Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Підтвердження трудового стажу для призначення пенсії
Новини
10.09.2019
Підтвердження трудового стажу для призначення пенсії
 

Трудовий (пенсійний, страховий) стаж є найважливішим фактором при призначенні пенсії. Від його розміру залежить право людини на той чи інший вид пенсії, а також сума пенсійних виплат. Основним документом, що підтверджує стаж роботи до 1 січня 2004 року, тобто до вступу в силу Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», є трудова книжка. З 01.01.2004 стаж для виходу на пенсію називається страховим і його підтвердження здійснюється за даними персоніфікованого обліку — даних, що зберігаються в Пенсійному фонді.

Як довести наявність стажу без трудової книжки?

При відсутності у людини трудової книжки, а також в тих випадках, коли в ній відсутні необхідні записи або містяться неправильні (неточні) дані про періоди роботи, стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами. Якщо письмові докази трудової діяльності не збереглися, підтвердження стажу проводиться органами Пенсійного фонду на підставі показань свідків (постанова КМУ «Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній»).

Які документи можуть бути доказом трудового стажу?

Документальним підтвердженням наявності в особи необхідного пенсійного стажу є:

  • довідки підприємства;
  • виписки з наказів;
  • особові рахунки та відомості на видачу зарплати;
  • посвідчення і характеристики з місця роботи;
  • трудові договори і угоди з відмітками про їх виконання;
  • інші документи, що містять відомості про періоди роботи.

При відсутності вищевказаних документів як доказ робочого стажу приймаються членські квитки профспілок. При цьому підтверджуються тільки ті періоди роботи, за які є відмітки про сплату членських внесків.

Особливості підтвердження стажу показаннями свідків

При відсутності документів стаж роботи, який дає право на пенсію, встановлюється на підставі показань двох і більше свідків, які б знали заявника по спільній з ним роботі на одному підприємстві, установі, організації. Показання свідків застосовуються при неможливості отримання документального підтвердження пенсійного стажу в зв’язку з:

  • військовими діями, аваріями, катастрофами;
  • стихійними лихами та іншими надзвичайними ситуаціями;
  • ліквідацією підприємства, установи, організації;
  • відсутністю архівних даних з інших причин.

Як приватному підприємцю підтвердити стаж?

Основним місцем роботи фізичної особи-підприємця є здійснювана ним підприємницька діяльність. Однак, через відсутність нормативного акту, що регулює порядок здійснення записів у трудовій книжці підприємця, вона не зможе використовуватися в якості підтвердження стажу.

Документом, що підтверджує ведення бізнесу, заснованого на приватній власності (за період до 1 травня 1993 року) є довідка з Пенсійного фонду України про сплату страхових внесків. Період здійснення фізичною особою підприємницької діяльності (крім підприємців на спрощеній системі оподаткування), з 1 липня 2000 року підтверджується довідкою з бази даних реєстру застрахованих осіб за інформацією відділу персоніфікованого обліку. Трудовий стаж підприємців на спрощеній системі оподаткування до 1 січня 2004 підтверджується:

  • спеціальним торговим патентом;
  • довідкою про сплату страхових внесків;
  • свідоцтвом про сплату єдиного податку (ЄП);
  • патентом про сплату фіксованого розміру прибуткового податку.

З 01.01.2004 підприємницька діяльність зараховується до трудового стажу на підставі довідки з бази даних реєстру застрахованих осіб за інформацією відділу персоніфікованого обліку.

Як зарахувати військову службу в пенсійний стаж?

Відповідно до статті 8 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» час перебування громадян України на військовій службі зараховується до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби. Для підтвердження військової служби, а також служби в цивільній обороні, Держспецзв’язку, органах держбезпеки, розвідувальних органах приймаються:

  • військові квитки;
  • довідки архівних і військово-лікувальних установ;
  • довідки військових комісаріатів, військових частин і установ системи Міноборони, МВС, МНС, Мінінфраструктури, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, ДПС, Управління державної охорони, Держспецзв’язку, Держприкордонслужби, Державної кримінально-виконавчої служби, ДСНС.

Військова служба у складі діючої армії в період бойових дій, в тому числі при виконанні інтернаціонального обов’язку, зараховується до трудового стажу на підставі довідок військових комісаріатів, які видаються в порядку, визначеному Міноборони. Для підтвердження служби в органах внутрішніх справ, Нацполіції приймаються довідки, видані згідно з порядком МВС.

