Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Написання резюме: готуємо правильно
Новини
26.02.2024
Написання резюме: готуємо правильно
 

Умовними етапами, які передують працевлаштуванню на роботу, є подача резюме та проходження співбесіди. Задля того, щоб працевлаштуватися на бажану роботу, кандидат складає короткий документ, що містить інформацію про освіту, кваліфікацію, навички, досвід роботи та інші деталі, який називається резюме (з лат. curriculum vitæ, скорочено CV). Зауважимо, що єдиного підходу або затвердженого шаблону, якого потрібно дотримуватися при написанні резюме не існує. Проте задля того, щоб досягти успіху у пошуку роботи потрібно знати деякі базові правила та лайфхаки, які ми розглянемо далі.

Одним із основних правил щодо написання резюме є лаконічність та послідовність, оскільки згідно зі статистикою 15 секунд — середній час перегляду резюме рекрутером/hr-менеджером.

Зверніть увагу на спосіб викладу інформації та стиль. Загалом виділяють два основні види резюме — хронологічне (сфокусоване на досвіді роботи, що розташований у хронологічній послідовності) та функціональне (з фокусом на вміння та професійні навички). Звичайно, можна виділяти й інші види, проте все ж далі ми більше зосередимось на наповненні резюме та порадах щодо його складання.

Можна кожного дня відправляти десятки резюме, при цьому не отримавши жодного запрошення на співбесіду, а можна надіслати пару копій та отримати роботу мрії. Щоб написати резюме, яке призведе до успіху, необхідно звернути увагу на головні факти вашої професійної біографії.

Структура резюме

1. Посада

Обов’язково необхідно вказати посаду, на яку ви претендуєте, адже це найважливіша частина професійного резюме. Посада — назва резюме.

2. Контактна інформація

Головні елементи контактної інформації — це ваше ім’я і прізвище, номер телефону та адреса електронної пошти. У вас немає обов’язку вказувати номер телефону, проте це є бажаним, таким чином ви полегшуєте потенційному роботодавцю процес зв’язку з вами.

Раніше у своїх резюме кандидати більш детально зазначали свої особисті дані, проте це вважається застарілою практикою, адже у зв’язку із запровадженням антидискримінаційних нормативно-правових актів роботодавці не мають наміру отримувати інформацію, яка не стосується вашої кваліфікації. Зосередженість потенційного роботодавця на цих даних може бути підґрунтям для звинувачення в дискримінації.

Чи потрібно додавати своє фото?

Як ми вказували раніше — єдиного затвердженого чи встановленого зразку резюме немає, тому залежить від вас чи додавати вашу фотографію. У більшості європейських країн фото в резюме — стандартна практика. Якщо ж розглядається вакансія в таких країнах, як от, Великобританія, США чи Канада, то додавати своє фото не потрібно. Отже, якщо додавання фотографії це не обов’язкова умова (якщо звичайно про це не зазначено в описі до вакансії), то все залежить від вашого бажання.

Якщо ж ви вирішили, що будете додавати фотографію, то необхідно обрати чітке фото гарної якості, яке буде стриманим та діловим. У даному випадку селфі, фото із тематичної фотосесії або ж групові фото будуть недороченими. І пам’ятайте, що все ж фото це не головне, основне місце в вашому резюме має бути присвячено інформації про ваші професійні навички.

Чи потрібно зазначати скільки ви хочете заробляти?

В цьому питанні теж є декілька підходів. Спеціалісти з рекрутингу радять, перш ніж вказувати бажану суму, промоніторити ринок на предмет того, скільки в середньому платять на такій посаді у вашому місті чи регіоні, і лише потім вказувати відповідний рівень. Інший підхід полягає у тому, щоб не зазначати дану інформацію, оскільки в будь-якому випадку кандидат на посаду буде обговорювати це питання на співбесіді.

3. Досвід роботи

Досвід роботи — головна складова вашого резюме. Починати варто з останнього місця роботи, закінчувати — першим. Якщо на вашому рахунку вже не одна компанія, то рекомендуємо писати про кожну окремо, в порядку зворотної хронології. Проте, якщо список занадто великий, то доречно зазначати лише останні місця роботи, що стосуються вашої мети працевлаштування. Для того, щоб ефективно оформити цей розділ необхідно зазначити такі дані:

  • назва компанії, де працювали;
  • посада;
  • період роботи (а конкретніше — дата прийняття на роботу та звільнення)
  • важливі завдання, які виконували;
  • головні результати, які досягнуті на посаді.

Позитивним моментом для вас буде, якщо ви вкажете реальні цифри, що підтверджують ваш досвід роботи, продуктивність та результат (наприклад, «Збільшив базу постійних партнерів на 30%», «навчила 5 стажерів, що повноцінно виконують роботу на підприємстві»).

Якщо ж вам на професійному шляху доводилося працювати зовсім не за тією спеціальністю, на яку ви претендуєте, у такому разі ви можете «змовчати» про це у своєму резюме.

