Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Соціальна допомога: введуть нову категорію населення
Новини
15.01.2020
Соціальна допомога: введуть нову категорію населення
 

У Верховній Раді розглядається законопроект № 2494 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», який змінює підхід до надання допомоги малозабезпеченим. Тепер соцслужби мають тільки розраховувати суму виплат, а й стимулювати малозабезпечені сім’ї швидше набувати «економічну самостійність».

Працездатні, але не працюють

Законопроект декларує, що соціальною допомогою тепер вважатиметься не тільки грошова допомога соціально незахищеним сім’ям, а й сприяння їх зайнятості та економічної самостійності. Така зміна має бути внесено до закону «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям».

До українського законодавства вводиться нова категорія населення — «непрацююча працездатна особа». До таких належатимуть люди працездатного віку з числа членів малозабезпеченої сім’ї, які за станом здоров’я здатні до активної праці, однак не працюють, не служать і не вчаться. «Працездатні, але не працюють» — це, наприклад, люди, які працюють без офіційного працевлаштування, випускники вузів, які не можуть влаштуватися на першу роботу, люди передпенсійного віку, яких найчастіше також відмовляються працевлаштовувати офіційно, домогосподарки і т. п.

За чинним законодавством, сім’ям, де є непрацюючі працездатні особи, державна допомога не призначається. А ось в законопроекті № 2494 йдеться про те, що такі родини зможуть звертатися за соцдопомогою. Виноситимуть рішення щодо таких питань держадміністрації або виконкоми. Але перш їх представники нанесуть візит до такої сім’ї і складуть «Акт обстеження матеріально-побутових умов». Якщо сім’я буде визнана такою, що потребує, соціальна допомога може бути призначена. Не виключено, що в меншому розмірі, ніж для тих сімей, де всі працездатні члени працюють, але все-таки шанс отримати таку допомогу з’явиться.

Безкоштовні роботи для непрацюючих людей працездатного віку

Втім, не варто розраховувати, що держава так просто платитиме з бюджету гроші тим, хто може працювати, проте з якихось причин не працює. Не виключено, що таких людей змусять «відпрацьовувати» отриману соціальну допомогу на… неоплачуваних роботах.

Законопроект № 2494 вводить норму про те, що непрацюючі працездатні особи можуть залучатися до «безкоштовних робіт тимчасового характеру». Зараз до суспільно корисних робіт, які зазвичай виконують комунальні служби або замовляють підприємства інших форм власності, дозволено залучати студентів (у вільний час) і офіційних безробітних, тобто тих, хто перебуває на обліку в центрах зайнятості. Однак такі роботи зазвичай оплачуються. Непрацюючим працездатним особам доведеться трудитися безкоштовно, виконуючи тимчасові роботи, які організовують місцеві виконкоми (наприклад, на суботниках).

Експертне управління Верховної Ради в коментарі до законопроекту зазначає, що безкоштовні роботи навряд чи сприятимуть досягненню економічної самостійності.

У нинішній редакції законопроекту норма про безкоштовні роботи схожа, швидше, на спробу змусити «нероб» відпрацювати гроші, отримані у вигляді державної соцдопомоги.

Допомога на «економічну самостійність»

Втім, непрацюючим людям працездатного віку, які отримують соцдопомогу, також допомагатимуть працевлаштуватися або заробляти самостійно. Зокрема, таких людей планується зарахувати до категорії громадян, які мають «додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню».

Якщо ж непрацююча працездатна людина захоче зайнятися підприємницькою діяльністю, вона може отримати «допомогу на отримання економічної самостійності». Тобто гроші з бюджету, які можна буде використовувати як стартовий капітал для свого бізнесу. Для цього, щоправда, потрібно буде отримати рекомендацію служби зайнятості. Але це буде не благодійна допомога з бюджету, а безвідсотковий кредит. Після того, як матеріальне становище сім’ї поліпшиться, гроші доведеться повернути. Докладніший порядок надання допомоги на придбання економічної самостійності і повернення цих грошей має розробити Кабмін.

