Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Як живе український e-learning ритейлу під час війни?
Новини
01.12.2022
Як живе український e-learning ритейлу під час війни?
 

З кожним роком ринок електронного навчання прогресивно росте. За дослідженнями Global Market Insights у 2021 році розмір ринку електронного навчання перевищив 315 мільярдів доларів США, а з 2022 до 2028 року очікується його стрімке збільшення на 20%. Український e-learning ринок не є виключенням. Не зважаючи на пандемію та війну, українські компанії разом з LMS Collaborator (ред. розробники української LMS) продовжують розвивати український ринок e-learning. В першу чергу це пов’язано з безпечністю, яку надає онлайн навчання. Особливо в таких критичних умовах, коли проведення очних тренінгів та конференцій стало неможливим через постійну загрозу влучання ворожої ракети. А також з його мобільністю та доступністю, яка дозволяє навчатись в будь-який час та будь-якому місці.

Ритейл — одна з тих сфер, яка продовжувала працювати після ворожого вторгнення за для підтримки економіки країни та забезпечення людей всім необхідним. Збереження навчання допомогло ритейл компаніям забезпечити якісну підготовку персоналу та зберегти високий рівень клієнтської підтримки.

В матеріалі команда LMS Collaborator поділились досвідом своїх клієнтів та розповіла, як український e-learning ритейл переживає повномасштабну війну та адаптується до критичних умову: Антошка, Близенько, DNIPRO-M, Yves Rocher Ukraine, Мережа супермаркетів Грош.

Антошка

«Антошка» — роздрібний напрямок бізнесу сімейної компанії RedHead. Поряд з магазинами «Антошка» компанія управляє преміум-бутиками Daniel і розвиває мережу дистрибуції з часткою 70% національного ринку імпортного дитячого харчування. В «Антошці» працюють 1400 співробітників. Розвиток і навчання людей в компанії будується на практичному досвіді, новітніх технологіях партнерських брендів та обов’язкової fun-складової.

Дистанційне навчання на базі LMS Collaborator впровадили у 2021 році. Цільова аудиторія порталу електронного навчання — понад 1300 співробітників компанії.

Коли почалась війна, «Антошка» призупинили навчання співробітників на e-learning платформі та перенесли деякі навчальні матеріали на корпоративний портал. Через декілька місяців компанія прийшла до висновку, що необхідно пристосовуватись до нових умов життя та відновлювати навчальні заходи.

Ганна Бебешко — Керівник відділу навчання та розвитку Антошка:

«Першими, хто запропонував продовжити навчання були наші партнери — постачальники товару. Також ми регулярно отримували запит на навчання від наших співробітників. Тому влітку ми повернулись до онлайн-навчання, додавши нові навчальні ресурси в Базу знань, завдання та тестування. З того часу наш портал став не просто платформою для навчання, але й також місцем для комунікації та спілкування. Тепер чат-бот повідомляє співробітникам не тільки новини навчання, а і інформує про різні події в компанії та нові навчальні заходи, як внутрішні, так і зовнішні. Наприклад, добірки з цікавими курсами Prometheus».

Після настання війни компанія продовжувала свою роботу, тому для «Антошка» було важливим підтримувати в тонусі знання співробітників та якісно готувати новачків. Крім того, регулярно з’являлись нові товари, які необхідно було знати продавцям.

«Ми поновили навчання, а також почали надавати активності, які набули актуальності та користі в теперішніх умовах. Все почалось з розмовного клубу. У квітні ми повідомили співробітників про відкриття онлайн клубу для вдосконалення української мови. Це мало великий попит серед всіх працівників. До нас навіть доєднались наші СЕО. Стало зрозумілим, що незважаючи на війну, у людей є запит на навчання та саморозвиток».

Безумовно сучасні потреби навчання відрізняються від тих, які були до війни. Раніше компанія була зосереджена на розвитку hard skills співробітників, вдосконалені технік продажу, спілкування з клієнтами, знань асортименту товарів тощо. Тепер актуальним стало навчання на психологічні теми та розвиток soft skills.

«Зараз ми регулярно отримуємо запити на навчання емоційному інтелекту, роботі в стресових ситуаціях, як надавати першу допомогу, вберегтись від обстрілів, ядерних атак — все те, що стало викликом саме через війну».

Ще у 2021 році компанія розробила велику програму навчання для керівників магазинів — «Школа директора». Наразі програма містить багато завдань на тему hard та soft skills. Зараз відділ навчання активно працює над новими матеріалами, зокрема над створенням курсу про інклюзивність. Тема, яка в теперішніх умовах, є дуже актуальною.

Курс «Майстерність публічних виступів» від Антошка на порталі LMS Collaborator

«Ми запустили онлайн клуб розмовної української мови, який отримав дуже великий позитивний відгук у працівників. Також попит має онлайн-курс арт-терапіЇ. Зараз ми максимально сфокусовані на тому, щоб створити для співробітників атмосферу, яка була до війни».

