Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

ФЕДЕРАЦІЯ ПРОФЕСІЙНИХ СПІЛОК УКРАЇНИ

РОЗ’ЯСНЕННЯ

від 13 березня 2015 р.

Роз’яснення на 2015 рік щодо реалізації пункту 2.2 чинної Генеральної угоди

Пунктом 2.2 чинної Генеральної угоди визначено, що розмір заробітної плати некваліфікованого працівника небюджетної сфери за повністю виконану норму часу в нормальних умовах праці повинен перевищувати фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, розрахований спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі праці та соціальної політики за попередній місяць відповідно до законодавства.

Генеральною угодою визначено як договірну гарантію в оплаті праці межу заробітної плати, нижче якої не повинна провадитися оплата праці в нормальних умовах праці.

Для забезпечення реалізації цієї мінімальної гарантії сторони Генеральної угоди визначають її конкретний розмір як розмір фактичного прожиткового мінімуму, який публікує Міністерство соціальної політики України в цінах відповідного місяця, збільшений відповідно із законодавством (частина п’ята статті 1 Закону України «Про прожитковий мінімум», Рішення Конституційного Суду України від 22.05.2008 № 10-рп/2008) на розмір податку на доходи фізичних осіб (з урахуванням податкової пільги).

Таким чином, для розрахунку мінімального розміру заробітної плати (МРЗП) некваліфікованого працівника небюджетної сфери поточного місяця має застосовуватися наступна формула:

, де

ПМфакт — фактичний розмір прожиткового мінімуму, який публікує Міністерство соціальної політики України в цінах попереднього місяця;

ПСП — додаткова соціальна пільга (609 грн. — 2015 рік).

Максимальний розмір доходу фізичної особи, при оподаткуванні якого може застосовуватися податкова соціальна пільга у 2015 році: 1218 х 1,4 = 1710 грн.

Підкреслюємо, що у випадку, коли розмір місячної заробітної плати некваліфікованого працівника нижчий, ніж визначено Генеральною угодою, роботодавець повинен здійснити перерахунок його заробітної плати до мінімального розміру заробітної плати (МРЗП).

Реалізація договірних норм з оплати праці, як і державних соціальних гарантій, знаходиться під контролем Державної інспекції України з питань праці та Сторін Генеральної угоди.


Керівник робочої групи
від всеукраїнських профспілок
та профспілкових об’єднань
С. М. КОНДРЮК
Керівник робочої групи
від Сторони роботодавців
С. О. ПРИТОМАНОВ

Переглядів: 4829

Дата оновлення: 19.03.2015

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com