Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Військовий облік і вручення повісток за місцем роботи: нові правила
Новини
21.05.2024
Військовий облік і вручення повісток за місцем роботи: нові правила
 

Кабінет Міністрів України постановою від 16.05.2024 р. № 560 затвердив Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період (далі — Порядок № 560). А постановою від 16.05.2024 р. № 563 (далі — Постанова № 563) Уряд вніс зміни до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Порядок № 560 визначає, зокрема залучення підприємств, установ та організацій (тобто роботодавців — юридичних осіб) до проведення призову під час мобілізації. Також у Порядку бачимо норми про процедуру оповіщення військовозобов’язаних та резервістів.

Розберемо детальніше, що ж за новими нормами повинні зробити роботодавці з числа юридичних осіб (органів державної влади та місцевого самоврядування, підприємств, установи чи організацій).

Оповіщення працівників на підприємстві про виклик до ТЦК

Керівники районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) доставляють до виконавчих комітетів сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад, підприємств, установ, організацій, управителів багатоквартирних будинків розпорядження про проведення заходів оповіщення резервістів та військовозобов’язаних разом із повістками про їх виклик до ТЦК.

Своєю чергою, керівники підприємств, установ, організацій після отриманням розпорядження керівника держадміністрації або ТЦК про проведення заходів мобілізації чи виклик резервістів та військовозобов’язаних зобов’язані видати наказ про проведення оповіщення резервістів та військовозобов’язаних. У наказі зазначаються:

  • підстава та мета видання,
  • перелік осіб, які підлягають оповіщенню,
  • дата, час та місце їх прибуття,
  • способи доставки до ТЦК, який надіслав розпорядження,
  • відповідальні особи за здійснення оповіщення,
  • порядок здійснення контролю за оповіщенням та прибуттям військовозобов’язаних,
  • інші питання.

Крім того керівники юросіб-роботодавців:

  • організовують через відповідальних осіб здійснення оповіщення у робочий час працівників шляхом вручення повісток під їх особистий підпис;
  • здійснюють на підприємстві (в установі, організації) інформаційне забезпечення призову резервістів та військовозобов’язаних на військову службу під час мобілізації;
  • повідомляють письмово у триденний строк ТЦК про результати оповіщення та виконання резервістами та військовозобов’язаними вимог законодавства;
  • забезпечують прибуття резервістів та військовозобов’язаних шляхом їх перевезення від підприємства (установи, організації) до пунктів збору ТЦК або військових частин чи звільнення їх від виконання обов’язків з урахуванням часу, необхідного для прибуття до ТЦК, та у разі потреби часу на зворотній шлях;
  • невідкладно інформують відповідний ТЦК про працівників, які відмовилися від отримання повісток, та працівників, які написали заяви про звільнення.

Також керівники підприємств, установ, організацій на підставі розпорядження голови держадміністрації (військової адміністрації) або керівника ТЦК видають накази про призначення осіб до складу груп оповіщення та забезпечують їх участь у заходах оповіщення.

Більше того, керівники підприємств, установ, організацій, на базі яких утворюються штаби оповіщення резервістів та військовозобов’язаних, несуть відповідальність за організацію роботи таких штабів оповіщення.

Оповіщення працівників про виклик до ТЦК за місцем роботи

Важливий нюанс: представникам підприємств, установ, організацій надали право вручати повістки на території відповідних юросіб та в місцях виконання працівниками робіт (обов’язків). Надалі за місцем роботи або навчання резервісти та військовозобов’язані можуть бути оповіщені про виклик до ТЦК:

  • представниками підприємства (установи, організації), на (у) якому (якій) він працює;
  • представниками закладу освіти, у якому він навчається;
  • представниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки;
  • групами оповіщення, до складу яких можуть включатися представники районних, міських держадміністрацій (військових адміністрацій), підприємства (установи, організації), територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки та поліцейські.

Повістки для оповіщення представниками підприємств, установ, організацій доставляються їхнім керівникам разом із розпорядженням керівника ТЦК про проведення заходів оповіщення резервістів та військовозобов’язаних.

Призначення представників підприємств (установи, організації), уповноважених вручати повістки, здійснюється наказом відповідного керівника, який є підставою для видачі посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки. Посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, видається головою держадміністрації (військової адміністрації), яке засвідчується його особистим підписом та скріплюється гербовою печаткою. Таке посвідчення дійсне на адміністративно-територіальній одиниці, керівником якої видано посвідчення, у разі пред’явлення паспорта громадянина.

Якщо ж йдеться про роботу груп оповіщення, до яких, як зазначалося вище, можуть залучатися і працівники юросіб, то керівник ТЦК не пізніше ніж за день до проведення таких заходів видає наказ, в якому визначаються, зокрема, підприємства, установи, організації, працівники яких підлягають оповіщенню.

Зауважимо також, що перевірка військово-облікового документа (зокрема в електронній формі) у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років може здійснюватися за місцем роботи уповноваженими представниками ТЦК або поліцейськими.

Оформлення у ТЦК відстрочок для заброньованих працівників

Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації зобов’язані оформити відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаним працівникам (державним службовцям), які заброньовані у порядку, визначеному КМУ, у ТЦК, на території відповідальності якого вони розміщуються. До відповідного ТЦК подаються документи, зазначені у переліку згідно з додатком 5 до Порядку № 560.

А у додатку 5 до Порядку № 560 для заброньованих за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями, бачимо наступні документи, які подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації:

  • клопотання керівника відповідної юрособи щодо оформлення відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаних, які заброньовані у порядку, визначеному КМУ;
  • витяг із наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаних.

