Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Договірні відносини між фізособами: трудові vs ЦПХ
Новини
21.07.2021
Договірні відносини між фізособами: трудові vs ЦПХ
 

Який вид договору обрати, ухвалюючи рішення про формалізацію відносин між власником нерухомості й сторожами (консьєржами)?

У такому разі відносини між фізособою — власником нерухомості та консьєржем і черговими можна оформити у вигляді трудових чи цивільно-правових відносин. Кожен із цих варіантів має свої переваги й недоліки.

Трудові відносини

У ст. 21 КЗпП указано:

«Трудовим договором є угода між працівником і… фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а… фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, … і угодою сторін».

За зразок можна взяти форму трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю, затверджену наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 08.06.2001 р. № 260. Реєструвати трудовий договір у Державній службі зайнятості не потрібно.

Статус роботодавця, якого набуває фізособа — власник нерухомості, зобов’язує її нараховувати працівнику зарплату в розмірі не менше за мінімальну зарплату, оплачувати перші п’ять днів непрацездатності, нараховувати суму допомоги з тимчасової непрацездатності й подавати заяву-розрахунок до Фонду соцстраху з метою виплати працівнику такої допомоги, надавати оплачувану відпустку працівнику, забезпечувати дотримання інших гарантій, установлених трудовим законодавством.

Також відповідно до абз. 4 п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464 фізичні особи, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту), є страхувальниками й повинні нараховувати ЄСВ на суму нарахованої зарплати працівникам і сплачувати суму ЄСВ до бюджету за власний рахунок. Сума ЄСВ не може бути меншою за мінімальний страховий внесок. Також необхідно подавати щоквартально звітність з ЄСВ у складі Розрахунку відповідно до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4.

Водночас зобов’язання щодо сплати ПДФО та ВЗ із суми отриманої оплати праці залишаються за працівником (через механізм щорічного декларування), адже з огляду на пп. 14.1.180 ПКУ податковим агентом щодо ПДФО є юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ), самозайнята особа, представництво нерезидента — юридичної особи. Фізособа — власник нерухомості в цьому разі не виступає самозайнятою особою, адже не є ані підприємцем, ані особою, яка провадить незалежну професійну діяльність (пп. 14.1.226 ПКУ). Також вона не відповідає податковим ознакам роботодавця, наведеним у пп. 14.1.222 ПКУ:

«роботодавець — юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ чи її представництво) або самозайнята особа, яка використовує найману працю фізичних осіб на підставі укладених трудових договорів (контрактів)»…

Однак попри те, що фізособа — власник нерухомості не утримуватиме ПДФО та ВЗ із заробітку найманої особи, усе-таки оформлення відносин між сторонами на підставі трудового договору є досить обтяжливим для фізособи — власника нерухомості, адже потребує значних ресурсів на забезпечення виконання всіх вимог законодавства, установлених для роботодавців.

Цивільно-правові відносини

Цивільно-правовий договір — це угода між громадянином, організацією на виконання певної роботи (договір підряду, договір доручення), предметом якого є надання певного результату праці. Тобто за цивільно-правовим договором громадянин зобов’язується за винагороду виконувати для замовника індивідуально визначену роботу. Правовідносини, що виникають з указаних договорів, урегульовано ЦКУ.

Зокрема, на підставі ч. 1 ст. 901 ЦКУ можна укласти договір про надання послуг, за яким:

«…одна сторона (виконавець) зобов’язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов’язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором».

Предметом договору може бути зобов’язання фізособи чергувати в приміщенні за визначеною адресою з метою спостереження за цим приміщенням. Важливо уникати формулювань на зразок надання послуг з охорони, адже це особливий вид діяльності, щодо якого законодавством встановлено особливі вимоги.

Оскільки за ЦПД оплачують не процес праці (тобто не робочий час), а конкретний результат, який визначають після закінчення певної роботи (у цьому разі — спостереження за об’єктом), то сторонам необхідно оформлювати акт приймання-передання наданих послуг. Підписання акта здійснюють у строки, указані в договорі. Оплату проводять на підставі підписаного акта.

Обов’язків щодо нарахування ЄСВ на суму винагороди й утримання ПДФО та ВЗ у замовника не виникає, адже він не є в цьому разі ані страхувальником-роботодавцем, ані податковим агентом. Суму ПДФО та ВЗ виконавець сплачує до бюджету на підставі поданої річної декларації про майновий стан і доходи.

