Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Уточнення військово-облікових даних
Новини
11.07.2024
Уточнення військово-облікових даних
 

Незабаром 17 липня 2024 р. — мить, коли закінчиться виділений законодавцем термін уточнення облікових даних, на яку деякі чекають з острахом. Бо навіть за бажання виконати вимоги законодавства не всім це вдається.

Виділимо основні аспекти, на які варто звернути увагу.

Уточнення даних поза ТЦК — це законно, швидко та безпечно

До 18 червня 2024 р. варто було звертатися саме до ЦНАП, бо там можна було отримати завірений витяг з Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів (Реєстр «Оберіг»). Він, звісно, не замінював військово-обліковий документ, але цей офіційний папір надавав інформацію про власні відомості у Реєстрі, до якого людина не мала доступу. Мобільний додаток Резерв+ не надавав тоді жодну змістовну інформацію з Реєстру, лише дозволяв уточнити телефон, емейл та адресу місця проживання. Проте, з 18 червня 2024 р. у Резерві+ з’явилася можливість ще й згенерувати е-ВОД (електронний військово-обліковий документ), що має однакову силу з паперовим (п. 9 постанови КМУ від 16.05.024 р. № 559). Ці способи уточнення даних варто сміливо використовувати. Не виходить — тоді до ТЦК та СП.

Уточнення даних через ЦНАП та Резерв+ доступно лише для тих, хто:

  • перебував на військовому обліку
    (п. 81 постанови КМУ від 30.12.2022 р. № 1487, Прикінцеві та перехідні положення Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку»);

  • має (не втратив) військово-обліковий документ (ВОД)
    (абз. 2 п. 22 постанови КМУ від 16.05.2024 р. № 560, п. 151 постанови КМУ від 30.12.2022 р. № 1487).

Всі інші — go до ТЦК та СП. І це законно.

Проте, технічно нерідко заблокована можливість уточнення даних через ЦНАП та Резерв+ внаслідок перебування військовослужбовця «у розшуку», що в юридичному сенсі може означати не розшук, а наявність порушень військового законодавства. Адже розшук передбачений законодавством тільки при набутті статусу підозрюваного або обвинуваченого у кримінальному провадженні (ч. 5 ст. 139, ст. 281 КПК України), в адміністративному — відсутній. Неявка за повісткою, втрата ВОД, інші порушення правил військового обліку та законодавства про мобілізацію мають тягнути адміністративну відповідальність (ст. ст. 210–211 КУпАП), а не блокування можливості уточнити дані саме через ЦНАП чи мобільний додаток, тим більш надавати людині статус «в розшуку». Подібні виверти вважаю за необхідне оскаржувати.

Виконання вимог закону про уточнення даних за 60 днів не пов’язане напряму із проходженням ВЛК

Так, результати медичних оглядів на придатність до військової служби входять до переліку персональних даних за ст. 7 Закону України «Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів». Але не входять до списку обов’язкових відомостей в контексті виконання обов’язку з уточнення в 60 днів, бо законодавство розділяє процес уточнення даних і проходження ВЛК. Це не означає, що при отриманні повістки або направлення на військово-лікарську експертизу можна відмовитися проходити медичний огляд. Це означає, що при уточненні даних, постановці на військовий облік, наданні всіх потрібних персональних відомостей безпосередньо в ТЦК та СП, слід наполягати на видачі військово-облікового документу, внесенні відомостей до Реєстру та облікових карток до проходження ВЛК або одразу після його проходження. Ігнорування вимог раджу оскаржувати одразу до суду, не витрачати час на Міноборони, Оперативні командування, Генштаб, вищі ТЦК тощо.

Обов’язок повідомляти про певні персональні дані особисто в ТЦК та СП існував задовго до 18.05.2024 р.

Це передбачено ч. 11 ст. 38 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» та п. 23 постанови КМУ від 30.12.2022 р. № 1487.

Так, до 18.05.2024 р. призовники, військовозобов’язані, резервісти зобов’язані були особисто в семиденний строк повідомити ТЦК та СП про зміни:

  • сімейного стану;
  • стану здоров’я;
  • адреси місця проживання (перебування);
  • освіти.

У випадках, визначених КМУ, таке повідомлення має відбуватися через центри надання адміністративних послуг та інформаційно-телекомунікаційні системи.

З 18.05.2024 р. до цього переліку додали:

  • номери засобів зв’язку;
  • адресу електронної пошти (за наявності).

