Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПРОМИСЛОВОЇ БЕЗПЕКИ, ОХОРОНИ ПРАЦІ ТА ГІРНИЧОГО НАГЛЯДУ

НАКАЗ

від 20 серпня 2010 р. № 159

Про вдосконалення
проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці

Аналіз проведених перевірок суб’єктів господарювання, які проводять навчання з питань охорони праці працівників інших суб’єктів господарювання, щодо організації відповідного навчання виявив чисельні порушення вимог Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці України від 26.01.2005 № 15, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15.02.2005 р. за № 231/10511 (далі — Типове положення).

Є непоодинокі випадки, коли відповідне навчання проводиться формально, без достатнього матеріально-технічного та навчально-методичного забезпечення. До викладання залучаються фахівці, які не мають відповідної освіти, стажу роботи за фахом та не пройшли навчання і перевірку знань з питань охорони праці.

Інспекторський склад територіальних органів Держгірпромнагляду, експерти технічні з промислової безпеки під час перевірок або проведення експертних обстежень підприємств не в повному обсязі перевіряють факт проходження посадовими особами навчання та перевірки знань з питань охорони праці та їх легітимність.

Недотримання вимог Типового положення стосовно навчання посадових осіб та інших працівників, зайнятих на роботах з підвищеною небезпекою, стає однією з причин настання нещасних випадків та аварій на виробництві.

Чинна нормативно-правова база та введення системи спрощеної реєстрації і контролю за діяльністю суб’єктів господарювання, які проводять навчання з питань охорони праці працівників інших суб’єктів господарювання, не дає змоги повною мірою забезпечити дієвий контроль за проведенням відповідного навчання.

Під час перевірок було виявлено такі порушення вимог Типового положення:

перевірка знань проводиться комісією навчального закладу або іншого (спорідненого) підприємства, створення яких не передбачено Типовим положенням;

перевірка знань проводиться комісією, члени якої не пройшли навчання і перевірку знань з питань охорони праці;

перевірка знань проводиться галузевою комісією, створеною вищим органом, навіть для тих підприємств, які не належать до сфери управління відповідного органу та не підпорядковані йому.

З метою вдосконалення навчання та перевірки знань з питань охорони праці посадових осіб та інших працівників, запобігання у подальшому порушень вимог законодавства у сфері охорони праці наказую:

1. Начальнику управління нормативно-правового та юридичного забезпечення (Калиновська І. Г.) та директору ДП «Головний навчально-методичний центр Національного науково-дослідного інституту промислової безпеки та охорони праці» (Баженов О. К.) до 1 грудня 2010 року опрацювати нормативно-правовий акт, який би визначав вимоги до суб’єктів господарювання, які проводять навчання з питань охорони праці працівників інших суб’єктів господарювання, щодо матеріально-технічного та навчально-методичного забезпечення відповідного навчання.

2. Начальнику управління нормативно-правового та юридичного забезпечення (Калиновська І. Г.) до 1 вересня 2010 року підготувати лист до виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань (далі — виконавча дирекція Фонду) щодо вжиття заходів для вирішення питання фінансування навчання з питань охорони праці категорій посадових осіб, визначених пунктами 5.2 та 5.3 Типового положення, та відповідно до Положення про порядок забезпечення фінансування Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України навчання і підвищення кваліфікації відповідних спеціалістів з питань охорони праці та загальнообов’язкового державного соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, затвердженого постановою правління Фонду від 01.11.2001 № 40.

3. Директору ДП «Головний навчально-методичний центр Національного науково-дослідного інституту промислової безпеки та охорони праці» (Баженов О. К.) забезпечити в установленому порядку подання виконавчій дирекції Фонду заявок на навчання та перевірку знань з питань охорони праці категорій посадових осіб, визначених пунктом 5.2 Типового положення.

4. Начальникам управлінь та самостійних відділів Комітету, начальникам територіальних органів вжити заходів щодо недопущення у подальшому участі посадових осіб Держгірпромнагляду в комісіях з перевірки знань з питань охорони праці, які створені з порушеннями п. п. 5.2; 5.3; 5.4 Типового положення.

5. Начальникам територіальних органів:

5.1. До 15 вересня 2010 року провести внутрішні перевірки щодо участі інспекторів та посадових осіб територіального органу в складі комісій з перевірки знань з питань охорони праці без дозволу або направлення начальника відповідного територіального органу.

5.2. Під час проведення перевірок звертати особливу увагу на необхідність отримання від суб’єктів господарювання копій документів (виписок із протоколів перевірки знань з питань охорони праці посадових осіб: керівників підприємств, керівників і фахівців служб охорони праці, членів комісій з перевірки знань з питань охорони праці), перевірки щодо легітимності комісій, якими проводилась відповідна перевірка знань.

У разі виявлення працівників, які не пройшли навчання з питань охорони праці або мають недійсні посвідчення, застосовувати права, передбачені законодавством.

5.3. Щомісячно до 10 числа направляти до ДП «Головний навчально-методичний центр Національного науково-дослідного інституту промислової безпеки та охорони праці» інформацію про здійснення заходів, визначених у пунктах 5.1 та 5.2 цього наказу, та копії виписок із протоколів перевірки знань з питань охорони праці посадових осіб (керівників підприємств, керівників і фахівців служб охорони праці, членів комісій з перевірки знань з питань охорони праці) та інших працівників.

6. Начальникам експертно-технічних центрів:

6.1. Під час проведення експертних обстежень суб’єктів господарювання здійснювати перевірку наявності у працівників, які зайняті на роботах з підвищеною небезпекою, підтверджуючих документів про навчання і перевірку знань з питань охорони праці з наданням копій виписок з протоколів перевірки знань (керівників підприємств, керівників і фахівців служб охорони праці та членів комісій з перевірки знань з питань охорони праці).

6.3. Щомісячно проводити аналіз копій виписок із протоколів перевірки знань з питань охорони праці посадових осіб та до 10 числа надсилати відповідну інформацію до ДП «Головний навчально-методичний центр Національного науково-дослідного інституту промислової безпеки та охорони праці».

6.4. Забезпечити використання у навчальному процесі мультимедійних засобів навчання, у тому числі відеопосібників та слайдових лекцій з питань охорони праці.

6.5. Не допускати проведення навчання з питань охорони праці викладачами, які не мають відповідного посвідчення. Залучати до викладацького складу щодо проведення навчання з питань охорони праці за відповідними напрямами висококваліфікованих викладачів вищих навчальних закладів, науково-дослідних інститутів та фахівців підприємств.

7. Директору ДП «Головний навчально-методичний центр Національного науково-дослідного інституту промислової безпеки та охорони праці» (Баженов О. К.):

7.1. Забезпечити проведення аналізу виписок з протоколів про перевірку знань посадових осіб підприємств (керівників підприємств, керівників і фахівців служб охорони праці та членів комісій з перевірки знань з питань охорони праці), наданих територіальними органами та експертно-технічними центрами.

7.2. Щомісяця до 25 числа інформувати Комітет та відповідний територіальний орган про виявлені порушення.

8. Відділу персоналу, діловодства та спецроботи (Селіванов С. В.) довести цей наказ до відома керівників структурних підрозділів Комітету, начальників територіальних органів, експертно-технічних центрів, підприємств та установ, які знаходяться у сфері управління Держгірпромнагляду.

9. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступників Голови відповідно до розподілу обов’язків.


Голова Комітету  С. О. СТОРЧАК 

Переглядів: 8937

Дата оновлення: 30.11.2010

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com