Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Неоплачувана відпустка на цілий місяць: як відобразити в Звіті з ЄСВ?
Новини
16.07.2018
Неоплачувана відпустка на цілий місяць: як відобразити в Звіті з ЄСВ?
 

Згідно з п. 11 розділу ІІ Порядку № 435, якщо юрособи або ФОП використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, Звіт з ЄСВ подавати треба обов’язково. Але як в ньому відобразити працівників, що перебувають весь звітний період в неоплачуваній відпустці? З’ясуємо з роз’яснень ДФСУ.

Коментар до індивідуальної консультації ДФСУ від 09.07.2018 р. № 3020/О/99-99-13-02-03-14/ІПК

Відпустка без заробітку на цілий місяць — чи це можливо?

Спочатку нагадаємо, які безоплатні відпустки можна надавати працівникам. Їх перелік наведено у ст. 25 та 26 Закону про відпустки.

Так, серед неоплачуваних відпусток, зазначених у ст. 25 Закону про відпустки, є і досить тривалі. Наприклад, відпустки:

  • матері або іншим особам, зазначеним у частині третій статті 18 та частині першій статті 19 цього Закону:
    • якщо дитина потребує домашнього догляду, — тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку,
    • якщо дитина хвора на цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), — не більш як до досягнення дитиною шістнадцятирічного віку,
    • якщо дитині встановлено категорію «дитина з інвалідністю підгрупи А» — до досягнення дитиною вісімнадцятирічного віку;
  • пенсіонерам за віком та особам з інвалідністю III групи — тривалістю до 30 календарних днів щорічно;
  • особам з інвалідністю I та II груп — тривалістю до 60 календарних днів щорічно;
  • працівникам для догляду за хворим рідним по крові або по шлюбу, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, — тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більше 30 календарних днів.

Тобто цілком можливо за законом, що працівнику, ще й в обов’язковому порядку, надається відпустка тривалістю з місяць, а то й більше. Звісно, що в такому місяці такому працівнику не нараховуватиметься зарплата, адже йдеться про відпустки без її збереження. Тож, якщо таким працівникам не будуть нараховані інші виплати (премія за минулий період, винагорода за ЦПД тощо), база для нарахування ЄСВ в роботодавця буде відсутня.

Безоплатні відпустки понад розмір, встановлений законом

Законодавством, колективним договором, угодою та трудовим договором можуть встановлюватися й інші види відпусток (ст. 4 Закону про відпустки). Але це правило, на думку Мінсоцполітики, не працює для неоплачуваних відпусток.

Отже, надання безоплатних відпусток, що не передбачені ст. 25 та 26 Закону про відпустки, спричинить багато проблем у разі перевірки Держпраці. Скоріш за все, період їх надання буде розцінений інспекторами з праці простоєм не з вини працівника.

Якщо виведення працівників у безоплатні відпустки понад розмір, встановлений законодавством, пов’язане з фінансовими проблемами в роботодавця, треба розглянути інші варіанти:

  • переведення працівників на неповний робочий час. В разі дотримання процедури оформлення такого переведення, у Держпраці не буде претензій до роботодавця, а в працівників не буде права вимагати доплати за час, коли вони не працювали. Про таке переведення говорив і Верховний суд;

  • звільнення працівників у зв’язку зі скороченням обсягів виробництва. Докладно про це читайте у цьогорічному роз’ясненні від Держпраці у Черкаській області.

Відпустка без збереження зарплати — чи треба відображати у звіті з ЄСВ?

Таблиця 1. У коментованій ІПК ДФСУ зазначає, що базою нарахування єдиного соцвнеску для роботодавців (фіособи — підприємця) є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати та сума винагороди за цивільно-правовими договорами.

Водночас, якщо найманий працівник, наприклад, пенсіонер за віком, який оформлений за основним місцем роботи у роботодавця, перебуває повний календарний місяць у відпустці без збереження заробітної плати, то у такого роботодавця відсутня база нарахування ЄСВ.