Звісно, у такому разі також залишається певний ризик визнання цивільно-правових відносин як прихованих трудових відносин. Але є низка чинників, які дещо мінімізують ці ризики:

1) у цьому разі замовником є фізособа, а не підприємство, ФОП чи інша самозайнята особа. Ці суб’єкти як роботодавці зазвичай мають штатний розпис, правила внутрішнього трудового розпорядку, графік роботи, посадові інструкції тощо, тож саме за такими локальними документами контролюючі органи шукають критерії, коли роботу фізособи за цивільно-правовим договором можна прирівняти до трудових відносин. Отже, якщо немає вказаних локальних документів у фізособи — власника нерухомості, складно довести наявність саме трудових відносин;

2) положення ст. 265 КЗпП щодо відповідальності роботодавця за допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) може бути застосовано до юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців. Тобто до інших фізичних осіб штраф, передбачений у цій статті, Держпраці не може застосувати;

3) документальні й фактичні перевірки щодо неоформлених трудових відносин органи ДПС можуть проводити стосовно роботодавців (пп. 75.1.2, 75.1.3 ПКУ). А термін «роботодавці», визначений у пп. 14.1.222 ПКУ, не стосується фізичних осіб, які не є самозайнятими особами (ФОП чи особами, що здійснюють незалежну професійну діяльність), а тому податкові перевірки щодо таких фізосіб не передбачено.

Тож очевидно, що, ухвалюючи рішення про формалізацію відносин між власником нерухомості й сторожами (консьєржами), доцільно обрати саме цивільно-правові відносини.

Вас може зацікавити

Договори:
цивільно-правовий
vs трудовий

Придбати

Журнал
«Управление персоналом»
 

Придбати

Книга обліку
наказів з персоналу
 

Придбати

 

Інна Журавська

БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Переглядів: 1670 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Чи буде враховано до страхового стажу період, коли людина перебувала на обліку у центрі зайнятості?
Деякі зміни в законодавстві в умовах воєнного стану при звільненні
Чи може роботодавець відмовити у наданні відпустки під час воєнного стану?
У лікарняному поставили відмітку про алкогольне сп’яніння: чи виплатять допомогу?
Нещасний випадок на виробництві: в якому розмірі виплачується допомога?
Новації Закону про мобілізацію: бронювання працівників
Як підтвердити стаж, якщо немає трудової книжки чи записів у ній?
Для яких категорій працівників є обов’язковим медичний огляд?
Працівник призваний на службу у ЗСУ: які він має гарантії?
Чи має право працівник в умовах спрощеного регулювання трудових відносин на відпустки?
Новий Закон про мобілізацію: основні зміни
Як обчислювати середню зарплату для компенсації невикористаної відпустки?
Термін дії строкового трудового договору може визначатися настанням певної події
Чи можна взяти лише останні 5 років заробітної плати при призначенні пенсії?
Звільнення у разі появи на роботі в нетверезому стані
Коли дозволено звільнити працівника через встановлення інвалідності?
Повідомлення про масове вивільнення працівників
Обчислюємо пенсію за віком
Звільнення за прогул
Виплати сім’ї потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві
Звільнити не можна залишити: чи підлягають звільненню мобілізовані працівники під час воєнного стану?
Компенсаційні виплати роботодавцям: зміни з квітня 2024 року
Припинення трудового договору за вимогою працівника без дотримання двотижневого строку попередження
Які штрафи пропонуються за порушення правил військового обліку та мобілізації?
Алгоритм дій роботодавця під час сигналу «Повітряна тривога»
Особливості призначення пенсій в умовах воєнного стану
Працівник у день звільнення не працював: як здійснити розрахунок?
Як нарахувати ЄСВ, якщо працівник відпрацював неповний місяць і звільнився?
Сумарне чи щорічне підвищення кваліфікації для атестації вчителя?
Мобілізованим працівникам можуть повернути виплату середнього заробітку роботодавцем
Чи потрібно інформувати службу зайнятості про скорочення працівників?
МОН презентує проект нового закону «Про професійну освіту»
По догляду за ким надається допомога по тимчасовій непрацездатності?
Чи може роботодавець відмовити батькові у наданні відпустки при народженні дитини?
Залучення безробітних до суспільно корисних робіт: право чи обов’язок?
ТЦК та СП ігнорує відстрочку заброньованого: чи можна оскаржити в суді?
Працівник відмовляється виходити на офісну роботу після припинення дистанційної
Переукладання строкового трудового договору на безстроковий: судова практика
Як перевірити результат перерахунку пенсії?
Отримали від працівників паперові лікарняні — готуйтеся до перевірки ПФУ
Як правильно оформити працівника?
Чи може батько двох синів, один із яких має інвалідність, отримати додаткову відпустку?
Які гарантії має працівник у разі звільнення за станом здоров’я?
Штраф за неправильно оформлені лікарняні: що треба знати?
Заборгованість з єдиного внеску: ризики для працівника та роботодавця
Як оплатити лікарняний сумісника?
Кілька пенсій одночасно: скільки пенсій буде призначено?
Звільнення за прогул після припинення простою: цікаве рішення суду
Звіт з праці № 1-ПВ (квартальна) подаємо за новою формою
Неповний робочий час для одинокого батька
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com