Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Через що судяться працівники з роботодавцями під час війни: категорії спорів та тенденції розгляду
Новини
27.06.2024
Через що судяться працівники з роботодавцями під час війни: категорії спорів та тенденції розгляду
 

Воєнний стан вніс свої корективи не лише у трудове законодавство, а й у підходи до його застосування. Так з’явились нові категорії трудових спорів та виникли додаткові питання у вже звичних спорах.

Умови призупинення договорів

Нова категорія спорів — спори щодо призупинення дії трудових договорів — з’явилась за останні 2 роки. Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-IX надав роботодавцям право призупиняти дію трудових договорів. При призупиненні дії трудових договорів трудові відносини продовжуються, але обидві сторони трудового договору не виконують свої обов’язки — працівник не виконує роботу, а роботодавець не забезпечує працівника роботою і не виплачує йому заробітну плату. Роботодавці почали активно застосовувати цей інструмент на практиці, що породило велику кількість спорів.

На що звертають увагу суди при розгляді таких спорів?

По-перше, призупинення дії трудового договору має бути зумовлене саме збройною агресією проти України, тобто сам факт того, що в Україні триває воєнний стан, не є підставою для того, щоб призупиняти трудові договори з працівниками.

По-друге, суд зважає на кількість працівників, з якими призупинені трудові договори. Якщо йдеться лише про одного працівника, то тоді можуть бути ознаки дискримінації.

По-третє, до уваги береться місце розташування підприємства: чи розташоване воно в зоні активних бойових дій чи на окупованих територіях. З цією метою використовують Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затверджений наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 р. № 309.

Також суди звертають увагу і на те, чи продовжило підприємство здійснювати свою господарську діяльність. Зменшення кількості замовлень і нерентабельність підприємства не є підставами для призупинення дії трудових договорів з працівниками. Неможливість забезпечення працівника роботою повинна бути зумовлена безпосередньо збройною агресією. Якщо обставини мали місце ще до збройної агресії проти України, вони не є підставами для призупинення дії трудових договорів.

Береться до уваги і те, чи міг роботодавець перевести працівника на іншу роботу або залучити до дистанційної роботи. Якщо роботодавець пропонував іншу роботу, але працівник не погодився на умови переведення, це не є підставою для призупинення дії трудового договору. В такому випадку трудові відносини можуть бути припинені на підставі п. 6. ст. 36 КЗпП. Неможливість забезпечення працівника роботою та виконання працівником роботи повинна бути абсолютною.

Якщо суд дійде до висновку, що трудовий договір з працівником був призупинений незаконно, то відповідно до існуючої практики ВС (постанови від 21.06.2023 р. у справі № 149/1089/22 та від 31.01.2024 р. у справі № 161/8196/22), потрібно застосовувати чч. 1, 2 ст. 235 КЗпП за аналогією. Тобто, встановивши, що незаконні дії роботодавця позбавили працівника можливості працювати, суди покладають на роботодавця обов’язок відшкодувати працівнику середній заробіток за час перебування у вимушеному прогулі.

Докази та процедура

Друга категорія справ — це звільнення працівника через неможливість забезпечити його роботою у разі знищення майна роботодавця внаслідок бойових дій.

Якщо роботодавець приймає рішення звільняти працівників за п. 6 ч. 1 ст. 41 КЗпП, то він повинен мати докази знищення майна. Документами, які це підтверджують, можуть бути матеріали технічної інвентаризації, довідки органів внутрішніх справ, акт про пожежу, офіційні висновки інших установ або організацій, які відповідно до законодавства уповноважені засвідчувати факт знищення майна тощо. Знищення майна внаслідок пожежі, виникнення якої не пов’язане з бойовими діями, не є підставою для звільнення працівника за п. 6 ч. 1 ст. 41 КЗпП. На умови звільнення за цим пунктом звернув увагу ВС у постановах від 22.05.2024 р. у справі № 334/4387/22 та від 27.09.2023 р. у справі № 523/11673/22.

Суди також звертають увагу на те, чи була у роботодавця можливість перевести працівника на іншу роботу (в тому числі в інші структурні підрозділи) — чи є докази пропонування іншої роботи, докази відмови працівника від переведення. Адже у даній категорії справ тягар доказування лягає на роботодавця. Саме роботодавець повинен довести, що його дії є правомірними.

Суди досліджують також дотримання роботодавцями процедури звільнення. Потрібно персонально попередити працівника не пізніше, ніж за 10 днів до запланованої дати звільнення та в цей же строк поінформувати профспілку. Хоча власне згода профспілки на звільнення не вимагається. Також потрібно запропонувати інші вакансії для переведення і виплатити працівникові вихідну допомогу у розмірі не менше середньомісячного заробітку. Недотримання процедури звільнення може бути підставою для поновлення працівника на роботі.

