Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Дві посади по 0,5 ставки: що з лікарняним по вагітності?
Новини
18.02.2022
Дві посади по 0,5 ставки: що з лікарняним по вагітності?
 

Іноді виникає ситуація, коли людина працює у різних роботодавців по 0,5 ставки за кожною посадою. Як визначити, яке місце роботи є основним, а яке — роботою за сумісництвом? Які умови оплати лікарняних листків у разі вагітності працівниці, яка працює на двох роботах, одна з яких є сумісництвом?

Визначення основного місця роботи та роботи за сумісництвом

Основне місце роботи — це місце роботи, де працівник працює на підставі укладеного трудового договору та визначене ним як основне згідно з поданою заявою (до відкликання) та відомостями, що обліковуються в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру на її підставі (п. 12 ч. 1 ст. 1 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI).

Працівник має право укладати трудовий договір одночасно з кількома установами, якщо інше не передбачають законодавство, колективний договір або угода сторін (ч. 2 ст. 21 КЗпП). Ця норма дає змогу працівникам укладати, крім основного трудового договору, трудові договори про роботу за сумісництвом. Умови роботи за сумісництвом регулюються:

  • постановою КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.1993 р. № 245 (далі — Постанова № 245);
  • Положенням про умови роботи за сумісництвом, затвердженим спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.1993 р. № 43 (далі — Положення № 43).

Якщо працівник має 0,5 ставки на різних посадах чи в різних установах, то що у цьому разі вважати основним місцем роботи, а що сумісництвом?

Тут важливо, з яким роботодавцем було підписано трудовий договір (у кого зберігається трудова книжка), оскільки двох трудових договорів за основним місцем роботи бути не може. На це вказує і Державна служба України з питань праці (лист від 16.09.2021 р. № 6147/4/4.1-313-21), а саме:

  • працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно в декількох установах, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін (ч. 2 ст. 21 КЗпП);
  • сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом (п. 1 Положення № 43);
  • запис у трудову книжку відомостей про роботу за сумісництвом провадиться за бажанням працівника власником або уповноваженим ним органом за місцем основної роботи (п. 9 Положення № 43);
  • на осіб, які працюють за сумісництвом, трудові книжки ведуться тільки за місцем основної роботи (п. 1.1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Мінпраці, Мінюсту та Мінсоцзахисту від 29.07.1993 р. № 58, далі — Інструкція № 58);
  • робота за сумісництвом, яка оформлена в установленому порядку, у трудовій книжці зазначається окремим порядком. Запис відомостей про роботу за сумісництвом провадиться за бажанням працівника власником або уповноваженим ним органом (п. 2.14 Інструкції № 58).

Ураховуючи зазначене, законодавством про працю не передбачено укладення трудового договору як за основним місцем роботи одразу у двох роботодавців. А тому має бути визначено, які 0,5 ставки є основним місцем роботи, а які — робота за сумісництвом.

Законодавче забезпечення умов оплати лікарняного по вагітності

Насамперед нагадаємо, що право на допомогу з тимчасової непрацездатності (зокрема і догляд за хворою дитиною), вагітності та пологів застрахована особа має як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом. Це передбачено ч. 1 ст. 30 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. № 1105-XIV.

Зверніть увагу! Допомога з тимчасової непрацездатності, а також по вагітності і пологах в установі, де особа працює за сумісництвом, надається лише в тому разі, якщо на момент настання страхового випадку застрахована особа продовжує працювати за сумісництвом.

Порядок розрахунку допомоги по вагітності та пологах

Розрахунок допомоги відповідно до п. 30 чинного Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266, проводиться роботодавцями окремо за основним місцем роботи та за сумісництвом. Ураховуючи це, розрахунковий період визначається за кожним місцем роботи також окремо, а саме:

  • розрахунковим періодом є 12 календарних місяців (далі — к. міс.) перебування у трудових відносинах (із першого до першого числа), що передують місяцю настання страхового випадку, за місцем роботи за сумісництвом;
  • якщо застрахована особа перебувала в трудових відносинах менше 12 к. міс. на роботі за сумісництвом — беруть фактично відпрацьовані календарні місяці з першого до першого числа;
  • якщо застрахована особа перебувала в трудових відносинах менш ніж календарний місяць на роботі за сумісництвом — це фактично відпрацьований час (календарні дні) перед настанням страхового випадку на роботі за сумісництвом.

Якщо в розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку застрахована особа з поважних причин не мала заробітку або страховий випадок настав у перший день роботи, середню зарплату визначають, виходячи з тарифної ставки (посадового окладу) або її частини, установленої на день настання страхового випадку.

Страхові виплати та оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за кошти роботодавця здійснюються на підставі копії виданого в установленому порядку листка непрацездатності (далі — ЛН), засвідченої підписом керівника і скріпленої печаткою за основним місцем роботи, та довідки про середню зарплату за основним місцем роботи.

Якщо особа працює на кількох роботах за сумісництвом, додатково додаються довідки про середню зарплату за кожним місцем роботи за сумісництвом.

У такому разі сумарна зарплата, з якої розраховуються виплати, за місяцями розрахункового періоду за основним місцем роботи та за місцем (місцями) роботи за сумісництвом не може перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ.

Зверніть увагу! Якщо страхувальник має борг зі сплати ЄСВ (чи не сплатив ще ЄСВ) за певні місяці, то ці місяці не зараховують до страхового стажу, а заробіток, з якого не сплачено ЄСВ, не враховують під час обчислення середньої зарплати.

