Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Як організувати онлайн-навчання співробітників
Новини
22.12.2020
Як організувати онлайн-навчання співробітників
 

Навчання від компанії — один зі способів мотивації співробітників. Він дає можливість розвитку і відчуття стабільності. І це та опція, заради якої спеціалісти будуть прагнути працювати у вашій компанії.

Особливої цінності вона набуває у часи, коли ми не можемо зібратися разом в одному офісному приміщенні. А ще саме онлайн-навчання можна вважати інструментом, що у 2020-му адаптував працівників до нової реальності.

Але цей інструмент має і зворотний бік — перенасичення від перегляду вебінарів та курсів. Тож варто підходити до цього питання з більшою обережністю й обирати лише ті курси, які справді будуть корисні та прикладні для команди.

Зробити це дуже просто — варто запитати про найбажаніші теми обидві сторони: менеджерів та співробітників. Як показує практика, співробітники вкажуть всі можливі види навчання, в яких вони зацікавлені, включаючи мотиваційні тренінги та уроки англійської мови. Менеджери натомість будуть пропонувати навчання, яке допоможе вдосконалити саме професійні навички спеціалістів свого підрозділу.

Зазвичай понад 60% працівників готові навчатися і повністю завершують обрану програму.

Чому вашій компанії потрібне онлайн-навчання:

  1. Підвищення кваліфікації. Будь-які підходи до роботи у нинішній час змінюються зі швидкістю світла, і щоб ваша компанія отримувала інноваційні ідеї та рішення потрібно інвестувати в новітнє навчання. Це можуть бути лекції від запрошених експертів або онлайн-курси. Чудово, коли ваші співробітники зможуть після пройденого навчання отримати зворотний зв’язок від лектора.

  2. Залучення. Складно мотивувати й підтримувати персонал, перебуваючи лише у віртуальному контакті. Якщо ви будуєте бренд роботодавця, онлайн-навчання є одним з важливих інструментів. За допомогою цієї опції можна також впроваджувати обмін досвідом та навичками між відділами чи навчання та адаптацію нових співробітників.

  3. Перепрофілювання спеціалістів. Коли ви разом з менеджером помічаєте потенціал людини на іншій позиції, вона сама виявила бажання змінити відділ чи, можливо у вас виникла необхідність поєднати дві посади. Цей варіант значно заощаджує витрати та час на найм і виховує у співробітниках лояльність до компанії. Ви можете розробити програму навчання самостійно, закцентувавши на моментах, що необхідні конкретному спеціалісту. Також тут спрацює і менторська підтримка від фахівців.

Які види онлайн-навчання найбільш популярні:

  • Вебінари та тренінги. В середньому тривають від однієї години, але не більше двох годин. Можуть легко доповнюватися актуальною інформацію та видозмінюватися з урахуванням побажань учасників та слухачів. Вебінари та тренінги можна також записувати, якщо певна кількість людей не може переглянути їх у зазначений час.

  • Відеолекції. Недоліком даного формату є швидка втрата актуальності. Щоб доповнити чи змінити матеріал, потрібно записувати нову лекцію. Плюс — в тому, що відео можна переглядати у зручний час і зупиняти.

  • Гейміфіковане навчання. Працівники накопичують бонуси, які можуть обмінювати на подарунки або купувати за них інші курси. Формат популярний на мовних курсах, адже елементи гри допомагають запам’ятовувати нові слова, граматичні правила.

На які види навчання ще варто звернути увагу:

  • Зворотний зв’язок — чудовий спосіб окреслення траєкторії розвитку. Його отримують не лише співробітники від свого керівника, але і сам керівник.

  • Мікронавчання — реалізується за допомогою 5–15-хвилинних роликів, підказок в особистому кабінеті чи розсилки. За короткий термін допомагає співробітникам опанувати навички роботи у певній програмі, ідеально підходить, коли потрібно впровадити нове програмне забезпечення.

  • Lifelong learning — новий формат для України, але досить поширений у Європі та США. Щоб залишатися фахівцем у своїй галузі, потрібно постійно поновлювати знання, отримувати новий досвід. Такий підхід актуальний для фахівців, які хочуть розвивати свою експертність.

  • Liquid-навчання — на власний розсуд людина обирає, у якому форматі буде навчатися сьогодні: онлайн чи офлайн. Досить важко реалізувати через неможливість передбачити, яка кількість людей фізично прийде на захід, а яка буде онлайн.

  • Чат-бот — можна застосовувати для розвитку певної навички чи освоєння певної функції. Також чат-бот можна використовувати як інструмент для відповідей на поширені питання, які отримує HR-відділ.

  • Менторство — допомагає розвивати наставницькі скіли та підтримує внутрішню комунікацію всередині компанії. Воно ніколи не буває одностороннім, адже менті також розвиває свого наставника.

  • Blended Learning — дозволяє поєднувати між собою різні формати навчання. Це не лише онлайн та офлайн, але і консультації, роботи в групах, наставництво. Таке навчання не лише працює на засвоєння теорії та практики, але й сприяє генеруванню нових ідей.

  • Інтерактивні фільми — не схожі на лекції, але мають на меті показати реальний кейс та його вирішення. Своєрідний легкий спосіб сприйняття складної інформації.

