Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Як надається допомога з тимчасової непрацездатності внаслідок травми за рахунок ФСС?
Новини
17.06.2021
Як надається допомога з тимчасової непрацездатності внаслідок травми за рахунок ФСС?
 

Працюючи в колективі, ми розуміємо, що крім роботи у наших співробітників є життя за його межами, і часом у ньому трапляються непередбачувані події. Працівники отримують травми, потрапляють у ДТП, стають учасниками або призвідниками бійки, а іноді це відбувається в стані алкогольного сп’яніння — усього й не перерахувати. Звичайно, коли у нас усе добре, говорити про такі речі не хочеться. Але бути пильним і дотримуватися чіткого алгоритму дій у будь-якій із перерахованих ситуацій роботодавцеві треба завжди.

У зв’язку з численними зверненнями від страхувальників управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Рівненській області роз’яснює порядок надання допомоги по тимчасовій непрацездатності внаслідок травми за рахунок коштів Фонду соціального страхування України (далі — Фонд).

Виплати за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, в тому числі допомоги по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, проводяться Фондом відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. № 1105 (далі — Закон № 1105).

Допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, перебування у закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію її спалахів та епідемій, виплачується Фондом застрахованим особам, починаючи з шостого дня непрацездатності, за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності) незалежно від звільнення, припинення підприємницької або іншої діяльності застрахованої особи в період працездатності у порядку та розмірах, встановлених законодавством. Оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, здійснюється за рахунок коштів роботодавця у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (ст. 22 Закону № 1105).

Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності. Порядок і умови видачі, продовження та обліку листків непрацездатності (далі — ЛН), здійснення контролю за правильністю їх видачі встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, за погодженням із Фондом (ч. 1 ст. 31 Закону № 1105).

Відповідно до Положення про експертизу тимчасової непрацездатності, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 09.04.2008 р. № 189, у разі звернення хворого з приводу нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві без направлення підприємства в медичній карті амбулаторного (стаціонарного) хворого лікуючий лікар вказує дату та час звернення хворого; дату, час, місце та обставини травми; вид травми (виробнича чи побутова) зі слів хворого, які надалі не можуть виправлятись або змінюватись.

Інструкцією про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406, чітко визначений порядок заповнення графи «Причина непрацездатності» у ЛН — обов’язково підкреслити відповідну причину звільнення від роботи. «Причина непрацездатності»: пункт 5 — «невиробнича травма», пункт 2 — «професійне захворювання та його наслідки», пункт 4 — «нещасний випадок на виробництві та його наслідки». Пункти 2 та 4 виправленню не підлягають.

Рішення про призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування, що створюється (обирається) на підприємстві, в установі, організації, до складу якої входять представники адміністрації підприємства, установи, організації та застрахованих осіб (виборних органів первинної профспілкової організації (профспілкового представника) або інших органів, які представляють інтереси застрахованих осіб), відповідно до ч. 3 ст. 30 Закону № 1105.

Відповідно до Положення «Про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності», затвердженого постановою правління Фонду від 19.07.2018 р. № 13, комісія (уповноважений) із соціального страхування приймає рішення про призначення або відмову в призначенні матеріального забезпечення (допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), вагітністю та пологах, на поховання) і передає його роботодавцю для проведення виплат, здійснення розрахунків тощо. Приймає рішення про припинення виплати матеріального забезпечення (повністю або частково). Перевіряє правильність видачі та заповнення документів, які є підставою для надання матеріального забезпечення та соціальних послуг.

При прийнятті рішення щодо призначення та виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності, в тому числі нещасний випадок невиробничого характеру — «невиробнича травма», комісія (уповноважений) із соціального страхування з’ясовує обставини та причини нещасного випадку, що стався з працівником, і приймає рішення про призначення або відмову у призначенні допомоги по тимчасовій непрацездатності, що фіксується у протоколі засідання комісії. Крім цього використовує дані Акта форми НТ, який складається відповідно до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.03.2001 р. № 270 (далі — Порядок № 270).

Під нещасними випадками невиробничого характеру слід розуміти непов’язані з виконанням трудових обов’язків травми, у тому числі отримані внаслідок заподіяних тілесних ушкоджень іншою особою, отруєння, самогубства, опіки, обмороження, утоплення, ураження електричним струмом, блискавкою, травми, отримані внаслідок стихійного лиха, контакту з тваринами тощо (далі — нещасні випадки), які призвели до ушкодження здоров’я або смерті потерпілих (п. 2 Порядку № 270).