4. Освіта

Важливо, щоб цей розділ був зрозумілий та роботодавець зміг легко знайти основну інформацію. Тому ми рекомендуємо дотримуватися певних правил, а саме:

  • зазначте повну назву навчального закладу, де ви здобули освіту та місто/країну, де він знаходиться;
  • вкажіть вашу спеціальність, якщо вона не одна, то спочатку зазначте ту, що стосується вашої мети працевлаштування;
  • вкажіть період навчання (рік початку та закінчення навчання).

Важливо! При наявності декількох освіт, використовуйте порядок зворотної хронології і вкажіть спершу останні досягнення.

Де в резюме розмістити розділ «Освіта», якщо ви випускник без досвіду роботи?

Якщо ви ще студент або ж випускник вищого навчального закладу та у вас відсутній досвід роботи, то для роботодавця серцем вашого резюме буде розділ — «Освіта». У такому разі цей розділ необхідно розмістити на початку резюме, адже це дасть можливість роботодавцю одразу звернути увагу на ваші досягнення у навчанні, дізнатися спеціальність/кваліфікацію та вашу активну студентську позицію.

За бажанням ви можете додати інформацію про отриманий диплом, сертифікат; середній бал атестата або диплома (в країнах Східної Європи середній бал використовують при вступі до вищих навчальних закладів, а випускники без досвіду роботи можуть додати високий GPA (GPA розшифровується як «Grade Point Average» — це середній бал атестата або диплома) в резюме); нагороди, відзнаки, наукові видання та статті, інші досягнення. Ми рекомендуємо дотримуватися принципу лаконічності та оформити даний розділ без перебільшень, адже ці дані досить легко перевірити.

Де в резюме розмістити розділ «Освіта», якщо ви професіонал з досвідом роботи?

Якщо ви маєте вагомий досвід роботи за спеціальністю, маєте відповідні досягнення та результати у роботі, то цю важливу інформацію доцільно розмістити вище розділу про освіту. При цьому, розділ, що стосується освіти буде тільки підтвердженням та поясненням набутого вами досвіду.

5. Професійні навички

Перелік ваших навиків в резюме призначений для того, щоб показати, що ви є відповідним кандидатом на посаду, на яку претендуєте. Звичайно, професійні навички є надзвичайно різноманітними. Вони залежать як від вашої освіти, так і від досвіду роботи, адже багато навиків можна здобути на своєму професійному шляху. Також у нашому глобалізованому світі є можливість отримати нові вміння та навички завдяки різноманітним курсам, вебінарам, тренінгам, тощо, що звичайно буде грати на вашу користь при пошуку роботи.

Отже, в цій частині резюме необхідно зосередитися на ваших безпосередніх перевагах і описати, якими навичками володієте, вказати професійні досягнення, знання мов, додаткові курси та тренінги (підкріплені сертифікатами, за наявності). Зауважимо, що у резюме бажано вказувати свої професійні навички, які мають відношення до відповідної роботи, на яку подаєтесь. Оскільки вже на етапі співбесіди, у вас буде можливість розповісти про додаткові навички, про які не йдеться у резюме.

Типові помилки при написанні резюме, або Чому ж вам можуть відмовити?

Якщо ви відправили резюме на ряд вакансій, але не отримали жодного зворотного зв’язку, то, ймовірно, ви могли припуститись певних типових, або не зовсім, помилок.

Орфографічні та граматичні помилки

Перед відправленням вашого резюме потенційним роботодавцям, його слід уважно перечитати на наявність помилок. Для перевірки можна використовувати спеціальні веб-сайти чи застосунки — Gramarly (для англомовної версії резюме), LanguageTool (безкоштовна програма для перевірки граматики, стилю української та інших мов).

Неправильний обсяг резюме

Важливо розуміти, що немає чітко визначеної вимоги до об’єму резюме. Якщо ви маєте великий досвід роботи та широкий перелік професійних навичок, то не потрібно намагатись вмістити всю необхідну інформацію на одній сторінці. Адже таке резюме буде переповнене текстом та важким для сприйняття. І, навпаки, якщо ви, наприклад, вперше шукаєте роботу, або ж змінюєте ваш фах/професію, не варто розписувати дві і більше сторінок.

Отже, довжина резюме залежить від кількості необхідної та актуальної інформації, яку ви можете написати про свій професійний досвід. Оптимальний варіант — одна чи дві сторінки. Втім, не вказуйте дуже важливу інформацію про себе на другій сторінці вашого резюме. Адже все найважливіше має одразу кидатися потенційному роботодавцю в очі.

Відсутня чітка структура в резюме

Аби написане резюме призвело до успіху, необхідно звернути увагу на головні факти вашої професійної біографії. Для цього потрібно дотримуватись чіткої структури у написанні. Якщо резюме містить багато неструктурованого тексту, це значно зменшує ваші шанси на майбутню співбесіду.

Одне резюме на різні вакансії

Так, написавши одне резюме може спростити вам пошуки та зекономити ваш час, але одне із завдань резюме — зацікавити потенційного роботодавця. Одне оптимальне резюме для різних вакансій може бути неефективним. Читаючи ваше резюме, роботодавець має побачити ваш інтерес та бажання саме у цій вакансії, намір працювати в його компанії. Оскільки кожен роботодавець висуває свої вимоги до вакансії, то кожен розділ має бути направлений на конкретну вакансію. Це не означає, що ви маєте писати кожен раз нове резюме, але слід його адаптувати під вимоги до вакансії, які висуває потенційний роботодавець, розставити вірно акценти.

