Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ

РОЗ’ЯСНЕННЯ

Щодо надання матеріального забезпечення добровільно застрахованим фізичним особам — підприємцям Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

від 15 грудня 2014 р.

Відповідно до ч. 3 ст. 6 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 № 2240 (далі — Закон № 2240) особи, які забезпечують себе роботою самостійно, у тому числі фізичні особи — підприємці, особисто можуть брати участь у загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності на добровільних засадах.

Статтею 10 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 року № 2464 (далі — Закон 2464) визначено порядок добровільної участі у загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні.

Чинним законодавством передбачено укладання договору з органом Державної фіскальної служби та фізичною особою — підприємцем, який виявив бажання брати участь у загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності. Договір про добровільну участь набирає чинності з дня його підписання. Особи беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування протягом строку, визначеного в договорі про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, але не менше одного року. Для осіб такої категорії єдиний соціальний внесок встановлюється у розмірі 36,6 відсотків визначеної бази нарахування єдиного соціального внеску.

Згідно зі ст. 34 Закону № 2240 за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, надаються такі види матеріального забезпечення та соціальних послуг:

— допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною);

— допомога по вагітності та пологах;

— допомога на поховання (крім поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві);

— забезпечення оздоровчих заходів (оплата путівок на санаторно-курортне лікування застрахованим особам та членам їх сімей, до дитячих оздоровчих закладів, утримання санаторіїв-профілакторіїв, надання соціальних послуг у позашкільній роботі з дітьми, у тому числі придбання дитячих новорічних подарунків).

Отже, фізична особа — підприємець має право на отримання матеріального забезпечення та соціальних послуг за рахунок коштів Фонду з моменту укладання Типового договору про добровільну участь та сплати єдиного соціального внеску.

Для отримання матеріального забезпечення та соціальних послуг фізична особа — підприємець звертається до робочого органу Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності з наступними документами:

1. Заява встановленої форми із зазначенням реквізитів банківської установи та номера поточного рахунку.

2. Довідка з Державної фіскальної служби про сплату ЄСВ.

3. Документи, які підтверджують настання страхового випадку:

— листок непрацездатності (оригінал);

— у разі отримання допомоги на поховання: Витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання, у разі реєстрації смерті виконавчим органом сільської, селищної або міської ради — довідка для отримання допомоги на поховання, свідоцтво про смерть (копія).

4. Документи, копії яких належним чином завіряються працівником робочого органу Фонду:

— типовий договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового соціального страхування;

— свідоцтво про державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності;

— паспорт;

— довідка про присвоєння ідентифікаційного коду;

— трудова книжка;

— страхове свідоцтво.

____________


Переглядів: 4649

Дата оновлення: 23.12.2014

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com