Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Дії роботодавця в разі надходження повістки для заброньованого працівника
Новини
08.12.2023
Дії роботодавця в разі надходження повістки для заброньованого працівника
 

Незважаючи на наявність документів, що підтверджують бронювання, заброньований працівник залишається військовозобов’язаним, а тому повинен виконувати всі вимоги законодавства, зокрема Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу» від 25 березня 1992 року № 2232 (далі — Закон № 2232) та Додатку 2 «Правила військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів» до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 року № 1487 (далі — Порядок № 1487). Зокрема, військовозобов’язані повинні:

  • прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів;

  • проходити медичний огляд та лікування в закладах охорони здоров’я згідно з рішеннями комісій з питань приписки, призовних комісій або військово-лікарських комісій районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, закладів охорони здоров’я СБУ, а у Службі зовнішньої розвідки — за рішенням керівників відповідних підрозділів або військово-лікарської комісії Служби зовнішньої розвідки;

  • звіряти не рідше одного разу на п’ять років власні персональні дані з обліковими даними районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки.

Види повісток, що діють під час воєнного стану

Загалом в Україні є 4 види повісток. Проте, згідно із законодавством України, під час воєнного стану призов на строкову службу не відбувається, тому відповідних повісток не видають. Тож наразі в Україні діють 3 види повісток, а саме:

  • Повістка для уточнення даних. Її вручають для уточнення та оновлення інформації про склад сім’ї, стан здоров’я військовозобов’язаних, місце роботи тощо.

  • Повістка на проходження військово-лікарської комісії. Ця повістка за підписом начальника ТЦК та СП зобов’язує пройти медичне обстеження. До повістки додається картка дослідження та медичного огляду військовозобов’язаного. Після медкомісії у цій картці буде вказаний висновок військово-лікарської комісії про придатність, непридатність чи обмежену придатність до військової служби.

  • Мобілізаційне розпорядження. Ця повістка вручається військовозобов’язаному після проходження медкомісії, якщо його визнано придатним до проходження військової служби.

Яку повістку вручають найчастіше?

Найчастіше вручають повістку для уточнення облікових даних. Відбувається це тому, що в ТЦК та СП може не бути актуальних облікових даних того чи іншого військовозобов’язаного, оскільки вони, часто, не повідомляють чи несвоєчасно повідомляють про зміну персональних даних.

Якщо роботодавець отримав розпорядження щодо оповіщення працівника про виклик до ТЦК та СП

В разі отримання роботодавцем розпорядження щодо оповіщення про виклик до ТЦК та СП, йому потрібно дотримуватися обов’язків, передбачених пунктом 47 Порядку № 1487, а саме:

  • видати наказ (розпорядження) про оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів, довести його до відома таких осіб під особистий підпис у частині, що стосується їх прибуття до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки у визначені ним строки, та надіслати копію наказу (розпорядження) у триденний строк до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки;

  • вручити призовникам, військовозобов’язаним та резервістам повістки про явку за викликом до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки (за наявністю);

Ознайомлення з повісткою

Своєю чергою, працівник може або поставити відмітку про ознайомлення під наказом, наданим йому роботодавцем, та отримати повістку про явку за викликом, якщо така є, взявши на себе обов’язок з’явитись до ТЦК та СП, або ж відмовитись ставити відмітку про ознайомлення з наказом та відмовитись отримувати повістку.

У ситуації, коли працівник відмовляється ставити відмітку про ознайомлення з наказом та відмовляється отримувати повістку (за наявності), зачитуємо йому зміст наказу у присутності свідків, складаємо акт, де фіксуємо таку відмову та надсилаємо такий акт до ТЦК та СП. За таких умов працівник також буде вважатись повідомленим і матиме обов’язок звернутись до ТЦК та СП.

  • письмово повідомити з наданням витягів з наказів (розпоряджень) відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки, органам СБУ, підрозділам Служби зовнішньої розвідки про осіб з числа призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які тимчасово непрацездатні, перебувають у відпустці або у відрядженні;

  • забезпечити здійснення контролю за результатами оповіщення та прибуттям призовників, військовозобов’язаних та резервістів до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки.

В законодавстві порядок такого контролю не визначений, лише сказано що такий контроль покладається на керівника.

Контроль за результатами оповіщення

Щодо здійснення контролю за результатами оповіщення то керівник здійснює контроль ознайомлюючись та підписуючи супровідний лист щодо результатів оповіщення про виклик працівників до ТЦК та СП.

Щодо здійснення контролю за прибуттям працівників до ТЦК та СП, то керівник здійснюватиме контроль тоді, коли буде підписувати лист щодо неявки працівника за викликом, наказ про увільнення від роботи у зв’язку з призовом на військову службу або вже наказ про вихід працівника на роботу у зв’язку зі звільненням у запас.

Неявка працівника за викликом до ТЦК та СП

Нагадуємо, що, відповідно до пункту 34 Порядку № 1487, роботодавець повинен інформувати відповідні ТЦК та СП про призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які порушили правила військового обліку.

А в правилах військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів передбачено, що призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні, зокрема, прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів.

Тому, неявка працівника за викликом до ТЦК та СП є порушенням правил військового обліку.

Відповідно, і для забезпечення здійснення контролю за результатами оповіщення та прибуттям працівника до ТЦК і СП, і для забезпечення інформування ТЦК та СП про призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які порушили правила військового обліку, роботодавцю доцільно повідомити ТЦК та СП про порушення військовозобов’язаним працівником правил військового обліку.

