Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Змінено порядок врахування періодів роботи за кордоном при обчисленні пенсії
Новини
04.07.2024
Змінено порядок врахування періодів роботи за кордоном при обчисленні пенсії
 

Набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання обчислення страхового стажу та пенсійного забезпечення» від 25.04.2024 р. № 3674, яким визначаються основні умови врахування при обчисленні пенсій періодів роботи за кордоном, в т. ч. у зв’язку із виходом України з Угоди між державами-учасницями СНД про гарантії прав громадян цих країн щодо пенсійного забезпечення.

Насамперед потрібно зазначити, що при обчисленні стажу роботи застосовуються норми Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV, який набрав чинності з 01.01.2004 р., норми раніше діючого законодавства та міжнародні договори України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Однією із міжнародних угод, яка діяла у цій сфері, донедавна була Угода між державами-учасницями СНД про гарантії прав громадян цих країн щодо пенсійного забезпечення від 13.03.1992 р. Відповідно до статті 6 зазначеної Угоди громадянам України при призначенні пенсії враховувалися періоди роботи на території держав — учасниць Угоди (а саме, Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Таджикистану, Туркменістану, Узбекистану, російської федерації), а також періоди роботи на території колишнього Союзу РСР за час до набуття чинності цією Угодою.

Оскільки з 01.01.2023 р. із Угоди вийшла російська федерація, постановою Кабінету Міністрів України від 29.11.2022 р. № 1328 було ухвалено рішення про вихід України із зазначеної Угоди. Відповідно до ст. 13 Угоди, її дія припиняється стосовно учасників, після закінчення шести місяців з дня отримання депозитарієм письмового повідомлення про вихід з Угоди.

Також Законом України від 29.05.2023 р. № 3117-IX Угоду було денонсовано Угоду між Урядом України та Урядом Республіки Білорусь про гарантії прав громадян в галузі пенсійного забезпечення, яка була укладена 14.12.1995 р. і ратифікована Законом України від 22.11.1996 р. № 546/96.

У зв’язку з цим, з метою врегулювання питань, пов’язаних з врахуванням до страхового стажу періодів роботи в інших країнах, у т. ч. і на території республік колишнього Союзу РСР, Урядом було внесено на розгляд Верховної Ради України відповідний законопроект (реєстр. № 9453). На всіх стадіях опрацювання зазначеного проекту СПО об’єднань профспілок вносив свої зауваження і пропозиції до законопроекту, у тому числі щодо необхідності збереження раніше діючих гарантій щодо врахування громадянам України періодів роботи за кордоном до моменту виходу України із Угоди держав — учасниць СНД у галузі пенсійного забезпечення. На жаль, зазначені пропозиції ні урядовцями, ні народними депутатами України не були підтримані.

Після набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання обчислення страхового стажу та пенсійного забезпечення» від 25.04.2024 р. № 3674:

  • періоди трудової діяльності за межами України зараховуються до страхового стажу, у тому числі на пільгових умовах, особам, які проживають в Україні, якщо це передбачено Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» або міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України;

  • періоди трудової діяльності до 1 січня 1992 року за межами України у республіках колишнього Союзу РСР зараховуються до страхового стажу, у тому числі на пільгових умовах, особам, які проживають в Україні, за умови нездійснення іншою державою пенсійних виплат таким особам за зазначені періоди (порядок підтвердження нездійснення іншою державою пенсійних виплат буде визначено Кабінетом Міністрів України);

  • не зараховуються до страхового стажу періоди трудової діяльності за межами України, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, та на тимчасово окупованих територіях України після 19 лютого 2014 року особі, яка після 19 лютого 2014 року проходила військову службу (службу) у збройних силах, органах внутрішніх справ, органах державної безпеки, поліції, інших військових формуваннях, перебувала на посадах державної служби, на посадах в органах місцевого самоврядування у відповідних органах (формуваннях) російської федерації, добровільно займала посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій у незаконних органах влади, утворених на тимчасово окупованій території України, зокрема в окупаційній адміністрації держави-агресора, у незаконних судових або правоохоронних органах, а також добровільно брала участь у незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях, утворених на тимчасово окупованій території України, та/або у збройних формуваннях держави-агресора;

  • якщо в особи не вистачає страхового стажу роботи, набутого в Україні, для призначення пенсії за віком, але є неврахований стаж роботи в іншій державі, то період такої роботи включається для визначення права на зазначену пенсію. Це стосуватиметься періодів роботи у країнах, з якими відсутні міжнародні угоди, або в угодах з якими не передбачено зарахування таких періодів до страхового стажу (угоди укладені за пропорційним принципом, коли кожна договірна сторона призначає і виплачує пенсію за відповідний страховий (трудовий) стаж роботи, набутий на своїй території). Для визначення права на пенсію за віком враховуватимуться періоди роботи за кордоном у календарному обчисленні, за умови їх зарахування до страхового стажу (стажу роботи) згідно із законодавством відповідної держави. Підтвердження та зарахування таких періодів роботи до страхового стажу здійснюватиметься у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Також зазначеним Законом внесені зміни до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» щодо обчислення вислуги років.