Нещасні випадки (за винятком групових), які сталися з працюючими особами, розслідуються комісією, утвореною організацією, де працює потерпілий, у складі голови комісії — посадова особа, яку визначає керівник організації, і членів комісії — керівника відповідного структурного підрозділу, представника профспілкової організації, членом якої є потерпілий, або уповноваженого трудового колективу, якщо потерпілий не є членом профспілки. Рішення щодо розслідування нещасного випадку приймається керівником організації на підставі звернення потерпілого або особи, яка представляє його інтереси, листка непрацездатності або довідки лікувально-профілактичного закладу. Відповідно до п. 8 Порядку № 270 розслідування нещасних випадків із смертельним наслідком, групових нещасних випадків у разі смерті хоча б одного з потерпілих, нещасних випадків, пов’язаних із заподіянням тілесних ушкоджень іншою особою, а також нещасних випадків, які сталися внаслідок контакту із зброєю, боєприпасами та вибуховими матеріалами або дорожньо-транспортної пригоди, проводиться органом досудового розслідування. Акти за формою НТ, які затверджуються керівником органу (організації), що проводив розслідування, зберігаються в організації разом із матеріалами розслідування протягом 45 років.

Статтею 23 Закону № 1105 передбачені підстави для відмови в наданні застрахованій особі допомоги по тимчасовій непрацездатності, а саме:

  • у разі одержання застрахованою особою травм або її захворювання при вчиненні нею злочину;
  • у разі навмисного заподіяння шкоди своєму здоров’ю з метою ухилення від роботи чи інших обов’язків або симуляції хвороби;
  • за час перебування під арештом і за час проведення судово-медичної експертизи;
  • за час примусового лікування, призначеного за постановою суду;
  • у разі тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння або дій, пов’язаних із таким сп’янінням;
  • за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати.

Під час призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства повинна переконатися у відсутності підстав, що стали б причиною відмови в наданні допомоги по кожному із зазначених вище випадків.

Особливо звертаємо увагу на надання допомоги по тимчасовій непрацездатності у зв’язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння або дій, пов’язаних із таким сп’янінням (п. 5 ч. 1 ст. 23 Закону № 1105).

У разі, коли в ЛН є позначка, що застрахована особа на момент отримання травми була у стані алкогольного, наркотичного чи токсичного сп’яніння, комісія із соціального страхування підприємства з’ясовує обставини травмування і встановлює причинний зв’язок травми з вживанням алкоголю, наркотичних, токсичних речовин. Якщо такий зв’язок встановлено, комісія приймає рішення про відмову в наданні допомоги. У випадку, коли травма не пов’язана з вживанням алкоголю та згаданих вище речовин, допомога надається на загальних підставах.

На практиці також трапляються випадки, коли в ЛН причиною непрацездатності визначено код 4 — «нещасний випадок на виробництві та його наслідки», а фактично нещасний випадок стався не в процесі виконання працівником своїх трудових обов’язків, тобто непов’язаний з виробництвом.

Після отримання такого листка непрацездатності, в якому зазначено «Причина непрацездатності: нещасний випадок на виробництві та його наслідки — 4», відповідно до вимог Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 р. № 337, на підприємстві створюється комісія для розслідування нещасного випадку. За результатами розслідування при визнанні нещасного випадку таким, що непов’язаний з виробництвом, складається акт за формою Н-1/НП, який комісія із соціального страхування підприємства бере до уваги при прийнятті рішення про призначення матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду і подає заяву-розрахунок з кодом причини непрацездатності 5 — «невиробнича травма».

На підставі рішення комісії (уповноваженого) із соціального страхування про надання матеріального забезпечення страхувальник подає до Фонду заяву-розрахунок для проведення фінансування листків непрацездатності. Фінансування проводиться відповідно до Порядку фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затвердженого постановою правління Фонду від 19.07.2018 р. № 12.

З метою контролю за правомірністю використання коштів Фонду щодо надання матеріального забезпечення при поданні заяви-розрахунку, куди включено ЛН по травмах, спеціалістами робочих органів виконавчої дирекції Фонду додатково приймаються копії пояснень застрахованих осіб та акти розслідування травм невиробничого характеру.

