Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
МОЗ підготував порядок видачі електронних лікарняних: з якої дати почнуть діяти?
Новини
07.04.2021
МОЗ підготував порядок видачі електронних лікарняних: з якої дати почнуть діяти?
 

МОЗ розмістило проект наказу «Деякі питання формування та видачі медичних висновків про тимчасову непрацездатність», метою якого є запровадження електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність. Вони надаватимуться із Реєстру медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я.

Водночас проект наказу передбачає і затвердження Порядку здійснення Фондом соціального страхування України перевірок обґрунтованості видачі та продовження таких електронних листків непрацездатності.

Впровадження механізму формування та видачі медичних висновків про тимчасову непрацездатність, а також механізму здійснення Фондом соціального страхування України перевірок обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності сприятимуть:

  • унеможливленню зловживання під час обігу листків непрацездатності;
  • забезпеченню чіткого дотримання порядку видачі та оформлення документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян;
  • забезпеченню оформлення медичного висновку про тимчасову непрацездатність із першого дня звернення громадянина та унеможливленню його відкриття заднім числом;
  • забезпеченню ведення оперативного обліку та контролю виданих (оформлених) та продовжених медичних висновків про тимчасову непрацездатність закладами охорони здоров’я усіх форм власності;
  • депаперизації сфери охорони здоров’я та зменшення навантаження на медичних працівників щодо ведення паперових форм медичної документації;
  • зменшенню видатків із Державного бюджету України на закупівлю паперових форм бланків листків непрацездатності.

В зв’язку із запровадженням цього наказу втратять свою чинність:

  • наказ МОЗ України від 13.11.2001 р. № 455 «Про затвердження Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян»;
  • наказу МОЗ від 09.04.2008 р. № 189 «Про затвердження Положення про експертизу тимчасової непрацездатності»;
  • наказу МОЗ України від 28.10.2011 р. № 716 «Про затвердження Положення про Єдиний електронний реєстр листків непрацездатності».

Коли почнуть діяти електронні лікарняні?

Проектом наказу встановлюється, що внесення медичних висновків про тимчасову непрацездатність до Реєстру медичних висновків відповідно до порядків формування та видачі медичних висновків відповідного виду, затверджених МОЗ України, є обов’язковим з 1 квітня 2021 року для всіх закладів охорони здоров’я та фізичних осіб-підприємців, які в установленому законом порядку одержали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики.

Але насправді цей процес розпочнеться за умови наявності відповідної технічної можливості щодо функціонування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в електронній системі охорони здоров’я.

А до цього лікарі складатимуть звичайні паперові листки непрацездатності відповідно до вимог, визначених у Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності та інструкції щодо заповнення форми первинної облікової документації.

При цьому, наказом передбачається і роз’яснення що ж вважати моментом виникнення технічної можливості. Так, технічна можливість в електронній системі охорони здоров’я, виникає з дати оприлюднення на вебсайті електронної системи охорони здоров’я інформації про підключені до центральної бази даних електронні медичні інформаційні системи та відповідне розширення їх функціональних можливостей, які передбачені технічними вимогами, що визначаються Національною службою здоров’я України відповідно до Положення про Національну службу здоров’я України (Положення від 27.12.2017 р. № 1101).

Одним словом, про початок видачі електронних лікарняних МОЗ повідомить на своєму сайті, а ми — у своїх новинах!

Перевірка обґрунтованості: як слідкуватимуть, щоб не було «ліпи»?

Метою перевірки листків непрацездатності є здійснення контролю за дотриманням вимог щодо видачі листків непрацездатності, розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення, страхових виплат у процесі реалізації прав застрахованих осіб на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах за рахунок коштів Фонду, оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів роботодавця.

Згідно п. 1 Порядку перевірок обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності перевірка листків непрацездатності може здійснюватися двома шляхами:

  • безперервно шляхом автоматизованого моніторингу даних з використанням ЄІАС на підставі відомостей з Електронного реєстру листків непрацездатності (далі — моніторинг ЄІАС);
  • за рішенням органу Фонду шляхом здійснення перевірки уповноваженим працівником та/або уповноваженим лікарем та на підставах, визначених у пункті 5 розділу ІІ Порядку.

Зокрема, згідно п. 5 підставами для прийняття рішення органом Фонду для проведення перевірки листка непрацездатності можуть бути:

  • звернення страхувальника (роботодавця), комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації;
  • звернення застрахованої особи;
  • виявлення невідповідностей у відомостях, що містяться в Електронному реєстрі листків непрацездатності, за результатом моніторингу ЄІАС;
  • виявлення невідповідностей у відомостях, що містяться в листку непрацездатності;
  • повідомлення від НСЗУ про виявлення невідповідностей та/або застережень до даних, що містяться в медичному висновку про тимчасову непрацездатність за результатом моніторингу ЕСОЗ;6) інформація, надана від МОЗ, Мінсоцполітики, НСЗУ, структурних підрозділів у сфері охорони здоров’я та соціальної політики місцевих органів виконавчої влади;
  • звернення уповноважених підрозділів (уповноважених осіб) з питань запобігання та виявлення корупції;
  • запитів правоохоронних органів та рішень суду.

