Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Бібліотека статей / Практика кадровика
16.11.2006
Організаційно-нормативні документи підприємства: Правила внутрішнього трудового розпорядку. Штатний розпис

Підприємства, установи, організації незалежно від форм власності, підпорядкування та видів діяльності в роботі з персоналом використовують, поряд з нормативно-правовими актами, локальні (внутрішні) організаційно-правові документи. Матеріал, у якому розглянуто два з них — правила внутрішнього трудового розпорядку і штатний розпис, — розпочинає цикл статей, присвячених організаційно-правовим документам підприємства.

Підприємства, установи, організації (далі — підприємства) незалежно від форм власності, підпорядкування та видів діяльності в роботі з персоналом використовують поряд з нормативно-правовими актами локальні (внутрішні) організаційно-правові документи, а саме:

  • правила внутрішнього трудового розпорядку;
  • штатний розпис;
  • положення про структурні підрозділи (за наявності);
  • посадові інструкції;
  • положення про оплату праці;
  • положення про преміювання;
  • положення про винагороду за підсумками роботи за рік.

Зазначені документи розробляються власником або уповноваженим ним органом (в окремих випадках за погодженням з профспілковим комітетом, а якщо його немає — з представниками, вільно обраними на загальних зборах найманих працівників) з урахуванням вимог чинного законодавства.

Основним документом серед зазначених є правила внутрішнього трудового розпорядку (далі — Правила), які регулюють права та обов’язки усіх учасників трудового процесу. Правила регламентують:

  • трудовий розпорядок на підприємстві;
  • порядок прийняття на роботу і звільнення працівників;
  • основні права та обов’язки працівників і власника підприємства;
  • застосування заохочень за успіхи в роботі та заходів стягнення за порушення трудової дисципліни.

За сферою дії Правила поширюються на всіх працівників, які працюють за трудовим договором, незалежно від статусу (основний, сумісник), строку трудового договору (на невизначений строк, строковий, тимчасовий, сезонний), виду виконуваної роботи, режиму роботи (повний робочий час, неповний робочий час), віку, статі тощо за винятком окремих категорій працівників деяких галузей народного господарства, для яких діють статути і положення про дисципліну (Статут про дисципліну працівників зв’язку, Положення про дисципліну працівників залізничного транспорту, Статут про дисципліну працівників спеціальних (воєнізованих) аварійно-рятувальних служб, інші).

Відповідно до статті 142 КЗпП Правила затверджуються трудовими колективами (зборами, конференцією) за поданням власника або уповноваженого ним органу і виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) на основі типових правил. Ухвалене на зборах (конференції) рішення про затвердження Правил оформляється протоколом, який підписується головою та секретарем зборів (конференції) і скріплюється печаткою підприємства. Доповнення та зміни до Правил вносять у такому ж порядку.

Оскільки Правила є локальним нормативним документом, їх зміст має не тільки визначатися загальними нормами трудового законодавства, а й ураховувати специфіку діяльності підприємства, а також трудових відносин у відповідній сфері (виробництво, освіта, наука, медицина тощо). Зміст Правил не повинен суперечити нормам інших локальних документів у межах підприємства, наприклад статутові, колективному договору, положенням про структурні підрозділи, посадовим інструкціям тощо.

Для кадрових служб (посадових осіб, які виконують їх функції) Правила — основний нормативний документ, який регламентує вирішення цілої низки питань, зокрема прийняття, переведення і звільнення працівників, здійснення контролю за додержанням працівниками трудової дисципліни, підготовки відповідних розпорядчих документів тощо.

Оскільки на сьогодні типові правила не затверджено, для розроблення Правил на конкретному підприємстві можна скористатися прикладом Правил (Додаток 1), розробленим відповідно до Типових правил внутрішнього трудового розпорядку для робітників та службовців підприємств, установ, організацій, затверджених постановою Державного комітету СРСР з праці та соціальних питань від 20 липня 1984 р. № 213 (застосовуються на підставі постанови Верховної Ради України «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР» від 12 вересня 1991 р. № 1545-ХІІ), з урахуванням чинного трудового законодавства України.

