Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Положення про оплату праці: порядок затвердження та зразок
Новини
14.10.2024
Положення про оплату праці: порядок затвердження та зразок
 

З’ясуймо, чи обов’язково для роботодавця затверджувати Положення про оплату праці та якій меті слугує цей документ.

Насамперед звернімо увагу на положення ч. 2 ст. 97 КЗпП:

«Форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, ставки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються підприємствами, установами, організаціями самостійно у колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими (регіональними) угодами. Якщо колективний договір на підприємстві, в установі, організації не укладено, роботодавець зобов’язаний погодити ці питання з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), що представляє інтереси більшості працівників, а у разі його відсутності — з іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом».

Тобто питання щодо оплати праці на підприємстві мають бути врегульовані в колективному договорі.

У ст. 7 Закону України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.93 р. № 3356-XII передбачено, що в колективному договорі встановлюють взаємні зобов’язання сторін щодо регулювання виробничих, трудових, соціально-економічних відносин, зокрема нормування й оплати праці, установлення форми, системи, розмірів заробітної плати та інших видів трудових виплат (доплат, надбавок, премій та ін.).

Додамо, що наявність відповідних положень у колективному договорі щодо обов’язкових виплат на користь працівників дає змогу роботодавцеві доводити правомірність їх зарахування до складу витрат, навіть якщо такі виплати не передбачено законодавством.

Проте колективний договір укладають не на всіх підприємствах. І саме в такому випадку питання щодо оплати праці на підприємстві варто врегулювати в окремому локальному документі — Положенні про оплату праці.

Слід узяти до уваги, що затверджувати Положення про оплату праці з огляду на ч. 2 ст. 97 КЗпП потрібно з дотриманням обов’язкової вимоги — цей документ власник або уповноважений ним орган мають погодити з виборним органом первинної профспілки (профспілковим представником), що представляє інтереси більшості працівників, а в разі його відсутності — з іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом.

Тобто роботодавець може розробити проект Положення про оплату праці й подати його на розгляд профспілки (представника трудового колективу). Після відповідного погодження цього документа роботодавець видає наказ про його затвердження (зразок).

Зразок

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ОМЕГА»
ТОВ «ОМЕГА»

Код ЄДРПОУ 23232356

27.09.2024

м Київ

 № 20

НАКАЗ

Про затвердження Положення про оплату праці

НАКАЗУЮ:

1. Затвердити й увести в дію з 01.10.2024 Положення про оплату праці в ТОВ «Омега», погоджене профспілковим комітетом ТОВ «Омега» (протокол засідання від 26.09.2024 № 2).

2. Начальнику відділу кадрів — забезпечити ознайомлення працівників із цим Положенням.

Додаток: Положення про оплату праці в ТОВ «Омега», погоджене профспілковим комітетом ТОВ «Омега» (протокол засідання від 26.09.2024 № 2).

Директор

Кравчук

 Олег КРАВЧУК

У Положенні про оплату праці погоджують, зокрема, такі питання:

  • форму оплати праці: погодинна (погодинна, посадовий оклад) або відрядна;
  • структуру фонду оплати праці. Зазвичай у цьому питанні роботодавці спираються на положення Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держстату від 13.01.2004 р. № 5;
  • умови й розміри надбавок і доплат працівникам, матеріальної допомоги, премій та разових винагород, якщо ці питання не визначено в іншому локальному документі підприємства;
  • строки й періодичність нарахування та виплати заробітної плати, які мають відповідати вимогам ст. 24 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 р. № 108/95-ВР.


ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ ТОВ «Омега»
27 вересня 2024 року № 20

ПОГОДЖЕНО
Протокол засідання профспілкового комітету ТОВ «Омега»
від 26.09.2024 № 2

ПОЛОЖЕННЯ ПРО ОПЛАТУ ПРАЦІ

1. Загальні положення

1.1. Положення про оплату праці працівників ТОВ «Омега» (далі — ТОВ) розроблено відповідно до Кодексу законів про працю України, Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 р. № 108/95-ВР, Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5, інших законодавчих та нормативно-правових актів України.

1.2. Це Положення розроблено з метою забезпечення мотивації персоналу в підвищенні ефективності праці, для посилення зв’язку заробітної плати працівника з його особистим трудовим внеском у діяльність ТОВ та кінцевими результатами роботи ТОВ.

2. Порядок оплати праці працівників

2.1. На підприємстві діє тарифна система оплати праці з погодинною формою оплати праці згідно з посадовими окладами.

2.2. Нарахування заробітної плати працівникам ТОВ відбувається згідно із затвердженим штатним розписом, сформованим на підставі окладів, визначених відповідно до тарифної сітки ТОВ.

2.3. Розмір заробітної плати (посадові оклади) підлягає перегляду щорічно з урахуванням змін у чинному законодавстві та фінансових показників господарської діяльності ТОВ.

2.4. Якщо працівник виконав місячну (годинну) норму праці, ТОВ виплачує гарантовану заробітну плату в розмірі не менше за встановлену законом мінімальну заробітну плату.

