Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 19 червня 2008 р. № 154/13/116-08

Щодо надання іншого дня відпочинку для працівника, який перебуває у відрядженні у вихідний день

ТОВ «Баланс-Клуб»

У Департаменті з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці розглянуто Ваше звернення та повідомляється.

Відповідно до Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 р. № 59 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 31.03.98 р. за № 218/2658 (із змінами), якщо працівник відбуває у відрядження у вихідний день, то йому після повернення з відрядження в установленому порядку надається інший день відпочинку. Тобто це є обов’язком роботодавця.

Якщо наказом про відрядження передбачено повернення працівника з відрядження у вихідний день, то працівникові може надаватися інший день відпочинку відповідно до законодавства у сфері регулювання трудових відносин. Питання щодо надання іншого дня відпочинку для працівника, який прибуває із відрядження у вихідний день, повинне бути врегульоване правилами внутрішнього трудового розпорядку.

Що стосується працівників, які направляються у відрядження спеціально для роботи у вихідні або святкові й неробочі дні, то такими працівниками слід вважати тих, які відряджаються з обов’язком працювати у ці дні, що має бути прямо обумовлено в наказі про відрядження. Компенсація за роботу у ці дні провадиться відповідно до ст. ст. 72, 73, 107 Кодексу законів про працю України.

Таким чином, дні відбуття або повернення із відрядження, які збігаються з вихідними, святковими або неробочими днями, не вважаються такими, у які працівник спеціально відряджений для роботи, отже, й компенсації за роботу в ці дні не виплачується.


Директор Департаменту  І. О. ТОВСТЕНКО 

* * *
ТОВ «БАЛАНС-КЛУБ»

ЛИСТ

від 19.05.2008 р. № 14

Міністерству праці та соціальної
політики України

Суть питань

Відповідно до положень Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 р. № 59:

— якщо наказом про відрядження передбачено повернення працівника з відрядження у вихідний день, то працівникові може надаватися інший день відпочинку відповідно до законодавства у сфері регулювання трудових відносин (абзац тринадцятий загальних положень Інструкції № 59);

— якщо працівник спеціально відряджений для роботи у вихідні або святкові й неробочі дні, то компенсація за роботу в ці дні виплачується відповідно до чинного законодавства (абзац одинадцятий загальних положень Інструкції № 59).

Виходячи із вищенаведених положень законодавства, просимо надати відповідь на наступні запитання:

1. У випадку повернення працівника з відрядження у вихідний день, про що зазначено у наказі про відрядження — чи слід розуміти положення абзацу тринадцятого загальних положень Інструкції № 59 як право, а не обов’язок підприємства надати працівнику інший день відпочинку?

2. Чи вважається працівник таким, що направлений у відрядження спеціально для роботи у вихідні дні, у разі, якщо день вибуття або ж прибуття із відрядження випадає на вихідні дні? Тобто чи має право працівник вимагати компенсації цього дня відповідно до вимог ст. 107 КЗпП? Заздалегідь вдячні за відповідь.


Заступник
Генерального директора 
 
І. СТОРЧОУС 

Переглядів: 5455

Дата оновлення: 28.01.2014

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com