До початку карантину «Антошка» мали 70% аудиторного навчання та лише 30% онлайн. Після локдаунів цей показник змінився на 40% офлайн та 60% e-learning. З початком війни кількість онлайн навчання зросла до 90%.

«E-learning став чарівною паличкою для корпоративного навчання. Це інструмент, який дуже допомагає в таких критичних ситуаціях, як війна. Якби не було e-learning, було б важко навчати людей. Особливо коли працюєш в бізнесі, мережа якого охоплює всю країну. Зараз ми маємо великий запит на онлайн навчання, тому готуємо нові плани його розвитку на наступний рік. Я думаю, що коли війна закінчиться, офлайн все ж повернеться в наше життя. Оскільки людям не вистачає human touch. Поки онлайн не може цього надати людям, тому що немає щільного контакту в онлайні. Але завдяки безпеці, яку надає онлайн, він отримує велику перевагу. За e-learning я бачу майбутнє. Тому вважаю, ми прийняли правильне рішення, що прийшли до нього не у 2022 році, а значно раніше».

Близенько

«Близенько» (торгова мережа) — мережа продуктових магазинів «біля дому» у м. Львів та м. Івано-Франківськ. Мережа заснована у 2013 році із відкриття першого магазину у Львові. Сьогодні мережа «Близенько» налічує понад 100 магазинів.

Дистанційне навчання на базі LMS Collaborator впровадили у 2019 році. Цільова аудиторія порталу електронного навчання — понад 1700 співробітників компанії.

Попри війну, компанія не припиняла навчати співробітників. Навчання продовжувалось онлайн в штатному режимі. Запити на навчання від співробітників були регулярними. В перші дні війни кількість запитів дещо зменшилась, але починаючи з червня компанія повністю відновила свою роботу. У квітні та травні запит на навчання був максимальним. Це було пов’язано зі збільшенням штату працівників, яких необхідно було швидко та якісно підготувати до роботи.

Квітослава Кінах — Фахівець з навчання та розвитку компанії ПП «Мережа-Сервіс Львів»:

«Вільний доступ до навчального порталу та матеріалів, дозволив нашим співробітникам віддалено проходити навчання. Кожен працівник міг з дому зайти на портал та переглянути потрібну відеолекцію чи навчальний матеріал».

До квітня портал був середовищем виключно для навчання працівників та не використовувався для інформаційного сповіщення співробітників і загалом інформування. В серпні «Близенько» запустили телеграм-бот та синхронізували його з навчальним порталом для організації регулярного інформування співробітників.

«Ми регулярно розміщуємо оголошення на порталі про те, що відбувається в нашій мережі, інформуємо про нові посади, новини компанії, благодійні збори для ЗСУ та робимо відповідну розсилку на пошту та через чат-бот. В планах на майбутнє — використання новин на порталі».

Оголошення для співробітників «Близенько» на порталі LMS Collaborator

Завдяки використанню правил автоматизації LMS Collaborator «Близенько» автоматизували процес призначення навчальних програм та траєкторій навчання для співробітників. Тепер, коли в компанію приходить новий працівник, він автоматично отримує доступ до матеріалів, які необхідні для його посади.

«В теперішніх умовах війни без корпоративного навчального порталу, неможливо було б підготувати персонал. Новачки, які приходять до нас працювати, отримують всі ресурси та матеріал дистанційно на порталі LMS Collaborator. Онлайн навчання та навчальний портал — це свого роду, як віртуальний вчитель. Працівник може зайти на навчальний портал з будь-якого місця, отримати необхідні матеріали, переглянути те, що йому потрібно для роботи та відтворити це у своїй пам’яті.

Корпоративний e-learning навчився адаптовуватись під нові реалії. Я думаю, з часом ми дійдемо до того, що корпоративний e-learning буде не тільки середовищем для навчання співробітників. Це буде також середовищем для розміщення новин та всього необхідного для життя».

DNIPRO-M

DNIPRO-M (Дніпро-М) міжнародний бренд інструменту для будівництва та ремонту, створений у 2011 році. Мережа DNIPRO-M налічує понад 350 Фірмових магазинів по всій території України. Важливий вектор роботи Dnipro-M — розвиток особистісних і професійних якостей кожного співробітника.

Дистанційне навчання на базі LMS Collaborator впровадили у 2020 році. Цільова аудиторія порталу електронного навчання — понад 3300 співробітників компанії.

Перші запити на навчання почали з’являтись у березні. Навчальний портал допоміг компанії налагодити процес підготовки співробітників. Це стало першим кроком у відновленні звичного темпу навчання.

