Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Як шукати роботу під час війни: 7 порад для кандидатів
Новини
21.11.2022
Як шукати роботу під час війни: 7 порад для кандидатів
 

Війна багатьох залишила без роботи і диктує нам сьогодні умови, в яких потрібно актуалізувати власні навички. Поділимося цінними порадами про те, як шукати роботу в часи невизначеності.

Зробіть «ревізію» своїх пріоритетів

Пошук роботи, яка приносить не тільки гідний фінансовий дохід, а й емоційне задоволення — лишається важливим і під час війни. Проте пріоритети, зважаючи на складні обставини, можуть дещо змінитися.

Через повномасштабну війну багато українців втратили роботу і це стало важким випробуванням. Кар’єрні можливості, додаткові пільги, статус компаній та локація набули другорядного значення. Стабільна зарплата, можливість працювати в безпечному місці або дистанційно — ось головні критерії українця при виборі роботодавця, адже це питання безпеки, не тільки фізичної, а й психологічної.

Важливою для кандидатів є і позиція роботодавця щодо війни та дії, спрямовані на допомогу українцям та ЗСУ.

Слід зазначити, що у зв’язку з високим рівнем безробіття пошукачі частіше готові до швидкого перепрофілювання, що значно збільшує шанси на працевлаштування. Допомогти в цьому можуть безліч безкоштовних курсів у різних сферах, які пропонуються безробітним.

Зважайте, як компанія проявила себе в кризу

Майже всі компанії відчули на собі всі труднощі війни. Насамперед це стосується емоційного стану співробітників, фінансових обмежень та питань безпеки.

Співробітники — це головний ресурс будь-якого бізнесу, тому обов’язок кожного роботодавця — піклуватися про них та допомагати.

Більшість компаній у перші тижні війни поставили бізнес-процеси на паузу та зосередились на безпеці працівників. Тож оцінюючи бренд роботодавця, варто звертати увагу, як саме компанія підтримала команду. Це є свідченням її ставлення до співробітників.

Так, основними заходами роботодавців були і є:

  • Релокейт співробітників.
  • Додаткова фінансова допомога.
  • Допомога з житлом.
  • Психологічна підтримка.
  • Відмова від звільнення співробітників.
  • Допомога працівникам та їхнім близьким, які долучилися до ЗСУ тощо.

Не менш важливим при виборі роботодавця є розуміння того, чи підтримує компанія будь-які зв’язки з державою-агресором та як власники ставляться до війни.

Уважно відгукуйтеся на вакансії

Через високий попит на вакансії роботодавці стали більше фокусуватися на hard skills кандидатів. Тому рекомендуємо більш детально описати професійні навички в резюме.

Розглядаючи вакансії, зверніть увагу, чи є інформація про компанію у відкритому доступі. Подивіться сайт компанії, контент, місцерозташування офісів. Не полінуйтеся знайти відгуки про роботодавця: нерідко за їх допомогою можна оцінити, наскільки роботодавець прозорий, соціально активний, добропорядний щодо виплат і чи «здорова» в компанії корпоративна культура.

Будьте готові до нових особливостей інтерв’ю

Під час воєнного стану рекрутмент змінився, але не зупинився. Співбесіди продовжуються, а конкуренція серед кандидатів суттєво збільшилася. З іншого боку, перед рекрутерами та HR-менеджерами постає непросте завдання: збалансувати підтримку кандидатів і обрати відповідного вакансії спеціаліста. І тут важливо в правильній пропорції проявляти емпатію і водночас враховувати інтереси й цілі компанії.

Змінилися і правила проведення інтерв’ю. Як рекрутеру, так і кандидату на початку співбесіди варто домовитися про поведінку в разі повітряної тривоги. Співбесіду можна перенести на інший час або ж переміститися в безпечне місце.

Крім стандартних запитань, рекрутери часто ставлять питання, пов’язані з воєнними ризиками. Наприклад, чи перебуває кандидат на військовому обліку, чи має можливість релокейту в більш безпечне місце, чи готовий переїхати в іншу країну, чи може працювати віддалено зі стабільною якістю інтернету тощо.

Поставте рекрутеру зустрічні запитання

Співбесіда — це завжди стрес, а в умовах війни він ще більше загострюється. Але кандидатам слід пам’ятати, що наразі рекрутери зберігають високий рівень емпатії, тож атмосфера сприяє позитивному настрою.

Попри нестандартні та складні умови сьогодення, життя продовжується. Майбутнє залежить зокрема й від професійних досягнень. Важливо об’єктивно оцінювати перспективи в компанії та не соромитися ставити стратегічно важливі питання на співбесіді. Пам’ятайте: не тільки компанія обирає вас, але й навпаки. Тож коли настане ваша черга ставити питання, слід зрозуміти, як роботодавець адаптувався до обставин війни. Крім стандартних і звичних питань, поцікавтеся:

  • Яких антикризових заходів вжила компанія?
  • Яких результатів досягла з початку війни?
  • Як ставиться до скорочення штату працівників?
  • Які соціальні програми передбачені для працівників та їхніх родин?
  • Як роботодавець ставиться до гібридного або віддаленого графіка роботи?
  • Як відбувається робочий процес у разі повітряної тривоги тощо?

Готуйтеся адаптуватися до нових HR-практик

Робота під час війни — це незвіданий, сміливий досвід для нас. У нових реаліях ми змушені адаптуватися до обставин та трансформувати робочий процес. Окрім звичних задач, тепер у фокусі завжди безпека. Незалежно від того, новий ви співробітник чи працюєте в компанії давно, головною перешкодою для робочого процесу є неможливість планувати свій графік, тож варто бути готовими до гнучкого. Сучасному українцю вже звично працювати вночі, бо ніхто не знає, коли пролунає сирена і чим закінчиться тривога. До того ж доводиться підлаштовуватися до графіка відключень електроенергії.

