Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Встановлення факту трудових відносин у судовому порядку
Новини
03.09.2024
Встановлення факту трудових відносин у судовому порядку
 

Важливість встановлення факту трудових відносин полягає у тому, що за його наявності створюються підстави для реалізації працівником трудових прав, зокрема на заробітну плату, гарантійних, компенсаційних, інших соціальних виплат, в тому числі виплат, пов’язаних з настанням нещасного випадку на виробництві чи професійного захворювання, тимчасової втрати працездатності та ін.

Безпосередньо в місцевих загальних судах розглядаються трудові спори за заявами працівників про оформлення трудових відносин у разі виконання ними роботи без укладення трудового договору та встановлення періоду такої роботи (крім випадків виконання робіт чи надання послуг за гіг-контрактом у порядку та на умовах, передбачених Законом «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні»).

Як правило, встановлення факту трудових відносин (у т. ч. факту виникнення, зміни, припинення) потрібно працівнику для подальшої реалізації трудових прав, тому розгляд таких справ буде здійснюється у позовному, а не окремому провадженні.

У встановленні факту трудових відносин важливе значення відіграє те, що відносини між фізичною особою і суб’єктом господарювання щодо виконання роботи можуть виникати як на підставі трудового, так і на підставі цивільно-правового договору, водночас зазначене залежить від характеру праці.

Встановлення факту трудових відносин у судовому порядку

1. Спори про встановлення факту трудових відносин: загальна характеристика

Спори про встановлення фактів, що мають юридичне значення розглядаються у судовому порядку (ст. 315 ЦПК України). Згідно із ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення. Статтею 19 ЦПК України встановлено, що розгляд справ, що виникають з трудових відносин здійснюється у спрощеному позовному провадженні.

Як правило, встановлення факту трудових відносин (у т. ч. факту виникнення, зміни, припинення) потрібно працівнику для подальшої реалізації трудових прав, тому розгляд таких справ буде здійснюється у позовному, а не окремому провадженні (рішення Шевченківського районного суду міста Запоріжжя від 28.04.2023 р. у справі 336/2329/23).

2. Докази, які підтверджують факт трудових відносин

У спорах про встановлення факту трудових відносин обов’язок доказування цього факту покладається на заявника, тому при зверненні до суду необхідно надати належні і допустимі докази на підтвердження: — обставин, якими заявник обґрунтовує свої вимоги щодо наявності між сторонами трудових відносин, наприклад наказ про прийняття на роботу, наказ про звільнення, табелі обліку робочого часу, довідки про нарахування та виплату заробітної плати, трудовий договір чи цивільний договір, який містить ознаки трудового договору, докази фактичного допуску працівника до роботи без видання наказу, докази ознайомлення з правилами внутрішнього трудового розпорядку, положеннями, порядками тощо.

Доказами для встановлення факту трудових відносин у судовій практиці також були:

  • заява про прийняття на роботу;
  • заповнення працівником анкети, резюме;
  • оголошення роботодавця про вакантні посади в ЗМІ;
  • записи в журналі про передачу трудової книжки;
  • підписи працівника про ознайомлення з правилами внутрішнього трудового розпорядку, правилами охорони праці та ін.;
  • відео-фото фіксація трудового процесу;
  • записи у книзі скарг та пропозицій;
  • довіреності, накладні, виписані на працівника;
  • пропускні, розрахункові картки, службові телефони;
  • свідчення колег;
  • довідки (про зарплату, про місце роботи та ін.).

3. Розмежування трудового договору від цивільних договорів

При встановленні факту виникнення, наявності трудових відносин правову оцінку слід давати як самим договорам, так і змісту та сутності відносин, що виникають між сторонами, керуючись при цьому КЗпП України або ЦК України. З урахуванням принципу превалювання змісту над формою, при визначені виду відносин, які виникають між сторонами визначальним є зміст відносин, а не надана їм форма.

Найпоширенішими цивільними договорами, які слід відмежовувати від трудового договору є:

  • договір підряду (ст. 837 ЦК України),
  • договір про надання послуг (ст. 901 ЦК України),
  • гіг-контракт (Закон України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні».

Основним критерієм, що відрізняє вищевказані цивільні договори від трудового є процес праці, який регулюється трудовим законодавством, а також те, що робота виконується працівником за певною посадою, спеціальністю, кваліфікацією, визначеною трудовою функцією (постанова ВС від 08.05.2018 р. у справі № 127/21595/16-ц).

4. Підтвердження трудового стажу ВПО

З питанням підтвердження періодів роботи на тимчасово окупованій території, що зараховуються до стажу роботи потрібно звернутись до обраного територіального органу Пенсійного фонду України та подати: заяву про підтвердження стажу роботи; трудову книжку.

У заяві потрібно зазначити дані про свідків (не менше двох), які знають заявника по спільній з ним роботі на одному підприємстві, в установі, організації і мають документи про свою роботу за період, щодо якого вони підтверджуватимуть роботу заявника.

5. Встановлення факту виникнення та перебування у трудових відносинах

Верховний Суд у постанові від 10.06.2020 р. у справі № 347/576/18 надав роз’яснення, що встановлення факту наявності трудового стажу здійснюється органами Пенсійного фонду України відповідно до Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою КМУ від 12.08.1993 р. № 637.

