Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Як повідомити в університеті, що ви працюєте?
Новини
28.09.2022
Як повідомити в університеті, що ви працюєте?
 

Викладачі по-різному реагують на те, що їхні студенти, окрім навчання, знайшли собі роботу і працюють. Одні поставляться до цього лояльно, а від інших викладачів добра не чекайте. Давайте з’ясуємо, як повідомити в університеті, що ви працюєте, і як зробити так, щоб вас не відрахували.

Перевестися на індивідуальний план

Індивідуальний план стане справжнім спасінням для працюючих студентів. Цей формат навчання дозволяє пропускати частину лекцій, віддавати виконані роботи пізніше чи надсилати їх на email. Індивідуальний план ви можете оформити в своєму деканаті.

Вам підійде індивідуальний план, якщо ви:

  • Працюєте офіційно — в такому разі в навчальному закладі попросять принести довідку з роботи, що підтверджує це.
  • Достатньо терплячі, щоб пройти складний процес оформлення.
  • На роботі маєте неповну зайнятість або ваш робочий графік «плаваючий».
  • Готові самотужки опановувати великі обсяги навчального матеріалу.
  • Ви одружилися і народили дитину, відповідно, не маєте змоги відвідувати пари за звичним для ваших одногрупників графіком.

Вам не підійде інплан, якщо ви:

  • Працюєте на повну ставку. В такому разі ви цілком прогнозовано отримаєте запитання від викладачів «Коли ти взагалі збираєшся навчатися?».
  • Не впевнені, що зможете впоратися самостійно з великим обсягом матеріалу.
  • Ви ніде не працюєте, тому й потреби в такому форматі навчання немає.

Переваги інплану

Звичайно, вам не обов’язково переходити на інплан, якщо ви студент і влаштовуєтесь кудись на роботу. Якщо у вас хороші відносини з викладачами, можна просто домовитися про те, як ви будете складати поточні роботи та контрольні. Але інплан можна розглядати як своєрідну подушку безпеки, тому що він дає декілька переваг:

  • Адміністрація закладу і ваші викладачі в курсі того факту, що ви працюєте, а не просто прогулюєте пари.
  • Виконані роботи можна надсилати викладачам на їхню електронну скриньку.
  • Якщо так складуться обставини, ви можете скласти екзамени не разом з усіма, а трохи пізніше.

Оформлення індивідуального плану навчання

Вважайте, що оформлення інплану займе деякий час — приблизно два тижні. Окрім загалом непростого і затратного по ресурсам процесу вам доведеться поновлювати інплан на початку кожного семестру.

А тепер розглянемо поетапно оформлення індивідуального плану. Заодно стане зрозуміло, чому цей процес настільки ресурсозатратний.

Довідка з роботи

Взявши довідку з роботи, ви йдете в деканат і повідомляєте декану, що влаштувалися на роботу і хочете перевестися на індивідуальний план. Що цікаво, вам навіть можуть відмовити, мотивувавши відмову тим, що в них так не заведено. В такому разі вам доведеться відстоювати свої права, тому що цей формат навчання є в усіх навчальних закладах країни.

Зверніть увагу на пункт «Ваш графік роботи». Як вже згадувалося вище, робочий графік у форматі 8 год і 5 днів на тиждень практично не залишить вам шансів оформити індивідуальний план. Навіть якщо ви працюватимете, приміром, у форматі 3/3, вам доведеться доводити в деканаті, що час на навчання ви знайдете.

Ще один момент — чи працюєте ви за спеціальністю, на якій навчаєтесь. Якщо ні, у заяві про переведення на інплан зазначте, що змушені піти на роботу в зв’язку з сімейними обставинами. Будьте готові, що в адміністрації закладу трапиться настільки прискіплива людина, яка не полінується зателефонувати батькам і запитати, чи справді є потреба в тому, щоб ви йшли працювати.

Підписи всіх викладачів

Відвідавши усі пари, обговоріть з викладачами про свій намір перевестися на індивідуальний план, і отримайте їхні підписи. Якщо в цей час, коли ви збираєте підписи, хтось із викладачів відсутній в навчальному закладі (відпустка, академка, по хворобі) — інплану ви не отримаєте, поки кожен з ваших викладачів не поставить свій підпис. Як правило, цей етап минає без проблем, хоча не всі викладачі позитивно реагують на те, що студент планує і навчатися, і працювати.

