Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Куди звертатися, аби перевірити правомірність видачі листка непрацездатності
Новини
16.11.2017
Куди звертатися, аби перевірити правомірність видачі листка непрацездатності
 

Коментар до листа МОЗ від 12.06.2017 р. № 3.04.02-Н-7698/6898-зв

Суть проблеми

Інколи в роботодавців трапляються випадки засумніватися в правомірності отримання працівником листка непрацездатності (далі — ЛН), вважаючи його або «фіктивним» за виявленими зовнішніми ознаками чи за наявними помилками в його заповненні, або ж маючи інформацію про порушення режиму лікування працівником. Тож, чи може роботодавець пересвідчитися в правомірності отримання працівником ЛН і куди звертатися із запитом для перевірки?

Позиція МОЗ

Роботодавець має право перевірити правомірність видачі ЛН. Для цього йому необхідно зробити запит до структурного підрозділу з питань охорони здоров’я обласної, Київської міської держадміністрації, у підпорядкуванні якого знаходиться заклад охорони здоров’я, що видавав ЛН.

Коментар

У коментованому листі МОЗ відсилає до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455 (далі — Інструкція № 455), та Положення про експертизу тимчасової непрацездатності, затвердженого наказом МОЗ від 09.04.2008 р. № 189 (далі — Положення № 189).

Однак у жодному із цих документів немає норми, яка б визначала повноваження місцевого органу управління охорони здоров’я під час отримання запитів від роботодавців на перевірку правомірності видачі ЛН.

Якщо звернутися до р. 8 Інструкції № 455, то з нього випливає:

  • відповідальність за якість експертизи тимчасової непрацездатності (далі — ЕТН), зберігання й облік ЛН несе керівник закладу охорони здоров’я;

  • за порушення порядку видачі та заповнення ЛН лікарі несуть відповідальність згідно із законодавством України;

  • під час виявлення порушень правил видачі, зберігання, обліку ЛН, незадовільного стану ЕТН лікувально-профілактичний заклад може бути позбавлений права видавати ЛН.

Згідно з п. 3.3 Положення № 189, керівник (головний лікар) закладу охорони здоров’я незалежно від форм власності, зокрема:

  • повідомляє органи охорони здоров’я, фонди соцстрахування та правоохоронні органи про випадки втрати чи крадіжки бланків ЛН;

  • уживає заходів щодо притягнення до відповідальності медпрацівників, які допустили порушення проведення ЕТН, порядку видачі, продовження та заповнення ЛН, оформлення медичної облікової документації;

  • створює комісії для повторного розгляду звернень громадян щодо конфліктних питань ЕТН.

У випадках подання позовів і претензій медичних страхових організацій та фондів соцстрахування, а також за запитами заявників, здійснювати розгляд клініко-експертних питань із якості ЕТН щодо дотримання чинного законодавства має лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоров’я (пп. 5.3.10 Положення № 189). Розглядати звернення громадян у конфліктних випадках, а також претензії громадян і зацікавлених організацій, страхових компаній, фондів соцстрахування вповноважено також заступника головного лікаря з ЕТН або відповідальну особу з ЕТН закладу охорони здоров’я (пп. 5.4.11 Положення № 189). Останні мають право приймати рішення стосовно проведення повторної ЕТН з оглядом хворого у випадках виявлення необґрунтованої видачі ЛН (пп. 5.4.13 Положення № 189).

Щодо відповідальної особи органу охорони здоров’я з ЕТН, то вона, зокрема (п. 5.5 Положення № 189):

  • розглядає листи, заяви, звернення та скарги громадян до органу охорони здоров’я з питань ЕТН;

  • співпрацює з фондами соцстрахування в проведенні контролю за дотриманням чинних нормативно-правових актів з ЕТН.

Тож, як бачимо, для з’ясування правомірності видачі ЛН насамперед потрібно адресувати звернення керівнику (головному лікарю) або заступнику головного лікаря з ЕТН, або голові лікарсько-консультативної комісії. Звісно, це не спростовує той факт, що із запитом можна звернутися й до департаментів (управлінь) охорони здоров’я облдержадміністрацій, у віданні яких знаходиться заклад охорони здоров’я, що видав ЛН. Адже вони здійснюють контроль за їх діяльністю.