Підтвердження періоду тимчасової непрацездатності

Відповідно до пункту 9 постанови КМУ «Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній» від 12.08.1993 р. № 637 тривалість періоду тимчасової непрацездатності, яка розпочалася під час роботи, встановлюється на підставі довідок, виданих за місцем служби.

Чим підтверджується період навчання при розрахунку пенсійного стажу?

Період отримання освіти також може бути врахований при підрахунку страхового стажу при призначенні пенсії. В якості підтвердження терміну навчання у ВНЗ, профтехучилищах, закладах підвищення кваліфікації та перепідготовки, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі приймаються:

  • дипломи, свідоцтва;
  • довідки та посвідчення;
  • збережені архівні дані.

Як підтвердити і включити в стаж період творчої діяльності?

Документальним підтвердженням часу творчої діяльності членів творчих спілок та інших творчих працівників, які не є членами творчих спілок, є довідки про сплату страхових внесків до ПФ. Стаж творчої діяльності, отриманий до 1 квітня 1992 року членами Спілки письменників, Спілки художників, Спілки композиторів, Спілки кінематографістів, Спілки театральних діячів, а також інших творчих працівників, які не є членами творчих спілок України, але об’єднаних профкомітетом, підтверджується довідками або виписками з постанов секретаріатів правлінь творчих спілок про встановлення творчого стажу.

Догляд за інвалідом або престарілим пенсіонером

Тривалість догляду за інвалідом 1-ої групи, дитиною-інвалідом (до 16 років), а також хворим або престарілим пенсіонером, який за висновком лікарів вимагає постійного догляду, встановлюється на підставі:

  • акту обстеження фактичних умов догляду, який складається органами Пенсійного фонду на підставі відомостей житлово-експлуатаційних організацій за місцем проживання, опитування осіб, за якими здійснюється догляд, та їх сусідів;
  • документів, які підтверджують інвалідність (виписка з акту огляду медико-соціальної експертної комісії, медичні висновки, пенсійне посвідчення, посвідчення одержувача допомоги або довідка органів соцзахисту, ПФ і т. д.);
  • документів, що засвідчують вік (свідоцтво про народження, паспорт, довідка житлово-експлуатаційних або інших організацій за місцем прописки).

Документальне підтвердження періоду догляду за дітьми

Процедура збільшення пенсійного стажу за рахунок включення в нього «декретної» відпустки, періоду по догляду за малолітньою дитиною заснована на наявності у непрацюючої матері підтверджуючих документів:

  • свідоцтво про народження дитини або паспорт;
  • свідоцтво про смерть (якщо дитина померла);
  • документ про те, що до досягнення дитиною 3 років мати не працювала (виписка з трудової книжки, відомості про відсутність підприємницької діяльності, довідка з ПФ).

Страховий стаж при розрахунку пенсії може бути збільшений за рахунок додавання терміну по догляду за дитиною, постраждалою внаслідок Чорнобильської катастрофи до досягнення нею 12-річного віку.

Підставою для зарахування цього проміжку часу до трудового стажу є:

  • свідоцтво про народження дитини або її паспорт (свідоцтво про смерть);
  • посвідчення дитини, яка постраждала внаслідок аварії на ЧАЕС;
  • документ про те, що до досягнення дитиною 12 років один з батьків не працював;
  • заява про те, що ніхто з батьків не скористався «чорнобильською» пільгою по пункту 13 статті 30 ЗУ «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Трудовий стаж засуджених за час відбування покарання

Термін утримання під вартою, час відбування покарання в місцях позбавлення волі та час перебування на примусовому лікуванні підтверджується довідками МВС і зараховується до пенсійного (страхового) стажу при наявності:

  • документів про реабілітацію;
  • довідки суду про прийняття виправдувального вироку;
  • довідки суду, прокуратури, досудового слідства про закриття кримінального провадження.

Робота засуджених підтверджується довідкою МВС і довідкою про сплату страхових внесків до ПФ.

