Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Як відгукнутись на вакансію, щоб отримати запрошення на співбесіду?
Новини
25.04.2024
Як відгукнутись на вакансію, щоб отримати запрошення на співбесіду?
 

Що відбувається за лаштунками найму?

Щоб розібратись, чому рекрутери ігнорують навіть гарні відгуки кандидатів, треба зрозуміти процес найму компанії.

Якщо в компанії з’явились нові задачі — наприклад, маркетингова агенція додала до послуг просування Telegram-каналів для бізнесу, потрібна людина, яка цим займатиметься. Хайринг-менеджер (той, в чию команду наймають людину) і рекрутер починають думати, які задачі треба закривати і які навички для цього потрібні.

Вони прописують портрет ідеального кандидата: як він працюватиме, що вміє, які має софт-скіли тощо. Ці вимоги лягають в основу вакансії, яку публікують на джоб-бордах.

Складання портрета кандидата називається ICP (Ideal Customer Profile). Це характеристика претендента на посаду, якого хочуть бачити в команді. Рекрутер обов’язково узгоджує все з хайринг-менеджером, ставить йому багато запитань. Адже хайринг-менеджер підмічає найдрібніші деталі.

Задача рекрутера — з потоку відгуків кандидатів знайти тих, хто відповідає ICP і запросити на першу співбесіду, щоб передати інформацію менеджеру, що наймає.

Рекрутер отримує сотні відгуків на вакансії. І кандидати, які не знають процесу найму, часто вважають, що їх ігнорують. Якщо так відбувається, кандидат може написати рекрутеру через 2–4 дні та ввічливо запитати, чи розглянули його резюме. Можливо, рекрутер ще не встиг з ним ознайомитися.

На європейському та американському ринках праці у вакансіях часто пишуть, що відповідають лише на відгуки, які підходять роботодавцю.

Як кандидату донести свою цінність у відгуку на вакансію?

  • Вивчайте компанію перед відгуком

Це допоможе зрозуміти, чи метчитесь ви та компанія за цінностями. А ще — дозволить чітко сформувати свою мотивацію у супровідному листі та підкреслити відповідність вашого досвіду цілям компанії.

Наприклад, на сайті robota.ua є інформація про майбутнього роботодавця. Також можна знайти інформацію про компанію в соціальних мережах.

  • Проаналізуйте, що і як компанія пише про себе

Позиціювання, ставлення компанії до працівників та ідеологію можна дізнатись у блозі, постах тощо. Наприклад, зухвалий сленг може сподобатися молодим та амбітним, але консерваторам — ні. На цьому етапі ви відсієте роботодавців, які вам не підходять.

  • Перевірте результати та досвід компанії

Компанія теж має досвід, який вона транслює. Наприклад, якщо це — маркетингова компанія, то про якість роботи вкажуть кейси та відгуки. Адже багатьом хочеться працювати у компанії із задоволеними клієнтами. Разом з таким роботодавцем можна розвиватись професійно.

Про мотиваційний лист

Ваш мотиваційний лист має бути унікальним для кожного відгуку. Наприклад, для для посади SMM можна підготувати приклади просування в соцмережах, пости, ідеї, кейси, будь-що, що стосується маркетингу в соцмережах. А для дизайнера — зразки робіт y Figma чи скетчі в Pinterest.

У мотиваційному листі кандидат пояснює свою потенційну цінність для роботодавця і чому він хоче розвиватися саме в цій компанії. Тому шаблонним такий лист бути не може.

Якщо у кандидата не вистачає досвіду, мотиваційний лист може привернути увагу рекрутера та допоможе отримати запрошення на співбесіду.

Наприклад, у вакансії вказано, що потрібно «2 роки досвіду на аналогічній посаді», а у вас лише рік, і не в аналогічній, а в суміжній сфері. В такому разі кандидату можна вказати, що досвіду в нього менше, але вже є конкретні результати.

Корисно зазначити в мотиваційному листі, що саме вас надихнуло відгукнутись на вакансію. На допомогу прийде вивчення інформації про роботодавця. Наприклад, те, як компанія описала цінності на сайті, її натхненні пости в соцмережах тощо.

Про резюме

Важливо зрозуміти, що написати в резюме, якщо вам не вистачає досвіду. Наприклад, вакансія маркетолога передбачає постановку задач копірайтерам та SMM-никам. Ви не працювали на аналогічній посаді, але були менеджером з продажів, де організовували та контролювали роботу. Цей досвід напряму не відповідає вакансії, але він релевантний, адже вказує на вміння працювати в команді та ставити задачі людям.

Якщо вакансія передбачає наявність портфоліо, додайте до нього опис прикладів робіт, аби рекрутер чітко зрозумів ваш досвід. Зазначте:

  • назву компанії, для якої виконувалось замовлення;
  • поставлену задачу;
  • результат роботи.

Два-три гарно структуровані приклади робіт, доданих до резюме, краще 10-ти посилань чи низки скріншотів.

Розбиратися в деталях резюме у рекрутера немає часу, адже інші кандидати теж чекають на відповіді. Тому варто зробити резюме структурованим, аби продемонструвати вашу системність, здатність виділяти головне та чітко формулювати думки. Побачивши структурований відгук, рекрутер запросить вас на співбесіду, де і уточнить решту деталей.

Пам’ятайте, що резюме не влаштує вас на роботу. Його задача — допомогти рекрутерам обрати саме вас з десятків, а то й сотень претендентів. Решта питань вирішуватиметься на співбесіді, під час виконання тестового завдання та у спілкуванні з хайринг-менеджером.

