Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Перевірка стану військового обліку на підприємстві: які ризики врахувати?
Новини
19.03.2024
Перевірка стану військового обліку на підприємстві: які ризики врахувати?
 

Районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (далі — ТЦК та СП) мають право проводити перевірки підприємств (установ, організацій) з метою контролю за станом військового обліку.

З’ясуємо, який наразі діє порядок проведення таких перевірок та як до них підготуватися.

Види та періодичність перевірок

Чинне законодавство передбачає планові та позапланові перевірки стану військового обліку.

У п. 80 Порядку № 1487 вказано:

Районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки відповідно до затверджених розпорядженнями голів відповідних районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, міських голів планів щороку (у тому числі позапланово) перевіряють стан військового обліку в державних органах, органах місцевого самоврядування, а також на підприємствах, в установах та організаціях, в яких працюють військовозобов’язані, які заброньовані за цими органами, підприємствами, установами та організаціями на період мобілізації та на воєнний час, а також військовозобов’язані, яким видані мобілізаційні розпорядження. Решта державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій перевіряються один раз на чотири роки.

Отже, ТЦК та СП можуть проводити перевірки відповідно до планів, які затверджені розпорядженнями голів відповідних районних, районних у м. Києві держадміністрацій та міських голів.

Перевірки проводять з такою періодичністю:

  1. Щороку на підприємствах, в установах та організаціях, в яких працюють:
    • військовозобов’язані, які заброньовані за цими підприємствами, установами та організаціями на період мобілізації та на воєнний час;
    • військовозобов’язані, яким видані мобілізаційні розпорядження.
  2. Один раз на чотири роки на інших підприємствах, в установах та організаціях.

Що перевіряє ТЦК та СП?

У п. 4 додатка 31 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30.12.2022 р. № 1487 (далі — Порядок № 1487) наведено перелік питань, які можуть бути предметом перевірки військового стану на підприємстві. Ці питання доводяться до підприємств, установ та організацій, які включені до відповідних планів перевірки, не пізніше ніж за 10 днів до її початку (п. 82 Порядку № 1487).

Насамперед під час перевірки першим питанням для контролю буде наявність структурного підрозділу або посадових осіб (залежно від кількості працівників на підприємстві), на яких покладено функції з ведення військового обліку. При цьому перевірятимуть наявність таких локальних документів:

  • положення про структурний підрозділ та інструкції посадових осіб, відповідальних за ведення військового обліку;
  • наказ керівника підприємства, установи та організації про призначення посадових осіб, відповідальних за ведення військового обліку;
  • штатний розпис, який має передбачати такі відповідні посади.

Щоб мінімізувати ризики застосування штрафів за порушення військового обліку, відповідальні посадові особи на підприємстві мають постійно контролювати такі питання:

1. Методологічне та методичне забезпечення заходів військового обліку, тобто наявність затверджених Правил військового обліку, наявність планів роботи з військового обліку на рік. Насамперед слід урахувати, що в п. 19 Порядку № 1487 передбачено:

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації виготовляють друкарським способом правила військового обліку (додаток 2) і вивішують їх на видному місці в загальнодоступних приміщеннях.

Правила ведення військового обліку наведено в додатку 2 до Порядку № 1487.

Крім того, важливо виконувати вимоги п. 72 Порядку № 1487, де вказано, що до 1 лютого на підприємстві має бути видано наказ про стан військового обліку за минулий рік та завдання на наступний рік, на підставі звітів, результатів вжитих заходів та перевірок стану військового обліку в минулому році.

2. Своєчасне оповіщення та прибуття призовників, військовозобов’язаних та резервістів до відповідних ТЦК та СП.

3. Персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів, прийнятих на роботу, і своєчасне повідомлення ТЦК та СП про прийняття на роботу таких осіб, а також виключення з персонального військового цих осіб, у разі звільнення з роботи та дотримання встановлених строків повідомлення ТЦК та СП про них.

Нагадаємо, що під час прийняття або звільнення працівника, який є військовозобов’язаним, резервістом або призовником, роботодавець зобов’язаний надіслати повідомлення про зміну облікових даних (додаток 4 до Порядку № 1487) з інформацією про прийняття на роботу або звільнення до ТЦК. При цьому надсилають повідомлення у 7-денний строк саме з дати видання наказу про прийняття на роботу або наказу про звільнення.

4. Наявність і стан ведення журналу обліку результатів перевірки стану військового обліку, звіряння їх облікових даних із даними ТЦК та СП.

5. Організація, стан обліку і порядок ведення та зберігання документів з питань військового обліку.

6. Наявність і стан ведення списків персонального військового обліку, відомості оперативного обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів; повнота, актуальність і достовірність облікових даних цих осіб та дотримання встановлених строків внесення змін до списків.

У п. 34 Порядку № 1487 визначено обов’язок роботодавця подавати до ТЦК та СП повідомлення про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів у разі змін щодо прізвища, власного імені та по батькові (за наявності), реквізитів паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон, адреси задекларованого/зареєстрованого місця проживання, адреси місця фактичного проживання, сімейного стану, освіти, місця роботи і посади. Повідомлення про зміну вказаних облікових даних подають до ТЦК та СП за формою, наведеною в додатку 4 до Порядку № 1487, до 5 числа після місяця, в якому працівник подав документи про ці зміни.

7. Звіряння облікових даних списків персонального військового обліку із записами в їх військово-облікових документах.

8. Звіряння облікових даних списків персонального військового обліку з обліковими даними відповідних ТЦК та СП (контролюють наявність і стан виконання відповідного графіка звіряння).

9. Стан доведення до призовників, військовозобов’язаних та резервістів Правил військового обліку під особистий підпис під час прийняття на роботу.

