Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Паперова трудова книжка: проблемні питання
Новини
16.10.2024
Паперова трудова книжка: проблемні питання
 

Працівник прийнятий в 2021 році, його паперова трудова книжка (далі — ТК) зберігалась на підприємстві. У 2022 році ТК оцифрована і продовжувала зберігатися на підприємстві. Чи повинно було підприємство видати працівнику паперову трудову книжку одразу після оцифрування чи вже при звільненні у наступній ситуації?

Електронна трудова книжка — це цифровий аналог паперової трудової книжки. Її впровадили, щоб удосконалити облік трудової діяльності українців, зменшити паперовий документообіг і пов’язані з цим ризики втрати чи пошкодження документів. Також сучасна система дасть змогу працівникам будь-коли перевірити свій страховий стаж, а в майбутньому — автоматично отримати пенсію без візиту до Пенсійного фонду.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» від 05.02.2021 р № 1217-IX (далі — Закон № 1217) працівникам та роботодавцям надано п’ять років для оцифрування трудових книжок — з 10 червня 2021 року до 10 червня 2026 року.

Відповідно до пп. 2 розділу II Прикінцеві та перехідні положення Закону № 1217, після завершення ПФУ робіт з унесення відсутніх відомостей про трудову діяльність працівників до Реєстру застрахованих осіб наявні трудові книжки видаються працівникам особисто під підпис.

Тобто, після перевірки даних з боку ПФУ та їхнього внесення до Реєстру застрахованих осіб буде сформований кінцевий варіант електронної трудової книжки. Відтоді паперова версія буде непотрібна і зможе зберігатися у працівника або вестися паралельно з електронною версією, якщо цього забажає працівник.

Тому якщо працівник, після закінчення оцифрування ТК не звернувся до роботодавця з проханням видати йому паперову ТК, то вона продовжує зберігатися у роботодавця й надалі до поки триватимуть трудові відносини.

Якщо працівник звільнився, за паперовою ТК не явився, а через півроку вимагає відправити її поштою, погрожуючи подати до суду на виплату йому середнього заробітку, бо нібито через відсутність в нього на руках паперової ТК, йому відмовляють у прийнятті на роботу на іншому підприємстві. Якщо з 2021 року паперова ТК скасована, у цього працівника вона давно оцифрована, чи правомірною є відмова у прийманні на роботу без паперової ТК?

Відповідно до ст. 47 КЗпП, роботодавець зобов’язаний у день звільнення видати працівникові копію наказу про звільнення, провести з ним остаточний розрахунок (ст. 116 КЗпП), а також на вимогу працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника. Увага: якщо працівник був прийнятий на роботу до 10.06.2021 р. і це його основне місце роботи, то трудова книжка зберігається у роботодавця. Тому роботодавець має видати працівникові ще й належним чином оформлену трудову книжку.

З огляду на те, що працівник у день звільнення не з’явився за трудовою книжкою, то роботодавець мав надіслати такому працівнику повідомлення поштою із вказівкою про необхідність отримати трудову книжку (пп. 4.2 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників від 29.07.1993 р. № 58; далі — Інструкція № 58). Повідомлення бажано направляти рекомендованим листом з відміткою про вручення відправлення працівнику з описом вкладення. Оскільки, у разі виникнення трудового спору, у роботодавця буде додатковий доказ щодо відсутності його вини у затримці видачі працівнику трудової книжки. У відповідь на лист, якщо працівник не хоче (не може) прийти за паперовою ТК, мав написати адресу за якою бажає, щоб колишній роботодавець надіслав таку трудову. Оскільки, пересилання трудової книжки поштою з доставкою на зазначену адресу допускається тільки за письмовою згодою працівника.

Якщо роботодавцем було дотримано вказаної процедури, а працівник письмової згоди на відправку поштою паперової ТК не надав, то у роботодавця наявні докази того, що було проведено та здійснено всі заходи щодо отримання працівником паперової ТК.