Додаток 1

(НАЗВА ПІДПРИЄМСТВА)

ЗАТВЕРДЖЕНО
зборами трудового колективу
(назва підприємства)
протокол № _____
від «__» ____________ 200__ р.

ПРАВИЛА
внутрішнього трудового розпорядку

1. Загальні положення

1.1. Правила внутрішнього трудового розпорядку (далі — Правила) (назва підприємства) розроблено відповідно до чинного законодавства України з метою забезпечення чіткої організації праці, належних безпечних умов праці, підвищення її продуктивності та ефективності, раціонального використання робочого часу, зміцнення трудової дисципліни.

1.2. Трудова дисципліна забезпечується створенням адміністрацією підприємства необхідних організаційних та економічних умов для високопродуктивної праці, відповідальним ставленням працівників до роботи, а також заохоченнями за сумлінну працю.

До працівників, які порушують трудову дисципліну, в необхідних випадках застосовуються заходи дисциплінарного впливу.

1.3. Правила є обов’язковими для виконання сторонами трудових відносин.

1.4. Питання, пов’язані із застосуванням Правил, вирішуються (посада керівника підприємства) у межах наданих йому прав, а у випадках, передбачених чинним законодавством України і цими Правилами, разом або за погодженням із профспілковим комітетом. Ці питання вирішуються також трудовим колективом відповідно до його повноважень.

2. Порядок прийняття на роботу та звільнення працівників

2.1. Працівники реалізують свої здібності до продуктивної праці шляхом укладення трудового договору (контракту).

Під час прийняття на роботу працівники мають подати:

— паспорт;
— трудову книжку, оформлену в установленому порядку, а якщо особа влаштовується на роботу вперше — довідку про останнє заняття, видану за місцем проживання відповідною житлово-експлуатаційною організацією, органом місцевого самоврядування, вуличним комітетом (довідка, видана вуличним комітетом, має бути засвідчена виконавчим комітетом відповідної ради). Звільнені з лав Збройних Сил України та інших військових формувань, створених відповідно до законодавства України, пред’являють військовий квиток;
— свідоцтво про обов’язкове державне соціальне страхування;
— довідку про присвоєння ідентифікаційного коду.

Прийняття на роботу без подання зазначених документів не допускається.

Під час прийняття на роботу, яка вимагає спеціальних знань, адміністрація підприємства має право зажадати від працівника подання диплома або іншого документа про здобуту освіту чи професійну підготовку.

Забороняється вимагати від працівників під час працевлаштування документи, подання яких не передбачено законодавством, а також відомості про прописку.

2.3. До початку роботи за укладеним трудовим договором працівник має ознайомитися під розписку з правилами внутрішнього трудового розпорядку, колективним договором, умовами праці, своїми правами та обов’язками, а також пройти інструктаж з техніки безпеки, виробничої санітарії, гігієни праці та протипожежної охорони.

2.4. Прийняття на роботу оформляється наказом (посада керівника підприємства), що оголошується працівникові під розписку. У наказі має бути зазначено найменування посади (категорія), професії (розряд), умови оплати праці та інші істотні умови трудового договору.

2.5. На всіх працівників, які працюють понад п’ять днів, ведуться трудові книжки.

Працівникам, що стають до роботи вперше, трудова книжка оформляється не пізніше п’яти днів після прийняття на роботу.

2.6. Дія трудового договору може бути припинена тільки з підстав, передбачених законами України.

2.7. За ініціативою працівника трудові відносини припиняються згідно зі статтями 38 та 39 КЗпП України.

Працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це адміністрацію підприємства письмово за два тижні.

У разі розірвання трудового договору з поважних причин, передбачених чинним законодавством, працівник звільняється у строк, про який він просить.

Строковий трудовий договір розривається на вимогу працівника достроково в разі хвороби або інвалідності, які перешкоджають виконанню ним роботи за трудовим договором, а також у випадку порушення адміністрацією підприємства законодавства про працю, колективного або трудового договору та з інших поважних причин, передбачених чинним законодавством.

