Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Нові must have підходи при залученні кандидатів
Новини
09.12.2021
Нові must have підходи при залученні кандидатів
 

Нестача кандидатів, ситуація з пандемією та висока конкуренція, як у сфері ІТ, так і загалом по ринку, змушує використовувати всі можливі підходи та покращувати наявні процеси в компанії, щоб залучати кращі таланти. Виокремлюються й певні тенденції, які неможливо ігнорувати сьогодні.

Команда рекрутерів Metinvest Digital застосовує у своїй практиці значну кількість сучасних трендів рекрутингу та вдало поєднує їх із класичним підходом. Ми б хотіли виділили основні із них і розповісти, як вони допомагають нам наразі.

Автоматизація і пошук кандидатів

Одним із трендів рекрутингу стало активне використання інструментів автоматизації підбору (recruitment automation tools). Автоматизація процесу підбору персоналу вже давно існує, але зараз вона виходить на новий рівень та використовується на всіх етапах підбору. У своїй практиці ми використовуємо CleverStaff. Ця ATS дозволяє нам швидко формувати базу резюме, імпортуючи інформацію з job-сайтів, LinkedIn та з пошти. За допомогою неї також можна кастомізувати етапи підбору у відповідність до процесу, який наразі є у компанії, що доволі зручно і дає нам змогу відстежувати, на якому етапі у нас можуть виникати проблеми.

Ще одним інструментом, яким ми активно користуємось, є TurboHiring, який вдало доповнює нашу ATS. Пошук через цей сервіс відрізняється від ручного тим, що тут можна одразу відфільтровувати кандидатів за ключовими словами, та є фільтри за місцем розташування. Оскільки у LinkedIn це проблемне місце — там мало хто прямо вказує свою локацію — це дає змогу швидше знаходити потрібних нам спеціалістів. Плагін TurboHiring для Сhrome збирає всі доступні контакти кандидата на його сторінку в LinkedIn незалежно від рівня його кола знайомства. Під час ранжування результатів TurboHiring враховує тих кандидатів, які зараз перебувають в активному пошуку роботи.

Технічний рівень інструментів автоматизації підбору дозволяє автоматизувати фільтрацію вибірки вакансій за величезною кількістю параметрів і зекономити нам час. Однак значна частина процесу підбору ведеться так само, як при класичному рекрутингу. Коли програмне забезпечення вже не бачить можливих варіантів, а ми шукаємо вузькопрофільного спеціаліста з унікальним стеком технологій, ми використовуємо класичний прямий пошук, рекомендації та нетворкінг. В «інформаційному хаосі» кандидат набагато охочіше повірить опису роботи, якщо почує його від знайомої людини, яка сама працює чи працювала в нашій компанії. І ми раді, що змогли вибудувати відповідну взаємодію у Metinvest Digital.

Пре-оффер як додаткова гарантія

Вже після пре-скринінгу наш рекрутер може надіслати кандидату пре-оффер з усіма умовами, який набирає чинності у разі успішного проходження співбесіди з керівником. Це обумовлено тим, що в існуючих реаліях часто виникають ситуації, коли кандидат хотів би завчасно домовитися щодо всіх умов, або ж з якихось причин він боїться переходити на нову роботу і хотів би отримати «додаткову гарантію». Сприймати пре-оффер необхідно як певний договір про наміри. Підтвердження пре-оффера — це отримання кандидатом офіційного листа на пошту, в якому наміри компанії переростають у оффер.

Співбесіда як рівноправні переговори

Команда Metinvest Digital вважає, що запорукою успіху є довготривала комунікація з кандидатами та максимально комфортна взаємодія з ними. В ідеалі ви маєте чимось зачепити кандидата — навіть якщо не збираєтеся брати його на роботу. Після якісної співбесіди він вийде не втомленим, а зацікавленим та з позитивним враженням про вашу компанію. Навіть якщо сьогодні кандидат «заслабкий» для відкритої позиції, через півроку-рік він може приємно вас здивувати. Рекрутерам і наймаючим менеджерам необхідно ставитись до всіх претендентів неупереджено і з повагою.

Ми вибудували наше спілкування з кандидатами так, щоб не перетворювати співбесіди на допит або ж «злісну перевірку». Інколи буває, що кандидат не може відповісти на якесь запитання, що створює спокусу відразу «просвітити» його. Наші керівники розуміють, що насамперед потрібно з’ясувати, що ж кандидат таки знає, а не сумніватись постійно в ньому чи навчати.

Керівники наших підрозділів завжди йдуть на зустріч і оперативно разом з рекрутерами готові провести 40-хвилинне інтерв’ю після 18:00, якщо для кандидата це буде найбільш зручним варіантом. Якщо ж кандидат нас повністю задовольняє, наші керівники з радістю готові одразу надати оффер такому претенденту та розповісти більш детально про усі умови роботи, їх майбутній проект та додаткові соціальні виплати, пільги та бонуси.

Такий підхід допомагає нам закривати удвічі більше вакансій.

Віддалена робота

Пандемія суттєво вплинула на український ринок праці. Під впливом карантинних обмежень сформувалися нові правила та ризики. Оскільки благополуччя і здоров’я співробітників є пріоритетом для компанії Metinvest Digital, практично весь штат був переведений на віддалений режим роботи і наразі 98% співробітників працюють з дому. Наші команди навчилися ефективно працювати дистанційно, проводити онлайн-зустрічі з різних куточків України за допомогою MS Teams, MS Project, Yammer та перебороли страх, що без постійного нагляду за підлеглими ефективність роботи знизиться. Завданням ж рекрутерів було детально роз’яснити кандидату всі моменти щодо організації роботи та майбутньої взаємодії з колегами.

