Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Заброньовані на час війни працівники: якщо відстрочка від призову закінчується!
Новини
05.08.2022
Заброньовані на час війни працівники: якщо відстрочка від призову закінчується!
 

Мінекономіки наголошує, що в разі закінчення строку дії відстрочки від призову, роботодавцям слід повторно оформити бронювання працівника. Звісно, якщо він дуже потрібен на підприємстві під час війни.

Коментар до листа Мінекономіки від 29.07.2022 р. № 2714-20/53722-01

Мінекономіки нагадує, що постановою КМУ від 03.03.2022 р. № 194 визначено Порядок бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними органами, а також підприємствами, установами, організаціями, які задовольняють потреби Збройних Сил, інших військових формувань, населення в умовах правового режиму воєнного стану.

Пунктами 3 та 4 Порядку встановлено, що відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк, який не може перевищувати 6 місяців та підлягає анулюванню у разі закінчення строку її дії.

Нагадуємо, що підприємство має надати документ (дата та номер рішення) від обласної військової адміністрації або органів місцевого самоврядування, який підтверджує, що воно залучене до виконання мобілізаційних завдань (замовлень), а також вказати дату й номер відповідного договору.

Крім того, необхідно обов’язково додати супровідний лист із належним обґрунтуванням.

Форми та зразки вищевказаних документів доступні за посиланням.

Усі документи надсилати на електронну скриньку Agromobplan2022@gmail.com.

Алгоритм подачі документів:

  • супровідний лист із обґрунтуванням пропозицій щодо бронювання військовозобов’язаних, зазначенням електронної адреси, контактних номерів телефонів та осіб тощо за орієнтовною формою у форматі pdf;
  • пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних за визначеною формою, що додається, у форматі Excel;
  • ці ж пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних за підписом керівника у форматі pdf;
  • номер договору про виконання підприємством мобілізаційних завдань (замовлень);
  • копію листа обласної військової адміністрації або Київської міської військової адміністрації про підтвердження наявності у підприємства мобілізаційних завдань (замовлень).

Чи прийматимуть нові пропозиції?

З метою забезпечення сталого функціонування органів державної влади, інших державних органів, підприємств, установ, організацій та збереження їх кадрового потенціалу в умовах проведення мобілізації, а також організації бронювання військовозобов’язаних, строк дії відстрочки від призову яких закінчується, пропонуємо керівникам органів державної влади, інших державних органів, підприємств, установ та організацій:

  1. Організувати підготовку пропозицій щодо бронювання військовозобов’язаних, яким надається відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час (далі — Пропозиції) щодо військовозобов’язаних, строк дії відстрочки від призову яких закінчується та потребує повторного оформлення.

  2. Не раніше, ніж за десять робочих днів до завершення строку дії відстрочки від призову надати до Мінекономіки погоджені Міноборони Пропозиції.

Як роботодавцям підготувати пропозиції?

При підготовці Пропозицій потрібно врахувати наступне.

Підприємствам, установам, організаціям, які задовольняють потреби Збройних Сил, інших військових формувань, населення в умовах правового режиму воєнного стану, пропонується:

  1. Проаналізувати доцільність бронювання військовозобов’язаних працівників, з урахуванням фактичного їх залучення до виконання робіт (надання послуг) в інтересах Збройних Сил України, інших військових формувань, населення, та за результатами проведеного аналізу подати Пропозиції (за формою, визначеною додатком до Постанови) до відповідного органу державної влади, іншого державного органу.
    Пропозиції подаються підприємством, установою, організацією до:
    • органу державної влади, іншого державного органу за відповідною сферою управління, галуззю національної економіки, або у разі, якщо підприємство, установа, організація виконує завдання в інтересах такого органу (наприклад, укладений договір (контракт)) або
    • обласної військової адміністрації за територіальним принципом.

  2. До Пропозицій додавати належне обґрунтування щодо виконання підприємством, установою, організацією завдань із задоволення потреб Збройних Сил, інших військових формувань, населення з відповідним підтвердженням (прийняте рішення Уряду, обласних, Київської міської військових адміністрацій, укладений договір (контракт), інформація щодо виконання життєво важливих функцій та/або послуг (збої, переривання та порушення надання яких можуть призвести до швидких негативних наслідків для національної безпеки)).

  3. Не включати до Пропозицій військовозобов’язаних працівників:
    • які не перебувають у трудових відносинах з підприємством, установою, організацією;
    • які не перебувають на військовому обліку військовозобов'язаних (призовники; особи, які досягли граничного віку перебування в запасі; особи, які за станом здоров’я визнані непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку тощо);
    • які мають дефіцитну для Збройних Сил України військово-облікову спеціальність;
    • які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації на підставі статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Ким та як розглядаються пропозиції роботодавців?

Мінекономіки у листі запропонувало органам державної влади, іншим державним органам:

1. Провести аналіз та узагальнення Пропозицій підприємств, установ, організацій за відповідною сферою управління, галуззю національної економіки, територіальним принципом.

У разі невідповідності поданих Пропозицій встановленим вимогам, відсутності належного обґрунтування щодо виконання підприємством, установою, організацією завдань із задоволення потреб Збройних Сил, інших військових формувань, населення та відповідного підтвердження, відхилити Пропозиції, про що письмово поінформувати відповідне підприємство, установу, організацію.