Отже, ці норми за своїм змістом частково перетинаються. Водночас, уточнення облікових даних протягом 60 днів є обов’язком незалежно від того, чи ці відомості піддавалися зміні. В свою чергу, правило 7 днів має значення лише для зміненої інформації. Зі спливом 60 днів, тобто з 17 липня 2024 р., у разі зміни зазначених даних обов’язок щодо повідомлення ТЦК та СП зберігається протягом 7 днів.

За прострочку в уточненні даних потягом 60 днів (так само, як і 7 днів) наступає адміністративна відповідальність за ст. 210 КУпАП, санкцію якої збільшили до 25 500 грн. Зауважимо, саме ст. 210 КУпАП, а не ст. 2101 КУпАП, бо йдеться про порушення правил військового обліку, що підтверджується їх розміщенням в постанові КМУ від 30.12.2022 р. № 1487 (абз. 4 підпункту 101 пункту 1 Додатку 2 «Правила військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів»). Хоча така сама норма перебуває і в Законах України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та «Про військовий обов’язок і військову службу».

Проте, якщо персональні дані були змінені до 18.05.2024 р., про що не повідомлено ТЦК та СП протягом 7 днів, але протягом 60 днів саме їх уточнено, то особа не має нести відповідальність за правилами зворотної сили закону (ст. 58 Конституції України, ст. 8 КУпАП).

Особиста явка до ТЦК та СП без підстав для відстрочки врешті решт призводить до призову на військову службу

Якщо вимоги закону (а також технічні проблеми з Резерв+ та ЦНАП через відсутність доступу до Реєстру «Оберіг») направляють військовозобов’язаного особисто до ТЦК та СП, то без наявних документів, що підтверджують право на відстрочку, після проходження ВЛК варто очікувати вручення повістки щодо призову на військову службу під час мобілізації та відправлення до місць проходження військової служби (т. з. «бойової» повістки, п. 88 постанови КМУ від 16.05.2024 р. № 560). І це законно. Одним з проблемних питань залишається уточнення військово-облікових даних у ТЦК та СП, як умови реалізації працівниками прав на бронювання (п. 3, абз. 10 п. 9 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, затвердженого постановою КМУ від 27.01.2023 р. № 76). Адже без актуалізації даних та наявності ВОД роботодавець не подаватиме документи на бронювання. Виконання вимог законодавства щодо уточнення даних безпосередньо в ТЦК та СП призводить до мобілізації, навіть за наявності права на бронь, бо це ще не є підставою для відстрочки від призову. Часом ТЦК та СП відверто зловживають своїми правами на призов під час мобілізації, аби завадити процесу бронювання.

Особиста, самостійна (без повістки та примусу) явка до ТЦК та СП з 18.05.2024 р. надає такі переваги:

  • на ВЛК не направляються, а викликаються повісткою (лише для тих, хто перебував на військовому обліку)
    (абз. 3 п. 69 постанови КМУ від 16.05.2024 р. № 560);

  • час явки до ТЦК на навчання (підготовку) у зв’язку з призовом встановлюється протягом двох місяців з дня проходження ВЛК (стосується і тих, хто не перебував на військовому обліку)
    (абз. 17 ч. 3 ст. 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»).

Має сенс для тих військовозобов’язаних, хто не перебуває на військовому обліку (крім питання щодо ВЛК) та/або не мав чи втратив ВОД. Оскільки в таких випадках уточнення даних все одно відбувається через особисту явку до ТЦК. Це і є той люфт, протягом якого можливо встигнути забронювати працівника або просто підготуватися до призову та відправки. Тому не слід зволікати з особистим прибуттям до ТЦК та СП і дочекатися повістки або примусового доставлення. Водночас, в ТЦК та СП потрібно наполягати на видачі військово-облікового документу та внесенні відповідних уточнених даних до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, якщо самостійно через Резерв+ або ЦНАП це не виходить або генеруються некоректні дані.

Водночас, враховуючи практику непоодиноких порушень чинного законодавства з боку державних органів, не раджу без супроводження адвоката відвідувати ТЦК та СП.

Завершення 60 днів для тих, хто не уточнив дані, потягне такі наслідки:

  • притягнення до адмінвідповідальності шляхом винесення постанови ТЦК та СП про накладення штрафу в розмірі від 17 000 до 25 500 грн;
  • затримання і примусове доставлення поліцейськими у разі перевірки ВОД (можливе і до спливу 60 днів, вже з 18 травня 2024 р.);
  • надсилання повістки за зареєстрованим місцем проживання, яка навіть за відсутності особи за місцем проживання або відмови від отримання повістки вважається врученою (вручення повістки за місцем роботи, проживання, в публічних місцях можливе вже з 18 травня 2024 р.);
  • ймовірного позбавлення «пільг» особистої явки до ТЦК та СП.

