Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Як виявити кандидатів із високим потенціалом: 30 запитань для співбесіди
Новини
26.12.2022
Як виявити кандидатів із високим потенціалом: 30 запитань для співбесіди
 

Щоб допомогти вам бути більш ефективними та результативними, пропонуємо ознайомитися з найкращими поведінковими запитаннями для інтерв’ю з матеріалу 30 Behavioral Interview Questions to Identify High-Potential Candidates. Ділимося основними порадами для проведення успішної співбесіди та отримання потрібних відповідей на основі результатів опитування майже 1300 менеджерів із найму.

Чому поведінкові питання мають вагоме значення на інтерв’ю?

Великий бізнес будується на людях. На тих людях, які не тільки володіють потрібними навичками та досвідом, але й мають потенціал для досягнення відмінних результатів на своїй посаді, в команді та в компанії.

Проте відбір кандидатів з точки зору потенціалу — найскладніша частина співбесіди. Часто ви оцінюєте чийсь потенціал, аналізуючи його соціальні навички та унікальні погляди. Однак протягом 30-хвилинної розмови дійсно складно повністю зрозуміти людину.

Хороша новина полягає в тому, що поведінкові питання на співбесіді — перевірений спосіб розкрити потенціал кандидата, його здатність адаптуватися, зростати, співпрацювати, розставляти пріоритети, керувати та зміцнювати корпоративну культуру. Вивчаючи колишню поведінку пошукачів, а також їхні навички та досвід, ви будете інстинктивно розуміти, чи володіють вони всіма якостями, які потрібні вам на цій посаді.

6 soft skills, які відображають потенціал

Потенціал можна інтерпретувати по-різному, але є загальні навички спілкування та характеристики, які можна помітити в усіх успішних співробітників і людей із високим потенціалом.

Розглянемо найважливіші м’які навички, на які звертають увагу менеджери з найму під час співбесіди (розташовані в порядку важливості).

Адаптивність

69% менеджерів із найму кажуть, що адаптивність — найважливіша навичка міжособистісного спілкування, яку вони перевіряють. І це точно має сенс. Щоб сьогодні залишатися конкурентоспроможною, ваша компанія повинна вміти адаптуватися до мінливої економіки та динамічних потреб бізнесу. А це означає, що вам потрібні співробітники, які також можуть адаптуватися, і саме люди з високим потенціалом часто мають цю здатність.

Ось деякі з найпопулярніших запитань, які можна поставити:

  • Розкажіть про випадок, коли вас попросили зробити щось, чого ви ніколи раніше не робили. Як ви відреагували? Що нового ви дізналися?
  • Опишіть ситуацію, коли ви використовували нову систему, процес, технологію чи ідею на роботі, що було серйозним відходом від старого та звичного способу ведення справ.
  • Згадайте випадок, коли вам доручили завдання, яке виходить за межі ваших посадових інструкцій. Як ви впоралися із ситуацією? Яким був результат?
  • Розкажіть про найбільшу зміну, з якою вам довелося зіткнутися. Як ви пристосувалися до цих змін?
  • Розкажіть про випадок, коли вам довелося підлаштовуватися під стиль роботи колеги, щоб завершити проект або досягти своїх цілей.

Відповідність культурі

Коли ми говоримо про відповідність культурі, не маємо на увазі концепцію «наймай таких, як я». Якщо всі ваші співробітники діють і думають однаково, ваша компанія не процвітатиме.

Натомість шукайте кандидатів, які поділяють ті ж переконання та цінності, що й ваша організація, але також привносять різноманітність думок і досвіду, що просуватимуть вашу компанію вперед. Це називається «додавання культури». Крім того, дослідження показують, що співробітники, які добре вписуються в корпоративну культуру, з більшою ймовірністю залишаться у вашій компанії та матимуть вищу продуктивність і задоволеність роботою.

Ось деякі з найпопулярніших запитань, які можна поставити:

  • Які три речі для вас найважливіші в роботі?
  • Розкажіть про випадок минулого тижня, коли ви були задоволені, сповнені енергії та продуктивні на роботі. Що ви робили?
  • Що у вас найцікавіше, чого немає у вашому резюме?
  • Що змусило б вас вибрати нашу компанію серед інших?
  • Яка найбільш хибна думка склалася про вас у ваших колег і чому вони так думають?

Співробітництво

За умови правильного виконання спільна робота дозволяє бізнесу розвиватися швидкими темпами. Якщо ви поглянете на найкращих співробітників компанії, які роблять свій внесок у співпрацю, і поглянете на співробітників, які визнані кращими виконавцями, ви побачите збіг приблизно на 50%. Тому найм людей, які можуть ефективно співпрацювати та добре працювати з іншими є важливим параметром успіху.