Якщо ви лише починаєте впроваджувати опцію онлайн-навчання, спробуйте найпростіший формат — вебінар — і обов’язково отримайте зворотний зв’язок від учасників. Люди зазвичай не охоче заповнюють анкети, але висловлять свою думку під час телефонного дзвінка. Запитайте, чи сподобалося їм таке навчання, що саме сподобалося, а що ні, що вони хотіли б додати і як бачать свою ідеальну програму розвитку.

Як організувати вебінар своїми силами:

  1. Оберіть цільову аудиторію, актуальну тему, тривалість та платформу проведення вебінару. Найактуальніші та зручні у використанні безкоштовні платформи — Skype, Zoom, Microsoft Teams.

  2. Призначте зручну для всіх дату та час. Якщо 50–60% аудиторії не зможуть бути присутніми, краще записати весь вебінар, а потім надати доступ до відео.

  3. Якщо вебінар не внутрішній, проведіть маркетингову кампанію у соціальних мережах. Для внутрішньої аудиторії анонс опублікуйте двічі (заздалегідь та у переддень проведення) на внутрішніх ресурсах.

  4. Оберіть, як будете демонструвати презентацію. Вебінар з презентацією — найкраща стратегія, оскільки увага аудиторії під час онлайн-заходу може розсіюватися, але інформація на слайдах допоможе повернутися до суті доповіді.

  5. Продумайте онлайн-активності, щоб оживити аудиторію під час вебінару. Наприклад, запропонуйте їм відповісти на питання у чаті нестандартним способом — за допомогою емодзі. Дозвольте людям ділитися своїми думками, ставити запитання, перебиваючи доповідь.

Форматів для навчання персоналу існує безліч — від звичайних лекцій до трансформаційних курсів. При виборі варто першочергово враховувати ваші бізнес-цілі та запити працівників. Культура навчання як складова корпоративної культури — це ваша перевага на ринку праці у будь-які часи.

Вас может заинтересовать

Журнал для руководителей и HR-ов «Управление персоналом»

«Управление персоналом» — первое и единственное на сегодняшний день специализированное периодическое издание в Украине для профессионалов в сфере управления человеческими ресурсами.

О журнале
Свежий номер
Презентационный номер

Приобрести издание

 

Катерина Куськал

Happy Monday

Переглядів: 1390 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
11 українських вишів потрапили у світовий рейтинг
Ментор, коуч, наставник: у чому різниця?
В Україні запрацювали перші кваліфікаційні центри
Опубліковано рейтинг найкращих університетів України
Какие вузы Украины попали в мировой рейтинг?
Развитие сотрудников: 5 практик, не требующих бюджета
10 українських ВНЗ потрапили до рейтингу найкращих університетів світу
Украинские ВУЗы в ТОПе лучших: впервые в мировом рейтинге их восемь
10 найкращих навичок 2025 — скільки потрібно часу на їх вивчення
Опубліковано список 10 найвпливовіших університетів України
Умелые руки: 11 советов, как и чему обучать «голубых воротничков»
Названы профессии будущего: на кого учиться, чтобы не остаться без работы
Індивідуальний план розвитку: 8 поширених помилок
Як відновити втрачений документ про професійну освіту?
Лучшие книги на лето от Билла Гейтса
Рейтинг лучших вузов мира-2020. Вузы из Украины тоже в рейтинге
Прокачайте себя: лучшие книги по мотивации и саморазвитию
Кто отвечает за обучение: сотрудник или компания
Держслужбовцям відкрили онлайн-доступ до освітніх програм
Книги для рекрутеров: работа и саморазвитие
В Україні запустили безкоштовні онлайн-курси цифрової грамотності
Для профнавчання держслужбовців створять портал управління знаннями
Как обучать сотрудников без лишних затрат
Как проверить диплом о высшем образовании онлайн
Індивідуальні плани розвитку працівників: 4 важливі елементи
Шесть украинских вузов вошли в рейтинг лучших в мире
Как и зачем развивать личный бренд наемных сотрудников
Микрообучение
Обучение сотрудников для трансформации компании
Шесть украинских вузов попали в рейтинг лучших университетов мира
В Украине появится новый вид образования: принят закон
Що змінилося в українському правописі
Український правопис: Кабмін затвердив нову редакцію
В Украине вскоре появится профессиональное предвысшее образование
Гостевой брак, или Почему не стоит вкладывать в развитие сотрудников
Инфляция диплома
Выбирая тренинг, оцениваем бизнес-тренера
Прокачай сотрудника: 7 шагов к успешному корпоративному обучению
С 2019 г. студенты будут учиться на практике, без отрыва от производства
Зачем нужны карты карьеры?
Первичное обучение рабочего персонала
Как развивать сотрудников, не инвестируя в воздух
Три стратегии для обучения чему угодно
Искусство роста: 5 главных ошибок в развитии сотрудников
В Украине появилось еще шесть профессий, которым обучат бесплатно
Чему и как учить сотрудников в VUCA-мире? Обзор новых T&D-тенденций
Реформа образования: что изменится в ближайшие 10 лет
Профессиональное развитие HR-менеджера
Топ-10 наиболее популярных специальностей в 2017 году
Почему умирают корпоративные университеты
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com