2.8. Припинення дії трудового договору за ініціативою (посада керівника підприємства) може мати місце з підстав, передбачених статтями 40 та 41 КЗпП України.

2.9. Дію трудового договору може бути припинено також за умов, передбачених пунктами 1–3 і 5–7 та 8 статті 36 КЗпП України.

2.10. Припинення трудового договору оформляється наказом (посада керівника підприємства), який оголошується працівникові під розписку.

2.11. У день звільнення працівникові видається трудова книжка та виплачуються всі належні йому від підприємства суми.

3. Основні обов’язки працівників

Працівники підприємства зобов’язані:

— своєчасно, до початку роботи, прибути на робоче місце та підготуватися до виконання трудових обов’язків;
— почати роботу відповідно до режиму робочого дня, встановленого на підприємстві;
— бути на робочому місці впродовж робочого часу за винятком перерв на відпочинок і харчування;
— виконувати своєчасно та в повному обсязі робочі завдання (функціональні обов’язки), забезпечувати належну якість виконуваних робіт та виготовлюваної продукції;
— виконувати розпорядження адміністрації підприємства;
— дотримуватися вимог з охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії, протипожежної охорони, передбачених відповідними правилами та інструкціями;
— вживати заходів для негайного усунення причин та умов, які перешкоджають або ускладнюють нормальну роботу, негайно інформувати про це адміністрацію підприємства;
— підтримувати на своєму робочому місці чистоту й порядок, не палити в службових приміщеннях;
— ефективно використовувати обчислювальну та іншу оргтехніку, дбайливо ставитися до майна підприємства, раціонально витрачати матеріали, електроенергію та інші матеріальні ресурси;
— уважно ставитися до колег, сприяти створенню нормального психологічного мікроклімату в колективі.

4. Основні обов’язки адміністрації

Адміністрація підприємства зобов’язана:

— правильно організувати роботу працівників, закріпити за кожним робоче місце, для кожного створити здорові та безпечні умови праці;
— забезпечити робочі місця матеріальними та енергетичними ресурсами, інструментом і приладдям, обчислювальною та іншою оргтехнікою, а працівників — спецодягом та засобами індивідуального захисту відповідно до нормативно-правових актів;
— вживати необхідних заходів для профілактики виробничого травматизму, професійних та інших захворювань працівників;
— неухильно дотримуватися вимог законодавства про працю та правил охорони праці, вживати заходів для вчасного усунення причин і умов, що перешкоджають нормальній роботі працівників;
— забезпечувати належні умови для ефективної роботи працівників, систематичного підвищення їхньої кваліфікації;
— давати чіткі вказівки (розпорядження) працівникам, вимагати й перевіряти своєчасність і точність їх виконання;
— створювати умови для зацікавленості працівників у результатах їхньої роботи;
— видавати працівникам заробітну плату в установлені законодавством та колективним договором терміни;
— контролювати дотримання працівниками трудової дисципліни;
— організувати облік робочого часу і табелювання працівників;
— дотримуватися вимог законодавства про працю під час вирішення соціально-трудових питань на підприємстві.

5. Робочий час і час відпочинку на підприємстві

5.1. Для працівників підприємства встановлено тривалість робочого часу (в годинах) на тиждень із такими вихідними днями (вказати)*.

Під час прийняття на роботу, а також під час дії трудового договору за згодою сторін може встановлюватися неповний робочий час із визначенням тривалості роботи, її розпорядку та оплатою праці пропорційно до відпрацьованого часу.

5.2. Час початку і закінчення роботи, перерва для відпочинку і харчування встановлюються такими**:

— початок роботи (вказати);
— перерва на відпочинок і харчування (вказати);
— закінчення роботи (вказати).

Напередодні святкових і неробочих днів тривалість роботи працівників скорочується на одну годину (крім працівників із скороченою тривалістю робочого часу).

Виходячи з виробничих потреб установлений режим роботи може бути змінено на підставі наказу і з обов’язковим попередженням про це працівників не пізніше ніж за два місяці.

5.3. Робота у вихідні дні забороняється за винятком випадків, передбачених законодавством України. Така робота може компенсуватися за згодою сторін наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі в подвійному розмірі.

