Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Як перевірити реальні навички кандидата?
Новини
18.03.2024
Як перевірити реальні навички кандидата?
 

Через те, що на співбесіді здобувач хоче сподобатись роботодавцю й отримати бажане запрошення на роботу, він перебільшує із вихвалянням власних умінь та здібностей. Часто так трапляється, що на випробувальному терміні певний відсоток здобувачів показують середній результат власної ефективності. Так трапляється тому, що деякі здобувачі й справді ретельно готуються до співбесід: готують розповідь про себе, шукають в мережі найпопулярніші запитання від рекрутера, читають статті, як опанувати власні емоції та триматися впевнено на зустрічі. Кандидат може фактично не мати потрібних знань у професії, але мати високі комунікативні здібності та вміння підлаштовуватись під ситуацію. Саме тому для рекрутера великим випробуванням стає перевірка кандидата, його справжніх знань та умінь, виявлення слабкостей та прогалин, а головне: відповідність запиту роботодавця.

Ні в якому разі рекрутер не має нічого особистого, перевіряючи на чесність слова чи дані кандидата. Для рекрутера чи менеджера з персоналу це серйозне відповідальне завдання: отримати повну інформацію про пошуківця та спрогнозувати поведінку потенційного кандидата в певних ситуаціях та обставинах. До того ж здобувач не обов’язково може брехати, він може недоговорювати, замовчувати чи спотворювати інформацію, як він забажає собі на користь.

Яку інформацію здобувач може замовчувати?

Щоб розуміти, де зробити пастки для здобувача при перевірці його чесності на співбесіді, необхідно зрозуміти, яка інформація важлива для роботодавця в резюме кожного пошуківця та, яку інформацію про себе пошуковці бажають скрити.

  • Справжні причини звільнення з минулого місця роботи

Безумовно, здобувач може приховувати реальну причину конфлікту, що міг виникнути на минулому місці роботи між вами та керівником, вами та колегами тощо. Справжню причину приховують найчастіше, коли саме здобувач був тим, хто спровокував цей конфлікт, а це завжди вирок.

  • Досягнення та успіхи з минулого місця роботи

В наш час постійної конкуренції ефективність спеціаліста вимірюється успіхами та успішними проектами. Безрезультатність або низька успішність не завжди на 100% — провина спеціаліста. Не всі роботодавці можуть запропонувати кар’єрні сходинки та цікаві проекти на розкриття потенціалу спеціаліста. Однак навіть цю інформацію необхідно перевіряти окремо.

  • Розмір заробітної плати на минулій роботі

З метою отримати більший оклад на новій роботі роботодавець може замовчувати інформацію про заробітну плату. Разом з цим здобувач може приховувати й інформацію про власні наміри та мотиви працювати в цій компанії, обираючи найбільш оплачуване місце роботи, нічого не розуміючи про сферу діяльності компанії тощо.

  • Інформація про освіту

Безумовно, доволі складно скрити фактичну інформацію про освіту, адже підтвердженням є певний документ. Натомість не завжди можна перевірити інформацію про проходження курсів, тренінгів, відвідування лекцій. Саме цим і користуються часто здобувачі, щоб збільшити собі вартість перед роботодавцем.

  • Навички та обов’язки на минулій посаді

Перехвалюючи себе, здобувачі можуть привласнювати собі зайві обов’язки, яких вони по факту не виконували, але які так потрібні на новій поточні посади. Тому без оцінки знань та умінь не обійдеться в цьому випадку.

Висновок один: слова здобувача потребують хоча б мінімальних перевірок на чесність та правдивість, особливо якщо роботодавець бажає закрити терміново вакансію та шукає на швидку спеціаліста в команду.

Як перевірити кандидата на чесність?

Перевірка на чесність здобувача повинна стати для HR-а невід’ємним етапом при працевлаштуванні нового співробітника за вакансією.