Затвердження вашого інплану

Далі ви заносите індивідуальний план у деканат, і на найближчому засіданні вас переведуть на інплан, про що сповіщатиме витяг із засідання кафедри.

Які особливості навчання за індивідуальним планом?

Не варто думати, що індивідуальний план надає вам якісь бонуси під час навчання. Вам, як і всім вашим одногрупникам, доведеться здобувати бали і заглиблюватися в навчальний матеріал. Зрозуміло, що невиконання своїх студентських обов’язків призведе до того, що вас відрахують.

Що цікаво, студент на індивідуальному плані теж може розраховувати на стипендію. Але й навчатися доведеться в рази наполегливіше, щоб отримувати високі оцінки.

Особиста домовленість з вашими викладачами

Тобто ви не переводитеся на індивідуальний план, а вирішуєте це питання в особистому порядку. Наприклад, ви можете домовитися з викладачем, що не відвідуватимете його лекції, але частину практичних занять та лабораторних потрібно відбути. Те саме можна сказати про пари, які відведені для написання контрольних робіт та тестів.

Якщо ви влаштувалися на постійну роботу в якусь компанію, вам потрібно кожного семестру обговорювати це питання з викладачами. Тим паче, якщо з’являється новий предмет і, відповідно, новий викладач. А якщо робота безпосередньо пов’язана з вашою спеціальністю, деякі викладачі навіть порадіють за вас, що ви настільки «пробивна» і цілеспрямована людина. В результаті ваша розмова може перетворитися на досить таки приязний діалог, під час якого викладачі розпитуватимуть, чим саме ви займаєтеся в компанії і які умови роботи.

Нічого не повідомляти викладачам

Цей варіант можна означити як «на свій страх і ризик». Але якщо ваш робочий графік не перетинається з ранковими лекціями, то переживати вам не потрібно. Усі інші випадки можуть призвести до проблем під час сесії. Не будьте тим студентом, який намагається віддати виконані контрольні в останній момент. Якщо щось піде не так, стрес та безсонні ночі вам гарантовані.

Як викладачі ставляться до працюючих студентів?

Звичайно, викладачі ще радянського гарту навряд чи позитивно відреагують на вашу роботу під час навчання. Такі викладачі не схильні визнавати нову реальність, бо вважають, що студент повинен передусім навчатися, а не працювати. На щастя, таких викладачів значно менше, ніж тих, які лояльно ставляться до студентів, які працюють.

І це досить позитивна тенденція, адже викладачі все частіше стикаються з тим, що студенти підшукують собі роботу ще на першому курсі бакалаврату. Так, навіть лояльні викладачі були б раді, щоб студенти сиділи на їхніх парах, але вони теж чудово розуміють, що комусь із студентів підробіток потрібен як жити. Звичайно, студент, який підпрацьовує кур’єром чи офіціантом, не отримає додаткових можливостей для свого розвитку. Але якщо такий студент прагне навчатися, йому не стануть на заваді важка і малооплачувана робота чи матеріальні нестатки.

Отже, в більшості випадків вам не складе труднощів домовитися з викладачами. Хіба що трапиться особливо занудний і неприємний викладач, який любить «качати права» і показувати свою владу на кожному кроці. В такому разі поміркуйте, як знайти до цієї людини індивідуальний підхід.

Підсумуємо

Пам’ятка про те, щоб вас не вигнали з університету, якщо ви і працюєте, і навчаєтеся:

  1. З оформленим індивідуальним планом навчання ви зможете почуватися спокійніше, бо викладачі знатимуть, що ви працюєте, а не прогулюєте пари.
  2. Підійдіть до викладача на першому ж занятті та повідомте про те, що через роботу не зможете відвідувати всі його заняття. Будьте певні, що адекватний викладач нормально поставиться до ваших слів, бо чудово розуміє сучасні реалії. Домовтеся про те, що виконуватимете більшість завдань дистанційно, та прислухайтеся до особистих вимог викладача, які можуть різнитися від викладача до викладача.
  3. Поцікавтеся у викладачів, яким чином вони оцінюватимуть вашу роботу під час сесії. Довідайтеся про терміни здачі усіх необхідних заліків, тестів та іспитів.
  4. Будьте готові до того, що надто прискіпливий викладач дасть вам індивідуальне завдання, виконання якого слугуватиме йому підтвердженням того, що ви опанували знання та вміння з його навчального предмету.
  5. Перед настанням сесії постарайтеся частіше з’являтися в університеті, щоб отримати всі необхідні завдання чи пройти тестування.

