандидатів і роботодавців».

11. Залучайте колег

«HR-відділ зазвичай «заряджає», ініціює процеси з побудови Employer Brand, але це — заскладна справа, щоб займатися нею самотужки, — вважає Юлія. — Тож опікуватися брендом має команда зацікавлених та компетентних співробітників, окрім HR». Обов’язкова персональна участь топ-менеджерів, маркетологів, і мережа бренд-амбасадорів — залучених співробітників, які хочуть транслювати цінності роботодавця.

12. Розвивайтесь невпинно

«Бренд — це не константа: потрібно постійно проводити його апдейт. На ринку праці вибирають саме кандидати, отже, роботодавці мають покращувати себе щодня», — вважає Юлія. Навіть якщо зараз Employer Brand приваблює кращі таланти, варто постійно тримати руку на пульсі: проводити аудит, опитування співробітників, стежити, чи не змінився тон відгуків на ринку праці серед кандидатів та екс-працівників.

13. Гроші наперед?

Немає бюджету — немає бренда роботодавця. Так? Ні: багато ініціатив, які покликані зміцнювати Employer Brand, можна реалізувати з мінімальними витратами. «Наприклад, наш проект з розробки цінностей, у який були залучені всі співробітники, ми реалізували власними силами — керівників, HR-менеджерів та штатного дизайнера, який допомагав з візуалізацією, — пригадує Маргарита. — Ми провели опитування, транслювали результати, створили тематичні ролики про цінності — «акторами» були наші співробітники. Знадобилися лише мінімальні витрати на оператора, а також на набори мотиваційних наліпок із нашою корпоративною тотемною твариною — єнотом».

«Корпоративні екскурсії в офіс для школярів коштували нам лише часу та сил — щоб вигадати для дітей цікавий квест відділами. А захоплених відгуків було безліч», — наводить приклад Юлія. — Також ми проводили благодійний День лимонаду — підтримали фонд «Таблеточки» у всеукраїнській ініціативі зі збору коштів».

14. Пропонуйте максимум переваг

Щоб мати сильний бренд, недостатньо запропонувати привабливі зарплати. «Це важливий фактор, але якщо це єдина перевага — марно очікувати чергу кандидатів, — відзначає Юлія. — Ваша пропозиція має бути збалансованою, наче «інь та янь» — містити матеріальні і нематеріальні переваги, адже людям важливий цілий комплекс цінностей, зокрема, компенсаційний пакет, навчання та можливості розвитку, неформальне життя, культура тощо».

Враховуйте все та шукайте баланс — у формуванні бренда роботодавця немає дрібниць.

Вас может заинтересовать

Журнал для руководителей и HR-ов «Управление персоналом»

«Управление персоналом» — первое и единственное на сегодняшний день специализированное периодическое издание в Украине для профессионалов в сфере управления человеческими ресурсами.

О журнале
Свежий номер
Пролистать журнал

Приобрести издание

 
Rabota.ua

Переглядів: 2838 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Як залучити найкращих співробітників: стратегії, які працюють
Десять ідей, як мотивувати працівників нематеріально
Що насправді приховує тренд «тихого звільнення»
Як підвищити продуктивність у працівників: поради роботодавцям
Підвищуємо індикатори щастя працівників під час війни
В Британии начали масштабный эксперимент с 4-дневной рабочей неделей
Що таке резильєнтність, або Як мотивувати й надавати сил команді під час війни?
HR-бренд: что сейчас требуется соискателям?
Що демотивує працівників: 10 факторів
Как отметить успехи коллектива: 12 стратегий от экспертов Форбс
Антимотивація для віддалених працівників, або Як відбити у дистанційників бажання працювати?
Чому компанії втрачають новачків: топ-7 причин та як цього запобігти
Почему люди на самом деле увольняются: 9 факторов, которые важнее зарплат и бонусов
Три стратегии, которые помогут команде «проснуться»
Как снизить текучесть кадров?
Как повысить эффективность временного персонала в ритейле?
Как мотивировать персонал без затрат?
Три драйвери утримання лінійного персоналу в роздрібних мережах
Теорії мотивації X, Y, Z. Як ви керуєте командою?
Девять способов поощрить удаленных сотрудников
Як зробити офіс комфортним влітку: топ-10 ідей
Цікаві дні в офісі: 13 креативних ідей
Як створити систему мотивації на основі теорії Герцберга
10 способів порадувати й здивувати співробітників
Теория «пряника»: инициатива снизу
Временные сотрудники: стратегия мотивации
Корпоративна валюта: як і навіщо запроваджувати її?
Фактори, що впливають на мотивацію та утримання співробітників
Как мотивированные сотрудники влияют на бизнес-показатели
5 поколений в одной компании: комфортная среда для всех
Лояльність персоналу
Віддалені карантином: нові-старі методи управління командою
Движущая сила: 4 фактора нематериальной мотивации в бизнесе
Новые вызовы: как настроить команду на эффективную работу
Как компании поддерживают в сотрудниках командный дух
Как привлекать и мотивировать почасовых сотрудников
Как мотивировать сотрудников во время кризиса
Как работать с сотрудниками разных поколений: X, Y, Z
Как удержать самых эффективных сотрудников
Бренд роботодавця в соцмережах: 7 правил та важливі підказки
Бренд роботодавця не йде на карантин: 6 порад від HR-маркетолога
KPI или ценности компании: что больше влияет на трудоспособность команды?
Что посмотреть: лучшие фильмы для мотивации сотрудников
Вихідний для розбитого серця й кімната для сну: 11 цікавих мотиваційних опцій
Как замотивировать производственный персонал и менеджеров по продажам?
Что делать, если сотрудники против изменений?
Как мотивировать сотрудников на удаленной работе
«Чорне дзеркало»: 7 ідей для онлайн-тімбілдингу
Как спастись от выгорания при работе из дома
Онлайн dream team: 8 способів згуртувати команду, що працює віддалено
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com