Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Бібліотека статей / Практика кадровика
30.01.2008
Облік персоналу
Рекомендації щодо оформлення та ведення облікових документів

Облік персоналу — важлива складова кадрового менеджменту та кадрового діловодства. На практиці дані зазначеного обліку широко використовуються під час розроблення поточних і перспективних планів розвитку персоналу, а також при обчисленні стажу роботи для призначення пенсій, оформленні дубліката трудової книжки в разі її втрати, видачі довідок працівникам тощо.
Як заповнюються облікові документи, які існують особливості оформлення особових справ державних службовців, на підставі чого заповнюється та ведеться особова картка типової форми П-2 та багато іншого — у статті. Крім того, в матеріалі подано приклад обчислення стажу роботи за записами у трудовій книжці.

Документи, за якими здійснюється облік персоналу, визначено нормативно-правовими актами, зокрема Переліком типових документів, що утворюються в діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, інших установ, організацій і підприємств із зазначенням термінів зберігання документів, затвердженого наказом Головного архівного управління при Кабінеті Міністрів України від 20 липня 1998 р. № 41 (далі — Перелік). Відповідно до Переліку обов’язковими обліковими документами є, зокрема, особові картки типової форми П-2, затвердженої наказом Мінстату України від 27 жовтня 1995 р. № 277, і типової форми П-2 ДС, затвердженої наказом Мінстату України від 26 грудня 1995 р. № 343 (для державних службовців), та особова справа.

Облікові документи заповнюються так:

  • особова картка за типовою формою П-2 — на всіх працівників підприємств, установ, організацій незалежно від строку та виду трудового договору (крім працівників, котрі підпадають під дію Закону України «Про державну службу» від 16 грудня 1993 р. № 3723-XII);
  • особова картка за типовою формою П-2 ДС — на працівників органів, установ, організацій, на яких поширюється Закон України «Про державну службу»;
  • особова справа — на керівників, спеціалістів і матеріально відповідальних осіб підприємств, установ, організацій.

Зауважимо, що оформлення особових справ державних службовців має свої особливості і здійснюється відповідно до Порядку ведення особових справ державних службовців в органах виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 травня 1998 р. № 731.

Заповнення та ведення особової картки типової форми П-2

Особова картка заповнюється на підставі опитування працівника та відомостей, які містяться у відповідних документах (паспорті, трудовій книжці, документі про освіту, військовому квитку та ін.) по розділах у такій послідовності (додаток 1).

Додаток 1

Особова картка

Увеличить
Нажмите на изображение для увеличения

Зворотна сторона
Увеличить
Нажмите на изображение для увеличения

І. Загальні відомості

Пункт 1 — заносяться прізвище, ім’я, по батькові працівника в називному відмінку: Жук Петро Володимирович.

Пункт 2 — вказуються рік, місяць, число народження (арабськими цифрами): 1940.05.26.

Пункт 3 — зазначається повна назва населеного пункту (в називному відмінку), району, області (у родовому відмінку): село Скобці Баришівського району Київської області.

Пункт 4 — а) освіта на підставі документів (повна вища освіта — для осіб, які закінчили вищі навчальні заклади III або IV рівня акредитації: інститут, консерваторію, академію, університет, з присвоєнням кваліфікації за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста або магістра; неповна вища освіта, базова вища освіта — для осіб, які закінчили технікум, коледж, інші прирівняні до них навчальні заклади I або II рівня акредитації з присвоєнням кваліфікації за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста або бакалавра; повна загальна середня освіта — для осіб, які закінчили 10–11-й класи, отримали атестат про повну загальну середню освіту; базова загальна середня освіта — для осіб, які закінчили 5–9-й класи і отримали свідоцтво про базову загальну середню освіту; початкова загальна середня освіта — для осіб, які закінчили 1–4-й класи);
б) назва і дата закінчення вищого або прирівняного до нього навчального закладу (технікуму (училища) коледжу, інституту, консерваторії, академії, університету): Київський політехнічний інститут, 1978 р. або Маловисторопський радгосп-технікум, 1989;
в) повна назва і дата закінчення професійно-технічного (професійного) училища: Середнє професійно-технічне училище № 5, м. Суми, 1989;
г) вид навчання: денний, вечірній, заочний (потрібне підкреслюють).

Пункт 5 — зазначається спеціальність за дипломом, свідоцтвом (для осіб, які закінчили: технікум (училище), коледж, інститут, консерваторію, академію, університет): автоматика, телемеханіка та зв’язок на залізничному транспорті; обробка металів різанням.

Пункт 6 — вказується кваліфікація спеціалістів з вищою або середньою спеціальною освітою: інженер-механік або вчитель початкових класів, також записується номер і дата видачі диплома (свідоцтва): А № 13131 від 16.06.1998.