2.5. У разі роботи на умовах неповного робочого часу та в разі невиконання працівником повного обсягу місячної (годинної) норми праці заробітна плата підлягає виплаті пропорційно до виконаної роботи.

2.6. До посадових окладів працівникам ТОВ підлягають установленню надбавки й доплати, визначені чинним законодавством та цим Положенням (за фінансової спроможності ТОВ).

3. Структура фонду оплати праці

3.1. Фонд оплати праці складається з основної заробітної плати, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних і компенсаційних виплат.

3.1.1. Основна заробітна плата охоплює посадовий оклад, установлений працівникам відповідно до штатного розпису.

3.1.2. Додаткова заробітна плата охоплює:

  • надбавки, доплати, гарантійні та компенсаційні виплати;
  • премії та винагороди, що мають систематичний характер і пов’язані з виконанням виробничих завдань (посадових обов’язків);
  • оплату праці в надурочний час і у святкові та неробочі дні;
  • оплату за невідпрацьований час: оплата щорічних (основної та додаткових) відпусток, суми компенсацій у разі невикористання щорічних відпусток та додаткових відпусток працівникам, які мають дітей, оплата додаткових відпусток у зв’язку з навчанням і творчих відпусток, суми заробітної плати, що зберігаються за основним місцем роботи працівників за час їхнього навчання з відривом від виробництва в системі підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів.

3.1.3. Заохочувальні та компенсаційні виплати, які мають разовий характер:

  • матеріальна допомога, надавана працівникам у визначених чинним законодавством та/або цим Положенням випадках;
  • виплати соціального характеру у грошовій та натуральній формах у разі їх установлення наказом керівника ТОВ: оплата чи дотації на харчування працівників, вартість путівок працівникам і членам їхніх сімей на лікування та відпочинок, екскурсії, оплачувані коштом ТОВ, тощо;
  • заохочення (у грошовій формі) у зв’язку з ювілеєм (50 та 60 років) — у розмірі до двох посадових окладів (двох місячних заробітних плат за умови відпрацьованого повного місяця в межах місячної норми робочого часу).

3.2. Працівникам ТОВ, які виконують паралельно зі своєю основною роботою додаткову, за іншою професією (посадою) чи обов’язки тимчасово відсутнього співробітника, підлягає виплаті доплата за суміщення в розмірі до 50% посадового окладу (тарифної ставки).

3.3. Під час укладення з працівником трудового договору до його відома має бути доведено відомості про належну заробітну плату: її розміри, порядок і терміни виплати.

3.4. У разі впровадження нових або зміни чинних умов оплати праці ТОВ зобов’язується повідомляти працівників за два місяці.

3.5. Відрахування із заробітної плати працівників передбачено лише у випадках, визначених чинним законодавством.

4. Доплати до посадових окладів

4.1. Доплати працівникам установлюються наказом директора ТОВ:

4.1.1. у розмірі до 50% посадового окладу (тарифної ставки):

  • за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників;
  • за суміщення професій (посад);
  • за розширення зони обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт.

4.2. Працівникам, які виконують у ТОВ поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткову роботу за іншою професією (посадою) чи обов’язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, упродовж установленої тривалості робочого часу, підлягає виплаті доплата за суміщення професій (посад) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника в розмірі до 50% посадового окладу за основною посадою.

4.3. Доплати за розширення зони обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт може бути встановлено працівникам господарського персоналу в розмірі до 50% посадового окладу за основною посадою.

5. Матеріальна допомога

5.1. Матеріальна допомога працівникам підлягає наданню в межах фонду заробітної плати у формі:

5.1.1. допомоги на оздоровлення під час надання щорічної відпустки;

5.1.2. на поховання;

5.1.3. допомоги у зв’язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей.

5.2. Матеріальна допомога, зокрема й на оздоровлення, за винятком матеріальної допомоги на поховання, підлягає наданню працівникам у сумі не більш як один посадовий оклад на рік.

5.3. Для надання матеріальної допомоги до відділу кадрів має бути подано заяву на ім’я директора ТОВ з обґрунтуванням потреби за погодженням із керівником підрозділу, у підпорядкуванні якого перебуває працівник.

6. Строки й періодичність нарахування та виплати заробітної плати

6.1. Підставою нарахування заробітної плати працівникам ТОВ за підсумком роботи за місяць є:

  • штатний розпис ТОВ;
  • табель обліку робочого часу;
  • накази з установлення доплат та надбавок, інших заохочувальних і компенсаційних виплат.

6.2. Табель обліку робочого часу за поточний період відповідальна особа структурного підрозділу подає до бухгалтерії ТОВ за першу половину місяця — 15 числа, за другу — 31 числа поточного місяця (або іншого останнього числа, якщо останній день місяця припадає на 28, 29 або 30 число) за підписом цієї відповідальної особи, керівника підрозділу, працівника відділу кадрів для подальшого нарахування заробітної плати. У разі якщо гранична дата подання табеля припадає на вихідний або святковий день, табель підлягає поданню напередодні.