Тож, в таблиці 1 звіту з ЄСВ дані про такого працівника відображатися не будуть. Але при заповненні заголовної частини цієї таблиці про такого працівника забувати не слід!

Наприклад, одним з реквізитів такої заголовної частини є показник «Середньооблікова кількість штатних працівників за звітний період». Він визначається згідно з Інструкцією зі статистики кількості працівників. За п. 3.2.2 цієї Інструкції при обчисленні середньооблікової кількості штатних працівників облікового складу враховуються всі категорії працівників облікового складу, зазначені у пунктах 2.4, 2.5 цієї Інструкції, крім працівників, які перебувають у відпустках у зв’язку з вагітністю та пологами або для догляду за дитиною до досягнення нею віку, передбаченого чинним законодавством або колективним договором підприємства, включаючи тих, які усиновили новонароджену дитину безпосередньо з пологового будинку (пп. 2.5.8–2.5.9 Інструкції). Відпустка без збереження зарплати з інших причин до виключень не входить (пп. 2.5.7 Інструкції).

Таблиця 5. В цій таблиці зазначаються дані лише про три види відпусток, які мають «народну» назву — декретні. В ній відображається початок і закінчення таких відпусток, в розрізі кодів працівників:

  • 4 — особи, яким надано відпустку для догляду за дитиною від трирічного віку до досягнення нею шестирічного віку;
  • 5 — особи, яким надано відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • 6 — особи, яким надано відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Тобто категорії працівників 4 та 6 виникають саме у випадку надання працівникам відпусток без збереження зарплати, передбачених ст. 25 Закону про відпустки. Але решта неоплачуваних відпусток в таблиці 5 не відображається! Більш того, навіть за цими трьома видами відпусток таблиця 5 складається лише у місяці початку і місяці закінчення наданої відпустки.

Таблиця 6. В цій таблиці зазначаються, крім даних про нараховані працівнику доходи і ЄСВ (яких в коментованому випадку немає), ще і персональні дані працівника (зокрема, про час перебування в трудових відносинах із роботодавцем, який в цьому випадку є!).

Тож, чи треба подавати таблицю 6 щодо працівників, які перебувають у відпустці без збереження зарплати? Якщо виходити із нормативних актів, то так. Адже Порядок від 14.04.2015 № 435 (далі — Порядок № 435) і форма звіту жодних винятків для цієї ситуації не містить. Більш того, у таблиці 6 передбачена спеціальна графа 14 для зазначення кількості днів перебування у неоплачуваній відпустці.

Але податківці і ПФУ, замість того, щоб внести відповідні зміни до Порядку № 435, відмовляються отримувати інформацію про декретниць.

Отже, на практиці неоплачувані відпустки відображаються у таблиці 6 так:

  • якщо це відпустка декретна і вона триває цілий місяць, то дані про працівника в таблиці 6 за такий місяць не відображаються. Якщо працівниця виходить із такої відпустки в середині місяця, то в графі 15 відображатиметься кількість календарних днів з початку виходу на роботу до кінця місяця;

  • якщо це інші види неоплачуваних відпусток і в них працівник перебував цілий місяць, то в графі 14 зазначається кількість календарних днів перебування в таких відпустках, а графа 15 за такий місяць не заповнюється.

Таблиця 7. Ця таблиця подається в разі визначення страхувальниками періодів (строків) трудової або іншої діяльності, що відповідно до законів, якими встановлюються умови пенсійного забезпечення, відмінні від умов загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, зараховуються при визначенні права на відповідну пенсію, а також періоди страхового стажу, не пов’язані з трудовою та/або професійною діяльністю.

Податківці на ресурсі «ЗІР» (підкатегорія 301.06.01) наголошують: якщо особа, якій надано відпустку для догляду за дитиною до трьох років або з трьох до шести років, працювала на робочому місці, робота на якому зараховується до спеціального стажу (відповідно до додатка 3 до Порядку № 435), таблиця 7 додатка 4 до Порядку № 435 подається щомісяця протягом всього періоду перебування цієї особи в зазначеній відпустці.

