Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Як ВПО стати на облік в центр зайнятості: актуальні питання
Новини
05.04.2024
Як ВПО стати на облік в центр зайнятості: актуальні питання
 

Питання постановки на облік у центрі зайнятості не втрачають своєї актуальності, тим паче в період дії воєнного стану, коли люди часто під впливом обставин, втрачають роботу та засоби для існування. Особливо це стосується осіб, які були вимушені змінити своє місце проживання та набути статусу внутрішньо переміщеної особи (далі — ВПО). На жаль, досить часто такі особи не мають можливості взяти із собою всі документи, або в процесі переїзду вони втрачаються і тоді може постати питання, як же діяти у їхній ситуації, чи зможуть вони зареєструватися як безробітні та отримувати допомогу? Чи передбачені для таких переміщених осіб якісь додаткові заходи, що мають на меті допомогу чи спрощення процедури працевлаштування для них?

Ми розглянемо найбільш проблемні практичні ситуації з якими можуть стикатися ВПО.

Особа має статус ВПО, виїхала із зони ведення бойових дій та не має на руках усіх документів, наприклад, немає трудової книжки, чи можна стати на облік у центрі зайнятості?

За загальним правилом, коли особа подає заяву на отримання статусу безробітного, то до неї потрібно подати цілий пакет документів. Ці питання регулюються постановою КМУ «Про затвердження Порядку реєстрації, перереєстрації зареєстрованих безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу» від 30 березня 2023 р. № 446 (далі — Постанова № 446).

ВПО, які не мають усіх документів, які необхідно подати за звичайної процедури взяття на облік відповідно до пунктів 18–20 Постанови № 446, отримують статус безробітного без вимог, що застосовуються за звичайної процедури. Це означає, що у разі відсутності тих чи інших документів центр зайнятості отримує відомості про періоди страхового стажу, трудової діяльності, заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) у відповідних реєстрах:

  • Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків;
  • Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань;
  • Реєстрі страхувальників та реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування;
  • Єдиній інформаційній системі МВС;
  • Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб;
  • Єдиній державній електронній базі з питань освіти;
  • податковій звітності за останній звітний період чи за IV квартал 2021 року, чи річній звітності за 2021 рік.

Чи має така особа зі статусом ВПО право на допомогу по безробіттю, якщо нею не подано всіх необхідних документів через їхню втрату чи з інших причин?

Так, допомога по безробіттю призначається з першого дня після дня надання статусу безробітного. Тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 90 календарних днів.

До отримання документів та відомостей про періоди трудової діяльності, заробітну плату (дохід), страховий стаж допомога по безробіттю таким особам призначається у мінімальному розмірі, що складає 2500 грн (Відповідно до постанови Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття «Про мінімальний розмір допомоги по безробіттю» від 14.09.2023 р. № 60)

Що робити особі, якщо центр зайнятості відмовляє у постановці на облік?

Рішення про надання статусу зареєстрованого безробітного чи відмову у наданні такого статусу приймається центром зайнятості в день подання особисто особою, яка шукає роботу. З таким рішенням особа ознайомлюється під час відвідування центру зайнятості, про що ставить підпис у відповідному додатку до персональної картки.

Якщо особа зверталась щодо отримання статусу безробітного онлайн, то інформування особи про прийняте рішення здійснюється центром зайнятості шляхом надсилання повідомлення засобами порталу Дія, а у разі технічної можливості — засобами офіційного вебсайту Державного центру зайнятості протягом двох календарних днів.

Також Постановою № 446 передбачено, що у разі прийняття центром зайнятості рішення про відмову у наданні статусу зареєстрованого безробітного, особа може повторно подати заяву про надання зазначеного статусу не раніше ніж через сім календарних днів з дня прийняття такого рішення.

Окрім того, особа має право подати письмове звернення на ім’я керівника центру зайнятості, з метою отримання відповіді із посиланням на чинне законодавство про причину відмови у постановки на облік. Згідно з положеннями ЗУ «Про звернення громадян» звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження.

