Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 2 березня 2011 р. № 2164/0/14-11/026

Щодо звільнення працівниці, яка має іноземне громадянство

Міністерство праці та соціальної політики України розглянуло звернення ТОВ […] щодо можливості звільнення іноземної громадянки, яка перебуває у відпустці, пов’язаній з вагітністю і пологами, і повідомляє наступне.

До питання 1, 2.

В Україні основним законодавчим актом у сфері зайнятості іноземців є Конституція України, згідно зі статтею 26 якої іноземці мають рівні з громадянами України права, свободи і обов’язки, за винятками, встановленими Конституцією, законами чи міжнародними договорами України.

Згідно зі статтею 8 Закону України «Про зайнятість населення» від 01.03.91 р. № 803, із змінами, та статтею 8 Закону «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» від 04.02.94 р. № 3929, із змінами, іноземці мають право здійснювати на території України трудову діяльність.

Трудові відносини іноземних громадян, які працюють в українських роботодавців, регулюються законодавством України (стаття 8 Кодексу законів про працю України, стаття 52 Закону України «Про міжнародне приватне право» від 23.06.2005 р. № 2709-IV, із змінами).

Трудовим законодавством України встановлені імперативні вимоги щодо дотримання роботодавцями, незалежно від форми власності та господарювання, прав вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років, у тому числі це стосується також і іноземних громадян.

Відповідно до частини третьої статті 184 Кодексу законів про працю України звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років — частина шоста статті 179), одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини інваліда, з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням. Обов’язкове працевлаштування зазначених жінок здійснюється також у випадках їх звільнення після закінчення строкового трудового договору.

Не може бути визнано, що власник або уповноважений ним орган виконав цей обов’язок по працевлаштуванню, якщо працівниці не була надана на тому ж або на іншому підприємстві (в установі, організації) інша робота або запропонована робота, від якої вона відмовилась з поважних причин (наприклад, за станом здоров’я), — постанова Пленуму Верховного Суду України № 9 від 06.11.92 року, із змінами.

Таким чином, законодавством України про працю встановлена категорична імперативна заборона щодо звільнення роботодавцями категорій жінок, визначених у частині третій статті 184 Кодексу законів про працю України.

Виходячи з вищевказаного, у вітчизняного роботодавця відсутні правові підстави для розірвання трудових відносин з жінкою — іноземною працівницею, на яку згідно законодавства України розповсюджуються гарантії статті 184 Кодексу законів про працю України; роботодавець повинен вжити заходів щодо продовження дії відповідного дозволу на використання праці іноземної працівниці.

До питання 3.

На іноземців у повному обсязі поширюються норми трудового законодавства щодо робочого часу та часу відпочинку, заробітної плати, гарантій та компенсацій, охорони праці, праці жінок та інше.

Відповідно до статті 2 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96, із змінами, іноземні громадяни, які працюють в Україні, мають право на відпустки на рівні з громадянами України.

Право на відпустки забезпечується гарантованим наданням відпустки визначеної тривалості із збереженням на її період місця роботи (посади), заробітної плати (допомоги) у випадках, передбачених зазначеним Законом.

Згідно із статтею 179 Кодексу законів про працю України та статей 17, 20 Закону України «Про відпустки» оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами надається жінці на підставі медичного висновку (листка непрацездатності) тривалістю 126 календарних днів (140 календарних днів — у разі народження двох і більше дітей та в разі ускладнення пологів). Така відпустка надається повністю незалежно від кількості днів, фактично використаних до пологів (в межах строку, визначеного лікарем у листку непрацездатності).

З питань застосування норм законодавства про працю ТОВ […] має також можливість звернутися до відповідної територіальної державної інспекції праці, яка згідно своїх повноважень має право надавати роз’яснення та рекомендації з питань застосування трудового законодавства.

Заступник Міністра В. КОЛОМІЄЦЬ

Переглядів: 1823

Дата оновлення: 11.10.2016

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com