Ось деякі з найпопулярніших запитань, які можна поставити:

  • Наведіть приклад, коли вам доводилося працювати з кимось, з ким було непросто порозумітися. Як ви справлялися зі спілкуванням із цією людиною?
  • Розкажіть про випадок, коли ви спілкувалися з кимось, хто вас не розумів. Що ви зробили?
  • Розкажіть про один із ваших улюблених випадків роботи з командою та про ваш внесок.
  • Опишіть найкращого партнера чи керівника, з яким ви працювали. Що саме в їхньому стилі управління вам сподобалося?
  • Чи можете ви поділитися досвідом, коли проект різко змінив напрямок в останню хвилину? Що ви зробили?

Лідерство

Дослідження показують, що бізнеси з висококласними лідерами у 13 разів частіше досягають успіху у конкурентній боротьбі. Під час співбесіди оцініть, чи може кандидат надихати, мотивувати та розкривати потенціал інших.

Ось деякі з найпопулярніших запитань, які можна поставити:

  • Розкажіть про останній випадок, коли щось важливе пішло не за планом на роботі. Якою була ваша роль? Яким був результат?
  • Опишіть ситуацію, коли вам потрібно було переконати когось дивитися на речі з вашої точки зору. Які кроки ви зробили? Якими були результати?
  • Наведіть приклад, коли ви відчували, що даєте приклад. Що ви зробили та як інші відреагували?
  • Розкажіть про найскладніше рішення, яке вам довелося ухвалити за останні шість місяців.
  • Вам колись доводилося «продавати» ідею своїм колегам або групі? Як ви це зробили? Якими були результати?

Потенціал зростання

Сьогоднішнє динамічне робоче середовище потребує співробітників, які можуть виконувати роботу зараз і мають потенціал для переходу на нові ролі чи керівні посади в компанії у майбутньому. Зрештою, якщо співробітник звільняється, заміна коштуватиме вашій компанії в 1,5 раза більше, ніж його зарплата. Це означає, що найм людей із потенціалом зростання всередині вашої компанії не тільки позбавляє вас необхідності їх заміни, але й економить ваші гроші. Ви можете передбачити, чи є у кандидата те, що вам потрібно, перевіривши постановку цілей і самомотивацію.

Ось деякі з найпопулярніших запитань, які можна поставити:

  • Згадайте випадок, коли виникла проблема, а ваш менеджер був недоступний. Як ви впоралися із ситуацією? З ким ви радилися?
  • Опишіть випадок, коли ви вирішили розширити знання на роботі, але не отримали вказівки зробити це.
  • Що спонукало б вас піти з вашої нинішньої посади?
  • Коли востаннє ви просили прямий відгук від начальника? Навіщо?
  • Яка найбільша кар’єрна мета, яку ви коли-небудь досягали?

Пріоритизація

Коли ми маємо декілька завдань, ми повинні вміти розуміти, що потрібно виконувати негайно, а що може почекати. Наймання кандидата, який не може це правильно розуміти, означає, що ключові терміни виконання та дедлайни проекту можуть бути порушені, що в кінцевому підсумку завдасть шкоди вашому бізнесу. Люди, які можуть керувати своїм часом і ефективно розставляти пріоритети, допоможуть вашому бізнесу процвітати.

Ось деякі з найпопулярніших запитань, які можна поставити:

  • Розкажіть про час, коли вам доводилося займатися кількома проектами одночасно. Як ви організували свій час? Яким був результат?
  • Розкажіть про проект, який ви планували. Як ви організовували та планували завдання?
  • Опишіть випадок, коли ви відчували себе напруженим або перевантаженим. Як ви впоралися з цим?
  • Наведіть приклад випадку, коли ви успішно делегували важливе завдання.
  • Як ви визначаєте, скільки часу потрібно для завдання?

Креативні запитання

Розглянемо нестандартні питання, які люблять ставити кандидатам лідери бізнесу та талантів. Відповідь на них може багато розповісти про особистість кандидата та його спосіб мислення.

  • Чому мені не варто наймати вас?
  • Як би ваш менеджер описав вас? Як би ваш найкращий друг описав вас?
  • Зараз дванадцята година дня наступного року. Що ви робите?
  • Краще представити проєкт, який досконалий і несвоєчасний, чи хороший і своєчасний?
  • Наскільки ви вважаєте себе дивним за шкалою від 1 до 10?