Раніше МОЗ у листі від 03.08.2006 р. № 3.07-16/1004 підтверджував, що роботодавець має право звертатися до медичних установ із проханням перевірити обґрунтованість видачі ЛН, однак переліку медичних установ, які мають право перевіряти законність і підстави видачі працівнику ЛН, немає. Так, спеціальних медичних установ, які вповноважені перевіряти ЛН, справді не існує, проте це не спростовує можливості надсилати звернення щодо перевірки, чи дійсно обґрунтовано видано ЛН закладом охорони здоров’я та чи не є такий ЛН підробкою.

Своєю чергою, МОЗ у коментованому листі цілком міг переадресувати питання щодо з’ясування роботодавцями обґрунтованості видачі ЛН до Фонду соцстрахування.

Адже до завдань Фонду соцстрахування якраз і включається перевірка обґрунтованості видачі та подовження ЛН застрахованим особам, у т. ч. на підставі інформації з електронного реєстру ЛН (п. 6 ч. 1 ст. 9 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. № 1105).

Комісія (уповноважений) із соцстрахування підприємства має право звертатися за потреби до робочих органів відділень Фонду соцстрахування щодо перевірки правильності видачі та подовження ЛН застрахованим особам підприємства; а також дотримання застрахованими особами режиму, визначеного лікарем на період тимчасової непрацездатності (п. 2.1 Положення про комісію (уповноваженого) із загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затвердженого постановою правління ФСС з ТВП від 23.06.2008 р. № 25, далі — Положення № 25). На це звертав увагу й ФСС з ТВП у листі від 11.05.2017 р. № 5-14/Н-225з-60.

І якщо за результатами такої перевірки фахівцями Фонду соцстрахування або відповідальними за ЕТН органів охорони здоров’я будуть зроблені висновки про порушення встановленого порядку видачі ЛН, то комісія із соцстрахування підприємства має право прийняти рішення про відмову в призначенні допомоги по тимчасовій непрацездатності (лист ФСС з ТВП від 19.03.2010 р. № 01-14-551).

Наприклад. За інформацією Управління виконавчої дирекції Фонду соцстрахування у Житомирській області за результатами перевірок у 2017 році страхувальників установлено, що 425 ЛН видано лікувальними закладами з порушеннями, що становить 1,6% від загальної кількості перевірених ЛН. А при перевірках відділом ЕТН управління виконавчої дирекції Фонду соцстрахування у Запорізькій області виявлено 1034 ЛН, видані лікувальними закладами з порушеннями, що становить 5,1% від загальної кількості перевірених ЛН.

ЛН потрапляє від працівника передусім до комісії (уповноваженого) із соцстрахування підприємства, яка за наявності сумнівів в обґрунтованості його видачі має насамперед адресувати запит до робочого органу Фонду соцстрахування. Останній може цілком самостійно провести перевірку законності видачі такого ЛН закладом охорони здоров’я.

Але, як свідчить судова практика, у випадку з’ясування Фондом соцстрахування необґрунтовано виданих ЛН і, як результат, неправомірно отриманих страхових коштів, із закладу охорони здоров’я завдані збитки не стягнуть. Приміром, ВГСУ в постановах від 02.03.2017 р. у справі № 913/803/16, від 20.07.2017 р. у справі № 917/2105/16 доходить висновків:

  1. Не вбачається, що повернення страхових платежів до Фонду соцстрахування у випадку їх безпідставного отримання може бути зроблено за рахунок закладів охорони здоров’я, які видають ЛН, що є підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності.

  2. Заклади охорони здоров’я (конкретно — їх працівники) видають ЛН, які є підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, але в разі порушення правил видачі, зберігання, обліку ЛН відповідальність цих закладів передбачена лише у вигляді позбавлення права видавати ЛН, а також персональної відповідальності лікарів.

  3. У наведених справах суди попередніх інстанцій дійшли обґрунтованого висновку про те, що наявність збитків Фонду соцстрахування не доведено матеріалами справ, оскільки відсутність страхових випадків у вигляді фактичної тимчасової непрацездатності Фондом соцстрахування не встановлено; у спірних правовідносинах на заклад охорони здоров’я не може бути покладена майнова відповідальність за сплачену допомогу по тимчасовій непрацездатності, оскільки цей заклад не є стороною вказаних правовідносин, а отже, у справі відсутній причинний зв’язок між заявленою Фондом соцстрахування шкодою та протиправною поведінкою закладу охорони здоров’я.

Тож за потреби правомірність видачі ЛН краще з’ясовувати до того, як його буде оплачено Фондом соцстрахування.

