Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 4 квітня 2006 р. № 2300/0/14-06/13-15, № 31-18040-02-5/6826

Щодо реалізації норм Порядку обчислення середньої заробітної плати


Міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим обласним, Київській та Севастопольській міській держадміністраціям
Головним управлінням праці та соціального захисту обласних держадміністрацій, Головним управлінням праці та зайнятості та Головним управлінням соціального захисту населення Київської міської держадміністрації, Управлінням праці та соціального захисту населення Севастопольської міської держадміністрації

У зв’язку з надходженням запитів щодо реалізації норм Порядку обчислення середньої заробітної плати (далі — Порядок), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 р. № 100 (зі змінами), після прийняття постанови Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 р. № 268 «Про впорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» Міністерство праці та соціальної політики України та Міністерство фінансів України роз’яснюють.

Постановою Кабінету Міністрів України від 09.03.2006 № 268 було здійснено підвищення посадових окладів працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів з одночасною зміною структури заробітної плати цих працівників.

Пунктом 2 Порядку (в редакції постанови від 30.11.2005 № 1132) визначено, що «у разі зміни структури заробітної плати з одночасним підвищенням посадових окладів працівників органів державної влади та органів місцевого самоврядування відповідно до актів законодавства період до зміни структури заробітної плати виключається з розрахункового періоду».

Оскільки постановою Кабінету Міністрів України від 09.03.2006 № 268 підвищено з 1 січня  2006 року посадові оклади з одночасною зміною структури, то розрахунковим періодом для проведення нарахувань виходячи з середньої заробітної плати, передбачених пунктом 1 Порядку, буде період, починаючи з січня 2006 року.

«У разі, коли зміна структури заробітної плати з одночасним підвищенням посадових окладів працівників органів державної влади та органів місцевого самоврядування відбулася у період, протягом якого за працівником зберігається середня заробітна плата, а також коли заробітна плата у розрахунковому періоді не зберігається, обчислення середньої заробітної плати провадиться з урахуванням виплат, передбачених працівникові згідно з умовами оплати праці, що встановлені після підвищення посадових окладів» (пункт 2 Порядку)

Умовний приклад: Як необхідно провести обчислення середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористані дні відпустки головному спеціалісту міністерства, якщо вона виплачувалась у січні 2006 року?

Умовами оплати праці, визначеними згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 09.03.2006 № 268, за посадою головного спеціаліста передбачено оклад 1100 грн., надбавки за ранг — 90 грн., за вислугу років — 15% (179 грн.), за високі досягнення у праці у розмірі 30% (411 грн.), та кошторисом передбачено кошти на виплату щомісячної премії у розмірі 20% нарахованої заробітної плати (356 грн.).

Враховуючи норми пункту 2 Порядку, що при зміні структури заробітної плати з одночасним підвищенням посадових окладів період до зміни структури заробітної плати виключається з розрахункового періоду, обчислення середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористані (20 днів) дні відпустки має провадитись виходячи з виплат, які передбачені за посадою працівника згідно з новими умовами оплати праці. Розрахункова заробітна плата працівника складе 2136 грн. (1100 грн. + 90 грн. + 179 грн. + 411 грн. + 356 грн.).

Далі за нормами пункту 7 Порядку визначається середня заробітна плата, виходячи з якої буде нарахована компенсація за невикористані дні щорічної відпустки:

• 2136 грн. х 12 місяців: 355 календарних днів = 72,20 грн. — середньоденна заробітна плата;

• 72,20 грн. х 20 календарних днів = 1444 грн. — нарахована сума компенсації за невикористані дні відпустки.

Умовний приклад: Як необхідно провести обчислення середньої заробітної плати для виплати допомоги на оздоровлення головному спеціалісту міністерства, якщо вона нараховувалась у січні 2006 року?

Умовами оплати праці за посадою головного спеціаліста передбачено оклад 1100 грн., надбавки за ранг — 90 грн., за вислугу років — 15% (179 грн.), за високі досягнення у праці у розмірі 30% (411 грн.), та кошторисом передбачено кошти на виплату щомісячної премії у розмірі 20% нарахованої заробітної плати (356 грн.).

Враховуючи норми пункту 2 Порядку, де сказано, якщо зміна структури заробітної плати з одночасним підвищенням посадових окладів працівників органів державної влади та органів місцевого самоврядування відбулася у період, протягом якого за працівником зберігається середня заробітна плата, а також коли заробітна плата у розрахунковому періоді не зберігається, обчислення середньої заробітної плати провадиться з урахуванням виплат, передбачених працівникові згідно з умовами оплати праці, що встановлені після підвищення посадових окладів.

Отже, сума нарахованої допомоги на оздоровлення становитиме:

1100 грн. + 90 грн. + 179 грн. + 411 грн. + 356 грн. = 2136 грн.

Умовний приклад: Головному спеціалісту міністерства з 20 березня п. р. надається щорічна відпустка тривалістю 30 календарних днів.

Розрахунковим періодом для обчислення середньої заробітної плати згідно з нормами пункту 2 Порядку буде січень — лютий 2006 року.

Головним спеціалістом була відпрацьована норма праці за січень і лютий і нарахована заробітна плата у розмірі 4306 грн.

Враховуючи норми пунктів 2 та 7 Порядку обчислення середньої заробітної плати має проводитись наступним чином:

• 4306 грн. : (31 кален. день – 2 св. дні + 28 кален. днів) = 75,54 грн. — середньоденна заробітна плата;

• 75,54 грн. х 30 кален. днів = 2266,20 грн. — нарахована сума середньої заробітної плати за час щорічної відпустки.

Умовний приклад: Як правильно провести обчислення середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки (30 календарних днів), яка надається працівникові з 20 березня п. р.? Протягом січня 2006 року працівник знаходився на лікарняному, сума якого становить 1540 грн. В лютому працівником відпрацьована норма праці і нарахована заробітна плата за лютий становить 2153 грн.

Враховуючи норми пункту 2 Порядку, розрахунковим періодом для обчислення середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки буде січень — лютий 2006 року.

Протягом розрахункового періоду працівникові були здійснені виплати за державним соціальним страхуванням. Пунктом 3 Порядку визначено, що при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу відпусток враховуються: основна заробітна плата (оклади), доплати та надбавки, премії, які не носять разового характеру, а також виплати за час, протягом якого за працівником зберігався середній заробіток (за час попередньої щорічної відпустки, службового відрядження тощо), та допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

Враховуючи вищевикладене та норми пунктів 2 та 7 Порядку, обчислення середньої заробітної плати має проводитись наступним чином:

• (1540 грн. + 2153 грн.) : (31 кален. день – 2 св. і нероб. дні + 28 кален. днів) = 64,79 грн. — середньоденна заробітна плата;

• 64,79 грн. х 30 кален. днів = 1943,70 грн. — нарахована сума середньої заробітної плати за час щорічної відпустки.


Заступник Міністра праці
та соціальної політики України 
 
В. ТЬОТКІН 
Заступник Міністра фінансів України  В. МАТВІЙЧУК 

Переглядів: 5501

Дата оновлення: 15.05.2014

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com