Процес адаптації в новій компанії зазнав суттєвих змін. Роботодавці часто не наполягають на присутності в офісі офлайн. Майже всі HR-практики переведені в дистанційний формат. Така форма співпраці значно розширює географію пошуку кандидатів та роботодавців. Пріоритетом для сторін лишається співпраця в безпечному місці. Отже, всі етапи онбордингу плануються онлайн. Із часів пандемії це практикували багато компаній, але війна зробила такі практики частішими.

Іноді, навпаки, кандидатам необхідно переїхати у більш безпечний регіон. У такому разі роботодавці зазвичай пропонують фізичну адаптацію в офісі (за умови наявності). Багато компаній допомагають новим співробітникам із переїздом та житлом за потреби.

На етапі онбордингу більше уваги приділяється емоційній підтримці, безпеці та стресостійкості. Бо зараз як ніколи важливі взаємодопомога та порозуміння.

Розгляньте нові професійні можливості

З одного боку війна змусила багатьох поставити на паузу професійний розвиток. З іншого, відкрила нові можливості, наприклад, для світчингу.

Найбільш перспективними сферами для зміни професії є IT, маркетинг, контакт-центри та інтернет-продажі. Безліч українських та міжнародних навчальних майданчиків в умовах війни пропонують безкоштовні курси для охочих змінити професію. Головне — бажання та терпіння. Також чимало лояльних роботодавців готові приймати на роботу новачків без досвіду та навчати. Війна навчила українців єднатися та підтримувати одне одного.

Проте при зміні професії слід ретельно оцінити свій ресурс та вивчити потреби ринку. При оцінці своїх можливостей у новому напрямку варто взяти до уваги вже розвинуті навички, та компетенції, що допоможуть швидше та ефективніше адаптуватися. Ідеальним додатком до успішного світчингу є спілкування з людиною, яка вже має певний досвід у потрібному напрямку. Так ви зможете об’єктивно оцінити плюси та мінуси нової професії. Стануть у пригоді й кар’єрні консультації спеціалістів.

Перш ніж змінити професію, проведіть власний SWOT-аналіз: проаналізуйте ваші слабкі та сильні сторони, можливості у межах нової сфери та загрози або ризики, з якими є ймовірність зіткнутися.

Бажано обирати найбільш знайомі для себе функції, які збігаються з уже здобутим досвідом, знаннями, особистими якостями та цінностями. Головне — не бійтеся змін, найчастіше за ними — нові можливості.

Олена Куцоконь

Rabota.ua

Переглядів: 837 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Як стати «своїм» у новому колективі: поради для працівників та HR-фахівців
Що робити, якщо керівник просить вас не звільнятися: 9 рекомендацій
Як вдало пройти співбесіду?
Як підготуватись до співбесіди?
Написання резюме: готуємо правильно
8 правил етикету звільнення з роботи
Як шукати нову роботу, не звільняючись зі старої?
Дистанційна робота: про що розповісти роботодавцю, щоб її отримати
Перша телефонна розмова з HR-ом: що потрібно знати та як справити враження
Як по вакансії зрозуміти, що роботодавець щось приховує від вас?
Підготовка до співбесіди англійською мовою
10 лайфхаків, щоб пройти співбесіду успішно
Як адаптувати кар’єрний шлях в умовах повної невизначеності
Співбесіда під час воєнного стану: як підготуватися?
Як складати резюме, щоб привернути увагу роботодавця під час війни?
Як правильно шукати роботу в умовах війни?
Вчимося правильно пояснювати відсутність досвіду роботи
«Чому ви хочете у нас працювати?»: як відповісти на поширене запитання на співбесіді
Soft skills для кожного: навички, які цінуються в усіх професіях
Неудачи соискателя, или Почему негативный опыт соискателя интереснее его побед
Будьте пильними, шахраї: 8 ознак фальшивих вакансій
Відповідаємо на запитання про очікуваний рівень зарплати правильно
Словарь из офисного сленга для начинающих
Як розповісти про свої мінуси, щоб отримати роботу: дієві лайфхаки
Что в тексте вакансии должно настораживать — как избежать работодателей-аферистов
Запитання, які потрібно поставити собі перед пошуком роботи
Как стать ценным сотрудником и продать себя дорого
Как оценить предложение о работе: 13 факторов
Як правильно говорити про зарплату на співбесіді?
3 (не) очевидных лайфхака в резюме, которые помогут попасть на работу мечты
10 заповідей шукача роботи
Уместен ли юмор в резюме и на собеседовании?
Ошибки в резюме: почему важно проверять информацию
Срочно в мусор, или Что нужно удалить из своего резюме
Онлайн-співбесіда з роботодавцем: лайфхаки від служби зайнятості
П’ять помилок пошукачів на співбесіді
Какие вопросы задают на собеседовании хорошие кандидаты
Как рассказать о причинах ухода с предыдущей работы
Невдала співбесіда: помилки, які змусять роботодавця сказати вам «ні»
Остаться или уйти: что делать, если новая работа вам не нравится
Четыре причины, из-за которых вы не нашли работу своей мечты
Что делать, если долго не можете найти работу?
Чувство юмора на собеседовании: стоит ли его подключать
Как понять, что перед вами плохой начальник
Как оценить обстановку при выходе на новое место работы
Почему в резюме не стоит врать
Где можно работать, если вам за 50
Три когнитивные ловушки, которые мешают найти работу
10 советов для поиска работы после 40 лет
Как сотруднику и работодателю выбрать друг друга
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com