Уточнювати деталі — професійно і цілком нормально

Найм не завершується співбесідою. Після розмови з рекрутером вас можуть запросити на окрему співбесіду з менеджером, що наймає. Тому корисно заздалегідь підготуватися та запитати в рекрутера:

  • Хто прийде на співбесіду?
  • Скільки етапів інтерв’ю буде?
  • Про цінності та на чому варто зробити акценти.
  • На що зверне увагу менеджер, що наймає.

Рекрутер зацікавлений, щоб презентувати роботодавцю вдалих кандидатів. Тому охоче відповість, якщо ви поставите йому правильні запитання. Це також підкреслить вашу небайдужість та вмотивованість потрапити в конкретну компанію.

Про тестове завдання

Інколи тестове завдання представники компанії дають кандидатам одразу. Це допомагає відсіяти невмотивованих пошукачів і оцінити їхні скіли.

Досить поширена ситуація — кандидат класно виконав тестове завдання, його запрошують на співбесіду, а виявляється, що йому не підходить графік роботи. В результаті, кандидат незадоволений, що дарма виконував завдання, а компанія витратила час на людину, яку не може найняти.

Для кандидата нормально в будь-який момент зупинити процес і сказати: «Перш ніж взятись за тестове завдання, хочу уточнити щодо вакансії певні моменти». Варто запитати про все, що вас цікавить: чи можна працювати віддалено, чи можна поєднувати роботу з навчанням тощо.

Усвідомлення, яке позбавить зайвого стресу

Якщо ви одразу бачите, що вакансія вам не підходить, краще не витрачати час на створення резюме та супровідного листа. Краще зосередьтеся на пошуку вакансій, які відповідають вашому досвіду та вмінням. Це заощадить ваш час та час рекрутера. Адже його задача — добирати максимально релевантних кандидатів на посади, які відповідатимуть баченню роботодавця.

Це як актори в кіно: роль певного героя/героїні відповідає певному амплуа та образу, і є актори (більшість), які на неї просто не підійдуть. Наприклад, вже оскароносний Кіліан Мерфі з фільму «Оппенгеймер» — геніальний актор, але на роль підлітка-бунтаря в наступних «Голодних іграх» його не візьмуть.

Вас може зацікавити

Журнал «КАДРОВИК.UA»

Головний кадровий журнал України вже понад 20 років.
Для організацій будь-яких форм власності від малих підприємств і ФОП до великих холдингових компаній.
З додатковими сервісами для передплатників. А саме:

  1. Консультації по телефону та електронній пошті.
  2. Доступ до нормативно-правової бази.
  3. Зразки та шаблони документів у Word.

Придбати видання

 

Валерія Лісовська, Сергій Мачуський

Rabota.ua

Переглядів: 271 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Як стати «своїм» у новому колективі: поради для працівників та HR-фахівців
Що робити, якщо керівник просить вас не звільнятися: 9 рекомендацій
Як вдало пройти співбесіду?
Як підготуватись до співбесіди?
Написання резюме: готуємо правильно
8 правил етикету звільнення з роботи
Як шукати нову роботу, не звільняючись зі старої?
Дистанційна робота: про що розповісти роботодавцю, щоб її отримати
Перша телефонна розмова з HR-ом: що потрібно знати та як справити враження
Як шукати роботу під час війни: 7 порад для кандидатів
Як по вакансії зрозуміти, що роботодавець щось приховує від вас?
Підготовка до співбесіди англійською мовою
10 лайфхаків, щоб пройти співбесіду успішно
Як адаптувати кар’єрний шлях в умовах повної невизначеності
Співбесіда під час воєнного стану: як підготуватися?
Як складати резюме, щоб привернути увагу роботодавця під час війни?
Як правильно шукати роботу в умовах війни?
Вчимося правильно пояснювати відсутність досвіду роботи
«Чому ви хочете у нас працювати?»: як відповісти на поширене запитання на співбесіді
Soft skills для кожного: навички, які цінуються в усіх професіях
Неудачи соискателя, или Почему негативный опыт соискателя интереснее его побед
Будьте пильними, шахраї: 8 ознак фальшивих вакансій
Відповідаємо на запитання про очікуваний рівень зарплати правильно
Словарь из офисного сленга для начинающих
Як розповісти про свої мінуси, щоб отримати роботу: дієві лайфхаки
Что в тексте вакансии должно настораживать — как избежать работодателей-аферистов
Запитання, які потрібно поставити собі перед пошуком роботи
Как стать ценным сотрудником и продать себя дорого
Как оценить предложение о работе: 13 факторов
Як правильно говорити про зарплату на співбесіді?
3 (не) очевидных лайфхака в резюме, которые помогут попасть на работу мечты
10 заповідей шукача роботи
Уместен ли юмор в резюме и на собеседовании?
Ошибки в резюме: почему важно проверять информацию
Срочно в мусор, или Что нужно удалить из своего резюме
Онлайн-співбесіда з роботодавцем: лайфхаки від служби зайнятості
П’ять помилок пошукачів на співбесіді
Какие вопросы задают на собеседовании хорошие кандидаты
Как рассказать о причинах ухода с предыдущей работы
Невдала співбесіда: помилки, які змусять роботодавця сказати вам «ні»
Остаться или уйти: что делать, если новая работа вам не нравится
Четыре причины, из-за которых вы не нашли работу своей мечты
Что делать, если долго не можете найти работу?
Чувство юмора на собеседовании: стоит ли его подключать
Как понять, что перед вами плохой начальник
Как оценить обстановку при выходе на новое место работы
Почему в резюме не стоит врать
Где можно работать, если вам за 50
Три когнитивные ловушки, которые мешают найти работу
10 советов для поиска работы после 40 лет
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com