Рішення центру зайнятості про відмову у наданні статусу зареєстрованого безробітного може бути оскаржене в установленому законодавством порядку. Згідно з положеннями п. 1, 2. ст. 122 Кодексу адміністративного судочинства України позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду. Для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Наприклад, у рішенні Донецького окружного адміністративного суду від 28.02.2023 у справі № 200/5254/22 вказано: «відповідачем не досліджувалось питання щодо наявності підстав для надання позивачу статусу безробітного, а також не прийняття відповідного рішення про відмову, суд доходить висновку, що відповідачем не вчинено відповідних дій, визначених чинним законодавством, а отже допущена протиправна бездіяльність при розгляді заяви позивача».

Тому, якщо ви вважаєте, що відмова у наданні статусу безробітного була безпідставною або права були порушені іншим чином при зверненні до центру зайнятості, то маєте право звернутися до суду для відновлення порушених прав.

Чи мають ВПО право на додаткові соціальні послуги у центрі зайнятості чи заходи сприяння зайнятості населення?

Відповідно до Постанови № 446 ВПО мають право на першочергове формування резюме, розміщення його на офіційному вебсайті Державного центру зайнятості, профорієнтацію, інформаційно-консультаційні послуги та послуги з пошуку роботи з метою працевлаштування під час воєнного стану.

Окрім того, заходи сприяння зайнятості ВПО передбачені ст. 24-1 Закону України «Про зайнятість населення». Є кілька видів таких заходів, які застосовуються до ВПО, які працевлаштовуються за направленням центру зайнятості:

  • компенсація зареєстрованому безробітному фактичних транспортних витрат на переїзд до іншої адміністративно-територіальної одиниці місця працевлаштування;
  • компенсація зареєстрованому безробітному витрат для проходження попереднього медичного та наркологічного огляду відповідно до законодавства, якщо це необхідно для працевлаштування;
  • компенсація витрат роботодавця на оплату праці за працевлаштування на умовах строкових трудових договорів зареєстрованих безробітних;
  • компенсація витрат роботодавця, який працевлаштовує зареєстрованих безробітних на перепідготовку та підвищення кваліфікації таких осіб.

Важливо! Ці види компенсації витрат стосуються саме працевлаштування безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб.

Детальні умови та порядок щодо кожного виду заходів сприяння працевлаштування ВПО передбачені постановою КМУ від 08.09.2015 р. № 696.

Наприклад, у разі працевлаштування зареєстрованого безробітного з-поміж ВПО до роботодавця, розташованого не за місцем реєстрації безробітного в центрі зайнятості та не за місцем реєстрації його проживання чи перебування, такій особі одноразово компенсуються фактичні транспортні витрати на переїзд до іншої адміністративно-територіальної одиниці місця працевлаштування.

Така компенсація виплачується після працевлаштування особи за направленням центру зайнятості одноразово у розмірі вартості проїзду залізничним (крім вагонів купе та м’яких з двомісним купе), морським, річковим та автомобільним транспортом (крім таксі). Для того, щоб її отримати, працевлаштована особа подає відповідні документи (завірена копія трудового договору, оригінали проїзних документів) та заяву на ім’я керівника центру зайнятості, де вона була зареєстрована. Звернутися можна до найбільш зручного для відвідування центру зайнятості, який своєю чергою протягом трьох робочих днів забезпечує відправлення отриманих документів на адресу центру зайнятості, де працевлаштована особа була зареєстрована як безробітна, для прийняття рішення про виплату компенсації.

Рішення про компенсацію транспортних витрат приймається центром зайнятості, де працевлаштована особа була зареєстрована як безробітна, у строк, що не перевищує п’яти робочих днів з дати отримання документів, що підтверджують фактичні витрати на переїзд.

Важливо! Йдеться про направлення на працевлаштування до іншої адміністративно-територіальної одиниці зареєстрованому безробітному тільки за його згодою. Також умовою є відсутність відповідної роботи та доступних видів навчання в адміністративно-територіальній одиниці, де така особа зареєстрована як безробітна.

