Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 6 червня 2008 р. № 14/2-35/81

Щодо подання звітності до органів державної статистики у випадках, коли суб’єкт господарювання припинив діяльність


Голові Харківської обласної організації
партії «Реформи і порядок"
Яцині О. А. 

Шановний Олеже Анатолійовичу!

На Ваш запит щодо подання звітності до органів державної статистики у випадках, коли суб’єкт господарювання припинив діяльність, повідомляємо наступне.

Правові відносини в галузі державної статистики, у тому числі організаційні засади подання статистичної звітності, регулюються Законом України «Про державну статистику» (далі — Закон). Відповідно до Закону респонденти зобов’язані безкоштовно, в повному обсязі, за формою, передбаченою звітно-статистичною документацією, у визначені терміни подавати органам державної статистики достовірну статистичну інформацію, у тому числі з обмеженим доступом, і дані бухгалтерського обліку. Склад, обсяги та методологія розрахунків показників, адреси і строки подання статистичної інформації, зазначені у звітно-статистичній документації, є обов’язковими для всіх респондентів і не можуть бути змінені без відповідного дозволу органів державної статистики.

Керуючись Законом, територіальні органи державної статистики визначають перелік звітуючих одиниць для кожного конкретного статистичного спостереження відповідно до його мети, предмету, одиниці обстеження та обраного методу спостереження.

Таким чином, якщо суб’єкт господарювання (підприємство) був визначений респондентом державного статистичного спостереження і отримав від територіальних органів державної статистики бланк відповідної форми звітності або повідомлення про необхідність її надати, вимога органів державної статистики повинна бути виконана. При цьому, у випадку відсутності даних для заповнення тієї чи іншої форми, відповідний бланк має містити відмітку про це і бути підписаним керівником чи іншою відповідальною особою суб’єкта господарювання (підприємства).

Проте, щодо суб’єкта господарювання, який припинив свою діяльність, у разі визнання його банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури (про що є відповідна постанова господарського суду), Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визначення його банкрутом» не передбачає зобов’язання арбітражного керуючого (ліквідатора) подавати статистичну та фінансову звітність органам державної статистики.

Крім того, звертаємо увагу, що можливі випадки, коли господарський суд виносить ухвалу про проведення санації боржника та призначення керуючого санацією. В такому разі керуючий санацією зобов’язаний організовувати ведення бухгалтерського і статистичного обліку та фінансової звітності (стаття 17 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визначення його банкрутом») і подавати органам державної статистики статистичну звітність у встановленому порядку, про який зазначено вище.

Одночасно інформуємо про наступне. Статтею 1863 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена адміністративна відповідальність за необґрунтовану відмову від подання статистичної звітності. Зокрема, неподання органам державної статистики даних для проведення державних статистичних спостережень або подання їх недостовірними, не в повному обсязі, не за формою, передбаченою звітно-статистичною документацією, чи із запізненням; незабезпечення належного стану первинного обліку; порушення порядку ведення Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України тягне за собою накладення штрафу на громадян — від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб та громадян — суб’єктів підприємницької діяльності — від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян — від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб та громадян — суб’єктів підприємницької діяльності — від п’ятнадцяти до двадцяти п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

З повагою,

Перший заступник Голови  В. О. ПІЩЕЙКО 

Переглядів: 7103

Дата оновлення: 31.01.2013

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com