Підтвердження стажу роботи для дружин офіцерів

Відповідно до законодавства України період проживання дружин офіцерів, прапорщиків, мічманів і військовослужбовців-надстроковиків з чоловіками в місцевостях, де була відсутня можливість їх працевлаштування за спеціальністю, може бути включений до страхового стажу при оформленні пенсії. Підставою для цього служать довідки, видані командирами військових частин, військово-навчальних закладів, підприємств, установ і організацій в порядку, визначеному Міноборони.

Як підтвердити стаж особам, які працюють за кордоном?

Стаж роботи громадян України за кордоном підтверджується документами, легалізованими відповідно до законодавства. Виняток становить робота на території колишнього СРСР і держав, з якими у Радянського Союзу були укладені угоди про соціальне забезпечення, до укладання відповідних двосторонніх угод з Україною.

Юридический портал

Переглядів: 12240 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Обов’язкова індексація заробітної плати від «А» до «Я» у 2024 році
Виправлення неправильного або неточного запису в трудовій книжці
Чи буде автоматичний перерахунок пенсії з 1 квітня працюючому пенсіонеру?
Рада збирається підвищити розмір допомоги при народженні дитини
Відпустки у зв’язку з поганим настроєм дозволили в Китаї
Як роботодавцям подати трудові книжки працівників на оцифрування?
Працівник переїхав до іншої частини України або за кордон: звільняти чи ні?
Спрощений режим регулювання трудових відносин: корисна інфографіка
У яких випадках заборонено звільняти вагітних жінок і працівників із дітьми?
Трудові спори: на що звертає увагу ВС
Які наслідки для роботодавця несе зменшення призовного віку до 25 років?
Трудовий договір з нефіксованим робочим часом: корисна інфографіка
Як розрахувати середній заробіток працівнику, який з 1 квітня у відпустці чи відрядженні?
Чи буде враховано до страхового стажу період, коли людина перебувала на обліку у центрі зайнятості?
Деякі зміни в законодавстві в умовах воєнного стану при звільненні
Чи може роботодавець відмовити у наданні відпустки під час воєнного стану?
У лікарняному поставили відмітку про алкогольне сп’яніння: чи виплатять допомогу?
Нещасний випадок на виробництві: в якому розмірі виплачується допомога?
Новації Закону про мобілізацію: бронювання працівників
Як підтвердити стаж, якщо немає трудової книжки чи записів у ній?
Для яких категорій працівників є обов’язковим медичний огляд?
Працівник призваний на службу у ЗСУ: які він має гарантії?
Чи має право працівник в умовах спрощеного регулювання трудових відносин на відпустки?
Новий Закон про мобілізацію: основні зміни
Як обчислювати середню зарплату для компенсації невикористаної відпустки?
Термін дії строкового трудового договору може визначатися настанням певної події
Чи можна взяти лише останні 5 років заробітної плати при призначенні пенсії?
Звільнення у разі появи на роботі в нетверезому стані
Коли дозволено звільнити працівника через встановлення інвалідності?
Повідомлення про масове вивільнення працівників
Обчислюємо пенсію за віком
Звільнення за прогул
Виплати сім’ї потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві
Звільнити не можна залишити: чи підлягають звільненню мобілізовані працівники під час воєнного стану?
Компенсаційні виплати роботодавцям: зміни з квітня 2024 року
Припинення трудового договору за вимогою працівника без дотримання двотижневого строку попередження
Які штрафи пропонуються за порушення правил військового обліку та мобілізації?
Алгоритм дій роботодавця під час сигналу «Повітряна тривога»
Особливості призначення пенсій в умовах воєнного стану
Працівник у день звільнення не працював: як здійснити розрахунок?
Як нарахувати ЄСВ, якщо працівник відпрацював неповний місяць і звільнився?
Сумарне чи щорічне підвищення кваліфікації для атестації вчителя?
Мобілізованим працівникам можуть повернути виплату середнього заробітку роботодавцем
Чи потрібно інформувати службу зайнятості про скорочення працівників?
МОН презентує проект нового закону «Про професійну освіту»
По догляду за ким надається допомога по тимчасовій непрацездатності?
Чи може роботодавець відмовити батькові у наданні відпустки при народженні дитини?
Залучення безробітних до суспільно корисних робіт: право чи обов’язок?
ТЦК та СП ігнорує відстрочку заброньованого: чи можна оскаржити в суді?
Працівник відмовляється виходити на офісну роботу після припинення дистанційної
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com