Прогул та засади розумності

Прослідковуються тенденції у такій категорії справ як звільнення за прогул. Ця категорія справ не є новою, але набула поширення, через те, що на початку повномасштабного вторгнення велика кількість працівників змінили місце проживання. Згодом роботодавці почали відновлювати роботу, і постало питання повернення працівників на робочі місця. Не всі працівники мали наміри повертатись на роботу, через що звертались до роботодавців із запитами про надання відпусток без збереження заробітної плати або виконання роботи дистанційно. Роботодавці на це не погоджувались і звільняли працівників за прогул.

КЗпП не встановлює перелік обставин, які є поважними для відсутності на роботі. Відповідно до усталеної судової практики, поважними є причини, які виключають вину працівника. Виникає питання: якщо працівник залишив місце проживання, бо вбачав загрозу своєму здоров’ю та життю, то чи є це поважною причиною для того, щоб не вийти на роботу? Все залежить від фактичних обставин. Суди звертають увагу на місце розташування підприємства та безпекову ситуацію в області: чи є вона такою, що перешкоджає працівникам з’являтися на роботу.

Якщо працівник подав заяву про надання йому відпустки без збереження заробітної плати, а роботодавець не погодив надання такої відпустки, то у разі невиходу на роботу працівник може бути звільнений за прогул. Те ж саме стосується і дистанційної роботи.

Ще цікава справа (постанова ВС від 22.06.2023 р. у справі № 577/1447/22), яка стосувалась відкликання працівника з простою. Працівнику було оголошено простій, на цей період працівник виїхав за кордон. Згодом роботодавець вирішив відкликати працівника з простою і направив через месенджер наказ згідно якого працівникові потрібно повернутись і стати до роботи наступного дня. Працівник направив заяву про відтермінування його виходу на роботу з причин евакуації за кордон, де фактично перебував. Роботодавець звільнив працівника за прогул.

Суд дійшов висновку, що роботодавець мав право припинити час простою, встановлений для працівника. Разом з тим, працівник довів, що не мав об’єктивної можливості своєчасно прибути на підприємство. Цей факт судом визнано поважною причиною, яка фактично позбавляла працівника можливості прибути у встановлені роботодавцем строки на роботу. Отже, в кожному випадку потрібно виходити із засад розумності. В даній справі суд визнав звільнення працівника незаконним.

Стосовно прогулу варто зважати, що таке звільнення є дисциплінарним і тут роботодавець зобов’язаний перед звільненням зажадати у працівника письмові пояснення щодо причин його відсутності і оцінити їх на предмет поважності. Однак, навіть якщо роботодавець не зажадав письмових пояснень, це не є підставою для скасування наказу про прогул, якщо факт порушення трудової дисципліни підтверджений наданими суду доказами.

Виплата премій: право чи обов’язок?

Категорія справ як виплата працівникам премій. Деякі роботодавці прийняли рішення на період воєнного стану зупинити виплату працівникам премій. Це породило судові спори. Враховуючи те, що воєнний стан триває третій рік, спірні суми можуть сягати значних розмірів.

У цьому питанні слід взяти до уваги постанову ВП ВС від 19.02.2024 р. № 760/1125/20-ц, де суд зазначив, що питання преміювання фактично не входить до сфери державного регулювання оплати праці, а є предметом локальної та договірної регламентації. Таким чином з’ясована правова природа контракту як регулятора трудових відносин.

Виплачувати чи не виплачувати, залежить від того, якою є ця премія за своєю правовою природою.

Якщо премія виплачується як заохочення за досягнення працівника в роботі, тоді її нарахування і виплата повністю залежить від оцінки праці та волі роботодавця. Виплата премій як заходу заохочення є правом роботодавця, вона не може бути передбачена контрактом як обов’язок роботодавця.

Якщо премія є додатковою заробітною платою, розмір якої визначається роботодавцем на підставі певних критеріїв, тоді виплата такої премії не залежить виключно від волі роботодавця, оскільки він є пов’язаним умовами трудового договору або нормативно-правовим актом, який регулює питання оплати праці працівника на підприємстві. Принциповим у питанні виплати такої премії є її розмір, який прямо залежить від конкретних результатів праці працівника, які оцінюються відповідно до раніше визначених показників преміювання.

ВП ВС також зазначила, що не вбачає підстав для відступу від висновків ВС, які були викладені у постанові від 27.01.2021 р. у справі № 464/1369/18 про те, що суд не може перебирати на себе функцію призначення та нарахування премії замість органу, на який покладено такі повноваження.