5.4. Заборонено в робочий час відволікати працівників від роботи для виконання громадських доручень, не пов’язаних із діяльністю підприємства, скликати збори, засідання, наради з громадських питань.

5.5. Працівникам підприємства надаються щорічні основна та додаткові відпустки відповідно до чинного законодавства України.

Черговість надання щорічних відпусток визначається графіком, який у термін до 15 січня затверджується (посада керівника підприємства) за погодженням із профспілковим комітетом (якщо його немає — з іншим представницьким органом) і під розписку доводиться до відома працівників. Графік є обов’язковим для сторін трудового договору.

Перенесення відпусток на інший час можливе лише у випадках, передбачених законодавством та за згодою сторін.

У разі перенесення щорічної відпустки новий термін її надання встановлюється за згодою між працівником і керівником підприємства.

Про дату початку відпустки працівників повідомляють письмово не пізніше як за два тижні.

На прохання працівника щорічна відпустка може надаватися частинами за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів.

За рішенням (посада керівника підприємства) працівників може бути відкликано за їхньою згодою із щорічної відпустки лише у випадках, передбачених чинним законодавством.

5.6. За сімейними обставинами працівникові може бути надано відпустку без збереження заробітної плати тривалістю до 15 календарних днів на рік.

6. Заохочення за успіхи в роботі

6.1. За зразкове виконання трудових обов’язків, сумлінне ставлення до роботи і вагомі досягнення в праці до працівників підприємства застосовуються такі види заохочень:

— нагородження грамотою;
— оголошення подяки;
— заохочення у формі грошової премії;
— нагородження цінним подарунком***.

6.2. (посада керівника підприємства) видає наказ про заохочення і доводить його до відома колективу (працівника). Відомості про заохочення заносяться до трудових книжок працівників.

6.3. За особливі трудові досягнення адміністрація підприємства разом із профкомом (якщо його немає — з іншим представницьким органом) можуть порушувати клопотання щодо представлення працівників до державних нагород.

7. Відповідальність працівників за порушення трудової дисципліни

7.1. Працівник несе відповідальність за порушення трудової, технологічної та виробничої дисципліни, в тому числі за:

— невиконання або неналежне виконання з власної вини покладених на нього трудових обов’язків, визначених трудовим договором, колективним договором та цими Правилами;
— прогул (у тому числі відсутність на роботі більше 3 годин протягом робочого дня) без поважних причин;
— появу на роботі в нетверезому стані або в стані наркотичного (токсичного) сп’яніння;
— розпивання спиртних напоїв на робочому місці;
— вчинення за місцем роботи розкрадання (у т. ч. дрібного) майна підприємства;
— перевищення службових повноважень.

7.2. За порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано тільки один з таких заходів стягнення: догана, звільнення з роботи.

7.3. До застосування дисциплінарного стягнення (посада керівника підприємства) має право зажадати від працівника письмового пояснення. Відмова працівника надати пояснення не може бути перешкодою для застосування стягнення.

7.4. Стягнення оголошується наказом, з яким працівника ознайомлюють під розписку.

7.5. Протягом строку дії дисциплінарного стягнення до працівника не застосовуються заходи заохочення, передбачені розділом 6 цих Правил.
_____________
* За наявності на підприємстві працівників віком від 15 до 16 років, а також працівників, зайнятих на роботах із шкідливими умовами праці їм установлюється скорочена тривалість робочого часу — 36 годин на тиждень.

** На підприємстві із змінним режимом роботи може бути встановлено такий розпорядок роботи:

    І зміна ІІ зміна ІІІ зміна ІV зміна
Початок роботи                
Закінчення роботи                
Перерва для харчування та відпочинку                

***  Правилами внутрішнього трудового розпорядку можуть бути передбачені й інші види заохочень.

Штатний розпис теж належить до організаційно-нормативних документів. Його наявність передбачена статтею 64 Господарського кодексу України, згідно з якою підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис.

