Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ
ПРОФСПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 23 травня 2014 р. № 10.03.68/14230, № 01-115

Роз’яснення щодо оплати праці

У зв’язку із надходженням численних запитів від медичних працівників закладів охорони здоров’я щодо правомірності залучення медичних працівників первинної ланки до чергувань вдома, роботи у нічний час, неробочі та святкові дні та оплати праці під час виконання вимог спільного наказу Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України та Міністерства охорони здоров’я України № 1095/955/119 від 28.11.2012 р. «Про затвердження порядку взаємодії між органами внутрішніх справ, закладами охорони здоров’я та прокуратури України при встановлені факту смерті людини» (далі — Спільний наказ), Міністерство охорони здоров’я України разом із Профспілкою працівників охорони здоров’я України роз’яснюють.

Виконання вимог Спільного наказу щодо виїзду лікарів на місце події у разі смерті людини за місцем її проживання без ознак насильницької смерті або підозри на таку для констатації факту смерті має покладатися на заклади охорони здоров’я, що функціонують у цілодобовому режимі.

Завдання та обов’язки лікарів центрів первинної медико-санітарної допомоги (далі — ЦПМСД) передбачають надання медичної допомоги прикріпленому населенню. Крім того, ЦПМСД працюють за шестиденним робочим тижнем і не належать до закладів охорони здоров’я із цілодобовим режимом роботи, у зв’язку з чим залучення лікарів цих закладів охорони здоров’я до чергувань у нічний час та роботи у неробочі та святкові дні є порушенням правил внутрішнього трудового розпорядку та трудового законодавства.

У разі організації чергувань лікарів за графіком у нічний час, неробочі та святкові дні, а також їх виїздів на місце події, відпрацьований час слід розділяти на такий, що виконується в межах місячної норми робочого часу, та роботу в надурочний час (понад місячну норму робочого часу)

Якщо лікарів викликають в межах місячної норми робочого часу як у денний, так і нічний час, то додатковій оплаті підлягають тільки години роботи у нічний час. При залучені лікарів до роботи понад місячну норму їх робочого часу оплачується весь фактично відпрацьований понад встановлену норму час у подвійному розмірі годинної ставки працівника (ст. 106 КЗпП України). При цьому, компенсацію надурочних робіт шляхом надання працівнику відгулу законодавство не допускає.

Виконання зазначеної роботи у неробочі та святкові дні в межах місячної норми робочого часу оплачується у розмірі годинної або денної ставки зверх окладу, та у розмірі подвійної годинної або денної ставки за фактично відпрацьований час, якщо робота проводилась понад місячну норму робочого часу (ст. 107 КЗпП України). У цьому випадку, за бажанням працівника, йому може бути наданий інший день відпочинку.

На час відсутності лікаря на основній роботі у зв’язку викликом на місце події у разі смерті людини, виконання його обов’язків покладається на інших лікарів з оплатою за фактично відпрацьовані додатково години.

Лист від 14.10.2010 № 10.03.68./39/829 та № 01-01 просимо у роботі не використовувати.


Міністр О. МУСІЙ
Голова В. КОВАЛЬ

Переглядів: 5067

Дата оновлення: 05.06.2014

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com