Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
«Декретні» виплати та зарахування стажу
Новини
19.09.2024
«Декретні» виплати та зарахування стажу
 

При оформленні соціальних відпусток, а саме відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку працівниця має право на отримання виплат у зв’язку із оформленням цих відпусток.

Спочатку працівниця йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. Незважаючи на назву відпустки, насправді це оформлення періоду тимчасової непрацездатності, що безпосередньо пов’язано із народженням дитини. Після цієї відпустки оформляється відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку. І одне із досить важливих питань, яке постає — оплата цих двох видів відпусток: як це відбувається, чи оплачуються вони взагалі та ким, чи зараховується страховий стаж під час перебування у цих відпустках.

Як оформляється та виплачується допомога за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами?

Перш за все потрібно знати, що період такої відпустки не оплачується як класичні «відпускні» (заробітна плата за час відпустки). Працівниці надається допомога по вагітності та пологах, що є формою матеріального забезпечення, метою якого компенсувати повністю або частково втрату заробітної плати за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Підставою для її виплати є ст. 18–19 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Допомога призначається і виплачується жінкам за основним місцем роботи або за місцем роботи за сумісництвом. Потрібно знати, що діє принцип першочерговості реалізації права застрахованих осіб на допомогу за основним місцем роботи, і реалізація права на страхову виплату за сумісництвом можлива лише після надання застрахованою особою за цим місцем роботи рішення страхувальника або уповноважених ним осіб про відмову в призначенні страхової виплати з основного місця роботи (лист ПФУ від 03.03.2023 р. № 7243-5062/Я-03/8-2800/23).

Допомога надається у розмірі 100% середньої заробітної плати та не залежить від страхового стажу. Також допомога призначається гіг-спеціалісту резидента Дія Сіті, у розмірі заробітної плати (доходу) такої особи, з якого фактично сплачено страхові внески, незалежно від страхового стажу.

Важливо! Розмір допомоги по вагітності та пологах обчислюється сумарно за всі дні відпустки по вагітності та пологах та надається в повному обсязі незалежно від кількості використаних днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами до пологів.

Дата фінансування допомоги по вагітності та пологах прямо залежить від дати подання роботодавцем заяви-розрахунку на виплату коштів працівнику. Після того, як кошти перераховано на рахунок страхувальника, виплата допомоги здійснюється страхувальником у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати, або одразу після надходження коштів від Пенсійного фонду.

У разі народження мертвої дитини допомога у зв’язку з вагітністю та пологами виплачується на загальних підставах, а у разі викидня — не виплачується.

Строки призначення допомоги по вагітності та пологах

Допомога по вагітності та пологах призначається, якщо звернення за нею надійшло не пізніше ніж через шість місяців з дня закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Допомога виплачується жінкам за весь період відпустки, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей — 70) календарних днів після пологів. Жінкам, віднесеним до 1–4 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога виплачується за 180 календарних днів зазначеної відпустки (90 — до пологів і 90 — після пологів).

Чи буде виплачуватися допомога по вагітності та пологах, якщо на підприємстві оформлено простій?

Так. У разі надання працівниці відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами у період простою не з вини працівника, під час щорічної (основної чи додаткової) відпустки, відпустки без збереження заробітної плати, додаткової відпустки у зв’язку з навчанням, творчої відпустки, допомога по вагітності та пологах надається з дня виникнення права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

Чи може отримати допомогу жінка, яка зареєстрована як фізична особа-підприємець або непрацююча жінка?

Так, жінки, зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності, які не беруть участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування можуть отримати допомогу теж.

Відповідно до статті 7 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» право на державну допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами мають вагітні жінки (у тому числі неповнолітні), які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, а також:

  • непрацюючі жінки;
  • жінки, зареєстровані у центр зайнятості як безробітні;
  • жінки, звільнені з роботи у зв’язку з ліквідацією підприємства, установи та організації незалежно від форми власності за умови, що вагітна жінка була звільнена з роботи не раніше ніж за шість місяців до набуття права на одержання допомоги;

Порядок отримання допомоги для них є дещо іншим і передбачений пунктами 4–5 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, що затверджена постановою КМУ від 27.12.2001 р. № 1751.

Таким чином, право на допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами мають всі вагітні жінки. Проте в залежності від того, до якої категорії належить жінка, порядок отримання допомоги буде відрізнятись.

Які виплати виплачуються за період відпустки по догляду за дитиною до 3-х років?

