Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Як поводитися з токсичним керівником?
Новини
21.06.2022
Як поводитися з токсичним керівником?
 

Керівник — не тільки голова компанії, а й основа її успішності. По тому, наскільки компанія прогресивна, модернізована й результативна, можна оцінювати керівництво та директора. Якщо керівництво токсичне, то це в свою чергу відобразиться й на атмосфері всередині компанії та співробітниках.

Токсичність в компанії — одна з основних причин масового звільнення спеціалістів, адже вони відчувають неетичну поведінку, неповагу, психологічний тиск, що в свою чергу пригнічує й заважає роботі. Експерти стверджують, що помітити токсичну атмосферу в компанії можна ще на етапі співбесіди. Проте це зробити не завжди вдається.

Якщо ви все ж таки потрапили в компанію з токсичним керівником чи керівництвом, читайте цю статтю, щоб відшукати способи вирішення цієї проблеми.

Ознаки токсичного керівництва

Якщо ви ще не здогадались, що ваше керівництво має токсичні ознаки управління, то радимо вам звіритись із рисами токсичного керівника.

Нереалістичні очікування

Кожний грамотний керівник намагається поставити приблизні реалістичні рамки дедлайнів і результатів ваших досягнень. Натомість токсичні керівники намагаються поставити високі очікування з метою отримання більшої вигоди для компанії та себе тим самим знецінюючи спеціалістів. Не досягаючи поставлених цілей, спеціалісти відчувають власну безнадійність та знеціненість.

Некомпетентність керівництва

Трапляється дуже часто, якщо на керівну посаду поставили спеціаліста, який психологічно та відповідно особливостям власному характеру був не готовий до посади керівника. Такий керівник вірить в правильність власної думки, не приймає пояснень та доречних обґрунтувань співробітників. Найчастіше він не готовий виправлятися, важко згоджується у власних промахах, їх не визнає.

Грубість комунікації

Дуже часто такий керівник дозволяє собі грубість у спілкуванні з підлеглими, що може виражатися у нестриманих виразах при всіх, висміювання слабкостей людини, змушення мовчати та виказувати власну думку. Навіть якщо незгода не виказується словесно, то ви часто можете побачити незгоду керівника мімікою чи його незадоволення.

Авторитарність дій

Найчастіше токсичні керівники обирають саме авторитарний стиль управління, адже всіма іншими втримати повагу спеціалістів не можуть. Тому дуже часто ви можете спостерігати одноосібні прийняття рішень, купу наказів, диктування настроєм у прийнятті рішень.

Вдавання до мікро менеджменту

Дуже часто токсичні керівники заволодівають кожним аспектом роботи співробітника для постійного контролю, коригування, наказів. Їм навіть важко дається довірення важливих справ іншим спеціалістам, тим самим відбиваючи мотивацію співробітників.

Результати токсичного керівництва

На жаль, токсичне керівництво нічого не дає ні колективу, ні самій компанії для розвитку та продуктивності компанії. Через відсутність креативного мислення у співробітників пропадає мотивація, бажання розвиватися, спостерігається відчуженість, замикання, а в деяких випадках така токсичність керівника пробуджує токсичність у співробітників, де знаходять місце інтриги, засудження керівництва за спиною й багато іншого.

Робота в колективі виконується монотонно та шаблонно, адже всі інші відступи будуть засуджені та відредаговані в кінцевому результаті. Співробітники бояться допускати помилки тому навіть не застосовують креатив.

Токсичне керівництво негативно впливає на атмосферу в компанії та корпоративну культуру. Дружність відносин змінюється холодністю. Працівники відчувають втому, напруженість, незадоволеність власними результатами, результатами колективу, депресія через неможливість креативного мислення, вільного висказування власної думки.

Що робити з токсичним керівництвом?

Токсичне керівництво неможливо виносити постійно, всьому є межа і навіть найміцнішому терпінню приходить кінець. Тому, якщо в цілому робота в компанії і колективі вам подобається, а керівництво ні, час шукати реальні способи, щоб почуватися комфортніше і знімати цю напругу керівництва.

Пом’якшіть власні стосунки з керівництвом

Будьте організованими та зосередженими. Бути організованим і зосередженим постійно важко. Це значить, що ви повинні постійно бути в ресурсі, дотримуватись режиму дня (вставати та лягати вчасно), вміти зосереджуватись на важливій інформації, вчасно дотримуватись дедлайнів тощо. Для цього вам допоможе тайм менеджмент і щоденне планування власної роботи.

Будьте тактовні у спілкуванні та не говоріть зайвого. Намагайтесь обережно ділитися з керівником особистою інформацією. Що більше токсичний керівник розуміється на вашому особистому житті, то більше у неї буде над вами влади. Надалі керівник може використати цю інформацію задля власної потреби для маніпулювання чи засудження. А ось що менше токсична людина знає про вас, то менше у неї можливостей вас зачепити.