Як бачимо, перешкодою на вашому шляху можуть стати негативно налаштовані викладачі, які до того ж вважають, що їхній предмет потрібно знати ідеально. А як ви можете знати їхній предмет ідеально, якщо раз за разом пропускаєте лекції? Знаючи про особливості характеру того чи іншого викладача, вам буде легше знайти з ним спільну мову. В іншому випадку доведеться просити старосту групи, щоб він посприяв вам в цьому питанні.

Але навіть якщо відчуваєте, що закипаєте — в жодному разі не йдіть на конфлікт з викладачем. Постарайтеся вирішити всі непорозуміння мирним шляхом. Бо конфлікт з викладачем, який прийматиме у вас іспити чи навіть простий залік, не принесе нічого доброго.

Jobs.ua

Переглядів: 1699 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Як впоратися з робочим навантаженням?
Як зробити онлайн-зустрічі продуктивнішими?
Як поводитися з токсичним керівником?
«Читаю новини 24/7»: що таке думскролінг та як його позбутись
Работа и личная жизнь: почему не стоит считать компанию своей семьей
7 рабочих советов, которые психологи дали на 2022 год
Як підбити підсумки року та спланувати наступний: зручний алгоритм
Як відпочивати тим, хто зовсім не вміє цього робити?
Как установить баланс между работой и отдыхом: три простых шага
Что делать, если вас любит начальник?
Шесть советов для тех, кто решил уволиться
Как вести себя с токсичным начальником: 5 полезных советов
8 типов токсичных людей, от которых лучше держаться подальше
Как пережить профвыгорание, если нет сил работать перед отпуском
Як повернутися до справ після відпустки: 13 порад
Опять ничего не успеваете? Во всем виноват ваш список дел
5 порад фахівцям, які працюють дистанційно
Как победить предновогодний завал на работе: 5 подсказок
Как легко адаптироваться к работе после карантина: ТОП-7 лайфхаков
Тайм-менеджмент для удаленщика
Как правильно работать дома
Ловушки перфекционизма: как перестать все усовершенствовать
Искусство достигать желаемого: 10 шагов к успеху по методу Дэвида Шварца
Три приема, как не думать о работе и коллегах дома
«День прошел не зря», или Как осознать, чем вы занимаетесь на самом деле в рабочее время?
Что делать, если вы сорвались на работе
Как пережить плохой день: пять полезных советов
Феномен JOMO: 9 шагов к внутреннему спокойствию
Что нужно успеть до Нового года: 10 важных дел
Как найти время на все: эффективные техники тайм-менеджмента
Как вырваться из плена соцсетей
Как обезопасить бизнес от кибератак
Что нам мешает достигать поставленных целей
3 способа настроиться на волну мотивации, если совсем не хочется работать летом
Как выиграть бой с прокрастинацией: 11 приемов тайм-менеджмента
Индивидуальный подход к организации рабочего места
Чужое мнение на работе: прислушиваться или игнорировать?
Три расточителя времени, которые мешают работать в офисе
Топ-7 простых и действенных способов улучшить настроение на рабочем месте
7 советов тем, кто боится публичных выступлений
Советы для всех, кто не может выучить иностранный язык
Как изменить свою жизнь к лучшему и привлечь нужных людей
10 лекарств, которые должны быть в офисной аптечке
Ближе к телу, или Как сохранять спокойствие в стрессовых ситуациях
Как противостоять негативу в социальных сетях: что советуют психологи
Как реагировать на критику: советы психологов
Как убить в себе перфекциониста
Советы для работы с почтой, которые сэкономят 81 минуту в день
Самый большой миф тайм-менеджмента
«Вы все меня бесите», или 7 способов сбросить негатив на работе
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com