Необхідно знати, що Пенсійним фондом України здійснюється оплата лише за лікарняний по вагітності та пологах. Далі вже виплачується допомога при народженні дитини, для цього необхідно звертатися до органу соціального захисту населення. Допомога при народженні дитини надається одному з батьків дитини, опікуну, які постійно проживають разом з дитиною. Умови отримання такої допомоги передбачено пунктами 10–14 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, що затверджена постановою КМУ від 27.12.2001 р. № 1751.

Чи зараховується страховий стаж за період відпусток (відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами та відпустки по догляду за дитиною до 3-х років)?

Щодо відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами. Нарахування єдиного соціального внеску на допомогу по вагітності та пологах є обов’язком роботодавця (п. 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»).

Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку зараховується як до загального, так і до безперервного стажу роботи і до стажу роботи за спеціальністю. Період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку включають до страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески з огляду на розмір мінімального страхового внеску (ч. 1 ст. 14 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування»). У даному випадку саме органи соціального захисту сплачують єдиний страховий внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за рахунок бюджетних коштів.

Вас може зацікавити

Відеокурс «Відпустки працівникам, які мають дітей»

Всі питання, що стосуються відпусток працівників з дітьми, зібрано у 6 уроків.
Все чітко, зрозуміло та по полицям.
Надаються всі необхідні зразки документів та схематичні презентації під кожен відеоурок.
Навчання у зручний для вас час.

Придбати відеокурс

 

Надія Йолкіна

Трудові ініціативи

Переглядів: 118 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Статзвітність-2025: проекти табеля та альбому форм
Чи утримувати виплати за наперед отриману щорічну відпустку в працівника-пенсіонера, який звільняється за власним бажанням?
Як отримати витяг з Електронного реєстру листків непрацездатності?
Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку: особливості оформлення
Середньомісячна зарплата: звідки беруться цифри?
Як оплатити працівнику два лікарняних поспіль?
Що потрібно знати працюючим пенсіонерам?
Підготовка до «декрету»: оформлення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами
Накази з адміністративно-господарських питань
Обов’язок роботодавця до початку роботи працівника за трудовим договором
Право працівника не працювати під час повітряної тривоги
Якщо «лікарняний» закритий у вихідний, як призначити допомогу?
Щорічна відпустка після додаткової: як оформлювати й обчислювати середню зарплату?
Чи зараховується період отримання пенсії по інвалідності до страхового стажу?
Трудові книжки дозволили пересилати за кордон
Порядок виходу на пенсію з більш пізнього віку
Чи можна увільнити від роботи працівника, викликаного до ТЦК на підставі припису?
Звільнення за власним бажанням до закінчення терміну дії строкового трудового договору: чи можливо?
Хто має право на оплату лікарняного в розмірі 100%?
Договір про стажування — трудовий договір?
Пенсію будуть розраховувати по-новому
Позмінна робота охоронників: як скласти графік?
ДПС проводить трудові перевірки: які документи вимагають?
Чи зараховується до страхового стажу «декретна» відпустка у 1995–1998 роках?
Як надати відпустку працівнику віком до 18 років у першій рік роботи?
Чи звітувати щокварталу про заброньованих через Дію працівників?
Чи треба видати працівникам трудові книжки, що зберігаються у роботодавця?
Нюанси звільнення працівників в умовах воєнного стану
Медогляди для сезонних працівників
Чи зараховується період військової служби до пільгового стажу?
Ведення військового обліку: дещо про повідомлення про уточнення даних
Поява на роботі у нетверезому стані
Чи може працівник взяти відпустку під час призупинення дії трудового договору?
Чи повертаються «декретні» у разі звільнення в період відпустки по вагітності та пологах?
Щорічна відпустка на один день: чи можна надавати та як оформити
Які законні підстави у роботодавця відмовити у прийнятті на роботу?
Чи змінюється робочий рік для надання щорічної відпустки, якщо працівника переведено на іншу посаду?
Зміна істотних умов праці та порядок ведення документообігу: які нові правила диктує війна?
Установлюємо доплату за виконання працівником додаткових обов’язків на постійній основі
Оновлені повідомлення про прийняття на роботу в е-форматі
Як розлученій жінці підтвердити статус одинокої матері?
Педагогам зарахують стаж для за кордоном
Відключення електроенергії: чи чекати оплату від роботодавця?
Розраховуємо страховий стаж правильно
Як отримати електронну копію всіх записів трудової книжки?
Встановлення факту трудових відносин у судовому порядку
Які види трудових договорів будуть в новому Трудовому кодексі?
Нові обов’язки роботодавців щодо безпеки працівників
Затверджено показник середньої зарплати за ІІ квартал 2024 року
Утримання коштів з працівника за невідпрацьовані дні відпустки при звільненні
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com