Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Віддалені карантином: нові-старі методи управління командою
Новини
29.12.2020
Віддалені карантином: нові-старі методи управління командою
 

Віддалена робота вже стала звичкою 2020 року. Попри те що у такому форматі є свої плюси, не всім він подобається. А незадоволений співробітник не може віддаватися справі в повній мірі. Як підвищити моральне задоволення команди під час пандемії?

Пандемія та віддалена робота застали багато традиційних компаній в Україні зненацька. І хоча здавалося, що за відсутності часу на дорогу в офіс, люди працюватимуть менше, виявилось, що весь цей час вдома заполонила робота, і в підсумку її стало ще більше. Останнє призводить до морального та фізичного вигорання людей і, як результат, суттєвої втрати продуктивності. Тому не дивно, що, згідно з даними дослідження Всесвітнього економічного форуму, 78% бізнес-лідерів відчувають негативний вплив віддаленої роботи на свій бізнес зараз. І українські компанії, які ще досі не практикують адаптивні методи роботи, не є винятком.

Давайте розберемося, чому відбувається такий феномен збільшення роботи під час пандемії і в чому його реальна причина. Заглибившись у суть цієї проблеми, можна побачити дію двох надважливих для ефективної роботи емпіричних законів:

Закон Парето

Перший закон названий на честь італійського економіста та соціолога — Вільфредо Парето. 1987 року, вивчаючи розподіл доходів серед громадян Італії, він помітив, що більшість статків (понад 80%) зосереджена в руках малої кількості італійських сімей (менше 20%). Так був відкритий принцип 80/20, що відображає велику нерівномірність розподілу причин і їх наслідків у природі, як, наприклад, «більшість результатів роботи залежить від малої кількості зусиль».

Хоча популярним цей принцип став лише після роботи Джозефа Джурана, відомого американського економіста з питань якості продукції. Його посібник з якості, виданий 1951 року, підкорив серця та розум керівників япо компаній, зокрема й «Тойоти». Саме принцип Парето став основою наукового методу розв’язання проблем у «Тойоті» і дав можливість компанії стати найдорожчим автомобільним брендом у світі.

У кожній роботі більшість результату залежить від певної меншості задач, і цю меншість керівникам та менеджерам потрібно постійно шукати та визначати. Інакше їхні команди завжди виконуватимуть великий обсяг роботи й отримуватимуть малий результат ще й ціною значних перевтомлень.

Ще до пандемії, коли в команд та керівників була можливість мати частіші фізичні контакти, ця проблема частково вирішувалася через більш регулярну взаємодію, а зараз, за відсутності системної пріоритезації задач, вона перетворюється на справжню катастрофу.

Закон Паркінсона

Другий емпіричний закон, який потрібно знати кожному керівникові, — це закон Паркінсона. Він був виявлений 1955 року британський істориком Сірилом Паркінсоном під час дослідження роботи британських державних органів влади. Його суть полягає в тому, що робота завжди займає весь відведений на неї час.

Чим більше часу в нас є на виконання певної роботи — тим з меншою ефективністю ми його використовуємо: витратимо часу більше, ніж потрібно, будемо шукати помилки там де їх немає, будемо ускладнювати там, де не потрібно цього робити, тощо.

Саме дія цього закону покладена в основу роботи гнучких команд, які працюють короткими ітераціями — спринтами. Це необхідно для того, щоб фізично обмежити ризик неефективного витрачання ресурсу командою. Обмеженість часу завжди стимулює креативне мислення й допомагає знаходити нові способи розв’язання бізнес-завдань швидше, зокрема, використовуючи закон Парето.

Саме закон Паркінсона пояснює, чому робота заполонила весь час, який звільнився у людей під час віддаленої роботи.

І що з цим робити?

Рішення є. І воно — у руках як керівників, так і їхніх команд. Три прості речі, які дозволять керівникам уберегти себе та команди від непотрібного стресу в роботі:

  1. Керівникам, щоб мінімізувати дію закону Паркінсона, необхідно визначити ритм роботи своїх команд. Це проміжок часу, який дозволить командам зробити значний шматок роботи, а керівникам наприкінці цього періоду переконатися, що команда не збилася з курсу і досі робить реально важливі речі. Я рекомендую керівникам робити тижневі відрізки (спринти), щоб давати командам більше зворотнього зв’язку і частіше розставляти та переглядати пріоритети.

  2. На початку спринту керівники мають поставити команді чітку мету та розставити пріоритети у виконанні завдань, беручи до уваги закон Парето. Команда має чітко знати, яке завдання виконувати в кожний наступний момент часу. Це дозволить сильно сфокусуватись і збільшити в рази ймовірність досягнення мети спринту, а отже, і ефективного виконання завдань.

  3. І головне, керівникам наприкінці спринту треба прийняти виконану роботу, приділити час перевірці завдань та відповісти на запитання: чи досягла команда мети, чому так або чому ні, що наступного разу можна зробити краще? Системний та регулярний зворотній зв’язок для команд — це джерело енергії для постійного поліпшення. Керівники мають завжди пам’ятати про це.

Три поради командам, які виведуть їх на новий рівень продуктивності під час віддаленої роботи:

  1. Команди мають знайти собі коуча! Тобто попросити найдосвідченішого члена команди або іншу людину, якій у команді довіряють найбільше, стежити за динамікою своєї продуктивності.