Управління виконавчої дирекції Фонду та його відокремлені підрозділи на місцях тісно співпрацюють з комісіями (уповноваженими) із соціального страхування підприємств, установ, організацій, фізичних осіб-підприємців — роботодавців з питання правомірного прийняття рішення щодо надання матеріального забезпечення за ЛН, страхових виплатах за рахунок коштів Фонду. Потрібно відмітити хорошу роботу комісій (уповноважених) із соціального страхування саме в турботі про застрахованих осіб. Разом з тим, при проведенні перевірок правомірного використання страхувальниками коштів Фонду спеціалістами управління неодноразово виявлялись порушення дотримання вимог чинного законодавства України, які були допущені саме внаслідок недосконалої роботи комісії (уповноваженого) із соціального страхування, що несе за собою штрафні санкції.

З метою злагодженої роботи між Фондом та страхувальниками, звертаємо увагу страхувальників-роботодавців на досконале проведення розслідування травм невиробничого характеру.

Вас може зацікавити

Журнал реєстрації листків непрацездатності

Обов’язок роботодавця вести Журнал реєстрації листків непрацездатності передбачений статтею 739 Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 12 квітня 2012 року № 578/5.

Придбати видання

 
Фонд соціального страхування України

Переглядів: 1381 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Чи буде враховано до страхового стажу період, коли людина перебувала на обліку у центрі зайнятості?
Деякі зміни в законодавстві в умовах воєнного стану при звільненні
Чи може роботодавець відмовити у наданні відпустки під час воєнного стану?
У лікарняному поставили відмітку про алкогольне сп’яніння: чи виплатять допомогу?
Нещасний випадок на виробництві: в якому розмірі виплачується допомога?
Новації Закону про мобілізацію: бронювання працівників
Як підтвердити стаж, якщо немає трудової книжки чи записів у ній?
Для яких категорій працівників є обов’язковим медичний огляд?
Працівник призваний на службу у ЗСУ: які він має гарантії?
Чи має право працівник в умовах спрощеного регулювання трудових відносин на відпустки?
Новий Закон про мобілізацію: основні зміни
Як обчислювати середню зарплату для компенсації невикористаної відпустки?
Термін дії строкового трудового договору може визначатися настанням певної події
Чи можна взяти лише останні 5 років заробітної плати при призначенні пенсії?
Звільнення у разі появи на роботі в нетверезому стані
Коли дозволено звільнити працівника через встановлення інвалідності?
Повідомлення про масове вивільнення працівників
Обчислюємо пенсію за віком
Звільнення за прогул
Виплати сім’ї потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві
Звільнити не можна залишити: чи підлягають звільненню мобілізовані працівники під час воєнного стану?
Компенсаційні виплати роботодавцям: зміни з квітня 2024 року
Припинення трудового договору за вимогою працівника без дотримання двотижневого строку попередження
Які штрафи пропонуються за порушення правил військового обліку та мобілізації?
Алгоритм дій роботодавця під час сигналу «Повітряна тривога»
Особливості призначення пенсій в умовах воєнного стану
Працівник у день звільнення не працював: як здійснити розрахунок?
Як нарахувати ЄСВ, якщо працівник відпрацював неповний місяць і звільнився?
Сумарне чи щорічне підвищення кваліфікації для атестації вчителя?
Мобілізованим працівникам можуть повернути виплату середнього заробітку роботодавцем
Чи потрібно інформувати службу зайнятості про скорочення працівників?
МОН презентує проект нового закону «Про професійну освіту»
По догляду за ким надається допомога по тимчасовій непрацездатності?
Чи може роботодавець відмовити батькові у наданні відпустки при народженні дитини?
Залучення безробітних до суспільно корисних робіт: право чи обов’язок?
ТЦК та СП ігнорує відстрочку заброньованого: чи можна оскаржити в суді?
Працівник відмовляється виходити на офісну роботу після припинення дистанційної
Переукладання строкового трудового договору на безстроковий: судова практика
Як перевірити результат перерахунку пенсії?
Отримали від працівників паперові лікарняні — готуйтеся до перевірки ПФУ
Як правильно оформити працівника?
Чи може батько двох синів, один із яких має інвалідність, отримати додаткову відпустку?
Які гарантії має працівник у разі звільнення за станом здоров’я?
Штраф за неправильно оформлені лікарняні: що треба знати?
Заборгованість з єдиного внеску: ризики для працівника та роботодавця
Як оплатити лікарняний сумісника?
Кілька пенсій одночасно: скільки пенсій буде призначено?
Звільнення за прогул після припинення простою: цікаве рішення суду
Звіт з праці № 1-ПВ (квартальна) подаємо за новою формою
Неповний робочий час для одинокого батька
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com