Необхідно звернути увагу на те, що для вирішення питання щодо порядку зарахування до стажу період роботи за кордоном та виплати пенсії за цей період, необхідно звертатися до положень відповідної міжнародної угоди. Адже пенсійне забезпечення відповідно до цих угод може здійснюватися як за територіальним принципом (Азербайджан, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Грузія та інші), коли пенсійне забезпечення здійснюється за законодавством держави, на території якої проживають особи, з урахуванням періодів роботи на території всіх Сторін-учасників Угоди, так і за пропорційним принципом (Болгарія, Іспанія, Латвія, Польща та інші) — коли кожна сторона призначає пенсію згідно з її законодавством за страховий стаж, набутий на її території.

Вас може зацікавити

Книга обліку руху трудових книжок і вкладишів до них

Книга обліку руху трудових книжок і вкладишів до них розроблена у відповідності до типової форми № П-10, яку затверджено наказом Міністерства статистики України від 27 жовтня 1995 року № 277. ЇЇ ведення є обов’язковим на підприємствах, в установах, організаціях усіх форм власності та у фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Придбати видання

 
Федерація професійних спілок України

Переглядів: 218 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Бізнес визначив головні недоліки бронювання військовозобов’язаних
На довідці про зарплату відсутня печатка: чи буде враховано цей період для обрахунку пенсії?
Типова інструкція з діловодства зазнала змін
Відпустка для підготовки та участі в змаганнях
Як забронювати працівників: алгоритм від Мінекономіки
Розширено функціонал кабінету страхувальника на вебпорталі ПФУ
Кому не надається допомога з тимчасової непрацездатності?
Відсторонення роботодавцем від роботи працівника, який є свідком у кримінальному провадженні, — чи законно?
Чи може пенсіонер відмовитися від призначеної пенсії?
За розголошення таємниці працівників звільнятимуть
Встановлення доплат працівникам через шкідливі і небезпечні умови праці
На який термін може надаватися лікарняний для догляду за повнолітнім членом сім’ї?
Норми тривалості робочого часу у липні 2024 року
До 8 липня звітуємо за формами № 1-ПВ
Дівоче прізвище в трудовій книжці
Нюанси переведення працівника на іншу посаду
Хто має право на отримання матеріальної допомоги?
До 10 липня слід відзвітувати про заброньованих працівників
Як зараз виправити неправильний (невірний) запис в паперовій трудовій книжці?
Під час відпустки працівник захворів: умови оплати лікарняного
Директору ТОВ нададуть можливість звільнення без загальних зборів
Планується відмовитися від підвищення мінзарплати до 2027 року
Особливості надання відпустки в зв’язку з вагітністю та пологами
Надбавка для сторожа у разі суміщення посади опалювача
Які умови виходу на пенсію за віком для освітян?
Мобінг стане підставою для перевірки
Міноборони відповіло на головні запитання про ТЦК і повістки
Чи має працівник право розірвати строковий трудовий договір з власної ініціативи?
Опубліковано закон щодо встановлення додаткових підстав для звільнення з ініціативи роботодавця
Зміни щодо обчислення страхового стажу та пенсійного забезпечення
Планується посилити соцзахист працівників, які під час роботи постраждали від обстрілів
Через що судяться працівники з роботодавцями під час війни: категорії спорів та тенденції розгляду
Переваги для роботодавців при працевлаштуванні осіб з інвалідністю
Доплата за заміну тимчасово відсутніх вчителів
Чи можна звільнити працівницю з маленькою дитиною?
Чим відрізняється зняття з військового обліку від виключення?
Нюанси переведення працівника на іншу посаду
Чи має право на щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий день працівник, який працює дистанційно?
Набув чинності Закон, що вносить зміни щодо обчислення страхового стажу та пенсійного забезпечення
Сучасні зміни та доповнення до Класифікатору професій та робіт
Усе, що треба знати про бронювання працівників
Звільнення за допис у соцмережах: законно чи ні?
Коли лікарняний оплачується в розмірі 100% середньої зарплати?
Чи може бути розмір доплат сумісникам обмежений умовами колективного договору?
Безпека під час експлуатації електрогенераторів
Працівник не вийшов в перший день роботи: як звільнити?
Скорочення посади працівника-військовослужбовця
Як перерахують пенсії працюючим пенсіонерам?
Чи має право роботодавець відмовити у наданні додаткової відпустки для опікуна?
Кабмін відкоригував правила бронювання від мобілізації
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com