Без принципу співмірності

Окремо зазначимо про застосування ст. 117 КЗпП у редакції, яка діє з 19.07.2022. У разі невиплати звільненому працівникові всіх сум, що йому належать, роботодавець повинен виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку, але не більш як за 6 місяців.

До 19.07.2022 цей період не був обмежений і суд міг стягнути середній заробіток за весь час розгляду спору. Однак, у разі дисбалансу між сумою коштів, яку прострочив роботодавець і сумою середнього заробітку за час затримки цієї виплати суд міг застосувати принцип співмірності і зменшити таку виплату.

Зараз законодавець обмежив виплату 6 місяцями, проте без застосування принципу співмірності цієї суми щодо коштів, які роботодавець невчасно сплатив працівникові. При цьому, працівник не повинен доводити розмір майнових втрат, яких він зазнав.

Вас може зацікавити

Курс підвищення кваліфікації «Кадрова справа для професіонала»

  • Свідоцтво державного зразка.
  • Підтримка експерта протягом навчання.
  • Супровід експертом протягом 2-х тижнів після закінчення курсів.
  • Доступ до Живого журналу «КАДРОВИК.UA» на 3 місяці.
  • Усі необхідні зразки та шаблони документів.
  • Знижки на продукцію та послуги від «КАДРОВИК.UA».

Докладніше

 

Анна Мовчан, Тимофій Михалков

Закон і Бізнес

Переглядів: 265 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Особливості надання відпустки в зв’язку з вагітністю та пологами
Надбавка для сторожа у разі суміщення посади опалювача
Які умови виходу на пенсію за віком для освітян?
Мобінг стане підставою для перевірки
Міноборони відповіло на головні запитання про ТЦК і повістки
Чи має працівник право розірвати строковий трудовий договір з власної ініціативи?
Опубліковано закон щодо встановлення додаткових підстав для звільнення з ініціативи роботодавця
Зміни щодо обчислення страхового стажу та пенсійного забезпечення
Планується посилити соцзахист працівників, які під час роботи постраждали від обстрілів
Переваги для роботодавців при працевлаштуванні осіб з інвалідністю
Доплата за заміну тимчасово відсутніх вчителів
Чи можна звільнити працівницю з маленькою дитиною?
Чим відрізняється зняття з військового обліку від виключення?
Нюанси переведення працівника на іншу посаду
Чи має право на щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий день працівник, який працює дистанційно?
Набув чинності Закон, що вносить зміни щодо обчислення страхового стажу та пенсійного забезпечення
Сучасні зміни та доповнення до Класифікатору професій та робіт
Усе, що треба знати про бронювання працівників
Звільнення за допис у соцмережах: законно чи ні?
Коли лікарняний оплачується в розмірі 100% середньої зарплати?
Чи може бути розмір доплат сумісникам обмежений умовами колективного договору?
Безпека під час експлуатації електрогенераторів
Працівник не вийшов в перший день роботи: як звільнити?
Скорочення посади працівника-військовослужбовця
Як перерахують пенсії працюючим пенсіонерам?
Чи має право роботодавець відмовити у наданні додаткової відпустки для опікуна?
Кабмін відкоригував правила бронювання від мобілізації
Неоформлений працівник: ризики та їх вартість для роботодавця
Нова підстава перевірок Держпраці: законопроект прийнято за основу
Особливості оплати «лікарняного» внаслідок нещасного випадку
Відпустка для батьків абітурієнтів
Дата у службовому документі
Робота по 12 годин два дні поспіль: чи можна так?
Перехід з пенсії за вислугу років на пенсію за віком
Заходи безпеки під час роботи в спеку
Бронювання працівників із високими зарплатами: альтернативні законопроекти
Чи може головний бухгалтер бюджетної установи працювати за сумісництвом?
Як відпустка за свій рахунок впливає на щорічну відпустку?
Чи правомірне скасування виплат, передбачених колективним договором, під час дії воєнного стану?
Нюанси бронювання агропрацівників
Відпустка без збереження зарплати замість щорічної — неконституційна
Проект Трудового кодексу України: чого очікувати?
Як замінити працівника, який пішов у відпустку?
Нові правила безпеки та здоров’я працівників на роботі: законопроект
За порушення правил військового обліку жінок теж штрафуватимуть
Як правильно оформити припинення суміщення?
Обов’язки роботодавця та працівників щодо охорони праці
Як оформити відстрочку в ТЦК та СП: нові правила й вимоги
Аудит електронної трудової книжки
Які трудові гарантії мають мобілізовані та добровольці?
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com