Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Бібліотека статей / Трудове законодавство
24.03.2010
Робота на умовах неповного робочого часу в період «декретної» відпустки

Працівниця, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, виявила бажання вийти на роботу на умовах неповного робочого часу. За якої тривалості робочого часу за нею зберігатиметься право на допомогу по догляду за дитиною? Як це оформити документально? Чи існують обмеження щодо тривалості неповного робочого часу?

Відповідно до статті 179 КЗпП та статті 18 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР за бажанням жінки в період її перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку вона може працювати на умовах неповного робочого часу або вдома. При цьому за нею зберігається право на одержання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

За частиною сьомою статті 14 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.92 р. № 2811-XII матерям, які в період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку вийшли працювати в режимі неповного робочого часу або вдома, що підтверджується довідкою з місця роботи, допомога по догляду за дитиною виплачується в повному розмірі.

Оскільки згідно з підпунктом 2 пункту 23 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2001 р. № 1751 (далі — Порядок), виплата допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку припиняється з дня початку виконання трудових обов’язків особою, яка доглядає за дитиною, для продовження отримання цієї допомоги особі необхідно подати до органу праці та соціального захисту населення за місцем проживання довідку з місця роботи про початок виконання трудових обов’язків на умовах неповного робочого часу або вдома в період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (п. 20 Порядку).

Якщо особа вийде працювати на умовах повного робочого часу або оформить відпустку у зв’язку з навчанням, то протягом п’яти днів після видання наказу про припинення відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку роботодавець має повідомити про це орган праці та соціального захисту населення за місцем проживання особи. В іншому випадку підприємство несе відповідальність за шкоду, заподіяну державі внаслідок несвоєчасного повідомлення, і відшкодовує її в установленому законом порядку (п. 48 Порядку).

Відповідно до статті 56 КЗпП за угодою між працівником і роботодавцем може встановлюватись як під час прийняття на роботу, так і згодом неповний робочий день (тиждень). В останньому випадку зміни до трудового договору вносяться після подання працівником відповідної заяви та видання наказу про встановлення йому неповного робочого часу. Конкретна тривалість роботи й умови її виконання мають бути визначені угодою між працівником і роботодавцем.

Водночас, на прохання вагітної жінки, жінки, яка має дитину віком до 14 років або дитину-інваліда, у т. ч. таку, що перебуває під її опікуванням, роботодавець зобов’язаний встановити їй неповний робочий час тієї тривалості, про яку вона просить. Оплата праці в таких випадках провадиться пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

З огляду на зазначене, роботодавець не має права відмовити жінці, яка в період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку виявить бажання працювати на умовах неповного робочого часу, і зобов’язаний встановити тривалість робочого часу, про яку вона просить.

Зауважимо, що чинне законодавство не встановлює обмежень щодо тривалості неповного робочого часу, за якої зберігається виплата допомоги по догляду за дитиною. Неповним є робочий час, менший за встановлені норми. Він може встановлюватися шляхом зменшення тривалості щоденної роботи, кількості днів роботи протягом тижня чи одночасно шляхом зменшення кількості робочих днів протягом тижня і кількості годин роботи протягом дня.

Таким чином, за письмовою заявою працівниці видається наказ (розпорядження) роботодавця про встановлення їй неповного робочого часу в період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, наприклад (додаток):

Додаток

НАКАЗ
про встановлення неповного робочого часу в період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку


Скачать RAR (4,9 Kb)

Після встановлення неповного робочого часу працівниця має право на продовження виплати допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Для цього їй необхідно подати до органу праці та соціального захисту населення довідку з місця роботи про встановлення їй режиму неповного робочого часу.

Слід мати на увазі, що закон не визначає, де саме особа, яка доглядає за дитиною до досягнення нею трирічного віку, має працювати на умовах неповного робочого часу — на тому підприємстві, на якому їй надано відпустку для догляду за дитиною, чи на іншому. Якщо особа працюватиме на іншому підприємстві на умовах неповного робочого часу, то з нею має укладатися трудовий договір про роботу за сумісництвом.

Для сумісників — працівників державних підприємств законодавством установлено обмеження тривалості робочого часу (не більше 4 годин на день і повного робочого дня у вихідний). Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не може перевищувати половини місячної норми робочого часу.

Якщо працівниця, яка перебуває у відпустці по догляду за дитиною за основним місцем роботи, працюватиме на іншому підприємстві на умовах неповного робочого часу, вона не буде позбавлена права на допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Статья предоставлена нашему порталу
редакцией журнала «Кадровик Украины»

Джерело: HR-Лига Автор: Єременко Ірина
Переглядів: 33680 Надіслати другу Версія для друку
 
 
Дивіться також:
Новий порядок бронювання військовозобов’язаних
У чому полягають особливості надання відпусток в умовах воєнного стану?
Табель обліку робочого часу: від обов’язку до відповідальності
Спрощений режим регулювання трудових відносин: реформа та її зміст
Робота та відпочинок у воєнний час
Усе про відрядження
Правові аспекти найманої праці в сільському господарстві
Відпустки «чорнобильцям»
Відпустки без збереження зарплати: види, умови та строки надання
Позмінний графік: як організувати роботу співробітників
Відпустки: види та умови надання
Відпустка «за свій рахунок»: кому і скільки
Поощрение работников и привлечение их к дисциплинарной ответственности
Гарантии и компенсации работникам
Трудовые льготы: права беременных женщин, женщин с детьми, молодежи, одиноких матерей и отцов при трудоустройстве
Трудовые гарантии для некоторых категорий работников
Контракт як особлива форма трудового договору
Відпустка при переведенні працівника на інше підприємство: все що потрібно знати
Страховий стаж для лікарняних
Щорічні відпустки та їх документальне оформлення
Звільнення за ініціативою осіб, які не є стороною такого трудового договору
Робота у вихідні та святкові дні
Сокращение штата и численности работников при реорганизации
Догана: порядок накладення і зняття
Вихідна допомога при звільненні: розмір, розрахунок, умови виплати
Организация и оплата труда сезонных работников
Проверки Гоструда: виды, основания, права и обязанности инспекторов, обжалование результатов
Отпуска: правила и порядок предоставления
Створення на підприємстві комісії із соціального страхування — особливості документального оформлення
Захист при перевірці органами контролю: алгоритм дій

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com