Штатний розпис закріплює:

  • перелік посад і професій;
  • чисельність штатних одиниць;
  • розмір посадових окладів, надбавок та доплат за умови, що вони передбачені системою оплати праці і мають постійний характер (наприклад, доплати за вислугу років на підприємстві);
  • місячний фонд заробітної плати.

На основі штатного розпису вирішують як внутрішні питання (прийняття на роботу і переведення працівників, встановлення надбавок і доплат, розроблення посадових (робочих) інструкцій, здійснення відповідних записів у трудових книжках тощо), так і зовнішні (подання до державних органів встановленої звітності, зокрема про наявність вільних робочих місць (вакантних посад) та потребу в працівниках (форма 3-ПН), про зайнятість та працевлаштування інвалідів (форма 10-ПІ)).

Розробляють штатний розпис, виходячи із затвердженої структури і чисельності, положення про оплату праці та з урахуванням вимог нормативно-правових актів, зокрема Закону України «Про оплату праці», Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, Класифікатора професій ДК 003:2005, випусків Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників.

Оскільки записи до трудових книжок вносять на підставі штатного розпису, назви посад у ньому мають відповідати професійним назвам робіт за Класифікатором професій ДК 003:2005. При цьому в штатному розписі слід застосовувати повну назву посади (професії) відповідно до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (наприклад, «Інженер-проектувальник (планування міст) І категорії», «Лаборант електромеханічних випробувань і вимірювань 5 розряду», «Інженер з підготовки кадрів І категорії»), а також похідні слова: «Віце-», «Заступник», «Старший», «Перший», «Гірничий» та ін. Не можна утворювати назви посад шляхом об’єднання назв різних посад («Бухгалтер-касир», «Референт-діловод»).

Штатний розпис затверджується власником або уповноваженим ним органом на поточний рік (грифом «Затверджую», а в окремих випадках і відповідним наказом), без будь-яких погоджень із профспілковим комітетом або іншим представницьким органом найманих працівників (Додаток 2).

Додаток 2

ЗАТВЕРДЖУЮ
директор ТОВ «Контракт»
      (підпис)       П. І. Захаров

30.12.2005

ШТАТНИЙ РОЗПИС
товариства з обмеженою відповідальністю «Контракт» на 2006 рік

Вводиться з 01.01.2006


п/п

Назва структурного підрозділу

Назва посади
(професії)

Код Класифікатора професій ДК 003:2005

Кількість штатних одиниць

Посадовий оклад, грн.

Надбавки (доплати), грн.

Місячний фонд заробітної плати, грн.

1

2

3

4

5

6

7

8

1

Адміністрація

Директор

Заступник директора

1210.1

1210.1

1

1

700

600

200

100

900

700

   Разом        

2

1300

300

1600

2

Відділ кадрів

Начальник відділу

Інженер з підготовки
кадрів

Старший інспектор

Інспектор

1232


2412.2

3423

3423

1


1

1

1

500


400

350

300

50


50

550


400

400

300

   Разом        

4

1550

100

1650

3

Бухгалтерія

Головний бухгалтер

Бухгалтер І категорії

Бухгалтер ІІ категорії

Касир

1231

2411.2

2411.2

4211

1

1

1

1

550

450

400

300

100

50

650

500

400

300

   Разом        

4

1700

150

1850

4

Відділ господарського обслуговування та матеріально-
технічного забезпечення

Завідувач відділу

Фахівець І категорії

Агент з постачання

Водій І класу

Слюсар-сантехнік

1229.7

3439

4131

8322.2

7136.2

1

1

1

1

1

450

400

350

310

290

100

50

550

400

400

310

290

   Разом        

5

1800

150

1950

5

Відділ реклами

Завідувач відділу

Представник з реклами

Представник з реклами

Представник з реклами

1229.7

3429

3429

3429

1

1

1

1

500

400

350

350

100

50

600

400

400

350

   Разом        

4

1600

150

1750

6

Виробничий
відділ

Начальник відділу

Провідний інженер

Провідний інженер

Інженер І категорії

Інженер І категорії

Технік І категорії

Технік ІІ категорії

Технік ІІ категорії

1222.2

2149.2

2149.2

2149.2

2149.2

3119

3119

3119

1

1

1

1

1

1

1

1

500

450

450

400

400

350

300

300

100

50

50

50

100

600

450

500

450

400

350

350

400

   Разом        

8

3150

350

3500

   Разом 
по товариству
       

27

11 100

1200

12 300

 

Протягом року до штатного розпису може бути внесено зміни чи доповнення, зокрема у разі:

  • введення (виведення) штатних одиниць;
  • зміни розміру посадових окладів;
  • встановлення (скасування) надбавок або доплат;
  • зміни назв посад (професій), категорій, розрядів тощо.

