Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
О переходе на почасовую оплату труда в Украине
Новини
12.08.2009
О переходе на почасовую оплату труда в Украине
 

Закон «О внесении изменений в некоторые законодательные акты Украины» (относительно почасовой оплаты труда) не содержит как радикальных положений, так и существенных недостатков, — считает старший юрист юридической компании Arzinger Евгения Новичкова.

«В целом, этот закон не многое меняет, а просто устанавливает дополнительную социальную гарантию для работников, не влияя на их уровень жизни (и уровень оплаты в целом). К закону должен быть разработан механизм исполнения, и именно от него зависит, насколько удачной будет подобная законодательная инициатива».

Для предприятий проблематичность почасовой оплаты труда заключается в недостаточной урегулированности процесса внедрения инноваций. Г-жа Новичкова предполагает, что такие неудобства временны, и Кабмин проявит должную ему инициативу по разработке соответствующих механизмов. В частности, дополнительными нормативно-правовыми актами должен быть определен порядок исчисления среднего заработка для подсчета больничных, отпускных и т. п.

Вопросы перехода на почасовую оплату труда, его преимущества и недостатки для бизнеса, были рассмотрены в рамках интернет-конференции «Эволюция человека в «человекочас», или К чему приведет нормативное закрепление минимальной почасовой зарплаты?». На вопросы отвечала Евгения Новичкова, старший юрист юридической компании Arzinger.

Лира: Если день гос. служащего не нормирован, часто приходится работать во внеурочное время, будет ли производится почасовая оплата сверхурочных? Будет ли предусмотрена почасовая оплата за дежурство в выходные по приказу?
Евгения Новичкова: Уважаемая Лира, введение понятия почасовой оплаты в законодательстве никак не влияет на оплату сверхурочных или работы в выходные дни, которая и так предусмотрена действующим Кодексом законов о труде Украины (в двойном размере).

Людмила: Будет ли почасовая оплата труда таким же основанием для записи о работе в трудовую книжку? Поскольку имеющиеся варианты почасовой оплаты на сегодняшний день — это договор подряда, который не отражается в трудовом стаже.
Е. Н.: Уважаемая Людмила, почасовая плата будет означать такие же трудовые отношения и будет основанием для внесения записи в трудовую книжку. Договор подряда, приведенный Вами в качестве примера, не является трудовым соглашением, не подчиняется трудовому законодательству, поэтому и не является основанием для внесения записи в трудовую книжку.

Елена: Как будет исчисляться средний заработок, который влияет на больничные, командировочные, отпускные, пенсию и т. д.?
Е. Н.: Уважаемая Елена, Ваш вопрос очень актуален. Порядок исчисления среднего заработка для подсчета больничных, отпускных и т. п. должен быть определен дополнительными нормативно-правовыми актами, принятыми во исполнение этого Закона. В этом отношении следует дождаться инициатив Кабмина.

Елена Ивановна: Здравствуйте! Меня интересует, как будет соотносится ЗП почасовая и ЗП месячная в месяцы, в которых есть праздничные дни? Ведь в настоящее время эти месяцы оплата по должностному окладу остается неизменной, а при установлении почасовой оплаты она будет снижаться? Есть ли риск невыполнения норм законодательства о минимальной ЗП?
Е. Н.: Уважаемая Елена Ивановна, смысл введения понятия почасовой оплаты и установления ее минимального уровня (по такому же принципу, как устанавливается минимальная заработная плата в месяц) в том, чтобы зафиксировать ее. Именно поэтому она не будет зависеть от месяца, в котором сотрудник работал, а будет постоянна. И введение такой расчетной величины, по идее, должно устранить риск невыполнения норм законодательства о минимальной заработной плате, так как при почасовой оплате работодатель обязан будет платить в час сумму, не меньше минимальной заработной платы в час.

Dana: Какими Вы видите конкретные механизмы (способы) контроля за использованием рабочего времени, и их правовое закрепление?
Е. Н.: Уважаемая Dana, если Вы имеете в виду способы расчета отработанного времени, то для этого можно будет использовать специальные табели учета рабочего времени (почасовые). Относительно нормативного закрепления на предприятии, я настоятельно советую закрепить все положения, связанные с почасовой работой, в Положении об оплате труда, а также выдать специальный приказ по предприятию, в котором закрепить порядок учета рабочего времени, а также порядок привлечения к работе сотрудников, занятых на почасовой основе.

Ирина: Я работаю в красном кресте нас хотят перевести на почасовую оплату. Как это выглядит?
Е. Н.: Уважаемая Ирина, перевод на почасовую оплату, если он влечет за собой сокращение рабочего времени или уменьшение оплаты труда, является существенным изменением Ваших условий работы. Вы должны быть уведомлены о таких изменениях не позднее, чем за 2 месяца до даты их введения.

Олександра: Мене до Вас саме як до юриста — чим реально відрізняються колишні норми щодо погодинної зарплати і нові? як для економіста (без юрид. освіти) особливо нічого не змінилось… просто нарешті чітко зобов’язали КМУ визначити розмір погодинної ЗП… (єдине, що точно змінюється так це те, що мінімалка поширюється тепер і на фіз. осіб — підприємців)…
Е. Н.: Шановна Олександра, цей Закон лише передбачає введення такого поняття як погодинна оплата, а вже на підставі цього КМУ протягом двох місяців повинен розробити механізм визначення та застосування мінімальної заробітної плати в погодинному розмірі. Саме порядок, розроблений КМУ, повинен буде дати відповіді на численні практичні запитання, пов’язані з введенням поняття погодинної оплати праці в Україні.