Також ТЦК та СП перевіряє:

  • обґрунтованість та обсяги бронювання військовозобов’язаних;
  • наявність переліків посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню;
  • оформлення документів з питань бронювання;
  • наявність звітної документації з питань бронювання військовозобов’язаних.

Результати перевірки та наслідки

У п. 79 Порядку № 1487 указано, що за результатами перевірки районні (міські) ТЦК та СП складають акти.

Протягом 20 календарних днів із дня закінчення перевірки акт надсилають до підприємства, а також до обласних, Київського міського ТЦК та СП для реагування і вжиття заходів згідно із законодавством. Порядок № 1487 не передбачає подання заперечень до акта перевірки.

Результати перевірки потрібно відображати в журналі обліку результатів перевірки стану військового обліку, який ведуть на підприємстві за формою додатка 9 до Порядку № 1487.

У п. 86 Порядку № 1487 передбачено обов’язок керівника підприємств організувати і забезпечити усунення виявлених під час перевірки недоліків. Протягом 30 календарних днів із дня отримання результатів перевірки потрібно повідомити про вжиті заходи керівника ТЦК та СП, який проводив перевірку.

У журналі обліку результатів перевірки стану військового обліку вказують рішення керівника щодо того, які саме недоліки потрібно усунути. За результатами вжитих заходів особа, відповідальна за ведення військового обліку, робить відмітку про усунення виявлених недоліків.

Крім того, на підставі п. 72 Порядку № 1487 результати вжитих заходів та перевірок стану військового обліку мають бути враховані під час затвердження наказу про стан військового обліку за минулий рік та завдання на наступний рік.

Справи про адміністративні порушення правил військового обліку розглядають керівники ТЦК та СП (ст. 235 КУпАП). Вони ж можуть накладати адміністративні стягнення у вигляді штрафу на керівника підприємства або на особу, відповідальну за ведення військового обліку (ст. 210-1 КУпАП).

Вас може зацікавити

Курс «Підвищення кваліфікації з військового обліку»

Програму затверджено Генштабом ЗСУ

Навчанням передбачено:

  • Зустрічі з лекторами в ZOOM, згідно навчального графіка
  • Групові та індивідуальні консультації
  • Відповіді на запитання учасників курсу
  • Свідоцтво державного зразка КНЕУ

Залишити заявку

 

Інна Журавська

ЛІГА:ЗАКОН

Переглядів: 615 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Рада ухвалила Закон про правонаступництво у трудових відносинах
Змінили правила бронювання працівників для сільгосппідприємств
Щодо зобов’язання внести зміни у трудову книжку
Чи можна ділити на частини відпустку без збереження заробітної плати за сімейними обставинами?
Закон про мобілізацію: інфографіка Міноборони з основними змінами
Як перевірити медичний висновок і е-лікарняний?
Вимоги до часу відпочинку працівників
Сплата добровільного внеску після настання пенсійного віку
Уряд готує е-бронювання від мобілізації
Держстат оновив форми № 1-ПВ та № 1-РС
Електронна трудова книжка: відповіді на запитання
Нагадуємо про особливості трудових відносин в умовах воєнного стану
Чи є право на щорічну відпустку під час призупинення дії трудових договорів?
Поновлення на посаді та стягнення середнього заробітку: що слід ураховувати?
Обов’язкова індексація заробітної плати від «А» до «Я» у 2024 році
Виправлення неправильного або неточного запису в трудовій книжці
Чи буде автоматичний перерахунок пенсії з 1 квітня працюючому пенсіонеру?
Рада збирається підвищити розмір допомоги при народженні дитини
Відпустки у зв’язку з поганим настроєм дозволили в Китаї
Як роботодавцям подати трудові книжки працівників на оцифрування?
Працівник переїхав до іншої частини України або за кордон: звільняти чи ні?
Спрощений режим регулювання трудових відносин: корисна інфографіка
У яких випадках заборонено звільняти вагітних жінок і працівників із дітьми?
Трудові спори: на що звертає увагу ВС
Які наслідки для роботодавця несе зменшення призовного віку до 25 років?
Трудовий договір з нефіксованим робочим часом: корисна інфографіка
Як розрахувати середній заробіток працівнику, який з 1 квітня у відпустці чи відрядженні?
Чи буде враховано до страхового стажу період, коли людина перебувала на обліку у центрі зайнятості?
Деякі зміни в законодавстві в умовах воєнного стану при звільненні
Чи може роботодавець відмовити у наданні відпустки під час воєнного стану?
У лікарняному поставили відмітку про алкогольне сп’яніння: чи виплатять допомогу?
Нещасний випадок на виробництві: в якому розмірі виплачується допомога?
Новації Закону про мобілізацію: бронювання працівників
Як підтвердити стаж, якщо немає трудової книжки чи записів у ній?
Для яких категорій працівників є обов’язковим медичний огляд?
Працівник призваний на службу у ЗСУ: які він має гарантії?
Чи має право працівник в умовах спрощеного регулювання трудових відносин на відпустки?
Новий Закон про мобілізацію: основні зміни
Як обчислювати середню зарплату для компенсації невикористаної відпустки?
Термін дії строкового трудового договору може визначатися настанням певної події
Чи можна взяти лише останні 5 років заробітної плати при призначенні пенсії?
Звільнення у разі появи на роботі в нетверезому стані
Коли дозволено звільнити працівника через встановлення інвалідності?
Повідомлення про масове вивільнення працівників
Обчислюємо пенсію за віком
Звільнення за прогул
Виплати сім’ї потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві
Звільнити не можна залишити: чи підлягають звільненню мобілізовані працівники під час воєнного стану?
Компенсаційні виплати роботодавцям: зміни з квітня 2024 року
Припинення трудового договору за вимогою працівника без дотримання двотижневого строку попередження
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com