У супровідному документі до законопроекту, який називається «Прогноз впливу … на ключові інтереси зацікавлених сторін» зазначається, що відразу після введення таких нововведень непрацюючі працездатні люди можуть бути незадоволені такими вимогами до них. Однак в довгостроковій перспективі, коли їхнє матеріальне становище поліпшиться, ефект від нововведень буде позитивним.

Все вирішуватиме Кабмін

Взагалі, законопроект пропонує істотно розширити повноваження Кабміну щодо вирішення питань, що стосуються соцдопомоги.

Зараз порядок розрахунку середньомісячного сукупного доходу сім’ї виписаний в законі. Щоб його розрахувати, підсумовують доходи всіх членів сім’ї за півроку і ділять на 6. При цьому не враховуються виплати на усиновлених дітей, грошове забезпечення військовослужбовців, які перебувають у зоні воєнних дій і деякі інші доходи. Якщо отримана сума менше встановленого прожиткового мінімуму, різницю доплачують у вигляді соціальної допомоги. За новим законом, порядок розрахунку середньомісячного сукупного доходу сім’ї для призначення державної соціальної допомоги розраховуватиме Кабмін. Він же визначатиме умови виплати соцдопомоги, підстави для припинення таких виплат і перелік документів, які повинні надавати претенденти на соцдопомогу (зараз це також зафіксовано у відповідних законах).

Крім того, Кабмін розраховуватиме і прожиткові мінімуми для кожної категорії і для сім’ї в цілому — «виходячи з реальних можливостей видаткової частини Державного бюджету України», як сказано в законопроекті.

Експертне управління Верховної Ради, коментуючи законопроект, зазначає, що «перенесення вирішення таких питань на рівень Кабміну може негативно позначитися на їх прозорості і стабільності».

Законопроектом № 2494 вводиться ще одне, досить неприємне, нововведення для одержувачів соцдопомоги. У документі записано, що, поки малозабезпечена сім’я отримує гроші з держбюджету, проводитиметься перевірка її майнового стану. Порядок проведення таких перевірок також повинен визначити Кабмін.

Виплати при усиновленні збільшать

Як заявляла в період формування держбюджету на 2020 рік міністр соцполітики Юлія Соколовська, цього року пріоритетна увага буде приділена дітям. У проекті закону пропонується підвищити сумарні виплати на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, з 2 прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку до 2,5 мінімуму. А на дитину з інвалідністю — до 3,5 прожиткового мінімуму.

Причому, судячи з тексту законопроекту, з’явиться ще одна можливість усиновити дитину: крім сиріт і дітей, чиї батьки позбавлені батьківських прав, можна буде усиновити дитину, якщо її батьки дали на це згоду (зараз такі діти переважно виховуються в інтернатах).

Допомогу одиноким матерям зменшать

Зараз допомога на дітей одиноким матерям призначається незалежно від інших видів допомоги, передбачених законом «Про державну допомогу сім’ям з дітьми». У законопроекті № 2494 пропонується розраховувати соцдопомогу таким сім’ям на тих же умовах, що і для інших малозабезпечених сімей. Тобто при визначенні середньомісячного доходу підсумовуватимуться всі види соцдопомоги і доплачуватиметься лише різниця між фактичним доходом і прожитковим мінімумом.

У супровідному документі до законопроекту, який називається «Прогноз впливу … на ключові інтереси зацікавлених сторін» зазначається, що в короткостроковій перспективі таке нововведення негативно вплине на сім’ї матерів-одиначок. Однак в довгостроковій перспективі це принесе позитивний ефект, вважають автори законопроекту. Яким чином — не уточнюється.

80-річним оплачуватимуть догляд

Цим законопроектом розширюється коло осіб, яким може бути надана державна соціальна допомога на догляд. Зараз такий вид соцдопомоги призначається одиноким малозабезпеченим пенсіонерам, одиноким особам з інвалідністю внаслідок війни II і III групи, якщо лікарсько-консультативна комісія винесе висновок, що людина потребує стороннього догляду. А також усім особам з інвалідністю внаслідок війни I групи.