Дбайте про власне психологічне та фізичне здоров’я. Хай буде для вас пріоритетом турбота за власним психологічним та фізичним здоров’ям, коли ви знаходитесь в токсичній компанії чи атмосфері. Щоб впоратися з негативними почуттями, можна спробувати зайнятися спортом, проводити більше відпочинку в колі друзів та людей, з ким приємно спілкуватися. У будь-якому разі, якщо ви усвідомили, що токсичне ставлення керівництва впливає на вашу працездатність та настрій, не нехтуйте власним здоров’ям. Намагайтесь вчасно брати відпустки, а якщо потрібно й лікарняні. Не затягуйте та не відкладайте на користь компанії і інтересів керівника.

Якщо ви не можете уживатися з токсичною людиною, або не можете знаходитися в токсичній атмосфері, то краще змінити місце роботи і вийти з такої ситуації якнайшвидше на користь вашому психологічному здоров’ю.

Співпраця з токсичним керівником

Якщо ви все ж таки вимушені працювати в токсичній компаній чи під керівництвом токсичного директора, то вам слід випрацювати конкретну тактику та манеру спілкування, де ваші особисті межі не будуть зачіпати і ви зможете співіснувати з таким керівником.

Чітко проговоріть та зазначте особисті межі, уточніть свої обов’язки на певній посаді. Краще за всього користуйтесь посадовою інструкцією і в разі полягайтесь та вказуйте на неї.

Не знецінюйте свій професіоналізм і пам’ятайте, що не лише ви залежите від керівника, а й він від вас. Для цього майте завжди під рукою власний аналіз роботи та результативність власної роботи. Знайте, який дохід ви приносите компанії та що отримує при цьому керівник.

Вчіться не сприймати критику близько до серця. Пам’ятайте самі, що всім людям притаманні помилки. Але вчіться на помилках, запам’ятовуйте власні факапи та вчіться їх викорінювати з власної роботи та практики.

Поважайте себе та свою роботу. Ви витратили час, ви витратили зусилля і все одно отримали певний результат. Зафіксуйте його в аналізах власної роботи та намагайтесь йти далі у власному особистому розвитку, наскільки це можливо.

І про всяк випадок підготуйтеся до звільнення. Для цього підготуйте всі потрібні документи, які вам знадобляться для пошуку нової роботи: власні аналізи та оцінка роботи, портфоліо, характеристика.

Лоліта Платошкіна

Jobs.ua

Переглядів: 1224 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Як впоратися з робочим навантаженням?
Як повідомити в університеті, що ви працюєте?
Як зробити онлайн-зустрічі продуктивнішими?
«Читаю новини 24/7»: що таке думскролінг та як його позбутись
Работа и личная жизнь: почему не стоит считать компанию своей семьей
7 рабочих советов, которые психологи дали на 2022 год
Як підбити підсумки року та спланувати наступний: зручний алгоритм
Як відпочивати тим, хто зовсім не вміє цього робити?
Как установить баланс между работой и отдыхом: три простых шага
Что делать, если вас любит начальник?
Шесть советов для тех, кто решил уволиться
Как вести себя с токсичным начальником: 5 полезных советов
8 типов токсичных людей, от которых лучше держаться подальше
Как пережить профвыгорание, если нет сил работать перед отпуском
Як повернутися до справ після відпустки: 13 порад
Опять ничего не успеваете? Во всем виноват ваш список дел
5 порад фахівцям, які працюють дистанційно
Как победить предновогодний завал на работе: 5 подсказок
Как легко адаптироваться к работе после карантина: ТОП-7 лайфхаков
Тайм-менеджмент для удаленщика
Как правильно работать дома
Ловушки перфекционизма: как перестать все усовершенствовать
Искусство достигать желаемого: 10 шагов к успеху по методу Дэвида Шварца
Три приема, как не думать о работе и коллегах дома
«День прошел не зря», или Как осознать, чем вы занимаетесь на самом деле в рабочее время?
Что делать, если вы сорвались на работе
Как пережить плохой день: пять полезных советов
Феномен JOMO: 9 шагов к внутреннему спокойствию
Что нужно успеть до Нового года: 10 важных дел
Как найти время на все: эффективные техники тайм-менеджмента
Как вырваться из плена соцсетей
Как обезопасить бизнес от кибератак
Что нам мешает достигать поставленных целей
3 способа настроиться на волну мотивации, если совсем не хочется работать летом
Как выиграть бой с прокрастинацией: 11 приемов тайм-менеджмента
Индивидуальный подход к организации рабочего места
Чужое мнение на работе: прислушиваться или игнорировать?
Три расточителя времени, которые мешают работать в офисе
Топ-7 простых и действенных способов улучшить настроение на рабочем месте
7 советов тем, кто боится публичных выступлений
Советы для всех, кто не может выучить иностранный язык
Как изменить свою жизнь к лучшему и привлечь нужных людей
10 лекарств, которые должны быть в офисной аптечке
Ближе к телу, или Как сохранять спокойствие в стрессовых ситуациях
Как противостоять негативу в социальных сетях: что советуют психологи
Как реагировать на критику: советы психологов
Как убить в себе перфекциониста
Советы для работы с почтой, которые сэкономят 81 минуту в день
Самый большой миф тайм-менеджмента
«Вы все меня бесите», или 7 способов сбросить негатив на работе
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com