Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 13 січня 2010 р. № 4/13/116-10

Про посаду «Головний бухгалтер»


ТОВ «ЛІГА ЗАКОН»
вул. Т. Шамрила, 23, м. Київ, 04112 

У Департаменті з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці розглянуто лист щодо посади «Головний бухгалтер» і в межах компетенції повідомляється.

Відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» для забезпечення ведення бухгалтерського обліку підприємство в особі власника або уповноваженого ним органу самостійно обирає форми його організації, а саме:

  • вводить до штату підприємства посаду бухгалтера або створює бухгалтерську службу (окремий відділ, департамент тощо) на чолі з головним бухгалтером;
  • користується послугами спеціаліста з бухгалтерського обліку, зареєстрованого як підприємець, що здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи;
  • укладає угоду про ведення бухгалтерського обліку централізованою бухгалтерією або аудиторською фірмою;
  • власник або керівник підприємства самостійно веде бухгалтерський облік та складає звітність, якщо підприємство не зобов’язане оприлюднювати свою звітність.

Враховуючи вищезазначене, керівник підприємства може ввести до штату посаду бухгалтера або створити бухгалтерську службу на чолі з головним бухгалтером, зокрема, структурний підрозділ (відділ, сектор тощо).

Також повідомляємо, що кваліфікаційні характеристики на посади працівників бухгалтерського обліку містяться у Випуску 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності» (розділ 1 «Професії керівників, професіоналів, фахівців та технічних службовців, що є загальними для всіх видів економічної діяльності») Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Мінпраці від 29.12.2004 № 336.

Штатна чисельність працівників бухгалтерського обліку підприємств визначається на основі Міжгалузевих нормативів чисельності працівників бухгалтерського обліку, затверджених наказом Мінпраці від 26.09.2003 № 269.


Директор Департаменту  О. ТОВСТЕНКО 

* * *
ТОВ «ЛІГА ЗАКОН»
ЛИСТ
від 17.12.2009 р. № 778


Міністерству праці та соціальної політики
вул. Еспланадна, 8/10, м. Київ, 01001

Компанія «ЛІГА ЗАКОН» просить надати роз’яснення з наступного питання:

Відповідно до ч. 4 ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV для забезпечення ведення бухгалтерського обліку підприємство самостійно обирає форми його організації. Зокрема, цією нормою передбачається введення до штату підприємства посади бухгалтера або створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером.

Чи можлива наявність у штаті підприємства посади головного бухгалтера без створення (існування) бухгалтерської служби (та без наявності бухгалтерів)?

Заздалегідь дякуємо за надання роз’яснення.

Керівник центру аналізу та
підготовки матеріалів
бухгалтерської тематики 
 
 
Н. БЛИЗНЮК 

 

Комментарий к письму Минтруда от 13.01.2010 г. № 4/13/116-10

Минтруда в своем разъяснении не дал конкретного ответа на вопрос: возможно ли наличие на предприятии должности главного бухгалтера без создания бухгалтерской службы?

Вместе с тем, по нашему мнению, действующее законодательство дает основания полагать, что если на предприятии нет бухгалтерской службы (бухгалтерии) и соответствующие обязанности выполняет один работник, то он должен занимать должность бухгалтера, а не главного бухгалтера. И вот почему.

Во-первых, в п. 4 ст. 8 Закона о бухучете говорится, что предприятие имеет право обеспечить ведение учета путем введения в штат должности бухгалтера или создания бухгалтерской службы во главе с главным бухгалтером. Иными словами, вести учет на предприятии может (должен) или один бухгалтер, или бухгалтерская служба. Логично предположить, что такая служба должна состоять из нескольких работников, во главе которых стоит руководитель (главбух). Получается, что главбух должен руководить работниками (службой, отделом). А если руководить некем (нечем), то и должности главбуха в штате предприятия быть не должно.

Во-вторых, согласно Справочнику квалификационных характеристик профессий работников, утвержденному приказом Минтруда от 29.12.2004 г. № 336 главбух «руководит работниками бухгалтерского учета предприятия и распределяет между ними должностные задания и обязанности». Это положение лишний раз подтверждает сделанный выше вывод. Кстати об этом документе Минтруда упоминает в комментируемом разъяснении.

В-третьих, в соответствии с п. 7.9 Порядка учета плательщиков налогов, сборов (обязательных платежей), утвержденного приказом ГНАУ от 19.02.98 г. № 80 (в редакции приказа от 17.11.98 г. № 552) «сведения об ответственных за налоговый учет лиц юридического лица или обособленного подразделения — руководителя и главного бухгалтера (бухгалтера, если для обеспечения ведения бухгалтерского учета по штату налогоплательщика предусмотрена лишь одна должность бухгалтера без создания бухгалтерской службы во главе с главным бухгалтером) вносятся или изменяются органом государственной налоговой службы в Едином банке данных юридических лиц на основании…». Иными словами, ГНАУ допускает отсутствие на предприятии должности главного бухгалтера и назначение ответственным за налоговый учет обычного бухгалтера.

В-четвертых, Минтруда в письме от 26.10.2009 г. № 642/13/84-09 прямо заявил, что «должность «главный бухгалтер» вводится при наличии подчиненных работников бухгалтерского учета…». Письмо это, правда, посвящено оплате труда работников (главбухов) аппарата органов исполнительной власти, органов прокуратуры и судов. Однако этот факт, по нашему мнению, не может быть причиной полного игнорирования данного письма при рассмотрении затронутого вопроса.

В заключение отметим, что 14 декабря 2009 года в Верховной Раде зарегистрирован проект Закона «О внесении изменений в Закон Украины «О бухгалтерском учете и финансовой отчетности в Украине»« (рег. № 5435), которым предлагается изложить в новой редакции действующий ныне Закон о бухучете. Так вот, в этом проекте о главном бухгалтере не упоминается вообще.


Андрей Нефедов, редактор
Всеукраинская сеть ЛІГА:ЗАКОН


Переглядів: 16587

Дата оновлення: 31.01.2010

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com