Актуалізація кадрового резерву

Кадровий резерв — це база, в якій наші рекрутери зберігають усіх своїх найкращих кандидатів. Кадровий резерв включає не лише кандидатів, які подали заявки на вакансії, але й залучених кандидатів. Уявіть собі, що кожного разу, коли ви відкриваєте вакансію, у вас є резерв талантів, з якого ви можете просто вибрати відповідного позиції. Звучить чудово, правда? Саме з цієї причини ми вже прийняли цю тенденцію підбору і почали створювати високоякісну базу кандидатів через нашу ATS для поточних та майбутніх проектів, кількість яких з кожним роком тільки росте.

Аналітика та аналіз процесу підбору

Рекрутинг на основі даних та HR-аналітики є для нашої компанії важливим фактором. Планування та прийняття рішень ґрунтуються на даних, отриманих за допомогою HR-технологій, таких як системи відстеження кандидатів (ATS) та платформи рекрутингового маркетингу. Використання метрик, які базуються на даних, — це тенденція до підбору персоналу, яка може показати те, які частини вашої стратегії найму працюють добре, а які — погано. Приділяючи увагу вашій аналітиці та використовуючи рекрутинг, який заснований на даних, ви покращуєте найважливіші показники найму, такі як час найму, вартість найму та якість найму.

Завершуючи, хотілося б сказати, що названі вище кроки не приведуть до досягнення результату одразу ж, але чим раніше бізнес займеться цими питаннями, тим менше часу він згає. Сьогодні на допомогу приходять довгограючі стратегічні рішення, які під силу системним компаніям, і відповідно конкуренція за фахівців буде вестися на стратегічному рівні.

Вас может заинтересовать

Журнал для руководителей и HR-ов «Управление персоналом»

«Управление персоналом» — первое и единственное на сегодняшний день специализированное периодическое издание в Украине для профессионалов в сфере управления человеческими ресурсами.

О журнале
Свежий номер
Презентационный номер

Приобрести издание

 

Маргарита Бобик

ПроHR

Переглядів: 1418 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Рекрутерам на замітку: як писати вакансії, щоб привабити достойних кандидатів?
Як перевірити реальні навички кандидата?
Цікаві ідеї для опису вакансій, щоб знайти кандидата на посаду
Як завоювати довіру кандидатів під час процесу найму?
Як сформувати невідмовний офер для пасивного кандидата?
Сторітелінг у рекрутингу: як це працює?
Кандидат на посаду часто змінює робоче місце: про що це говорить та як діяти роботодавцю?
Як змінився рекрутинг під час війни: мотивація кандидатів та спрощення процесів
Як виявити кандидатів із високим потенціалом: 30 запитань для співбесіди
Чеклист для рекрутера: чи можете ви відповісти на 8 найпоширеніших запитань від кандидатів?
Причини, чому не варто наймати на роботу друзів
6 свіжих та цікавих ідей для опису ваших вакансій
Рекрутинг під час війни
12 стереотипів у роботі з персоналом
Співбесіда з кандидатом, що пережив війну: 4 поради рекрутерам
Метапрограми: як зрозуміти спосіб мислення кандидата на співбесіді
Почему главное слово нового рекрутмента — это «гибкость»?
Как провести интервью по компетенциям
Як розмістити вакансію на сайті служби зайнятості?
Ошибки руководителя на собеседовании
Чому я маю обрати саме це резюме: секрети ефективного скринінгу
Как составить объявление о вакансии, чтобы получить много откликов: 6 лайфхаков
Чому роботодавці насправді не вказують зарплату у вакансії?
IT- и HR-специалисты: два взгляда на один вопрос. Верно ли вы понимаете ожидания кандидатов?
Як повернути довіру кандидата, якщо зіпсував діалог у минулому: 4 кейси
Как описать вакансию, чтобы получить отклики от нужных людей
Гостинг кандидатів: як попередити?
Як зробити відеоспівбесіди більш «людяними»: 4 поради
Как получить от соискателя правдивые ответы на неудобные вопросы?
«Чому я маю обрати вашу компанію?»: як відповідати на складні питання кандидатів
Как привлечь на вакансию «своих» людей?
Нові тренди віддаленого найму
Рекрутинг у ТікТок: чому варто спробувати?
5 стресових питань рекрутера, які варто ставити обережно
Слишком квалифицированный кандидат — нанимать или нет?
Сарафанное HR-радио: 5 правил, как подбирать кандидатов по рекомендациям
«Заочное знакомство», или Как оценить кандидата по страничке в соцсетях
Як оцінити креативність на співбесіді?
Як підвищити ефективність інтерв’ю: 5 тактичних прийомів
13 вопросов для оценки личных качеств на собеседовании
Битва за A-Player, или Как нанять звездных сотрудников, если вы не Google
4 характеристики, которые ищут HR в кандидатах на должности управленцев
Как оценить эмоциональный интеллект кандидата на собеседовании
Як оцінити чесність кандидата: поради рекрутерам
Какие вопросы помогают набирать лучших в мировых и украинских компаниях?
Як оцінити менеджерські компетенції
Зона компромісу при наймі: якими якостями кандидата можна поступитися
Странные вопросы на собеседовании: для чего они нужны
Несподіваний рекрутинг: 3 альтернативні шляхи пошуку талантів
Психологическая несовместимость: как распознать кандидатов, которые не впишутся в коллектив
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com