Тина: Не приведет ли введение почасовой оплаты к переводу работников на сокращенный рабочий день (рабочую неделю) и как следствие к уменьшению заработной платы?
Е. Н.: Уважаемая Тина, это никак не повлияет на перевод работников на сокращенный рабочий день (рабочую неделю) — работодатель может это сделать как при закреплении минимальной почасовой оплаты, так и без нее.

Марія: Скажіть, будь ласка, як це відобразиться на зарплаті викладачів?
Е. Н.: Шановна Марія, вражаю, що це жодним чином не відобразиться на зарплаті викладачів, адже і раніше існувало поняття меншої ставки, ніж повна занятість викладачів — 0,5 ставки, 0,25 ставки тощо. Тепер і роботодавець і працівник зможуть домовитися про роботу на будь-яку кількість годин і погодинна оплата не повинна бути меншою рівня, встановленого законодавством (Законом про державний бюджет на відповідний рік).

Вадим: Будет ли введена почасовая оплата в частных вузах и отразится ли это на зарплате штатных сотрудников?
Е. Н.: Уважаемый Вадим, почасовая оплата в частных вузах может быть введена по решению собственника. Ее уровень должен быть не менее минимального уровня, установленного законодательством (Законом о Государственном бюджете на соответствующий год).

 

По материалам «ЛІГА:ЗАКОН»

HR-Лига

Переглядів: 24879 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Рада ухвалила Закон про правонаступництво у трудових відносинах
Змінили правила бронювання працівників для сільгосппідприємств
Щодо зобов’язання внести зміни у трудову книжку
Чи можна ділити на частини відпустку без збереження заробітної плати за сімейними обставинами?
Закон про мобілізацію: інфографіка Міноборони з основними змінами
Як перевірити медичний висновок і е-лікарняний?
Вимоги до часу відпочинку працівників
Сплата добровільного внеску після настання пенсійного віку
Уряд готує е-бронювання від мобілізації
Держстат оновив форми № 1-ПВ та № 1-РС
Електронна трудова книжка: відповіді на запитання
Нагадуємо про особливості трудових відносин в умовах воєнного стану
Чи є право на щорічну відпустку під час призупинення дії трудових договорів?
Поновлення на посаді та стягнення середнього заробітку: що слід ураховувати?
Обов’язкова індексація заробітної плати від «А» до «Я» у 2024 році
Виправлення неправильного або неточного запису в трудовій книжці
Чи буде автоматичний перерахунок пенсії з 1 квітня працюючому пенсіонеру?
Рада збирається підвищити розмір допомоги при народженні дитини
Відпустки у зв’язку з поганим настроєм дозволили в Китаї
Як роботодавцям подати трудові книжки працівників на оцифрування?
Працівник переїхав до іншої частини України або за кордон: звільняти чи ні?
Спрощений режим регулювання трудових відносин: корисна інфографіка
У яких випадках заборонено звільняти вагітних жінок і працівників із дітьми?
Трудові спори: на що звертає увагу ВС
Які наслідки для роботодавця несе зменшення призовного віку до 25 років?
Трудовий договір з нефіксованим робочим часом: корисна інфографіка
Як розрахувати середній заробіток працівнику, який з 1 квітня у відпустці чи відрядженні?
Чи буде враховано до страхового стажу період, коли людина перебувала на обліку у центрі зайнятості?
Деякі зміни в законодавстві в умовах воєнного стану при звільненні
Чи може роботодавець відмовити у наданні відпустки під час воєнного стану?
У лікарняному поставили відмітку про алкогольне сп’яніння: чи виплатять допомогу?
Нещасний випадок на виробництві: в якому розмірі виплачується допомога?
Новації Закону про мобілізацію: бронювання працівників
Як підтвердити стаж, якщо немає трудової книжки чи записів у ній?
Для яких категорій працівників є обов’язковим медичний огляд?
Працівник призваний на службу у ЗСУ: які він має гарантії?
Чи має право працівник в умовах спрощеного регулювання трудових відносин на відпустки?
Новий Закон про мобілізацію: основні зміни
Як обчислювати середню зарплату для компенсації невикористаної відпустки?
Термін дії строкового трудового договору може визначатися настанням певної події
Чи можна взяти лише останні 5 років заробітної плати при призначенні пенсії?
Звільнення у разі появи на роботі в нетверезому стані
Коли дозволено звільнити працівника через встановлення інвалідності?
Повідомлення про масове вивільнення працівників
Обчислюємо пенсію за віком
Звільнення за прогул
Виплати сім’ї потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві
Звільнити не можна залишити: чи підлягають звільненню мобілізовані працівники під час воєнного стану?
Компенсаційні виплати роботодавцям: зміни з квітня 2024 року
Припинення трудового договору за вимогою працівника без дотримання двотижневого строку попередження
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com