Зміни до штатного розпису вносять на підставі наказу із загальної діяльності (Додаток 3). Кількість і періодичність таких змін протягом року не обмежується. При цьому якщо до штатного розпису вносяться незначні зміни (вводяться або виводяться посади, змінюються посадові оклади, встановлюються доплати), то штатний розпис, затверджений на поточний рік, не замінюють (не переписують), а в практичній роботі керуються наказом про внесення до нього відповідних змін.

Додаток 3

ЗАКРИТЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «СЕРВІС»

НАКАЗ

14.05.2006

м. Київ

№ 81

Про внесення змін
до штатного розпису

У зв’язку із збільшенням обсягу поставок готової продукції та з метою забезпечення вимог Закону України «Про охорону праці»

НАКАЗУЮ:

Ввести з 15.05.2006 до штатного розпису товариства такі посади:

— експедитора відділу збуту з посадовим окладом 400 грн. на місяць;
— інженера з охорони праці І категорії з посадовим окладом 600 грн. на місяць.

Підстава: доповідна записка заступника директора від 10.05.2006.

 

Директор

(підпис)

П. С. Мельник

 Візи:

Начальник відділу кадрів
Головний бухгалтер

 

 

До справи № ______
(посада, підпис, ініціал(и) та прізвище виконавця)
(дата)

Якщо ж протягом року структура підприємства трансформується докорінно (створюються або ліквідуються структурні підрозділи), має бути видано наказ про затвердження нового штатного розпису із зазначенням дати введення його в дію та скасування штатного розпису, затвердженого на поточний рік.

2006-11-16

Статья предоставлена нашему порталу
редакцией журнала «Справочник кадровика»

Джерело: HR-Лига Автор: Рожнов Віктор
Переглядів: 141985 Надіслати другу Версія для друку
 
 
Дивіться також:
Табель обліку робочого часу: тонкощі заповнення
Підсумований облік робочого часу: для чого і як враховують неявки працівників
Номенклатура справ: етапи розроблення
Відповідальний за військовий облік: вимоги та порядок призначення
Регулювання праці сезонних працівників
З чого починати вести військовий облік, якщо раніше він не вівся?
Записки в кадровому діловодстві: які бувають і чим відрізняються?
Графік відпусток на 2023 рік
Складання номенклатури справ
Виплати мобілізованим працівникам за рахунок коштів підприємства
Додаткові відпустки для працівників з дітьми: актуальні правила
Кадровий облік під час війни: ТОП-10 порад
Установлюємо доплату за ведення військового обліку
Норми робочого часу: встановлення та тривалість
Відпустка директора або головбуха: документальне оформлення
Щорічні додаткові відпустки: кому, коли та як надають
Робота за сумісництвом: оформлюємо правильно
Внутрішнє сумісництво: дюжина бліц-відповідей
Прогул як поважна причина припинення трудового договору
Оформляємо на роботу водія
Звільнення за ініціативою роботодавця: підстави, процедури, судова практика
Працівник захворів під час відпустки: оформлення, оплата, облік
Дистанційна робота та гнучкий графік: як оформити відносини із працівником
Накази з кадрових питань: складаємо правильно
Відновлення втрачених трудових книжок: алгоритм дій кадровика
Компенсація за невикористану відпустку при звільненні: правила розрахунку
Унесення змін до штатного розпису
Особливості надання соцвідпусток на дітей
Щорічні відпустки: найактуальніші запитання
Документальне оформлення щорічних відпусток: покроковий алгоритм

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com