  • В особистісному інтерв’ю

Під час особистого інтерв’ю зверніть увагу на невербальні сигнали: міміку, жести, поведінку кандидата, реакцію на ваші запитання. Дуже часто для цього запрошують ще декількох учасників інтерв’ю, яким навіть не обов’язково ставити питання. Їх внутрішня функція може бути саме спостереження. Залучіть різних спеціалістів для інтерв’ю: керівника команди, менеджера з персоналу, психолога тощо. Хай кожен поставить свої декілька питань, які допоможуть розкрити спеціаліста з різних сторін. До того ж такий маневр допоможе спеціалісту направити зусилля на пристосування до різних психологічних станів людей і втратити пильність щодо деяких питань, які б хотілось обійти.

  • Перевірка рекомендацій в резюме

Більшість роботодавців вимагають від здобувачів наявність рекомендаційних листів, або просто приділяють кандидатам з таким документом більше власного часу та уваги, адже довіряють більше. Але це зовсім не значить, що рекрутер не повинен перевірити інформацію, що міститься в рекомендаційному листі. Навіть, якщо документ завірений печаткою та підписом фізичної особи. До того ж зробити це не так важко. Найчастіше рекомендаційний лист містить інформацію про особу, що надавала її. Тому достатньо або зв’язатися з мобільного або за допомогою електронної пошти. Поставити питання, що вас турбують.

  • Перевірка служби безпеки кандидата

Перевірити кандидата на роботу за допомогою відповідної служби слід тому, що це допоможе виявити його причетність до минулого професійної діяльності до сумнівних операцій, шахрайства, зв’язків з конкурентами тощо. Також ви зможете дізнатися, чи мав кандидат судимості, чи проходив з яких-небудь кримінальних справ як співучасник. Це обов’язкова частина при прийнятті нового співробітника в штат, не нехтуйте цим.

  • Перевірка даних по документах: посвідченням, портфоліо, резюме

Інформацію про професійний досвід доволі легко перевірити по трудовій книжці чи санітарній книжці, якщо така є. За наявності портфоліо ви можете перевірити кількість та ефективність реальних проектів. Його можна порівняти з даними в резюме, коли і який проект був реалізований, на якій посаді та в якій компанії.

  • Проведення тестового завдання

Спеціально розроблений перелік завдань від керівника команди, допоможе переконатися в рівні знань спеціаліста, практичних умінь та заявленої інформації в резюме. Найчастіше роботодавець при цьому попереджає, що на співбесіді буде тестове завдання, тим самим спростувавши та підготувавши кандидата морально до цього. Це чесно й це правильно.

  • Психологічне інтерв’ю

Психологічне інтерв’ю — це особливий тип співбесіди, де здобувача перевіряють на витримку. Заздалегідь роботодавець також повинен попереджати про такий тип зустрічі, щоб уникнути стресових ситуацій для людини. Таке інтерв’ю дає змогу зрозуміти поведінкові особливості здобувача в різних обставинах, ще раз підтверджуючи його спроможність заступити на відповідну вакансію з певними обов’язками.

Миттєві поради для роботодавця при перевірці здобувача на чесність

Скористайтесь наступними порадами, щоб перевірити слова та знання здобувача на відповідність резюме:

  • Зверніть увагу на паузи та розриви в трудовій діяльності. Якщо виявили справді їх наявність, обов’язково запитайте здобувача про це на співбесіді та слідкуйте за його реакцією.
  • Перевірте всі посилання в резюме, якщо такі є: посилання на портфоліо, документи, посилання на сторінки соцмереж. Частина з них може вести на нереальні ресурси, а частина допоможе віднайти невідповідності.
  • Перегляньте кількість змінених місць роботи за певний проміжок часу. Подивіться, як часто взагалі здобувач змінює місце роботи. Чи є певна тенденція в цьому.
  • Перевірте резюме на наявність води або зайвої інформації, яка часто відвертає увагу, або не містить ніякої корисної інформації для рекрутерів.
  • Перевірте компанії, в яких працював кандидат, чи справжні вони, чи досі працюють та ведуть власну діяльність.
Вас може зацікавити

Журнал «КАДРОВИК.UA»

Головний кадровий журнал України вже понад 20 років.
Для організацій будь-яких форм власності від малих підприємств і ФОП до великих холдингових компаній.
З додатковими сервісами для передплатників. А саме:

  1. Консультації по телефону та електронній пошті.
  2. Доступ до нормативно-правової бази.
  3. Зразки та шаблони документів у Word.