Законопроект пропонує видавати соцдопомогу по догляду також одиноким 80-річним людям. Щоправда, для цього також потрібно буде отримати висновок лікарсько-консультативної комісії про те, що людина потребує постійного догляду. Розмір допомоги по догляду для таких людей становитиме 40% прожиткового мінімуму для людей непрацездатного віку.

Олександра Романюк

Сьогодні

Переглядів: 3959 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Як перевірити медичний висновок і е-лікарняний?
Вимоги до часу відпочинку працівників
Сплата добровільного внеску після настання пенсійного віку
Уряд готує е-бронювання від мобілізації
Держстат оновив форми № 1-ПВ та № 1-РС
Електронна трудова книжка: відповіді на запитання
Нагадуємо про особливості трудових відносин в умовах воєнного стану
Чи є право на щорічну відпустку під час призупинення дії трудових договорів?
Поновлення на посаді та стягнення середнього заробітку: що слід ураховувати?
Обов’язкова індексація заробітної плати від «А» до «Я» у 2024 році
Виправлення неправильного або неточного запису в трудовій книжці
Чи буде автоматичний перерахунок пенсії з 1 квітня працюючому пенсіонеру?
Рада збирається підвищити розмір допомоги при народженні дитини
Відпустки у зв’язку з поганим настроєм дозволили в Китаї
Як роботодавцям подати трудові книжки працівників на оцифрування?
Працівник переїхав до іншої частини України або за кордон: звільняти чи ні?
Спрощений режим регулювання трудових відносин: корисна інфографіка
У яких випадках заборонено звільняти вагітних жінок і працівників із дітьми?
Трудові спори: на що звертає увагу ВС
Які наслідки для роботодавця несе зменшення призовного віку до 25 років?
Трудовий договір з нефіксованим робочим часом: корисна інфографіка
Як розрахувати середній заробіток працівнику, який з 1 квітня у відпустці чи відрядженні?
Чи буде враховано до страхового стажу період, коли людина перебувала на обліку у центрі зайнятості?
Деякі зміни в законодавстві в умовах воєнного стану при звільненні
Чи може роботодавець відмовити у наданні відпустки під час воєнного стану?
У лікарняному поставили відмітку про алкогольне сп’яніння: чи виплатять допомогу?
Нещасний випадок на виробництві: в якому розмірі виплачується допомога?
Новації Закону про мобілізацію: бронювання працівників
Як підтвердити стаж, якщо немає трудової книжки чи записів у ній?
Для яких категорій працівників є обов’язковим медичний огляд?
Працівник призваний на службу у ЗСУ: які він має гарантії?
Чи має право працівник в умовах спрощеного регулювання трудових відносин на відпустки?
Новий Закон про мобілізацію: основні зміни
Як обчислювати середню зарплату для компенсації невикористаної відпустки?
Термін дії строкового трудового договору може визначатися настанням певної події
Чи можна взяти лише останні 5 років заробітної плати при призначенні пенсії?
Звільнення у разі появи на роботі в нетверезому стані
Коли дозволено звільнити працівника через встановлення інвалідності?
Повідомлення про масове вивільнення працівників
Обчислюємо пенсію за віком
Звільнення за прогул
Виплати сім’ї потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві
Звільнити не можна залишити: чи підлягають звільненню мобілізовані працівники під час воєнного стану?
Компенсаційні виплати роботодавцям: зміни з квітня 2024 року
Припинення трудового договору за вимогою працівника без дотримання двотижневого строку попередження
Які штрафи пропонуються за порушення правил військового обліку та мобілізації?
Алгоритм дій роботодавця під час сигналу «Повітряна тривога»
Особливості призначення пенсій в умовах воєнного стану
Працівник у день звільнення не працював: як здійснити розрахунок?
Як нарахувати ЄСВ, якщо працівник відпрацював неповний місяць і звільнився?
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com