Вас може зацікавити

Книга обліку щорічних і додаткових відпусток

У книзі обліку щорічних і додаткових відпусток працівників подані рекомендації щодо його ведення з метою якісного обліку та здійснення оперативного контролю наданих відпусток, а також, щоб використовувати його дані для підготовки квартальної і річної звітності.

Придбати видання

 

Ганна Бикова

Дебет-Кредит

Переглядів: 22679 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Як перевірити медичний висновок і е-лікарняний?
Вимоги до часу відпочинку працівників
Сплата добровільного внеску після настання пенсійного віку
Уряд готує е-бронювання від мобілізації
Держстат оновив форми № 1-ПВ та № 1-РС
Електронна трудова книжка: відповіді на запитання
Нагадуємо про особливості трудових відносин в умовах воєнного стану
Чи є право на щорічну відпустку під час призупинення дії трудових договорів?
Поновлення на посаді та стягнення середнього заробітку: що слід ураховувати?
Обов’язкова індексація заробітної плати від «А» до «Я» у 2024 році
Виправлення неправильного або неточного запису в трудовій книжці
Чи буде автоматичний перерахунок пенсії з 1 квітня працюючому пенсіонеру?
Рада збирається підвищити розмір допомоги при народженні дитини
Відпустки у зв’язку з поганим настроєм дозволили в Китаї
Як роботодавцям подати трудові книжки працівників на оцифрування?
Працівник переїхав до іншої частини України або за кордон: звільняти чи ні?
Спрощений режим регулювання трудових відносин: корисна інфографіка
У яких випадках заборонено звільняти вагітних жінок і працівників із дітьми?
Трудові спори: на що звертає увагу ВС
Які наслідки для роботодавця несе зменшення призовного віку до 25 років?
Трудовий договір з нефіксованим робочим часом: корисна інфографіка
Як розрахувати середній заробіток працівнику, який з 1 квітня у відпустці чи відрядженні?
Чи буде враховано до страхового стажу період, коли людина перебувала на обліку у центрі зайнятості?
Деякі зміни в законодавстві в умовах воєнного стану при звільненні
Чи може роботодавець відмовити у наданні відпустки під час воєнного стану?
У лікарняному поставили відмітку про алкогольне сп’яніння: чи виплатять допомогу?
Нещасний випадок на виробництві: в якому розмірі виплачується допомога?
Новації Закону про мобілізацію: бронювання працівників
Як підтвердити стаж, якщо немає трудової книжки чи записів у ній?
Для яких категорій працівників є обов’язковим медичний огляд?
Працівник призваний на службу у ЗСУ: які він має гарантії?
Чи має право працівник в умовах спрощеного регулювання трудових відносин на відпустки?
Новий Закон про мобілізацію: основні зміни
Як обчислювати середню зарплату для компенсації невикористаної відпустки?
Термін дії строкового трудового договору може визначатися настанням певної події
Чи можна взяти лише останні 5 років заробітної плати при призначенні пенсії?
Звільнення у разі появи на роботі в нетверезому стані
Коли дозволено звільнити працівника через встановлення інвалідності?
Повідомлення про масове вивільнення працівників
Обчислюємо пенсію за віком
Звільнення за прогул
Виплати сім’ї потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві
Звільнити не можна залишити: чи підлягають звільненню мобілізовані працівники під час воєнного стану?
Компенсаційні виплати роботодавцям: зміни з квітня 2024 року
Припинення трудового договору за вимогою працівника без дотримання двотижневого строку попередження
Які штрафи пропонуються за порушення правил військового обліку та мобілізації?
Алгоритм дій роботодавця під час сигналу «Повітряна тривога»
Особливості призначення пенсій в умовах воєнного стану
Працівник у день звільнення не працював: як здійснити розрахунок?
Як нарахувати ЄСВ, якщо працівник відпрацював неповний місяць і звільнився?
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com