Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Допомога по безробіттю та облік у центрі зайнятості: все, що потрібно знати
Новини
10.11.2021
Допомога по безробіттю та облік у центрі зайнятості: все, що потрібно знати
 

Продовження карантину та запровадження нових карантинних обмежень, на жаль, призводить до ситуацій, коли підприємства змушені припинити свою діяльність, і відповідно звільняти працівників. Та й самі працівники з тих чи інших причин часто звільняються з роботи. Саме тому питання реєстрації в центрі зайнятості, отримання допомоги по безробіттю не зникає, а стає лише більш актуальним. Працівникам варто розуміти як саме стати на облік в центрі зайнятості, як призначається та виплачується допомога по безробіттю, знати свої права та обов’язки у даному питанні, та орієнтуватись в актуальних змінах законодавства щодо цього.

Реєстрація в центрі зайнятості та оформлення допомоги по безробіттю

Право на матеріальне забезпечення на випадок безробіття мають застраховані особи. Сюди включаються як працівники, які працюють на умовах трудового договору (контракту), так і ті, хто виконують роботу на умовах цивільно-правового договору.

Сама процедура реєстрації в центрі зайнятості та необхідні документи для цього регулюються Порядком реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 19.09.2018 р. № 792. Наразі увагу зосередимо саме на отриманні допомоги по безробіттю.

Допомога по безробіттю призначається центрами зайнятості за особистою заявою безробітного за формою, наведеною в додатку до Порядку надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності, затвердженої наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України 06.04.2020 р. № 624 (далі — Порядок).

Звертаємо увагу! Зареєструватися в якості безробітного можна в будь-якому центрі зайнятості незалежно від місця проживання. Також для власників електронного підпису (кваліфікованого електронного підпису) доступна реєстрація в службі зайнятості як безробітного на порталі Дія.

Розмір допомоги по безробіттю визначається на підставі відомостей реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування залежно від страхового стажу, заробітної плати (доходу), а в разі відсутності цих відомостей — довідок про заробітну плату (винагороду за цивільно-правовим договором), виданих особі роботодавцем.

Загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю застрахованим особам не може перевищувати 360 календарних днів (особам передпенсійного віку — не більше 720 календарних днів) протягом двох років з дня її призначення.

Призначення та виплати допомоги по безробіттю

За загальним правилом допомога по безробіттю призначається центрами зайнятості з восьмого дня. На період карантину допомога призначається з першого дня після надання статусу безробітного незалежно від підстави звільнення.

Рішення про призначення допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності, розмір і строки виплати, відкладення, скорочення та припинення виплати оформлюється наказом керівника центру зайнятості, в якому безробітний зареєстрований та отримує соціальні послуги. Інформація про прийняті рішення вноситься до персональної картки особи.

Допомога по безробіттю виплачується через банківські установи в установленому порядку не рідше ніж два рази на місяць, а за згодою безробітного — один раз на місяць.

Загальною умовою для отримання виплат по безробіттю є необхідність відвідування центру зайнятості. Проте дана вимога не діє у період проведення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій, за умови підтвердження безробітним наміру перебування у статусі безробітного будь-якими засобами комунікації (телефонний зв’язок, електронні засоби, тощо). Тобто достатньо комунікувати та перебувати на зв’язку із кар’єрним радником (співробітник центру зайнятості, який забезпечує організацію надання послуг особам, які шукають роботу, зареєстрованим безробітним, здійснює супровід таких осіб з метою їх подальшого працевлаштування).

У таблиці наведено тривалість та початок виплати допомоги по безробіттю залежно від причини звільнення працівника, а також умови (якщо такі застосовуються) щодо скорочення чи відкладення виплат згідно з положеннями Порядку та Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття».

Звертаємо увагу! У деяких випадках передбачається відкладення виплати допомоги по безробіттю не більше ніж на один місяць. Це стосується випадків, коли працівникам при звільненні виплачується вихідна допомога, а саме у разі звільнення з підстав, зазначених у пункті 6 частини першої статті 36, частина третя статті 38 і стаття 39, пунктах 1, 2 та 6 частини першої статті 40 та пункті 5 частини першої статті 41 Кодексу законів про працю України.

Окрім того, центр зайнятості у разі недотримання безробітним рекомендацій щодо сприяння у працевлаштуванні може прийняти рішення про скорочення допомоги по безробіттю (на строк до 90 календарних днів) у випадках:

  • приховування відомостей про працевлаштування на тимчасову роботу (у тому числі за межами України) або здійснення іншої діяльності за винагороду в період одержання допомоги по безробіттю;
  • порушення умов і строку реєстрації та перереєстрації як безробітного, а також недотримання рекомендацій щодо сприяння працевлаштуванню;
  • перереєстрації безробітного, який був знятий з обліку за невідвідування державної служби зайнятості більше 30 календарних днів без поважних причин та не сприяв своєму працевлаштуванню;
  • припинення без поважних причин професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації за направленням державної служби зайнятості.

