Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Підготовка до «декрету»: оформлення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами
Новини
17.09.2024
Підготовка до «декрету»: оформлення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами
 

«Декрет» — це загальне поняття, яке вживається в повсякденному житті, визначення якого відсутнє в українському законодавстві. Це поняття є комплексним та охоплює кілька видів відпусток, а саме:

  • відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами,
  • відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трьох років,
  • відпустку по догляду за дитиною без збереження заробітної плати.

У циклі статей розглянемо актуальні питання, які постають перед працівниками при оформленні вищезазначених видів соціальних відпусток. Перша стаття присвячена відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами.

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами — це відпустка, яка віднесена до категорії соціальних, надання та оформлення якої відбувається на підставі листка непрацездатності. З 29 липня 2023 року законотворці надали жінці-працівниці право самостійно визначати, коли в неї розпочнеться відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами.

За загальним правилом на підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами тривалістю 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів — 70) календарних днів після пологів, починаючи з дня пологів.

Хто має право скористатись відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами?

Тільки мати дитини.

Чи може бути перенесена за бажанням жінки-працівниці відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами?

У зв’язку із внесеними законодавчими змінами, за бажанням жінки та у разі відсутності медичних протипоказань частина відпустки тривалістю 70 календарних днів, передбачена до пологів, може бути перенесена та використана жінкою частково або повністю після пологів, починаючи з дня пологів. При цьому загальна тривалість відпустки не може перевищувати сумарно 126 календарних днів (140 календарних днів — у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів) (ч. 3 ст. 179 КЗпП України).

Наприклад, працівниця має право використати 26 днів відпустки до очікуваної дати пологів та 100 — після, при цьому загальна тривалість відпустки залишиться незмінною та становитиме 126 днів. Якщо жінка не бажає розпочинати таку відпустку пізніше або ж наявні медичні протипоказання, діятиме «стандартний» розподіл днів відпустки (70 к. д. до пологів і 56 к. д. після пологів, починаючи з дня пологів).

Важливо! Жінкам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, надається відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами тривалістю 90 календарних днів до пологів і 90 календарних днів після пологів, яка обчислюється сумарно і надається жінкам повністю незалежно від кількості днів, фактично використаних до пологів, з оплатою в розмірі повного заробітку незалежно від страхового стажу та місця роботи. За бажанням жінки та у разі відсутності медичних протипоказань частина відпустки тривалістю 90 календарних днів, передбачена до пологів, може бути перенесена та використана жінкою частково або повністю після пологів, починаючи з дня пологів.

Чи може жінка розпочати відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами раніше ніж за 70 календарних днів до очікуваної дати пологів (тобто 90 к. д. до пологів та після — 36 к. д.)?

Ні. Адже норма ч. 3 ст. 179 КЗпП України встановлює, що жінка у разі відсутності медичних протипоказань має право перенести частину відпустки (70 к. д. — що за стандартним правилом передбачена до пологів) після пологів.

Чим це пояснюється?

Медичний висновок категорії «Вагітність та пологи» засвідчує тимчасову непрацездатність з дати в 30 тижнів вагітності та є підставою для створення листка непрацездатності. Тобто саме з цієї дати виникає право у працівниці на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

А для жінок, які належать до постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи виникає право на 180 календарних днів — після початку 27 тижня вагітності.

Дії жінки-працівниці щодо оформлення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, якщо вона бажає самостійно визначити дату початку такої відпустки?

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами надається працівниці за наказом роботодавця. Підставою для наказу є листок непрацездатності, сформований відповідно до медичного висновку про тимчасову непрацездатність за категорією «Вагітність та пологи».

Вагітна жінка має завчасно до початку 30 тижнів вагітності (27 у разі, якщо належить до постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи) написати заяву на ім’я головного лікаря медичного закладу, у якому стоїть на обліку.

Заяву необхідно писати згідно з додатком 3 до Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 01.06.2021 р. № 1066.

Далі після погодження з лікарями медичного закладу буде сформовано медичний висновок і листок непрацездатності з дати, зазначеній у заяві, якщо відсутні медичні протипоказання.

Написання заяви на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами на ім’я роботодавця із зазначенням того, що допологові дні відпочинку будуть перенесені із підтвердженням у листку непрацездатності. Законодавство не зобов’язує жінку-працівницю писати таку заяву, але задля уникнення конфліктних ситуацій це рекомендовано зробити, адже працівниця таким чином проінформує роботодавця щодо періоду відпустки.

Звертаємо увагу! Заява на відпустку без оформленого листка непрацездатності не є підставою для видання наказу про відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

Видання роботодавцем наказу (на підставі листка непрацездатності) на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами відповідній працівниці.