Оскарження постанови ТЦК про накладення штрафу відбувається в судовому порядку місцевими загальними судами як адміністративними судами, за правилами КАСУ та КУпАП (ст. 286 КАСУ, п. 3 ч. 1 ст. 288 КУпАП). Оскарження затримання та примусового доставлення може бути здійснення через прокурора (ч. 5 ст. 7 КУпАП) або адміністративний суд за загальними правилами. Здебільшого підстав для оскарження достатньо, але їх наявність досліджується індивідуально в кожному випадку.

Принагідно зауважемо, що виконання правил військового обліку відповідно до ч. 3 ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» входить до військового обов’язку громадян України, передбаченого ст. 65 Конституції України, який з честю виконується більшістю громадян нашої держави.

Вас може зацікавити

Курс «Підвищення кваліфікації з військового обліку»

Програму затверджено Генштабом ЗСУ

Навчанням передбачено:

  • Зустрічі з лекторами в ZOOM, згідно навчального графіка
  • Групові та індивідуальні консультації
  • Відповіді на запитання учасників курсу
  • Свідоцтво державного зразка КНЕУ

Залишити заявку

 

Марія Островська

Протокол

Переглядів: 949 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Щорічна відпустка на один день: чи можна надавати та як оформити
Які законні підстави у роботодавця відмовити у прийнятті на роботу?
Чи змінюється робочий рік для надання щорічної відпустки, якщо працівника переведено на іншу посаду?
Зміна істотних умов праці та порядок ведення документообігу: які нові правила диктує війна?
Установлюємо доплату за виконання працівником додаткових обов’язків на постійній основі
Оновлені повідомлення про прийняття на роботу в е-форматі
Як розлученій жінці підтвердити статус одинокої матері?
Педагогам зарахують стаж для за кордоном
Відключення електроенергії: чи чекати оплату від роботодавця?
Розраховуємо страховий стаж правильно
Як отримати електронну копію всіх записів трудової книжки?
Встановлення факту трудових відносин у судовому порядку
Які види трудових договорів будуть в новому Трудовому кодексі?
Нові обов’язки роботодавців щодо безпеки працівників
Затверджено показник середньої зарплати за ІІ квартал 2024 року
Утримання коштів з працівника за невідпрацьовані дні відпустки при звільненні
Оплата «лікарняного» під час щорічної відпустки та простою
Форму повідомлення про прийняття на роботу змінили для всіх роботодавців
Трудові відносини в умовах воєнного стану: ризики роботодавців та працівників
Які існують ризики для роботодавця при звільненні працівників та як їх уникнути?
Якою датою слід подавати повідомлення до ПФУ про переведення працівника?
Термін дії колективного договору
Причини скасування звернень з оцифрування трудових книжок
До страхового стажу планують зараховувати період від звільнення до поновлення за рішенням суду
Нюанси заповнення повідомлення до ТЦК та СП
Особливості встановлення норми тривалості робочого часу
В який термін потрібно оплатити продовження листка непрацездатності у зв’язку з вагітністю і пологами?
Зарахування до страхового стажу періоду підприємницької діяльності
Оголошувати простій будуть лише педпрацівникам, які перебувають на території України
Чи можуть надаватись під час воєнного стану невикористані відпустки за попередні роки?
Особливості зарахування до страхового стажу періодів навчання до 01.01.2004
Робота за сумісництвом
Працевлаштування ветеранів: які переваги для роботодавців
Безпека підприємства в сфері трудових відносин
У яких випадках роботодавець може укладати з працівником цивільно-правову угоду?
Чи враховувати суму разової премії при обчисленні середньої зарплати?
Особливості використання праці жінок в трудовому законодавстві
Чи повинен роботодавець повідомити про відеозйомку на підприємстві?
Процедура скорочення працівників
Найпоширеніші помилки в електронних заявах-розрахунках
Первинний інструктаж на робочому місці: чому не варто ризикувати роботодавцю та працівнику?
Відпустка без збереження зарплати: як не втратити стаж?
Переведення працівника на іншу посаду: що врахувати для військового обліку?
Формування заяви-розрахунку для отримання страхової виплати
В Україні скасують прожитковий мінімум?
Особливості оплати «лікарняного» гіг-спеціаліста резидента Дія.Сіті
Бодішейминг на роботі: топ-3 питання
Бронювання працівників: основні правила
Умови надання допомоги по тимчасовій непрацездатності
Обчислення страхового стажу для нарахування «лікарняних»
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com