Розмір мінімальної допомоги по безробіттю наразі так і залишився без змін та складає 1000 грн. (на період дії карантину та протягом 30 календарних днів після його закінчення). Максимальний розмір допомоги по безробіттю становить: з 1 липня — 9396 грн, з 1 грудня — 9924 грн (станом на 2021 рік).

Припинення виплати допомоги по безробіттю

Виплата допомоги по безробіттю припиняється в разі:

  • закінчення строку її виплати (з наступного дня після закінчення строку виплати);
  • припинення реєстрації безробітного з підстав, передбачених Порядком реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 19.09.2018 р. № 792;
  • призначення допомоги по вагітності та пологах (з дня набуття права на допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами відповідно до медичної довідки);
  • подання письмової заяви про бажання бути зареєстрованим в іншому центрі зайнятості (з дня подання такої заяви).
Вас може зацікавити

Книга обліку руху трудових книжок і вкладишів до них

Книга обліку руху трудових книжок і вкладишів до них розроблена у відповідності до типової форми № П-10, яку затверджено наказом Міністерства статистики України від 27 жовтня 1995 року № 277. ЇЇ ведення є обов’язковим на підприємствах, в установах, організаціях усіх форм власності та у фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Придбати видання

 

Надія Йолкіна, Катерина Швець

Трудові ініціативи

Переглядів: 1572 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Обов’язкова індексація заробітної плати від «А» до «Я» у 2024 році
Виправлення неправильного або неточного запису в трудовій книжці
Чи буде автоматичний перерахунок пенсії з 1 квітня працюючому пенсіонеру?
Рада збирається підвищити розмір допомоги при народженні дитини
Відпустки у зв’язку з поганим настроєм дозволили в Китаї
Як роботодавцям подати трудові книжки працівників на оцифрування?
Працівник переїхав до іншої частини України або за кордон: звільняти чи ні?
Спрощений режим регулювання трудових відносин: корисна інфографіка
У яких випадках заборонено звільняти вагітних жінок і працівників із дітьми?
Трудові спори: на що звертає увагу ВС
Які наслідки для роботодавця несе зменшення призовного віку до 25 років?
Трудовий договір з нефіксованим робочим часом: корисна інфографіка
Як розрахувати середній заробіток працівнику, який з 1 квітня у відпустці чи відрядженні?
Чи буде враховано до страхового стажу період, коли людина перебувала на обліку у центрі зайнятості?
Деякі зміни в законодавстві в умовах воєнного стану при звільненні
Чи може роботодавець відмовити у наданні відпустки під час воєнного стану?
У лікарняному поставили відмітку про алкогольне сп’яніння: чи виплатять допомогу?
Нещасний випадок на виробництві: в якому розмірі виплачується допомога?
Новації Закону про мобілізацію: бронювання працівників
Як підтвердити стаж, якщо немає трудової книжки чи записів у ній?
Для яких категорій працівників є обов’язковим медичний огляд?
Працівник призваний на службу у ЗСУ: які він має гарантії?
Чи має право працівник в умовах спрощеного регулювання трудових відносин на відпустки?
Новий Закон про мобілізацію: основні зміни
Як обчислювати середню зарплату для компенсації невикористаної відпустки?
Термін дії строкового трудового договору може визначатися настанням певної події
Чи можна взяти лише останні 5 років заробітної плати при призначенні пенсії?
Звільнення у разі появи на роботі в нетверезому стані
Коли дозволено звільнити працівника через встановлення інвалідності?
Повідомлення про масове вивільнення працівників
Обчислюємо пенсію за віком
Звільнення за прогул
Виплати сім’ї потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві
Звільнити не можна залишити: чи підлягають звільненню мобілізовані працівники під час воєнного стану?
Компенсаційні виплати роботодавцям: зміни з квітня 2024 року
Припинення трудового договору за вимогою працівника без дотримання двотижневого строку попередження
Які штрафи пропонуються за порушення правил військового обліку та мобілізації?
Алгоритм дій роботодавця під час сигналу «Повітряна тривога»
Особливості призначення пенсій в умовах воєнного стану
Працівник у день звільнення не працював: як здійснити розрахунок?
Як нарахувати ЄСВ, якщо працівник відпрацював неповний місяць і звільнився?
Сумарне чи щорічне підвищення кваліфікації для атестації вчителя?
Мобілізованим працівникам можуть повернути виплату середнього заробітку роботодавцем
Чи потрібно інформувати службу зайнятості про скорочення працівників?
МОН презентує проект нового закону «Про професійну освіту»
По догляду за ким надається допомога по тимчасовій непрацездатності?
Чи може роботодавець відмовити батькові у наданні відпустки при народженні дитини?
Залучення безробітних до суспільно корисних робіт: право чи обов’язок?
ТЦК та СП ігнорує відстрочку заброньованого: чи можна оскаржити в суді?
Працівник відмовляється виходити на офісну роботу після припинення дистанційної
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com