Отримайте ті відповіді, які вам потрібні

Хоча ці запитання для співбесіди допомагають вам визначити кандидатів із високим потенціалом і вибрати найкращих, правильні запитання не гарантують хороших відповідей. Змусьте кандидатів надати вам більш детальну інформацію:

  1. Використовуйте систему S.T.A.R.: коли кандидат відповідає на кожне запитання, переконайтеся, що він описує ситуацію, завдання, дію та результат.
  2. Уважно слухайте: коли ви просите конкретних прикладів, переконайтеся, що кандидати не дають вам ситуаційну (гіпотетичну) інформацію.
  3. Дайте пошукачам час: часто хороші відповіді приходять після роздумів, тому не квапте кандидатів і не відмовляйте їм тільки через те, що вони не відповідають миттєво.
  4. Наполегливо йдіть до мети: зосередьтеся на конкретній недостатній інформації у відповіді, щоб глибше розібратися в ситуації.
Вас може зацікавити

Алфавітна книга

Алфавітна книга — це напрацювання практики, а тому давно стала надійним помічником кадровиків підприємств всіх форм власності незалежно від чисельності штату працівників. Оскільки вона непередбачена жодним нормативно-правовим актом, її форма і порядок заповнення є практичними рекомендаціями наших експертів.

Придбати видання

 
Rabota.ua

Переглядів: 2722 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Рекрутерам на замітку: як писати вакансії, щоб привабити достойних кандидатів?
Як перевірити реальні навички кандидата?
Цікаві ідеї для опису вакансій, щоб знайти кандидата на посаду
Як завоювати довіру кандидатів під час процесу найму?
Як сформувати невідмовний офер для пасивного кандидата?
Сторітелінг у рекрутингу: як це працює?
Кандидат на посаду часто змінює робоче місце: про що це говорить та як діяти роботодавцю?
Як змінився рекрутинг під час війни: мотивація кандидатів та спрощення процесів
Чеклист для рекрутера: чи можете ви відповісти на 8 найпоширеніших запитань від кандидатів?
Причини, чому не варто наймати на роботу друзів
6 свіжих та цікавих ідей для опису ваших вакансій
Рекрутинг під час війни
12 стереотипів у роботі з персоналом
Співбесіда з кандидатом, що пережив війну: 4 поради рекрутерам
Метапрограми: як зрозуміти спосіб мислення кандидата на співбесіді
Почему главное слово нового рекрутмента — это «гибкость»?
Как провести интервью по компетенциям
Як розмістити вакансію на сайті служби зайнятості?
Ошибки руководителя на собеседовании
Чому я маю обрати саме це резюме: секрети ефективного скринінгу
Как составить объявление о вакансии, чтобы получить много откликов: 6 лайфхаков
Нові must have підходи при залученні кандидатів
Чому роботодавці насправді не вказують зарплату у вакансії?
IT- и HR-специалисты: два взгляда на один вопрос. Верно ли вы понимаете ожидания кандидатов?
Як повернути довіру кандидата, якщо зіпсував діалог у минулому: 4 кейси
Как описать вакансию, чтобы получить отклики от нужных людей
Гостинг кандидатів: як попередити?
Як зробити відеоспівбесіди більш «людяними»: 4 поради
Как получить от соискателя правдивые ответы на неудобные вопросы?
«Чому я маю обрати вашу компанію?»: як відповідати на складні питання кандидатів
Как привлечь на вакансию «своих» людей?
Нові тренди віддаленого найму
Рекрутинг у ТікТок: чому варто спробувати?
5 стресових питань рекрутера, які варто ставити обережно
Слишком квалифицированный кандидат — нанимать или нет?
Сарафанное HR-радио: 5 правил, как подбирать кандидатов по рекомендациям
«Заочное знакомство», или Как оценить кандидата по страничке в соцсетях
Як оцінити креативність на співбесіді?
Як підвищити ефективність інтерв’ю: 5 тактичних прийомів
13 вопросов для оценки личных качеств на собеседовании
Битва за A-Player, или Как нанять звездных сотрудников, если вы не Google
4 характеристики, которые ищут HR в кандидатах на должности управленцев
Как оценить эмоциональный интеллект кандидата на собеседовании
Як оцінити чесність кандидата: поради рекрутерам
Какие вопросы помогают набирать лучших в мировых и украинских компаниях?
Як оцінити менеджерські компетенції
Зона компромісу при наймі: якими якостями кандидата можна поступитися
Странные вопросы на собеседовании: для чего они нужны
Несподіваний рекрутинг: 3 альтернативні шляхи пошуку талантів
Психологическая несовместимость: как распознать кандидатов, которые не впишутся в коллектив
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com