Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 3 листопада 2015 р. № 1/11-15887

Щодо умов оплати праці педагогічних працівників

В Міністерстві освіти і науки України розглянули лист <…> стосовно соціально-економічних питань, що виникають у педагогічних працівників навчальних закладів в процесі їх роботи, та інформуємо про таке.

Перш за все слід зазначити, що питання, які зазначені у <…> зверненні щодо встановлення надбавки за почесне звання «Заслужений вчитель України» та стосовно тривалості щорічної основної відпустки культорганізатора у вищому навчальному закладі, є нормативно врегульованими та не потребують додаткового внесення змін до чинних нормативно-правових актів.

Відповідно до статті 8 Закону України «Про оплату праці» умови оплати праці працівників установ та організацій, що фінансуються з бюджету, визначаються Кабінетом Міністрів України.

Так, постановою Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2002 р. № 1298 та наказом Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 р. № 557 за почесне звання «Заслужений вчитель України» передбачена надбавка в розмірі 20% від посадового окладу (ставки заробітної плати) за умови, якщо почесне звання відповідає профілю діяльності працівника на займаній посаді.

У листі МОН від 05.10.2010 р. № 1/12-4487, на який Ви посилаєтесь у своєму зверненні, йдеться про нарахування надбавки за почесне звання директору школи, який, крім зайняття посади директора, також може вести викладацьку роботу (п. 91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом МОН від 15.04.93 р. № 102).

Тобто там мається на увазі, що надбавка за почесне звання установлюється до посадового окладу виходячи з відповідного тарифного розряду Єдиної тарифної сітки за посадою директора — 20%, а також до ставки заробітної плати, розрахованої за викладацькі години, що проводить директор як учитель відповідної категорії згідно з тарифікацією. Якщо ж надбавку розраховують для вчителя, то 20% рахується до ставки заробітної плати вчителя відповідної категорії згідно з тарифікацією.

Стосовно тривалості відпустки культорганізатора повідомляємо.

Частиною першою статті 6 Закону України «Про відпустки» передбачено, що щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору.

Разом з тим за деякими категоріями працівників певних галузей передбачена щорічна відпустка більшої тривалості. Частиною шостою цієї статті, зокрема, встановлено, що педагогічним працівникам щорічна основна відпустка надається тривалістю до 56 календарних днів у порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

Порядок надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.97 р. № 346.

В розділі II. Позашкільні навчальні заклади Додатка до Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, яким затверджено тривалість щорічної основної відпустки, для культорганізаторів передбачено тривалість щорічної відпустки 42 календарних дні. При цьому приміткою 3 до цього розділу передбачено, що щорічна основна відпустка зазначеної тривалості надається працівникам, на яких поширюються умови оплати праці працівників навчальних закладів та установ освіти.

Посада культорганізатора належить до номенклатури посад позашкільних навчальних закладів, що підтверджується п. 10 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102. На даний час цей пункт Інструкції застосовується з урахуванням додатка 8 до наказу Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 р. № 557, яким затверджено Схему тарифних розрядів посад керівних та педагогічних працівників позашкільних закладів усіх типів і найменувань, шкіл естетичного виховання (п. 7 наказу № 557). Згідно із приміткою 7 до п. 10 Інструкції № 102 умови визначення тарифних розрядів культорганізаторів поширюються на всі типи установ освіти.

Тож оскільки оплата праці культорганізатора вищого навчального закладу I–II рівнів акредитації провадиться відповідно до умов оплати праці працівників навчальних закладів, щорічна основна відпустка працівникам, які посідають цю посаду, має надаватися тривалістю 42 календарних дня.


Заступник Міністра —
керівник апарату

О. ДЕРЕВ’ЯНКО

Переглядів: 3362

Дата оновлення: 10.02.2016

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com