6.3. Виплата заробітної плати працівникам ТОВ проводиться у грошовій формі двічі на місяць — не пізніше 7 та 22 числа. Якщо день виплати зарплати збігається з вихідним (святковим, неробочим) днем, то вона підлягає виплаті напередодні. Заробітна плата за першу половину місяця підлягає виплаті в сумі не менше ніж оплата за фактично відпрацьований час із розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника.

6.4. Заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки підлягає виплаті до початку відпустки, якщо інше не передбачено трудовим договором.

6.5. У разі звільнення працівника виплата повної належної йому суми здійснюється в день звільнення.

6.6. Кожен працівник щомісяця отримує інформацію щодо нарахованої та виплаченої йому заробітної плати.

6.7. ТОВ проводить індексацію заробітної плати працівників за чинним законодавством України.

6.8. У разі затримання виплати заробітної плати на один і більше місяців працівникам має бути проведено нарахування та виплату компенсації втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням строків її виплати.

Вас може зацікавити

Авторський дистанційний курс підвищення кваліфікації кадровиків від Вікторії Ліпчанської. Вищий рівень

Курс передбачає всебічний розгляд питань кадрового законодавства: від укладання трудового договору до його розірвання.
За результатами успішного проходження навчання: Свідоцтво державного зразка!
Термін навчання — 3 місяці.
Протягом всього періоду навчання всі учасники можуть ставити запитання, які виникають у них під час опанування лекційного матеріалу або під час професійної діяльності.

Придбати курс

 

Інна Журавська

ЛІГА:ЗАКОН

Переглядів: 144 Версія для друку
 
Дивіться також:
Звільнення за розголошення: що варто знати про нову підставу
Догляд за хворою дитиною: чи можна оплатити лікарняний суміснику?
Повідомлення про зміни в трудових відносинах: чи можливо відмінити подання?
Нові правила вручення повісток поштою: що потрібно знати громадянам та бізнесу?
Як краще звільнитися: за власним бажанням або за угодою сторін?
Як анулювати бронювання звільненого працівника?
Чи можна виписати дублікат трудової книжки на підставі сканкопії?
Які наслідки, якщо новостворене підприємство працювало без ведення військового обліку?
Особливості надання допомоги по вагітності та пологах для ФОП
Які строки подання форми № 4-ПН про масове скорочення працівників?
Чи має право на подовжену відпустку батько двох дітей якщо мати знаходиться на тривалому лікуванні?
Відпустка без збереження заробітної плати: випадки, строк надання, оформлення
Чи обов’язково вести «Особову картку» працівника?
Затримка чи невиплата зарплати під час війни
«Лікарняний по догляду»: особливості надання
Відпустка для догляду за дитиною: хто з родичів може її отримати?
Військовий облік працівників: відповіді на запитання
Що впливає на суму «лікарняних»?
Правила поведінки на підприємстві: чи обов’язково затверджувати додаткові положення у зв’язку з новим законом?
Уряд оновив порядок бронювання через Дію
Звільнення в останній день відпустки
Звільнення працівників за розголошення таємниці: аналіз нового закону
Як часто можна призупиняти трудовий договір і на який строк?
Родичам жінки-ФОП дозволять оформлювати «декретні» відпустки
Як діяти, якщо працівник відмовляється від підвищення, не хоче працювати віддалено чи видаляє важливі дані перед звільненням?
Працівника призвано на навчальні військові збори: як оформити й оплатити?
У КЗпП з’являться нові права для осіб, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною
Право на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку
Трудові гарантії членів сімей військовослужбовців
Профілактичні медогляди працівників зазнали змін
Робота за сумісництвом: що варто знати?
Чи можна надати «дитячу» відпустку жінці без довідки, що батько не скористався правом на таку відпустку?
Підпис працівника на розпорядчих документах з кадрових питань
Коли і як до ПФУ подаються відомості про зміни в трудових відносинах?
Які саме відпустки компенсуються у разі звільнення працівника?
Чи можна скоротити «декретну» посаду?
Роботодавців зобов’яжуть створити службу охорони психічного здоров’я
Як на вебпорталі ПФУ подати документи про стаж, набутий до 01.01.2004?
Коли відстрочка не звільняє від мобілізації?
Хвороба в перші дні роботи: як обчислити середню зарплату?
Стан здоров’я працівника не дозволяє продовжувати роботу: як діяти роботодавцю?
Діє нова підстава для звільнення працівників
Працівник передумав звільнятись: як оформити документально?
Дистанційна робота: які обов’язки роботодавця?
Як перевести працівника-сумісника на основне місце роботи?
Чи зараховується до стажу жінкам час догляду за малолітньою дитиною?
Яка дата вважається датою звернення за призначенням пенсії, якщо заяву подано через вебпортал ПФУ?
Військовозобов’язаний працівник звільняється в останній день відпустки: як рахувати термін повідомлення ТЦК та СП
Зберігання та видача трудових книжок
У який термін пенсіонерові необхідно повідомити ПФУ про своє працевлаштування?
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com