З настанням війни потреби навчання видозмінились. Окрім заздалегідь розробленого плану навчання, виникла потреба підвищувати компетенції співробітників у суміжних професіях та за їх бажанням. Для цього DNIPRO-M розробили низку підбірок для самостійного підвищення навичок.

Савченко Ольга — Адміністратор СДН DNIPRO-M:

«Сучасні потреби вимагають більшої орієнтації на користувача. Необхідно більш клопітливо орієнтуватись на зворотний зв’язок, відстежувати кількість проведеного часу на ресурсах, аналізувати майже кожну дію та намагатись спрощувати всі процеси. Робити все задля того, щоб рівень задоволеності отриманими знаннями та формою надання інформації зростав».

Навчальна програма для співробітників DNIPRO-M на порталі LMS Collaborator

Під час війни корпоративний e-learning став чудовим інструментом для організації постійно доступу до необхідної інформації, у будь-який час та у будь-якому місці. За 9 місяців війни він показав наскільки він є гнучким та адаптивним до нових реалій.

«Зараз все швидко змінюється, тому потрібно оперативно реагувати на зміни, що й дозволяє зробити онлайн навчання. Що стосується майбутнього — все залежатиме від нагальних потреб, але як ми зрозуміли, налагодити можна будь-який процес».

Ів Роше Україна (Yves Rocher Ukraine)

Бренд Yves Rocher був заснований в 1959 році Івом Роше.Понад п’ятдесяти років бренд демонструє вірність принципам дбайливого ставлення до природи та прагнення зробити красу доступною для кожної жінки. Мережа Yves Rocher нараховує 2069 магазинів та 250 000 консультантів краси по всьому світу.

Дистанційне навчання на базі LMS Collaborator впровадили у 2019. Цільова аудиторія порталу електронного навчання — близько 160 співробітників компанії.

Після початку повномасштабного вторгнення, Yves Rocher повністю призупинили свою роботу та відновили її лише у травні. Разом з роботою було прийнято рішення одразу відновити роботу порталу на базі LMS Collaborator. Портал компанія використовує в ролі корпоративної бази знань. В ній зібрані матеріали по продукції, яку необхідно знати співробітникам для надання якісної консультації клієнтам. Тому після поновлення роботи було важливим відновити також і навчальний портал.

Наталія Коковіна — Call Center Analyst Yves Rocher Ukraine:

«Корпоративний e-learning це те, що потрібно завжди. Ми не можемо собі дозволити зупинити навчання. Оскільки для нас важливо, щоб співробітники вчасно отримували актуальну інформацію. Це дає змогу нам тримати високий рівень клієнтського сервісу та щодня його покращувати, навіть в такий непростий час для усієї країни. Тому ми вважали необхідним і важливим для бізнесу відновити роботу навчального порталу».

Оскільки в Yves Rocher регулярно оновлюється асортимент та з’являються нові продукти, відділ навчання постійно стежить за актуальністю інформації бази знань. Інформаційна підтримка співробітників є важливо складовою в організації якісного сервісу та консультування клієнтів.

«Оскільки наш навчальний портал зосереджений на ведені бази знань, ми регулярно її оновлюємо та покращуємо. Робимо її більш простою, зрозумілою та комфортною в користуванні для наших співробітників».

До війни компанія проводила багато офлайн зустрічей, на яких співробітники могли дізнатись важливу інформацію та новини з життя компанії. Після початку повномасштабної все перемістилось в онлайн формат. Тепер для інформування співробітників Yves Rocher активно використовують оголошення на головній сторінці навчального порталу.

Оголошення для співробітників Ів Роше на порталі LMS Collaborator

«Під час ковіду ми могли проводити декілька офлайн зустрічей на рік, зараз це неможливо. Навчальний портал став для нас єдиним ресурсом, який дозволяє швидко та безпечно донести інформацію до всіх».

Мережа супермаркетів «Грош»

Мережа магазинів «Грош» — одна з найбільших мереж роздрібної торгівлі у м. Вінниці та Вінницькій області. В компанії працюють досвідчені фахівці і студенти без досвіду роботи. У 2017 році компанія запустила проєкт «Робота зі слабочуючими людьми», які працюють на касі.

Дистанційне навчання на базі LMS Collaborator впроваджено у 2016 році. Цільова аудиторія порталу електронного навчання — понад 1800 співробітників компанії.

Попри війну «Грош» не зупинили навчання новачків. Стандартизоване дистанційне навчання проходило постійно. В квітні компанія почала ще більш активно навчати своїх співробітників.

Вікторія Вісіцька — Заступник начальника відділу по роботі з персоналом:

«Як корпоративний портал допоміг нам адаптуватись до нової реальності? LMS Collaborator був поруч з нами завжди».

«Грош» не забули про корпоративне навчання оскільки весь час пам’ятали про цінності та цілі компанії — стати найкращими у сфері ритейлу.