Отже, безробітним з-поміж ВПО, потрібно знати, що для постановки на облік у центрі зайнятості у разі відсутності чи втрати ними документів, вони мають право отримати статус безробітного без вимог, що застосовуються за звичайної процедури. Отримання необхідних даних про їхню трудову діяльність буде відбуватися із використанням відповідних реєстрів. У разі відмови у постановці на облік особа має право оскаржити таку відмову у порядку передбаченому законодавством. Також для ВПО передбачено низку заходів сприяння у працевлаштуванні, наприклад, компенсація зареєстрованому безробітному фактичних транспортних витрат на переїзд до іншої адміністративно-територіальної одиниці місця працевлаштування; компенсація витрат роботодавця, який працевлаштовує зареєстрованих безробітних, на перепідготовку та підвищення кваліфікації таких осіб тощо.

Вас може зацікавити

Книга обліку руху трудових книжок і вкладишів до них

Книга обліку руху трудових книжок і вкладишів до них розроблена у відповідності до типової форми № П-10, яку затверджено наказом Міністерства статистики України від 27 жовтня 1995 року № 277. ЇЇ ведення є обов’язковим на підприємствах, в установах, організаціях усіх форм власності та у фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Придбати видання

 

Надія Йолкіна

Юридична Газета

Переглядів: 234 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Які послуги служби зайнятості можна отримати онлайн?
Названо професії, які будуть найбільш затребуваними після війни
Яких працівників шукають українські роботодавці та яку зарплату готові платити?
Новий підхід до працевлаштування: Уряд змінив правила роботи центрів зайнятості
Зарплати у виробничій сфері: п’ять трендів
В Україні створюють єдину базу вакансій
Як отримати статус безробітного в «Дії»: нові правила
Зарплати в Україні: в яких областях найбільше платять?
Як змінився ринок праці за 50 днів війни: куди рухаємось, що з професіями та в кого перевага?
Зарплати більші, ніж до війни? Як зміниться ринок праці в Україні найближчим часом
Як отримати статус безробітного в період воєнного стану?
Що відбувається на ринку праці під час війни?
Работа по-новому: что изменится для украинцев в 2022 году
Пособия по безработице превратят в привилегию: реформирование службы занятости
Центры занятости переориентируют под нужды работодателей
Невакцинированным запретят работать?
Кому из украинцев скоро придется искать работу
Подработка в карантин: кем можно устроиться без специального образования
Трудоустройство в локдаун: где найти работу?
Новый бум в IT. 50 вакансий на одного человека и скачок зарплат
Які професії є найбільш актуальними на ринку праці?
Пандемия перекроила рынок труда. Что меняется в Украине?
Рынок труда в марте начнет оживать
Какие профессии переживут коронакризис в Украине
В Украине безработных переквалифицируют в айтишников
Кого чаще всего ищут работодатели через центры занятости
Рынок труда стремительно меняется
Подработка на Новый год: какие варианты есть?
Скільки заробляють спеціалісти з інтернет-маркетингу
Работодатели в Украине стали требовать тесты на COVID-19
Эпидемия — это безработица? Прогноз ситуации на рынке труда до конца года
Работодатели в разы увеличили интерес к соискателям без опыта
Експерти назвали професію 2021 року, що матиме найбільший попит
Ринок праці-2020: до та після введення карантину
Умови та виплати допомоги по безробіттю
Как выгодно «продать себя» во время карантина и кого ищут работодатели
Кого ищут и сколько платят работодатели Киева
Карантин і безробіття: як Уряд допомагає українцям
Офіційне працевлаштування: буклет для випускника
Кто первым заберет вашу работу: робот или гиг?
Чим загрожує зловживання статусом безробітного?
Як зміниться ринок праці після карантину
Работа в Украине летом-2020
Допомога по безробіттю: умови отримання, розмір і термін виплат
Украинцы активно ищут удаленную работу: для кого есть вакансии
Как изменится рынок труда после завершения карантина
Втрата роботи під час карантину: відповіді влади на ключові питання
Зарплаты за 1 квартал 2020 выросли, но получить их окажется сложнее
Отримання допомоги по частковому безробіттю: покрокова інструкція
Коли українці вийдуть на роботу?
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com