Показовим щодо цього є постанова Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 09.10.2017 р. у справі № 804/4989/17. У ній суд зазначає: підприємство не скористалося своїм правом згідно з пп. 3.3.1 Положення № 25, яким установлено, що комісія підприємства із соцстрахування може звернутися до органу Фонду соцстрахування стосовно перевірки правильності видачі ЛН.

У цій справі суд звернув увагу на таке: ЛН, які мають більш ніж два виправлення, не можна визнати такими, що видані в установленому порядку, а, відповідно, не можна визнати й підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Доводи підприємства про те, що управління Фонду соцстрахування під час підрахунку помилок виходило не з якісного (тематичного) типу помилок, а з їх арифметичної кількості, суд уважає безпідставними, оскільки на бланку ЛН дозволяється не більш ніж двох виправлень, тобто законодавець чітко зазначив кількість допущенних саме виправлень, а не допущених помилок.

Вирішити проблему з перевіркою ЛН міг би повноцінний запуск Єдиного електронного реєстру ЛН. Однак про його функціонування лише говорять щороку, проте такий сервіс наразі не запущено. Можливо, це станеться… у 2018 році…

Микола Кирильчук

Интерактивная бухгалтерия

Переглядів: 10927 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Чи буде мобілізація жінок згідно нового закону?
Бронювання працівників від мобілізації продовжили ще на місяць
Як визначається показник середньооблікової кількості працівників у звіті № 1-ПВ?
Чи зараховується до пільгового стажу «декретна» відпустка?
Дію воєнного стану та мобілізації продовжено
Чи може роботодавець вручати повістки працівникам?
Допомога по вагітності та пологах: як її виплата впливає на страховий стаж?
Грошова компенсація невикористаних відпусток мобілізованим працівникам
Відшкодування надмірно виплаченої заробітної плати
Чи потрібно повідомляти ПФУ про виплату лікарняних працівникам?
Хто з працівників повинен оновлювати дані в ТЦК?
Затверджено Порядок визначення осіб з інвалідністю, які можуть бути працевлаштовані
Надання відпусток без збереження заробітної плати за сімейними обставинами
Зміни щодо обчислення страхового стажу та пенсійного забезпечення
Чи може роботодавець відмовити у видачі довідки про заробітну плату?
Особливості трудового договору з нефіксованим робочим часом
Як самостійно завантажити скан-копію трудової книжки?
Чи може директор підприємства встановити собі режим неповного робочого часу?
Що є економічним тиском на працівника, але не є мобінгом?
Кому, згідно з новим законом про мобілізацію, не треба йти до ТЦК?
Звільнення в умовах воєнного стану
Компенсація за невикористану щорічну відпустку без звільнення
Чи можна оформити лікарняний для догляду за повнолітнім членом сім’ї?
Хто може вийти на пенсію достроково?
Додаткові підстави розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця
Лікарняні сумісникам повернуться
Чим керуватися під час розроблення Положення про структурний підрозділ?
Хто розробляє інструкції з охорони праці та що вони містять?
Дотримання нормативу робочих місць для осіб з інвалідністю — обов’язок роботодавця
Алгоритм дій при виявленні помилок в оцифрованій трудовій книжці
Працівник після відпустки не стає до роботи: які дії роботодавця?
Чи заповнювати паперову трудову книжку, коли діє електронна?
Обставини, які необхідно враховувати при укладенні строкового трудового договору
У КЗпП з’явиться додаткова підстава звільнення працівників
Замість Класифікатора професій отримаємо Єдиний реєстр кваліфікацій
Штатний розпис як доказ у суді: 4 категорії трудових спорів
Стаж роботи за кордоном врахують при призначенні пенсій: прийнято Закон
Врегульовано працю домашніх працівників: що це означає та кого стосується?
Деякі особливості надання щорічної відпустки в період воєнного стану
Чи може роботодавець затримувати зарплату в умовах воєнного стану?
Умови призначення пенсії за віком особам з числа ВПО
Відпустка за роботу з ненормованим робочим днем
Рада ухвалила Закон про правонаступництво у трудових відносинах
Змінили правила бронювання працівників для сільгосппідприємств
Щодо зобов’язання внести зміни у трудову книжку
Чи можна ділити на частини відпустку без збереження заробітної плати за сімейними обставинами?
Закон про мобілізацію: інфографіка Міноборони з основними змінами
Як перевірити медичний висновок і е-лікарняний?
Вимоги до часу відпочинку працівників
Сплата добровільного внеску після настання пенсійного віку
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com