Комісія у ТЦК вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів. Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення. У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки.

Первинний військовий облік за місцем роботи — що змінилося?

Своєю чергою, Постанова № 563, яка внесла зміни до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів від 30.12.2022 р. № 1487 (далі — Порядок № 1487), передбачає наступне. Взяттю на персонально-первинний та персональний військовий облік в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях підлягають громадяни України з числа призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Уточнили, що щороку до 25 січня (станом на 1 січня) списки персонального військового обліку та відомості оперативного обліку підписуються керівником державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, а також особою, відповідальною за ведення військового обліку, та реєструються в установленому порядку в службі діловодства таких органів, підприємств, установ, організацій.

У Порядку № 560 також уточнили видачу керівником наказу у разі отримання розпоряджень ТЦК, органів СБУ чи відповідних підрозділів розвідувальних органів (за формою згідно з додатком 13 до Порядку № 1487) щодо оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів про їх виклик до ТЦК (органів СБУ, розвідувальних органів). Йдеться про наказ (розпорядження) про оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Такий наказ потрібно довести до відома таких осіб під особистий підпис, а у разі виконання такими особами дистанційної, надомної роботи, у період їх тимчасової непрацездатності, перебування у відпустці або у відрядженні — рекомендованим поштовим відправленням, поштовим відправленням з оголошеною цінністю з описом вкладення. Ознайомлення проводять у частині, що стосується прибуття осіб до відповідного ТЦК (органу СБУ, розвідувального органу) у визначені строки. Копію відповідного наказу (розпорядження) та підтвердну інформацію або документи про здійснення оповіщення слід надіслати (надати) у триденний строк до відповідного ТЦК (органу СБУ, розвідувального органу).

Також зміни до Порядку № 1487 визначили особливості ведення військового обліку громадян України, які постійно або тимчасово перебувають за кордоном.

Вас може зацікавити

Курс «Підвищення кваліфікації з військового обліку»

Програму затверджено Генштабом ЗСУ

Навчанням передбачено:

  • Зустрічі з лекторами в ZOOM, згідно навчального графіка
  • Групові та індивідуальні консультації
  • Відповіді на запитання учасників курсу
  • Свідоцтво державного зразка КНЕУ

Залишити заявку

 

Алла Король

Бухгалтер.UA

Переглядів: 1288 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Дата у службовому документі
Робота по 12 годин два дні поспіль: чи можна так?
Перехід з пенсії за вислугу років на пенсію за віком
Заходи безпеки під час роботи в спеку
Бронювання працівників із високими зарплатами: альтернативні законопроекти
Чи може головний бухгалтер бюджетної установи працювати за сумісництвом?
Як відпустка за свій рахунок впливає на щорічну відпустку?
Чи правомірне скасування виплат, передбачених колективним договором, під час дії воєнного стану?
Нюанси бронювання агропрацівників
Відпустка без збереження зарплати замість щорічної — неконституційна
Проект Трудового кодексу України: чого очікувати?
Як замінити працівника, який пішов у відпустку?
Нові правила безпеки та здоров’я працівників на роботі: законопроект
За порушення правил військового обліку жінок теж штрафуватимуть
Як правильно оформити припинення суміщення?
Обов’язки роботодавця та працівників щодо охорони праці
Як оформити відстрочку в ТЦК та СП: нові правила й вимоги
Аудит електронної трудової книжки
Які трудові гарантії мають мобілізовані та добровольці?
Права осіб з інвалідністю в трудових відносинах
Деякі особливості прийняття на роботу неповнолітніх працівників
Дві доплати одному працівникові: можливо чи ні?
Чи має право роботодавець наполягати, щоб усі працівники отримували зарплату в одному банку?
Хто з працівників має переважне право на залишення на роботі?
Лікарняний під час відпустки: як оплачувати?
Чи може голова профспілки працювати «на громадських засадах»?
Грошова компенсація за невикористані відпустки
Чи може звільнений з військової служби працівник взяти відпустку без збереження зарплати?
Із 8 червня діють нові правила бронювання працівників
Нові правила бронювання від А до Я
Чи обов’язкова дата звільнення у заяві про звільнення за власним бажанням?
Виконання обов’язків іншого працівника під час його відсутності: що потрібно врахувати?
Ухвалено постанову про бронювання військовозобов’язаних через Дію
Чи зобов’язаний працівник при звільненні повернути кошти за використані і невідроблені дні відпустки?
Подання заяв про бронювання: урядове пояснення
Не формується Довідка ОК-7 в «Кабінеті роботодавця»: в чому причина?
Чи має право на щорічну основну відпустку працівник, який не працював, але зарплата за ним зберігалась?
Медіаційне застереження в трудовому договорі як інструмент уникнення ризику розгляду конфліктної ситуації в суді
Порушення правил військового обліку: відповідальність бізнесу
Щодо обов’язковості ведення роботодавцем особових карток П-2
Чи можна встановити випробувальний термін вагітній жінці?
Що робити, якщо не вистачає страхового стажу?
Строк для застосування дисциплінарного стягнення
Додаткові підставі звільнення працівників: Рада врахувала пропозиції Президента
Яка інформація має бути в наказі про призупинення дії трудового договору?
Збереження заробітної плати на час навчальних відпусток
Для яких іноземців не потрібно отримувати дозвіл на працевлаштування?
Продовжено на 3 місяці відстрочки від мобілізації
Чи повинен роботодавець інформувати та звітувати про стан охорони праці на підприємстві?
Особливості надання відпусток: основні зміни
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com