Пункт 7 — проставляється загальний стаж роботи з початку трудової діяльності, включаючи службу у складі Збройних Сил України, навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах з підготовки, підвищення кваліфікації та перекваліфікації кадрів, в аспірантурі, докторантурі, клінічній ординатурі, а також інші періоди, передбачені статтею 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 5 листопада 1991 р. № 1788-XII (за умови, що є відповідний запис у трудовій книжці): 20 р., 8 міс., 16 дн.

Метод обчислення стажу роботи за записами у трудовій книжці, як один із варіантів такого обчислення, подано в додатку 2.

Додаток 2

ПРИКЛАД
обчислення стажу роботи за записами у трудовій книжці

Увеличить
Нажмите на изображение для увеличения

Пункт 8 — не заповнюється.

Пункт 9 — зазначаються повна назва підприємства (установи, організації), посада (робота): Спеціалізоване управління № 15, начальник дільниці.

Пункт 10 — записуються дата і причина звільнення з попереднього місця роботи (за записом у трудовій книжці): 25.07.1993, у зв’язку із скороченням чисельності працівників (штату), п. 1 ст. 40 КЗпП України.

Пункт 11 — записується: «одружений» («не одружений»), «заміжня» («не заміжня»), а потім вказуються члени сім’ї, які проживають разом із працівником, дати їхнього народження: Дружина — Сидорова Оксана Олексіївна, 26.05.1948; Син — Сидоров Олег Петрович, 20.02.1969.

Пункт 12 — записуються серія і номер паспорта, назва органу, який видав паспорт, дата видачі: СН № 034835, Старокиївське РУ ГУ МВС України в м. Києві, 23.12.1998.

Пункт 13 — вноситься домашня адреса: 01004, Київ-4, пров. Шевченка, 2, кв. 21.

Пункт 14 — вказується номер домашнього телефону: 229-0007.

Заповнення першого розділу особової картки засвідчується підписом працівника, на якого вона заповнюється, і проставляється дата її заповнення.

ІІ. Відомості про військовий облік

Цей розділ заповнюється згідно з Інструкцією з військового обліку військовозобов’язаних і призовників на підприємствах, в установах, організаціях і навчальних закладах, затвердженою наказом Міністерства оборони України від 27 червня 1995 р. № 165 відповідно до записів у військовому квитку.

Основними військово-обліковими документами, на підставі яких заповнюється розділ ІІ особової картки типової форми П-2 на підприємствах, є: для військовозобов’язаних — військовий квиток або тимчасове посвідчення, яке видають замість військового квитка; для призовників — посвідчення про приписку до призовної дільниці.

При заповненні розділу ІІ особових карток типової форми П-2 на солдатів, матросів, сержантів, старшин, прапорщиків і мічманів запасу необхідно дотримуватись таких вимог:

  • у рядку «Група обліку» проставляється «НПО» (Наземно-повітряна оборона), «ВМС» (Військово-Морські Сили), «МВС» (Міністерство внутрішніх справ), «СБУ» (Служба безпеки України) (пункт 22 військового квитка);
  • у рядку «Категорія обліку» — перша чи друга (пункт 21 військового квитка);
  • у рядку «Склад» — солдати, матроси, сержанти, старшини, прапорщики, мічмани (пункт 23 військового квитка);
  • у рядку «Військове звання» — рядовий, старший солдат, матрос, старший матрос, молодший сержант, сержант, старший сержант, старшина, старшина 2 статті, старшина 1 статті, головний старшина, головний корабельний старшина, прапорщик, старший прапорщик, мічман, старший мічман (пункт 19 військового квитка);
  • у рядку «Військово-облікова спеціальність № ___» записується номер військово-облікової спеціальності та її кодове позначення (пункт 24, 25 військового квитка);
  • у рядку «Придатність до військової служби» вказується «Стройовий», якщо у військовому квитку відсутній запис про стан здоров’я або наявна відмітка про придатність до стройової служби; «Непридатний у мирний час, придатний до нестройової у воєнний час за гр. ____ № _____», якщо у військовому квитку є про це запис із посиланням на відповідні статтю і наказ Міністра оборони України;
  • у рядку «Назва військкомату за місцем проживання» вказується найменування військкомату, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку. Якщо військовозобов’язаний перебуває на обліку у виконкомі сільської (селищної, міської) Ради, то вказується найменування військкомату, якому підпорядкований обліковий орган;
  • у рядку «Чи перебуває на спеціальному обліку» олівцем проставляють серію і номер посвідчення про відстрочку, номер переліку, пункту і розділу переліку (постанови), за яким оформлено бронювання військовозобов’язаного, а також дату оформлення відстрочки військовим комісаріатом.