У разі відсутності зауважень подати Пропозиції Міноборони для погодження.

2. Після погодження Міноборони подати Пропозиції Мінекономіки.

З метою оперативного прийняття рішення щодо бронювання військовозобов’язаних у відповідних сферах управління, галузях національної економіки, на підприємствах, в установах і організаціях Пропозиції подавати Мінекономіки в електронній формі (у форматі Excel), з накладеним кваліфікованим електронним підписом.

Пропозиції органів державної влади, інших державних органів, підприємств, установ, організацій щодо бронювання військовозобов’язаних не розглядатимуться Мінекономіки у разі:

  • відсутності погодження Пропозицій Міноборони;
  • невідповідності поданих Пропозицій формі, визначеній додатком до Постанови;
  • відсутності даних у відповідних графах Пропозицій.

Хто з працівників не підлягають відстрочки?

Не підлягають бронюванню у порядку, визначеному постановою, військовозобов’язані, які мають посвідчення про відстрочку від призову на військову службу на період мобілізації та на воєнний час, оформлені відповідно до Порядку бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування та підприємствами, установами і організаціями на період мобілізації та на воєнний час, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04.02.2015 р. № 45 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 11.01.2018 р. № 12).

Довідково: військовозобов’язані, які заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями відповідно до Переліків посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час, затверджених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18.03.2015 р. № 493 (із змінами).

І наостанок Мінекономіки наголосили, що наразі існує відповідальність керівників органів державної влади, інших державних органів, підприємств, установ і організацій за включення військовозобов’язаних до Пропозицій та організацію їх бронювання на період мобілізації та на воєнний час.

Ганна Русанова

Дебет-Кредит

Переглядів: 1721 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Держстат оновив форми № 1-ПВ та № 1-РС
Електронна трудова книжка: відповіді на запитання
Нагадуємо про особливості трудових відносин в умовах воєнного стану
Чи є право на щорічну відпустку під час призупинення дії трудових договорів?
Поновлення на посаді та стягнення середнього заробітку: що слід ураховувати?
Обов’язкова індексація заробітної плати від «А» до «Я» у 2024 році
Виправлення неправильного або неточного запису в трудовій книжці
Чи буде автоматичний перерахунок пенсії з 1 квітня працюючому пенсіонеру?
Рада збирається підвищити розмір допомоги при народженні дитини
Відпустки у зв’язку з поганим настроєм дозволили в Китаї
Як роботодавцям подати трудові книжки працівників на оцифрування?
Працівник переїхав до іншої частини України або за кордон: звільняти чи ні?
Спрощений режим регулювання трудових відносин: корисна інфографіка
У яких випадках заборонено звільняти вагітних жінок і працівників із дітьми?
Трудові спори: на що звертає увагу ВС
Які наслідки для роботодавця несе зменшення призовного віку до 25 років?
Трудовий договір з нефіксованим робочим часом: корисна інфографіка
Як розрахувати середній заробіток працівнику, який з 1 квітня у відпустці чи відрядженні?
Чи буде враховано до страхового стажу період, коли людина перебувала на обліку у центрі зайнятості?
Деякі зміни в законодавстві в умовах воєнного стану при звільненні
Чи може роботодавець відмовити у наданні відпустки під час воєнного стану?
У лікарняному поставили відмітку про алкогольне сп’яніння: чи виплатять допомогу?
Нещасний випадок на виробництві: в якому розмірі виплачується допомога?
Новації Закону про мобілізацію: бронювання працівників
Як підтвердити стаж, якщо немає трудової книжки чи записів у ній?
Для яких категорій працівників є обов’язковим медичний огляд?
Працівник призваний на службу у ЗСУ: які він має гарантії?
Чи має право працівник в умовах спрощеного регулювання трудових відносин на відпустки?
Новий Закон про мобілізацію: основні зміни
Як обчислювати середню зарплату для компенсації невикористаної відпустки?
Термін дії строкового трудового договору може визначатися настанням певної події
Чи можна взяти лише останні 5 років заробітної плати при призначенні пенсії?
Звільнення у разі появи на роботі в нетверезому стані
Коли дозволено звільнити працівника через встановлення інвалідності?
Повідомлення про масове вивільнення працівників
Обчислюємо пенсію за віком
Звільнення за прогул
Виплати сім’ї потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві
Звільнити не можна залишити: чи підлягають звільненню мобілізовані працівники під час воєнного стану?
Компенсаційні виплати роботодавцям: зміни з квітня 2024 року
Припинення трудового договору за вимогою працівника без дотримання двотижневого строку попередження
Які штрафи пропонуються за порушення правил військового обліку та мобілізації?
Алгоритм дій роботодавця під час сигналу «Повітряна тривога»
Особливості призначення пенсій в умовах воєнного стану
Працівник у день звільнення не працював: як здійснити розрахунок?
Як нарахувати ЄСВ, якщо працівник відпрацював неповний місяць і звільнився?
Сумарне чи щорічне підвищення кваліфікації для атестації вчителя?
Мобілізованим працівникам можуть повернути виплату середнього заробітку роботодавцем
Чи потрібно інформувати службу зайнятості про скорочення працівників?
МОН презентує проект нового закону «Про професійну освіту»
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com