«Що стосується теперішніх запитів до навчання: необхідно формувати навчання в дистанційному форматі так, щоб наблизити його до очного навчання. Де може бути поєднано теорія+практика. Вчитися за допомогою електронного навчання можливо, але необхідно вдосконалювати діючі матеріали та ресурси. Над цим наша компанія і планує працювати в майбутньому».

База знань «Грош» на порталі LMS Collaborator

Висновок

Попри війну e-learning продовжує розвиватись, видозмінюватись та успішно адаптуватись до нових умов. За 9 місяців повномасштабної війни український e-learning видозмінився, винайшов для себе дещо нове та головне допоміг бізнесу пережити складні часи:

  1. З початком війни потреби навчання сфери ритейлу видозмінились. Актуальним для e-learning стала психологічна тематика та розвиток soft skills. Адже це стало необхідним для адаптації до критичних умов.
  2. Для більшості ритейл компаній навчальний портал перетворився з платформи для навчання також і на місце для комунікації та спілкування зі співробітниками. Він став платформою, де можна поділитись важливою інформацією та актуальними новинами.
  3. Через неможливість проведення офлайн зустрічей навчальний портал став для українського ритейлу єдиним ресурсом, який дозволяє швидко та безпечно донести інформацію до всіх.
  4. Та головне, що вільний доступ до навчальних матеріалів та активностей допоміг компаніям організувати якісну підготовку персоналу. Співробітники регулярно отримують актуальну інформацію та підтримують свої знання на високому рівні.


Переглядів: 986 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Business Wisdom Summit об’єднав 35+ управлінців у пошуку стратегій розвитку під час війни
Стратегії зростання бізнесу від 25+ провідних управлінців на Business Wisdom Summit
Понад 30 провідних HRD поділилися трендами українського ринку праці на HR Wisdom Summit 2023
Понад 20 HR-лідерів поділяться досвідом управління талантами за часів війни на HR Wisdom Summit
Ментальне здоров’я працівників та роль ДМС у його підтримці у військовий час
Просимо прийняти участь в дослідженні
Майбутнє сьогодні: створювати та виховувати мотивацію у працівників допоможе віртуальний наставник
Цікаве від Flowers.ua: як обрати та доглядати за квітами у коробці?
Online-конференція «Мотивація персоналу під час військового стану: матеріальні та нематеріальні фактори»
HR-Лиге 16 лет!
Как пройти собеседование в международную компанию
В яких українських компаніях співробітники активніше вивчають англійську онлайн — дослідження!
Змініть підхід до оцінки, відбору та розвитку талантів!
Как выбрать клавиатуру: виды и характеристики
Форум HR-Директорів 2021
Відбулася церемонія нагородження HR Pro Awards 2021: перелік переможців
Премия HR PRO AWARDS: основные направления внимания эйчара
Вебінар «Як залучити тисячу резюме на вакансію?»
11 листопада: HR Pro Awards та HR Pro Conference у Всі.Свої D12
Як проводити навчання співробітників компанії за допомогою digital-інструментів у 2021 році?
Трудова міграція українців до Євросоюзу: вебінар EBA та ANCOR Ukraine
Виклики та рішення для HR на HRD Leadership Summit
«Велике звільнення» та нова кар’єрна поведінка людей. Які уроки отримують керівники?
ANCOR Pro Business «Виклики new normal: професійне навчання і розвиток персоналу»
Умные часы Samsung: еще больше производительности
Почему люди берут онлайн-кредит
Премия HR PRO AWARDS 2021: кто и как будет выбирать лучших HR-специалистов
В Україні з’явилась нова професійна премія HR Pro AWARDS
Комплексна система навчання персоналу з екобезпеки «під ключ»
Ценности и технологии
Пятая юбилейная международная бизнес-премия и конференция WOW!HR 2020
Лучшие работают с лучшими — золотой тренер по продажам
HRIS/HRM-система, которая меняет мир
«HR Partner»: как увеличить прибыль компании без дополнительных вложений
Створюється єдиний професійний стандарт на посаду «Менеджер з персоналу»
Стартувала передплата на ІІ півріччя 2020 року!
Кадровик-2020: час змін та дій. Перспективи трудового кодексу
До чорної п’ятниці!
Акція! Гаманець або солодощі?
Для вас — сюрприз від менеджера!
Книга у подарунок!
Акція «Передплати і зігрійся»
«Живий» журнал «Кадровик.UA» — поруч з вами 24/7
Дуплекс-курси: отримайте комплексні знання кадрової та HR-справи!
Старт передплати професійних видань на 2020 рік!
Выявлен золотой тренер по В2В продажам 2019!
Навіщо потрібна книга обліку кадрових наказів?
Чекаєте на підвищення? Починайте діяти!
Даруємо відеоурок з ключових питань менеджменту системи мотивації
У місті Львів відбудеться дводенний курс-інтенсив для кадровиків
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com