Важливо! У разі якщо жінці-працівниці до дня пологів не було сформовано медичного висновку категорії «Вагітність та пологи», то медичний висновок категорії «Вагітність та пологи» формується з дати пологів.

Чи може чоловік, дружина якого народила, отримати відпустку? Якщо — так, то яку?

Так. Може отримати одноразову оплачувану відпустку при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів (без урахування святкових і неробочих днів). Така відпустка надається не пізніше трьох місяців з дня народження дитини.

При цьому тривалість відпустки при народженні дитини визначається працівником у заяві про її надання (але до 14 к. д.).

Чи має право жінка на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами та на відповідні виплати, якщо з нею призупинено дію трудового договору?

У період дії воєнного стану роботодавець не може відмовити працівниці в наданні відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку навіть під час призупинення дії трудового договору. Також роботодавець не має права звільнити під час вищезазначених відпусток.

Таким чином, незважаючи на призупинення дії трудового договору, жінка-працівниця має право на відпустку у зв’язку із вагітністю та пологами, а також мають бути нараховані та виплачені відповідні виплати по вагітності та пологах.

Вас може зацікавити

Відеокурс «Відпустки працівникам, які мають дітей»

Всі питання, що стосуються відпусток працівників з дітьми, зібрано у 6 уроків.
Все чітко, зрозуміло та по полицям.
Надаються всі необхідні зразки документів та схематичні презентації під кожен відеоурок.
Навчання у зручний для вас час.

Придбати відеокурс

 

Аліна Антоненко

Трудові ініціативи

Переглядів: 225 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
«Декретні» виплати та зарахування стажу
Статзвітність-2025: проекти табеля та альбому форм
Чи утримувати виплати за наперед отриману щорічну відпустку в працівника-пенсіонера, який звільняється за власним бажанням?
Як отримати витяг з Електронного реєстру листків непрацездатності?
Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку: особливості оформлення
Середньомісячна зарплата: звідки беруться цифри?
Як оплатити працівнику два лікарняних поспіль?
Що потрібно знати працюючим пенсіонерам?
Накази з адміністративно-господарських питань
Обов’язок роботодавця до початку роботи працівника за трудовим договором
Право працівника не працювати під час повітряної тривоги
Якщо «лікарняний» закритий у вихідний, як призначити допомогу?
Щорічна відпустка після додаткової: як оформлювати й обчислювати середню зарплату?
Чи зараховується період отримання пенсії по інвалідності до страхового стажу?
Трудові книжки дозволили пересилати за кордон
Порядок виходу на пенсію з більш пізнього віку
Чи можна увільнити від роботи працівника, викликаного до ТЦК на підставі припису?
Звільнення за власним бажанням до закінчення терміну дії строкового трудового договору: чи можливо?
Хто має право на оплату лікарняного в розмірі 100%?
Договір про стажування — трудовий договір?
Пенсію будуть розраховувати по-новому
Позмінна робота охоронників: як скласти графік?
ДПС проводить трудові перевірки: які документи вимагають?
Чи зараховується до страхового стажу «декретна» відпустка у 1995–1998 роках?
Як надати відпустку працівнику віком до 18 років у першій рік роботи?
Чи звітувати щокварталу про заброньованих через Дію працівників?
Чи треба видати працівникам трудові книжки, що зберігаються у роботодавця?
Нюанси звільнення працівників в умовах воєнного стану
Медогляди для сезонних працівників
Чи зараховується період військової служби до пільгового стажу?
Ведення військового обліку: дещо про повідомлення про уточнення даних
Поява на роботі у нетверезому стані
Чи може працівник взяти відпустку під час призупинення дії трудового договору?
Чи повертаються «декретні» у разі звільнення в період відпустки по вагітності та пологах?
Щорічна відпустка на один день: чи можна надавати та як оформити
Які законні підстави у роботодавця відмовити у прийнятті на роботу?
Чи змінюється робочий рік для надання щорічної відпустки, якщо працівника переведено на іншу посаду?
Зміна істотних умов праці та порядок ведення документообігу: які нові правила диктує війна?
Установлюємо доплату за виконання працівником додаткових обов’язків на постійній основі
Оновлені повідомлення про прийняття на роботу в е-форматі
Як розлученій жінці підтвердити статус одинокої матері?
Педагогам зарахують стаж для за кордоном
Відключення електроенергії: чи чекати оплату від роботодавця?
Розраховуємо страховий стаж правильно
Як отримати електронну копію всіх записів трудової книжки?
Встановлення факту трудових відносин у судовому порядку
Які види трудових договорів будуть в новому Трудовому кодексі?
Нові обов’язки роботодавців щодо безпеки працівників
Затверджено показник середньої зарплати за ІІ квартал 2024 року
Утримання коштів з працівника за невідпрацьовані дні відпустки при звільненні
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com