Строк проведення перевірки листків непрацездатності уповноваженими особами органу Фонду не може перевищувати 10 календарних днів. У разі виникнення під час перевірки листків непрацездатності обставин, що потребують додаткового вивчення, строк проведення такої перевірки може бути продовжено до 30 календарних днів.

Акт про перевірку надсилається безпосередньо керівнику (уповноваженій особі) закладу охорони здоров’я або фізичній особі-підприємцю, яка має ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики.

Після отримання Акту про перевірку закладом охорони здоров’я або фізичною особою-підприємцем, яка має ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, документ виноситься на засідання лікарсько-консультативної комісії такого закладу для вжиття заходів щодо усунення виявлених порушень та недоліків закладом охорони здоров’я або фізичною особою-підприємцем, яка має ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики (у разі наявності порушень).

Керівник закладу охорони здоров’я або фізична особа-підприємець, яка має ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, несуть відповідальність за необґрунтоване формування та продовження медичних висновків про тимчасову непрацездатність застрахованим особам згідно з чинним законодавством України.

Вас може зацікавити

Журнал реєстрації листків непрацездатності

Обов’язок роботодавця вести Журнал реєстрації листків непрацездатності передбачений статтею 739 Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 12 квітня 2012 року № 578/5.

Придбати видання

 

Станіслав Горбовцов

Дебет-Кредит

Переглядів: 2407 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Чи буде враховано до страхового стажу період, коли людина перебувала на обліку у центрі зайнятості?
Деякі зміни в законодавстві в умовах воєнного стану при звільненні
Чи може роботодавець відмовити у наданні відпустки під час воєнного стану?
У лікарняному поставили відмітку про алкогольне сп’яніння: чи виплатять допомогу?
Нещасний випадок на виробництві: в якому розмірі виплачується допомога?
Новації Закону про мобілізацію: бронювання працівників
Як підтвердити стаж, якщо немає трудової книжки чи записів у ній?
Для яких категорій працівників є обов’язковим медичний огляд?
Працівник призваний на службу у ЗСУ: які він має гарантії?
Чи має право працівник в умовах спрощеного регулювання трудових відносин на відпустки?
Новий Закон про мобілізацію: основні зміни
Як обчислювати середню зарплату для компенсації невикористаної відпустки?
Термін дії строкового трудового договору може визначатися настанням певної події
Чи можна взяти лише останні 5 років заробітної плати при призначенні пенсії?
Звільнення у разі появи на роботі в нетверезому стані
Коли дозволено звільнити працівника через встановлення інвалідності?
Повідомлення про масове вивільнення працівників
Обчислюємо пенсію за віком
Звільнення за прогул
Виплати сім’ї потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві
Звільнити не можна залишити: чи підлягають звільненню мобілізовані працівники під час воєнного стану?
Компенсаційні виплати роботодавцям: зміни з квітня 2024 року
Припинення трудового договору за вимогою працівника без дотримання двотижневого строку попередження
Які штрафи пропонуються за порушення правил військового обліку та мобілізації?
Алгоритм дій роботодавця під час сигналу «Повітряна тривога»
Особливості призначення пенсій в умовах воєнного стану
Працівник у день звільнення не працював: як здійснити розрахунок?
Як нарахувати ЄСВ, якщо працівник відпрацював неповний місяць і звільнився?
Сумарне чи щорічне підвищення кваліфікації для атестації вчителя?
Мобілізованим працівникам можуть повернути виплату середнього заробітку роботодавцем
Чи потрібно інформувати службу зайнятості про скорочення працівників?
МОН презентує проект нового закону «Про професійну освіту»
По догляду за ким надається допомога по тимчасовій непрацездатності?
Чи може роботодавець відмовити батькові у наданні відпустки при народженні дитини?
Залучення безробітних до суспільно корисних робіт: право чи обов’язок?
ТЦК та СП ігнорує відстрочку заброньованого: чи можна оскаржити в суді?
Працівник відмовляється виходити на офісну роботу після припинення дистанційної
Переукладання строкового трудового договору на безстроковий: судова практика
Як перевірити результат перерахунку пенсії?
Отримали від працівників паперові лікарняні — готуйтеся до перевірки ПФУ
Як правильно оформити працівника?
Чи може батько двох синів, один із яких має інвалідність, отримати додаткову відпустку?
Які гарантії має працівник у разі звільнення за станом здоров’я?
Штраф за неправильно оформлені лікарняні: що треба знати?
Заборгованість з єдиного внеску: ризики для працівника та роботодавця
Як оплатити лікарняний сумісника?
Кілька пенсій одночасно: скільки пенсій буде призначено?
Звільнення за прогул після припинення простою: цікаве рішення суду
Звіт з праці № 1-ПВ (квартальна) подаємо за новою формою
Неповний робочий час для одинокого батька
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com