Окрім цього, відповідно до частини другої статті 21 Закону «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 р. № 2232-XII, громадяни України для виконання обов’язків, пов’язаних із взяттям на військовий облік, призовом або прийняттям на військову службу, а також особи, які направляються відповідними районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, Центральним управлінням або регіональним органом Служби безпеки України, відповідним підрозділом Служби зовнішньої розвідки України на медичний огляд (медичне обстеження в амбулаторних чи стаціонарних умовах), лікування, звільняються від роботи на час, необхідний для виконання зазначених обов’язків та перебування в лікувальному закладі охорони здоров’я, із збереженням за ними місця роботи, займаної посади і середньої заробітної плати.

Отже, роботодавець, працівник якого буде відсутній на роботі у зв’язку з переліченими обставинами, має увільнити такого працівника від виконання обов’язків на час, необхідний для цього та зберігати за працівником місце роботи, посаду, а також виплачувати середній заробіток.

Дії заброньованого військовозобов’язаного

Своєю чергою, заброньованому військовозобов’язаному працівнику потрібно з ’явитися до ТЦК та СП в зазначений у повістці час та дату з такими документами:

  • паспорт;
  • військово-обліковий документ;
  • документ, що підтверджує працевлаштування на підприємстві — копія трудової книжки, відомості з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, копія наказу про прийняття на роботу;
  • документ, що підтверджує бронювання — витяг з наказу Міністерства економіки України про бронювання.

Після перевірки всіх даних, і можливого, за потреби, проходження медичної комісії, такого військовозобов’язаного повинні відпустити. Оскільки, відповідно до абзацу першого частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21 жовтня 1993 року № 3543, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, зокрема, заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Вас може зацікавити

Курс «Підвищення кваліфікації з військового обліку»

Програму затверджено Генштабом ЗСУ

Навчанням передбачено:

  • Зустрічі з лекторами в ZOOM, згідно навчального графіка
  • Групові та індивідуальні консультації
  • Відповіді на запитання учасників курсу
  • Свідоцтво державного зразка КНЕУ

Залишити заявку

 

Мар’яна Винничук

КАДРОВИК.UA

Переглядів: 1045 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Чи може роботодавець вручати повістки працівникам?
Допомога по вагітності та пологах: як її виплата впливає на страховий стаж?
Грошова компенсація невикористаних відпусток мобілізованим працівникам
Відшкодування надмірно виплаченої заробітної плати
Чи потрібно повідомляти ПФУ про виплату лікарняних працівникам?
Хто з працівників повинен оновлювати дані в ТЦК?
Затверджено Порядок визначення осіб з інвалідністю, які можуть бути працевлаштовані
Надання відпусток без збереження заробітної плати за сімейними обставинами
Зміни щодо обчислення страхового стажу та пенсійного забезпечення
Чи може роботодавець відмовити у видачі довідки про заробітну плату?
Особливості трудового договору з нефіксованим робочим часом
Як самостійно завантажити скан-копію трудової книжки?
Чи може директор підприємства встановити собі режим неповного робочого часу?
Що є економічним тиском на працівника, але не є мобінгом?
Кому, згідно з новим законом про мобілізацію, не треба йти до ТЦК?
Звільнення в умовах воєнного стану
Компенсація за невикористану щорічну відпустку без звільнення
Чи можна оформити лікарняний для догляду за повнолітнім членом сім’ї?
Хто може вийти на пенсію достроково?
Додаткові підстави розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця
Лікарняні сумісникам повернуться
Чим керуватися під час розроблення Положення про структурний підрозділ?
Хто розробляє інструкції з охорони праці та що вони містять?
Дотримання нормативу робочих місць для осіб з інвалідністю — обов’язок роботодавця
Алгоритм дій при виявленні помилок в оцифрованій трудовій книжці
Працівник після відпустки не стає до роботи: які дії роботодавця?
Чи заповнювати паперову трудову книжку, коли діє електронна?
Обставини, які необхідно враховувати при укладенні строкового трудового договору
У КЗпП з’явиться додаткова підстава звільнення працівників
Замість Класифікатора професій отримаємо Єдиний реєстр кваліфікацій
Штатний розпис як доказ у суді: 4 категорії трудових спорів
Стаж роботи за кордоном врахують при призначенні пенсій: прийнято Закон
Врегульовано працю домашніх працівників: що це означає та кого стосується?
Деякі особливості надання щорічної відпустки в період воєнного стану
Чи може роботодавець затримувати зарплату в умовах воєнного стану?
Умови призначення пенсії за віком особам з числа ВПО
Відпустка за роботу з ненормованим робочим днем
Рада ухвалила Закон про правонаступництво у трудових відносинах
Змінили правила бронювання працівників для сільгосппідприємств
Щодо зобов’язання внести зміни у трудову книжку
Чи можна ділити на частини відпустку без збереження заробітної плати за сімейними обставинами?
Закон про мобілізацію: інфографіка Міноборони з основними змінами
Як перевірити медичний висновок і е-лікарняний?
Вимоги до часу відпочинку працівників
Сплата добровільного внеску після настання пенсійного віку
Уряд готує е-бронювання від мобілізації
Держстат оновив форми № 1-ПВ та № 1-РС
Електронна трудова книжка: відповіді на запитання
Нагадуємо про особливості трудових відносин в умовах воєнного стану
Чи є право на щорічну відпустку під час призупинення дії трудових договорів?
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com