Відомості про військовий облік у особових картках генералів, адміралів, офіцерів запасу (далі — офіцери запасу) заповнюються в порядку, викладеному в пункті 14 цієї Інструкції, але з такими особливостями:

  • рядок «Група обліку» — не заповнюється;
  • у рядку «Категорія обліку» вказується розряд запасу згідно із записом у військовому квитку офіцера запасу;
  • у рядку «Склад» записують профіль (командний, інженерний, технічний, юридичний, медичний, ветеринарний);
  • у рядку «Військово-облікова спеціальність» записується шестизначне цифрове позначення (згідно з відповідним пунктом військового квитка офіцера запасу);
  • рядок «Придатність до військової служби» на офіцерів запасу, які перебувають на військовому обліку, не заповнюється. На офіцерів запасу, знятих з військового обліку, цей рядок заповнюється на підставі записів у військовому квитку.

При заповненні особових карток на призовників:

  • у рядку «Група обліку» проставляється — «призовник»;
  • у рядку «Назва військкомату за місцем проживання» вказується райміськвійськкомат, у якому він перебуває на обліку;
  • у рядку «Чи перебуває на спеціальному обліку» вказується, чи надається відстрочка від призову на військову службу і на який строк.

В особових картках на осіб, які досягли граничного віку перебування в запасі Збройних Сил України, за вказівкою військового комісаріату після 1 січня викреслюються дані про військовий облік і робиться відмітка: «Знятий з виключенням з військового обліку за віком».

ІІІ. Призначення і переведення

Перший запис робиться при оформленні працівника на роботу відповідно до наказу (розпорядження).

25.04.1998 Відділ перепідготовки кадрів Фахівець І категорії 450 грн. Наказ № 14-к
від 24.04.1998

У подальшому в розділі зазначаються: переведення на іншу постійну роботу; зміни посади, кваліфікації (розряду, рангу), розміру посадового окладу тощо.

Із записами у картці, а також у трудовій книжці ознайомлюють працівника під розписку в графі «Підпис власника трудової книжки».

ІV. Відпустки

У розділ заносяться всі види відпусток (крім відпусток у зв’язку з вагітністю та пологами), їх строки на підставі наказів (розпоряджень) по підприємству.

Додаткові відомості
У рядку «Додаткові відомості» записуються дані працівника, не відображені у першому розділі особової картки: про участь у війнах, наявність другої професії, обрання на виборну посаду, перебування за кордоном, роботу за сумісництвом, знання іноземних мов, результати атестації, нагороди, заохочення, стягнення тощо.

Дата і причина звільнення
У рядку «Дата і причина звільнення» зазначається дата і підстава звільнення з посиланням на відповідну статтю КЗпП.

Працівник, який звільняється, ставить свій підпис, засвідчуючи ознайомлення із записом.

В останньому рядку особової картки власник трудової книжки проставляє дату її отримання і розписується. Після цього особова картка зберігається на підприємстві протягом 75 р. – «В».

Статья предоставлена нашему порталу
редакцией журнала «Справочник кадровика»

Джерело: HR-Лига Автор: Рожнов Віктор
Переглядів: 140640 Надіслати другу Версія для друку
 
 
Дивіться також:
Табель обліку робочого часу: тонкощі заповнення
Підсумований облік робочого часу: для чого і як враховують неявки працівників
Номенклатура справ: етапи розроблення
Відповідальний за військовий облік: вимоги та порядок призначення
Регулювання праці сезонних працівників
З чого починати вести військовий облік, якщо раніше він не вівся?
Записки в кадровому діловодстві: які бувають і чим відрізняються?
Графік відпусток на 2023 рік
Складання номенклатури справ
Виплати мобілізованим працівникам за рахунок коштів підприємства
Додаткові відпустки для працівників з дітьми: актуальні правила
Кадровий облік під час війни: ТОП-10 порад
Установлюємо доплату за ведення військового обліку
Норми робочого часу: встановлення та тривалість
Відпустка директора або головбуха: документальне оформлення
Щорічні додаткові відпустки: кому, коли та як надають
Робота за сумісництвом: оформлюємо правильно
Внутрішнє сумісництво: дюжина бліц-відповідей
Прогул як поважна причина припинення трудового договору
Оформляємо на роботу водія
Звільнення за ініціативою роботодавця: підстави, процедури, судова практика
Працівник захворів під час відпустки: оформлення, оплата, облік
Дистанційна робота та гнучкий графік: як оформити відносини із працівником
Накази з кадрових питань: складаємо правильно
Відновлення втрачених трудових книжок: алгоритм дій кадровика
Компенсація за невикористану відпустку при звільненні: правила розрахунку
Унесення змін до штатного розпису
Особливості надання соцвідпусток на дітей
Щорічні відпустки: найактуальніші запитання
Документальне оформлення щорічних відпусток: покроковий алгоритм

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com