Тож, погрози судом з боку колишнього працівника, щодо виплати йому середнього заробітку, є безпідставними. Якщо ж роботодавцем процедуру не дотримано чи докази відсутні, то роботодавцю загрожує штраф та виплата середнього заробітку працівнику (про це — далі).

Згідно з пп. 6.2 Інструкції № 58 трудові книжки та їх дублікати, що не були одержані працівниками при звільненні, зберігаються протягом двох років у відділі кадрів підприємства окремо від інших трудових книжок працівників, які перебувають на роботі. Після цього строку не затребувані трудові книжки (їх дублікати) зберігаються в архіві підприємства протягом 50 років, а по закінченні зазначеного строку їх можна знищити в установленому порядку.

Щодо відмови інших роботодавців у прийнятті працівника на роботу через відсутність у нього паперової ТК зазначимо, що відповідно до ст. 24 КЗпП при укладенні трудового договору громадянин зобов’язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку (у разі наявності) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а у випадках, передбачених законодавством, — також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров’я, відповідний військово-обліковий документ та інші документи.

Отже, якщо у працівника на момент звільнення вже була оцифрована ТК, то проблем з працевлаштуванням на нову роботу у нього не мало бути, по скільки після 10.06.2021 р. працівник за бажанням надає для внесення запису до паперової ТК, якщо вона у нього оцифрована і є в реєстрі.

Чи може бути застосована до підприємства відповідальність і в якому розмірі за виплату працівнику всіх належних йому сум в день звільнення, але невидачу йому паперової трудової книжки, яка була давно оцифрована?

Якщо роботодавець не з’ясував, з яких причин після звільнення працівника його трудова книжка залишилася на підприємстві, то відповідно до п. 4 постанови КМУ «Про трудові книжки працівників» від 27.04.1993 р. № 301за порушення встановленого порядку ведення, обліку, зберігання і видачі трудових книжок посадові особи несуть дисциплінарну, а в передбачених законом випадках іншу відповідальність.

За несвоєчасну видачу ТК роботодавцю загрожує фінансовий штраф, як за порушення вимог трудового законодавства загрожує штраф у розмірі 1 мінімальної заробітної плати (абз. 9 ст. 265 КЗпП).

Якщо затримано видачу копії наказу (розпорядження) про звільнення, трудової книжки з вини роботодавця, працівникові виплачують середній заробіток за весь час вимушеного прогулу за рішенням суду (ч. 5 ст. 235, абз. 6 п. 4.1 Інструкції № 58).

У цьому випадку днем звільнення вважатиметься день видачі трудової книжки. Про новий день звільнення необхідно видати наказ і внести запис до трудової книжки працівника. Раніше внесений запис про день звільнення визнають недійсним у порядку, встановленому пп. 2.10 Інструкції № 58.

Як порахувати середній заробіток для такої виплати та як він виплачується — за календарні чи робочі дні затримки видачі ТК? Наприклад, працівник звільнився 01.04.2024, а ТК йому відправили поштою 05.10.2024 і він надасть в суд підтвердження, що трудову отримав, наприклад 10.10.2024?

У разі звернення працівника до суду і позитивного рішення на користь колишнього працівника роботодавець має розрахувати середню зарплату за час вимушеного прогулу.

Середній заробіток працівника визначається відповідно до ст. 27 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 р. № 108/95-ВР за правилами, передбаченими Порядком обчислення середньої заробітної плати від 08.02.1995 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

Нормами абз. 4 п. 2 Порядку № 100 визначено, що середньомісячна заробітна плата за час вимушеного прогулу працівника обчислюється, виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана виплата, тобто що передують дню звільнення працівника з роботи.

Згідно з п. 8 цього Порядку № 100 середньомісячна заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі (календарні) дні на число відпрацьованих робочих днів (годин). Після визначення середньоденної заробітної плати як розрахункової величини для нарахування виплат працівнику, здійснюється нарахування загальної суми середнього заробітку за час вимушеного прогулу, яка обчислюється шляхом множення середньоденної заробітної плати на середньомісячне число робочих днів у розрахунковому періоді.