Із 21 грудня 2021 року в особистих кабінетах страхувальників на вебпорталі ПФУ почали відображатися електронні ЛН працівників, які перебувають із ними у трудових відносинах за сумісництвом. Причому це стосується ЛН, створених з 1 жовтня 2021 року. Адже відповідно до наказу МОЗ від 28.09.2021 р. № 2086, яким унесено зміни до наказу МОЗ «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки» від 01.06.2021 р. № 1066, сформований ЛН надсилається страхувальникам, з якими застрахована особа перебуває у трудових відносинах (за основним місцем роботи та за сумісництвом) через кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг ПФУ.

Особливістю електронних ЛН працівників-сумісників є те, що в їхніх роботодавців за сумісництвом відображається не е-лікарняний безпосередньо, а його цифрова копія. Вона відрізняється від оригінального документа порядковим номером копії, який додається до унікального номеру е-лікарняного.

Наприклад, електронний ЛН з унікальним номером ХХХХХХ-ХХХХХХХХХХ-Х буде відображено в такому вигляді у кабінетах страхувальника за основним місцем роботи та застрахованої особи. Однак у кабінеті роботодавця за сумісництвом до нього через крапку буде додано порядковий номер копії: ХХХХХХ-ХХХХХХХХХХ-Х.1.

Якщо працівник перебуває у трудових відносинах за сумісництвом із кількома страхувальниками, то цифра після крапки буде зростати за порядком (.2, .3 тощо).

Зазначена цифра після останньої точки є технічною інформацією про те, що це копія електронного ЛН, а застрахована особа працює в роботодавця за сумісництвом.

Номер копії не є складовою частиною унікального номера е-лікарняного — тож для формування заяви-розрахунку для працівників за сумісництвом страхувальнику треба вказувати номер їх ЛН до знаку крапки.

Отже, якщо в кабінеті страхувальника на вебпорталі ПФУ вже відображені е-лікарняні сумісників, можна розпочати підготовку належних даних для призначення допомоги по вагітності. Але, якщо роботодавець уже оформив працівникові за сумісництвом допомогу за відповідні періоди непрацездатності (наприклад, на підставі паперового ЛН), е-лікарняний брати до роботи не потрібно.

Вас може зацікавити

Журнал реєстрації листків непрацездатності

Обов’язок роботодавця вести Журнал реєстрації листків непрацездатності передбачений статтею 739 Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 12 квітня 2012 року № 578/5.

Придбати видання

 
Баланс-Бюджет

Переглядів: 1096 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Чи буде мобілізація жінок згідно нового закону?
Бронювання працівників від мобілізації продовжили ще на місяць
Як визначається показник середньооблікової кількості працівників у звіті № 1-ПВ?
Чи зараховується до пільгового стажу «декретна» відпустка?
Дію воєнного стану та мобілізації продовжено
Чи може роботодавець вручати повістки працівникам?
Допомога по вагітності та пологах: як її виплата впливає на страховий стаж?
Грошова компенсація невикористаних відпусток мобілізованим працівникам
Відшкодування надмірно виплаченої заробітної плати
Чи потрібно повідомляти ПФУ про виплату лікарняних працівникам?
Хто з працівників повинен оновлювати дані в ТЦК?
Затверджено Порядок визначення осіб з інвалідністю, які можуть бути працевлаштовані
Надання відпусток без збереження заробітної плати за сімейними обставинами
Зміни щодо обчислення страхового стажу та пенсійного забезпечення
Чи може роботодавець відмовити у видачі довідки про заробітну плату?
Особливості трудового договору з нефіксованим робочим часом
Як самостійно завантажити скан-копію трудової книжки?
Чи може директор підприємства встановити собі режим неповного робочого часу?
Що є економічним тиском на працівника, але не є мобінгом?
Кому, згідно з новим законом про мобілізацію, не треба йти до ТЦК?
Звільнення в умовах воєнного стану
Компенсація за невикористану щорічну відпустку без звільнення
Чи можна оформити лікарняний для догляду за повнолітнім членом сім’ї?
Хто може вийти на пенсію достроково?
Додаткові підстави розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця
Лікарняні сумісникам повернуться
Чим керуватися під час розроблення Положення про структурний підрозділ?
Хто розробляє інструкції з охорони праці та що вони містять?
Дотримання нормативу робочих місць для осіб з інвалідністю — обов’язок роботодавця
Алгоритм дій при виявленні помилок в оцифрованій трудовій книжці
Працівник після відпустки не стає до роботи: які дії роботодавця?
Чи заповнювати паперову трудову книжку, коли діє електронна?
Обставини, які необхідно враховувати при укладенні строкового трудового договору
У КЗпП з’явиться додаткова підстава звільнення працівників
Замість Класифікатора професій отримаємо Єдиний реєстр кваліфікацій
Штатний розпис як доказ у суді: 4 категорії трудових спорів
Стаж роботи за кордоном врахують при призначенні пенсій: прийнято Закон
Врегульовано працю домашніх працівників: що це означає та кого стосується?
Деякі особливості надання щорічної відпустки в період воєнного стану
Чи може роботодавець затримувати зарплату в умовах воєнного стану?
Умови призначення пенсії за віком особам з числа ВПО
Відпустка за роботу з ненормованим робочим днем
Рада ухвалила Закон про правонаступництво у трудових відносинах
Змінили правила бронювання працівників для сільгосппідприємств
Щодо зобов’язання внести зміни у трудову книжку
Чи можна ділити на частини відпустку без збереження заробітної плати за сімейними обставинами?
Закон про мобілізацію: інфографіка Міноборони з основними змінами
Як перевірити медичний висновок і е-лікарняний?
Вимоги до часу відпочинку працівників
Сплата добровільного внеску після настання пенсійного віку
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com