Придбати видання

 

Лоліта Платошкіна

Jobs.ua

Переглядів: 247 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Як найняти кваліфікованого HR-спеціаліста: 40 запитань для співбесіди
Рекрутерам на замітку: як писати вакансії, щоб привабити достойних кандидатів?
Цікаві ідеї для опису вакансій, щоб знайти кандидата на посаду
Як завоювати довіру кандидатів під час процесу найму?
Як сформувати невідмовний офер для пасивного кандидата?
Сторітелінг у рекрутингу: як це працює?
Кандидат на посаду часто змінює робоче місце: про що це говорить та як діяти роботодавцю?
Як змінився рекрутинг під час війни: мотивація кандидатів та спрощення процесів
Як виявити кандидатів із високим потенціалом: 30 запитань для співбесіди
Чеклист для рекрутера: чи можете ви відповісти на 8 найпоширеніших запитань від кандидатів?
Причини, чому не варто наймати на роботу друзів
6 свіжих та цікавих ідей для опису ваших вакансій
Рекрутинг під час війни
12 стереотипів у роботі з персоналом
Співбесіда з кандидатом, що пережив війну: 4 поради рекрутерам
Метапрограми: як зрозуміти спосіб мислення кандидата на співбесіді
Почему главное слово нового рекрутмента — это «гибкость»?
Как провести интервью по компетенциям
Як розмістити вакансію на сайті служби зайнятості?
Ошибки руководителя на собеседовании
Чому я маю обрати саме це резюме: секрети ефективного скринінгу
Как составить объявление о вакансии, чтобы получить много откликов: 6 лайфхаков
Нові must have підходи при залученні кандидатів
Чому роботодавці насправді не вказують зарплату у вакансії?
IT- и HR-специалисты: два взгляда на один вопрос. Верно ли вы понимаете ожидания кандидатов?
Як повернути довіру кандидата, якщо зіпсував діалог у минулому: 4 кейси
Как описать вакансию, чтобы получить отклики от нужных людей
Гостинг кандидатів: як попередити?
Як зробити відеоспівбесіди більш «людяними»: 4 поради
Как получить от соискателя правдивые ответы на неудобные вопросы?
«Чому я маю обрати вашу компанію?»: як відповідати на складні питання кандидатів
Как привлечь на вакансию «своих» людей?
Нові тренди віддаленого найму
Рекрутинг у ТікТок: чому варто спробувати?
5 стресових питань рекрутера, які варто ставити обережно
Слишком квалифицированный кандидат — нанимать или нет?
Сарафанное HR-радио: 5 правил, как подбирать кандидатов по рекомендациям
«Заочное знакомство», или Как оценить кандидата по страничке в соцсетях
Як оцінити креативність на співбесіді?
Як підвищити ефективність інтерв’ю: 5 тактичних прийомів
13 вопросов для оценки личных качеств на собеседовании
Битва за A-Player, или Как нанять звездных сотрудников, если вы не Google
4 характеристики, которые ищут HR в кандидатах на должности управленцев
Как оценить эмоциональный интеллект кандидата на собеседовании
Як оцінити чесність кандидата: поради рекрутерам
Какие вопросы помогают набирать лучших в мировых и украинских компаниях?
Як оцінити менеджерські компетенції
Зона компромісу при наймі: якими якостями кандидата можна поступитися
Странные вопросы на собеседовании: для чего они нужны
Несподіваний рекрутинг: 3 альтернативні шляхи пошуку талантів
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com