Середньомісячне число робочих днів розраховується діленням на 2 сумарного числа робочих днів за останні два календарні місяці згідно з графіком роботи підприємства, встановленим з отриманням вимог законодавства. Звертаємо увагу, що рахувати робочі дні потрібно буде з дня після звільнення до дня винесеного рішення судом.

Вас може зацікавити

Книга обліку руху трудових книжок і вкладишів до них

Книга обліку руху трудових книжок і вкладишів до них розроблена у відповідності до типової форми № П-10, яку затверджено наказом Міністерства статистики України від 27 жовтня 1995 року № 277. ЇЇ ведення є обов’язковим на підприємствах, в установах, організаціях усіх форм власності та у фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Придбати видання

 

Світлана Щербина

ProPodatki

Переглядів: 83 Версія для друку
 
Дивіться також:
Зміна істотних умов праці: перелік, строки попередження, порядок, звільнення
Строки чинності колективного договору
Дострокова пільгова пенсія: хто має право?
Звільнення за розголошення: що варто знати про нову підставу
Догляд за хворою дитиною: чи можна оплатити лікарняний суміснику?
Повідомлення про зміни в трудових відносинах: чи можливо відмінити подання?
Нові правила вручення повісток поштою: що потрібно знати громадянам та бізнесу?
Як краще звільнитися: за власним бажанням або за угодою сторін?
Положення про оплату праці: порядок затвердження та зразок
Як анулювати бронювання звільненого працівника?
Чи можна виписати дублікат трудової книжки на підставі сканкопії?
Які наслідки, якщо новостворене підприємство працювало без ведення військового обліку?
Особливості надання допомоги по вагітності та пологах для ФОП
Які строки подання форми № 4-ПН про масове скорочення працівників?
Чи має право на подовжену відпустку батько двох дітей якщо мати знаходиться на тривалому лікуванні?
Відпустка без збереження заробітної плати: випадки, строк надання, оформлення
Чи обов’язково вести «Особову картку» працівника?
Затримка чи невиплата зарплати під час війни
«Лікарняний по догляду»: особливості надання
Відпустка для догляду за дитиною: хто з родичів може її отримати?
Військовий облік працівників: відповіді на запитання
Що впливає на суму «лікарняних»?
Правила поведінки на підприємстві: чи обов’язково затверджувати додаткові положення у зв’язку з новим законом?
Уряд оновив порядок бронювання через Дію
Звільнення в останній день відпустки
Звільнення працівників за розголошення таємниці: аналіз нового закону
Як часто можна призупиняти трудовий договір і на який строк?
Родичам жінки-ФОП дозволять оформлювати «декретні» відпустки
Як діяти, якщо працівник відмовляється від підвищення, не хоче працювати віддалено чи видаляє важливі дані перед звільненням?
Працівника призвано на навчальні військові збори: як оформити й оплатити?
У КЗпП з’являться нові права для осіб, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною
Право на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку
Трудові гарантії членів сімей військовослужбовців
Профілактичні медогляди працівників зазнали змін
Робота за сумісництвом: що варто знати?
Чи можна надати «дитячу» відпустку жінці без довідки, що батько не скористався правом на таку відпустку?
Підпис працівника на розпорядчих документах з кадрових питань
Коли і як до ПФУ подаються відомості про зміни в трудових відносинах?
Які саме відпустки компенсуються у разі звільнення працівника?
Чи можна скоротити «декретну» посаду?
Роботодавців зобов’яжуть створити службу охорони психічного здоров’я
Як на вебпорталі ПФУ подати документи про стаж, набутий до 01.01.2004?
Коли відстрочка не звільняє від мобілізації?
Хвороба в перші дні роботи: як обчислити середню зарплату?
Стан здоров’я працівника не дозволяє продовжувати роботу: як діяти роботодавцю?
Діє нова підстава для звільнення працівників
Працівник передумав звільнятись: як оформити документально?
Дистанційна робота: які обов’язки роботодавця?
Як перевести працівника-сумісника на основне місце роботи?
Чи зараховується до стажу жінкам час догляду за малолітньою дитиною?
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com