Використання недостовірної та неактуальної інформації

Необхідно вказувати лише важливі для роботи факти. Професійні навички слід вказувати тільки ті, які є актуальні в рамках обраної вами вакансії.

Також не слід вказувати неправдиву інформацію. Досить часто шукачі роботи, які, наприклад, вперше пишуть резюме, хочуть дещо його прикрасити, вказуючи недостовірні факти. Обманювати в резюме не варто, адже у подальшому це може обернутись проти вас.

Відсутні конкретні ваші досягнення

Резюме — це документ, який має розповісти потенційному роботодавцеві про вас, як про кваліфікованого працівника. Тому потрібно вказати основні досягнення з кожного місця роботи та відобразити їх у резюме, за необхідності підкріпивши це конкретними цифрами, статистикою, фактами.

Резюме у форматі «doc»/«docx»

Відправляючи резюме у форматі «doc»/«docx», воно може втратити своє форматування. Коли потенційний роботодавець його відкриє, то ваше фото може опинитись збоку/вкінці документу (не на своєму місці), текст бути зміщеним та невідформатованим. Тому рекомендуємо направляти резюме у форматі «pdf».

За темою:

Вас може зацікавити

Журнал «ДІЛОВОДСТВО»

Щомісяця у виданні:

  1. Документаційні процеси.
  2. Складання й оформлення службових документів.
  3. Особливості роботи архіву на підприємстві.
  4. Функціонування системи електронного документообігу.
  5. Прості форми подання інформації (таблиці, схеми, алгоритми тощо).
  6. Юридичні консультації.

Придбати видання

 

Аліна Музиченко, Катерина Швець, Надія Йолкіна

Трудові ініціативи

Переглядів: 374 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Як відгукнутись на вакансію, щоб отримати запрошення на співбесіду?
Як стати «своїм» у новому колективі: поради для працівників та HR-фахівців
Що робити, якщо керівник просить вас не звільнятися: 9 рекомендацій
Як вдало пройти співбесіду?
Як підготуватись до співбесіди?
8 правил етикету звільнення з роботи
Як шукати нову роботу, не звільняючись зі старої?
Дистанційна робота: про що розповісти роботодавцю, щоб її отримати
Перша телефонна розмова з HR-ом: що потрібно знати та як справити враження
Як шукати роботу під час війни: 7 порад для кандидатів
Як по вакансії зрозуміти, що роботодавець щось приховує від вас?
Підготовка до співбесіди англійською мовою
10 лайфхаків, щоб пройти співбесіду успішно
Як адаптувати кар’єрний шлях в умовах повної невизначеності
Співбесіда під час воєнного стану: як підготуватися?
Як складати резюме, щоб привернути увагу роботодавця під час війни?
Як правильно шукати роботу в умовах війни?
Вчимося правильно пояснювати відсутність досвіду роботи
«Чому ви хочете у нас працювати?»: як відповісти на поширене запитання на співбесіді
Soft skills для кожного: навички, які цінуються в усіх професіях
Неудачи соискателя, или Почему негативный опыт соискателя интереснее его побед
Будьте пильними, шахраї: 8 ознак фальшивих вакансій
Відповідаємо на запитання про очікуваний рівень зарплати правильно
Словарь из офисного сленга для начинающих
Як розповісти про свої мінуси, щоб отримати роботу: дієві лайфхаки
Что в тексте вакансии должно настораживать — как избежать работодателей-аферистов
Запитання, які потрібно поставити собі перед пошуком роботи
Как стать ценным сотрудником и продать себя дорого
Как оценить предложение о работе: 13 факторов
Як правильно говорити про зарплату на співбесіді?
3 (не) очевидных лайфхака в резюме, которые помогут попасть на работу мечты
10 заповідей шукача роботи
Уместен ли юмор в резюме и на собеседовании?
Ошибки в резюме: почему важно проверять информацию
Срочно в мусор, или Что нужно удалить из своего резюме
Онлайн-співбесіда з роботодавцем: лайфхаки від служби зайнятості
П’ять помилок пошукачів на співбесіді
Какие вопросы задают на собеседовании хорошие кандидаты
Как рассказать о причинах ухода с предыдущей работы
Невдала співбесіда: помилки, які змусять роботодавця сказати вам «ні»
Остаться или уйти: что делать, если новая работа вам не нравится
Четыре причины, из-за которых вы не нашли работу своей мечты
Что делать, если долго не можете найти работу?
Чувство юмора на собеседовании: стоит ли его подключать
Как понять, что перед вами плохой начальник
Как оценить обстановку при выходе на новое место работы
Почему в резюме не стоит врать
Где можно работать, если вам за 50
Три когнитивные ловушки, которые мешают найти работу
10 советов для поиска работы после 40 лет
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com