У судовому порядку встановлюється лише факт приналежності документа, що підтверджує трудовий стаж, якщо ім’я, по батькові та прізвище, які зазначені в документі, не збігаються з ім’ям, по батькові або прізвищем особи за паспортом або свідоцтвом про народження. Верховний Суд вказав, що встановлення факту наявності трудового стажу для призначення пенсії здійснюється органами Пенсійного фонду України під час прийняття рішення про призначення пенсії, а рішення вказаного органу щодо її призначення підлягає оскарженню у встановленому законом порядку. Заяви про встановлення фактів трудового стажу не можуть розглядатися у порядку цивільного судочинства. Відмова відповідного органу Пенсійного фонду у встановленні таких фактів може бути оскаржена заінтересованою особою до адміністративного суду.

Такий висновок узгоджується з правовою позицією Великої Палати Верховного Суду, висловленою у постанові від 04.09.2019 р. у справі № 198/623/18 та від 10.06.2020 р. у справі № 347/576/18.

6. Встановлення факту припинення трудових відносин

Встановлення факту припинення трудових відносин необхідно заявнику для реалізації права на працевлаштування.

У рішенні Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 12.07.2021 р. у справі № 201/3047/21 неможливість заявника реалізувати своє право на припинення трудового договору у визначеному законодавством порядку є порушенням її права на працю, а заявлені вимоги по встановлення факту припинення трудових правовідносин з ТОВ «Амстор Рітейл Трейд» з 16 червня 2017 року за власним бажанням на підставі ст. 38 КЗпП суд вважає обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

7. Встановлення факту належності працівнику правовстановлюючого документу (трудової книжки)

Відповідно до статей 293, 315 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, зокрема, про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім’я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім’ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті. У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення (справа № 758/598/21 рішення Подільського районного суду м. Києва від 08.06.2021 р.).

8. Виявлення складних і спірних питань у судовій практиці та законодавстві

Припинення трудового договору у разі смерті роботодавця ФОП або набрання законної сили рішенням суду про визнання такої фізичної особи безвісно відсутньою чи про оголошення її померлою здійснюється відповідно до постанови КМУ від 14.10.2022 р. № 1172.

Вас може зацікавити

Книга обліку
наказів з персоналу
 

Придбати

Журнал
«КАДРОВИК.UA»
 

Придбати

Книга обліку
руху трудових книжок
і вкладишів до них

Придбати

 

Алла Андрушко

ADVOKAT POST

Переглядів: 250 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Щорічна відпустка після додаткової: як оформлювати й обчислювати середню зарплату?
Чи зараховується період отримання пенсії по інвалідності до страхового стажу?
Трудові книжки дозволили пересилати за кордон
Порядок виходу на пенсію з більш пізнього віку
Чи можна увільнити від роботи працівника, викликаного до ТЦК на підставі припису?
Звільнення за власним бажанням до закінчення терміну дії строкового трудового договору: чи можливо?
Хто має право на оплату лікарняного в розмірі 100%?
Договір про стажування — трудовий договір?
Пенсію будуть розраховувати по-новому
Позмінна робота охоронників: як скласти графік?
ДПС проводить трудові перевірки: які документи вимагають?
Чи зараховується до страхового стажу «декретна» відпустка у 1995–1998 роках?
Як надати відпустку працівнику віком до 18 років у першій рік роботи?
Чи звітувати щокварталу про заброньованих через Дію працівників?
Чи треба видати працівникам трудові книжки, що зберігаються у роботодавця?
Нюанси звільнення працівників в умовах воєнного стану
Медогляди для сезонних працівників
Чи зараховується період військової служби до пільгового стажу?
Ведення військового обліку: дещо про повідомлення про уточнення даних
Поява на роботі у нетверезому стані
Чи може працівник взяти відпустку під час призупинення дії трудового договору?
Чи повертаються «декретні» у разі звільнення в період відпустки по вагітності та пологах?
Щорічна відпустка на один день: чи можна надавати та як оформити
Які законні підстави у роботодавця відмовити у прийнятті на роботу?
Чи змінюється робочий рік для надання щорічної відпустки, якщо працівника переведено на іншу посаду?
Зміна істотних умов праці та порядок ведення документообігу: які нові правила диктує війна?
Установлюємо доплату за виконання працівником додаткових обов’язків на постійній основі
Оновлені повідомлення про прийняття на роботу в е-форматі
Як розлученій жінці підтвердити статус одинокої матері?
Педагогам зарахують стаж для за кордоном
Відключення електроенергії: чи чекати оплату від роботодавця?
Розраховуємо страховий стаж правильно
Як отримати електронну копію всіх записів трудової книжки?
Які види трудових договорів будуть в новому Трудовому кодексі?
Нові обов’язки роботодавців щодо безпеки працівників
Затверджено показник середньої зарплати за ІІ квартал 2024 року
Утримання коштів з працівника за невідпрацьовані дні відпустки при звільненні
Оплата «лікарняного» під час щорічної відпустки та простою
Форму повідомлення про прийняття на роботу змінили для всіх роботодавців
Трудові відносини в умовах воєнного стану: ризики роботодавців та працівників
Які існують ризики для роботодавця при звільненні працівників та як їх уникнути?
Якою датою слід подавати повідомлення до ПФУ про переведення працівника?
Термін дії колективного договору
Причини скасування звернень з оцифрування трудових книжок
До страхового стажу планують зараховувати період від звільнення до поновлення за рішенням суду
Нюанси заповнення повідомлення до ТЦК та СП
Особливості встановлення норми тривалості робочого часу
В який термін потрібно оплатити продовження листка непрацездатності у зв’язку з вагітністю і пологами?
Зарахування до страхового стажу періоду підприємницької діяльності
Оголошувати простій будуть лише педпрацівникам, які перебувають на території України
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com