Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 21 травня 2014 р. № 5080/0/14-14/10

Про індексацію мінімальної заробітної плати

Міністерство соціальної політики України розглянуло лист Федерації профспілок України щодо індексації мінімальної заробітної плати і повідомляє.

Відповідно до статті 33 Закону України «Про оплату праці» в період між переглядом розміру мінімальної заробітної плати індивідуальна заробітна плата підлягає індексації згідно з чинним законодавством.

Правила обчислення індексу споживчих цін та сум індексації заробітної плати визначено Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. № 1078 (із змінами) (далі — Порядок).

Пунктом 2 Порядку визначено, що індексації підлягає оплата праці найманих працівників підприємств, установ, організацій у грошовому вимірі, яка включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантії та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, що не мають разового характеру.

Нарахування сум індексації здійснюється у період між підвищенням заробітної плати. Так, пунктом 5 Порядку визначено, що у разі підвищення розмірів мінімальної заробітної плати, а також у разі зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів, місяць підвищення вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації. Значення індексу споживчих цін у базовому місяці приймаються за 1 або 100 відсотків і індексація у цьому місяці не проводиться. Для нарахування подальшої індексації індекс нараховується наростаючим підсумком з наступного за базовим місяця.

Враховуючи зазначене, працівникам, яким заробітна плата підвищувалась у зв’язку з переглядом мінімальної заробітної плати, тобто у грудні 2013 року, базовим місяцем при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації вважається грудень 2013 року.

Виходячи з того, що індекс споживацьких цін, обчислений наростаючим підсумком за січень, лютий та березень 2014 року, перевищив встановлений поріг індексації (101%) і становив 103% (100,2 х 1,006 х 1,022), виникає право на індексацію на цей індекс згідно з пунктом 101 Порядку у травні 2014 року.

Наприклад, заробітна плата працівника становить за травень 2014 року 1218 гривень. Сума індексації нараховується в межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, отже, індексується весь розмір заробітної плати працівника. Сума індексації у травні 2014 року становить 36,54 грн. (1218 х 3% : 100). У червні 2014 року сума індексації заробітної плати такого працівника збільшується на індекс споживчих цін квітня 2014 року, який перевищив поріг індексації і становив 103,3%. Величина приросту індексу споживчих цін для нарахування суми індексації у червні 2014 року становить 6,4% (103,0 х 1,033 – 100).

Сума індексації нараховується кожному працівнику індивідуально в залежності від підвищення його заробітної плати.

Що стосується питання нарахування суми індексації для працівника, якого прийнято на роботу з 1 січня 2014 року, то для нього індекс споживчих цін згідно з пунктом 101 Пункту, обчислюється з місяця прийняття на роботу, тобто з січня 2014 року. Право на індексацію заробітної плати працівника у такому випадку настало також у травні 2014 року на індекс 3% (індекс споживчих цін за січень — березень 2014 року).

У подальшому сума індексації буде збільшуватись з урахуванням фактичних індексів споживчих цін за наступні місяці.


Перший заступник Міністра В. МУЩИНІН

Переглядів: 5457

Дата оновлення: 10.06.2014

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com