  2. Коуч має стежити за настроєм команди, після кожного спринту заміряти її «пульс» і разом з командою шукати ідеї для поліпшення своєї продуктивності.

  3. Команда кожного дня в той самий час має збиратися на 15-хвилинні статус-зустрічі. Вони необхідні для того, щоб використати силу двох наших законів в операційній діяльності. Саме для цього на таких зустрічах кожен з членів команди розповідає: що він зробив для того, щоб досягнути мети, що він планує робити і які у нього є проблеми для виконання своїх завдань, з якими команда завжди може йому допомогти.

Роль коуча — уважно стежити за тим, що пріоритети в роботі на день розставлені правильно, що члени команди дійсно слідують пріоритезації, яку встановив керівник, та забезпечувати швидке розв’язання проблем, які в членів команди виникають щодня.

Інші заходи, які допоможуть керівникам чіткіше та регулярніше розставляти пріоритети, розв’язувати найважливіші проблеми та не давати командам витрачати даремно свій дорогоцінний ресурс, теж матимуть дуже позитивний відгук у членів їхніх команд. Такі поліпшення дозволять не тільки підвищити продуктивність, а й суттєво збільшити задоволення від роботи.

Який буде результат?

Саме за допомогою таких методів керівники та їхні команди зможуть створити нову організаційну інфраструктуру для роботи у віддаленому форматі. Ці правила дозволять суттєво економити фізичний та моральний ресурс команди.

У результаті це призведе до того, що:

  • зникне «дурна» та зайва робота;
  • з’явитися регулярний зворотній зв’язок та визнання від керівника і, головне,
  • виникне можливість постійно і швидко вчитися працювати креативніше та продуктивніше.

Ці прості речі є гігієнічним фактором для роботи ефективних команд. Це як зараз носити маску та мити руки з милом після вулиці — це просто базові й необхідні умови для того, щоб вірус неефективної віддаленої роботи та ментального дискомфорту від неї не розповсюджувався серед компаній, керівників та їхніх команд й надалі.

Стежте за собою, будьте здорові та кайфуйте від своєї роботи!

Вас может заинтересовать

Журнал для руководителей и HR-ов «Управление персоналом»

«Управление персоналом» — первое и единственное на сегодняшний день специализированное периодическое издание в Украине для профессионалов в сфере управления человеческими ресурсами.

О журнале
Свежий номер
Презентационный номер

Приобрести издание

 

Павло Пластовець

Mind

Переглядів: 1834 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Як залучити найкращих співробітників: стратегії, які працюють
Десять ідей, як мотивувати працівників нематеріально
Що насправді приховує тренд «тихого звільнення»
Як підвищити продуктивність у працівників: поради роботодавцям
Підвищуємо індикатори щастя працівників під час війни
В Британии начали масштабный эксперимент с 4-дневной рабочей неделей
Що таке резильєнтність, або Як мотивувати й надавати сил команді під час війни?
HR-бренд: что сейчас требуется соискателям?
Що демотивує працівників: 10 факторів
Как отметить успехи коллектива: 12 стратегий от экспертов Форбс
Антимотивація для віддалених працівників, або Як відбити у дистанційників бажання працювати?
Чому компанії втрачають новачків: топ-7 причин та як цього запобігти
Почему люди на самом деле увольняются: 9 факторов, которые важнее зарплат и бонусов
Три стратегии, которые помогут команде «проснуться»
Как снизить текучесть кадров?
Как повысить эффективность временного персонала в ритейле?
Как мотивировать персонал без затрат?
Три драйвери утримання лінійного персоналу в роздрібних мережах
Теорії мотивації X, Y, Z. Як ви керуєте командою?
Девять способов поощрить удаленных сотрудников
Як зробити офіс комфортним влітку: топ-10 ідей
Цікаві дні в офісі: 13 креативних ідей
Як створити систему мотивації на основі теорії Герцберга
10 способів порадувати й здивувати співробітників
Теория «пряника»: инициатива снизу
Временные сотрудники: стратегия мотивации
Корпоративна валюта: як і навіщо запроваджувати її?
Фактори, що впливають на мотивацію та утримання співробітників
Как мотивированные сотрудники влияют на бизнес-показатели
5 поколений в одной компании: комфортная среда для всех
Лояльність персоналу
Движущая сила: 4 фактора нематериальной мотивации в бизнесе
Новые вызовы: как настроить команду на эффективную работу
Как компании поддерживают в сотрудниках командный дух
Как привлекать и мотивировать почасовых сотрудников
Как мотивировать сотрудников во время кризиса
Как работать с сотрудниками разных поколений: X, Y, Z
Как удержать самых эффективных сотрудников
Бренд роботодавця в соцмережах: 7 правил та важливі підказки
Бренд роботодавця не йде на карантин: 6 порад від HR-маркетолога
KPI или ценности компании: что больше влияет на трудоспособность команды?
Что посмотреть: лучшие фильмы для мотивации сотрудников
Вихідний для розбитого серця й кімната для сну: 11 цікавих мотиваційних опцій
Как замотивировать производственный персонал и менеджеров по продажам?
Что делать, если сотрудники против изменений?
Как мотивировать сотрудников на удаленной работе
«Чорне дзеркало»: 7 ідей для онлайн-тімбілдингу
Как спастись от выгорания при работе из дома
Онлайн dream team: 8 способів згуртувати команду, що працює віддалено
Залучення та нефінансова мотивація сейлзів
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com