Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Як оформити відстрочку в ТЦК та СП: нові правила й вимоги
Новини
14.06.2024
Як оформити відстрочку в ТЦК та СП: нові правила й вимоги
 

З 18.05.2024 змінено порядок отримання відстрочки від військової служби, адже були внесені зміни до ст. 23 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 № 3543-XII (далі — Закон № 3543). Також із вказаної дати набрав чинності Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період від 16.05.2024 р. № 560 (далі — Порядок № 560), яким визначено алгоритм отримання військовозобов’язаними особами відстрочки. Розглянемо такі новації докладніше.

Хто має право на відстрочку?

У ч. 1 ст. 23 Закону № 3543 наведено перелік категорій осіб, які є військовозобов’язаними і не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Загалом указано 23 категорії осіб і серед них:

  • заброньовані на період мобілізації та на воєнний час;
  • особи з інвалідністю або тимчасово непридатні до військової служби за станом здоров’я на термін 6–12 місяців;
  • жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє та більше дітей віком до 18 років, крім тих, які мають заборгованість зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за 3 місяці;
  • жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;
  • зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю.

Крім того, у ч. 3 ст. 23 Закону № 3543 вказані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, серед яких:

  • здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти в послідовності, визначеній ч. 2 ст. 10 Закону України «Про освіту»;
  • докторанти й особи, зараховані на навчання до інтернатури;
  • наукові й науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти за умови, якщо вони працюють, відповідно, у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах й організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;
  • жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати або рідний (повнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час АТО або у зв’язку зі збройною агресією рф.

Як підтвердити відстрочку?

З 18.05.2024 документом, який підтверджує належність особи до виконання військового обов’язку, є військово-обліковий документ нового зразка (п. 1 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа від 16.05.2024 р. № 559; далі — Порядок / Постанова № 559).

Водночас у п. 2 Постанови № 559 визначено, що військово-облікові документи, оформлені до набрання чинності цією Постановою, вважаються дійсними на всій території України до видачі військово-облікового документа нового зразка (далі — ВОД).

У п. 8 Порядку № 559 наведено перелік відомостей, які мають бути вказані у ВОД, і серед них:

  • відомості про результати медичних оглядів, проведених для визначення придатності до виконання військового обов’язку;
  • відомості про наявність відстрочки від направлення для проходження базової військової служби для призовників або відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період (бронювання) для військовозобов’язаних та резервістів.

У графі 8 ВОД зазначають підставу (за наявності), за якою військовозобов’язаний або резервіст має відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період, а призовник — від направлення для проходження базової військової служби, відповідно до законів України:

Таким чином, військовозобов’язаним, які мають право на відстрочку, варто брати до уваги, що відомості про відстрочку повинні бути зазначені в їх ВОД. Якщо особа має військово-обліковий документ старого зразка (військовий квиток тощо), то слід перевірити актуальність даних щодо відстрочки.

Порядок оформлення відстрочки

У ч. 7 ст. 23 Закону № 3543 вказано:

Перевірка підстав щодо надання військовозобов’язаним відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та її оформлення здійснюється територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки.

Для того щоб оформити відстрочку, військовозобов’язаний має звернутися до ТЦК та СП.

Питання щодо надання відстрочки розглядає комісія, яка утворена при ТЦК та СП (п. 57 Порядку № 560).

Військовозобов’язаний, який має підстави для відстрочки відповідно до ст. 23 Закону № 3543, особисто подає на ім’я голови комісії (або відділу ТЦК та СП):

1) заяву за формою, визначеною в додатку 4 до Порядку № 560. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації;
2) документи, що підтверджують право на відстрочку або їх засвідчені копії (п. 57 Порядку № 560).

У додатку 5 до Порядку № 560 наведено перелік документів, які потрібно подавати для оформлення відстрочки залежно від відповідної підстави.

Для оформлення відстрочки заброньованому працівнику документи має подати не він, а підприємство, яке його забронювало.

Під час розгляду заяви комісія виконує такі дії:

  • вивчає отримані заяву й підтвердні документи;
  • оцінює законність підстав для надання відстрочки;
  • за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.

Строк розгляду заяви та документів комісією — протягом 7 днів із дати їх надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади (п. 60 Порядку № 560). Тобто семиденний строк може бути збільшено в разі, якщо комісія надсилатиме запити до органів держвлади для підтвердження права на відстрочку.

Комісія ухвалює рішення про надання або відмову в наданні відстрочки, яке оформлюється протоколом. Не пізніше ніж наступного дня військовозобов’язаному мають повідомити про прийняте комісією рішення. Повідомити можуть телефоном, електронною поштою або надіслати повідомлення поштою, зважаючи на інформацію, вказану в заяві: адреса місця проживання, адреса електронної пошти, контактний номер телефону.

Підтвердженням наданої відстрочки є Довідка, яку видають за формою, вказаною в додатку 6 до Порядку № 560.

У Довідці вказують дату та номер військово-облікового документа й дату і серію (номер) документа, що посвідчує особу. За умови пред’явлення цих документів Довідка є дійсною.

У разі відмови в наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною в додатку 7 до Порядку № 560.

Повідомлення може бути надіслане на адресу заявника поштовим відправленням із повідомленням про вручення або на адресу електронної пошти, зазначену в заяві. У Повідомленні вказують дату й номер протоколу. Таке рішення може бути оскаржене в судовому порядку. Про строк оскарження в Постанові № 560 не зазначено. Але завважте, що в разі ухвалення комісією рішення про відмову в наданні відстрочки військовозобов’язаного, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляють на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

Продовження відстрочки

Варто також звернути увагу на порядок продовження відстрочки:

Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України (п. 60 Порядку № 560).

Тобто формально відстрочку надають не більше ніж на 90 календарних днів, адже саме на такий період продовжують воєнний стан відповідними Указами Президента України. Це не стосується осіб з інвалідністю, тимчасово непридатних до військової служби за станом здоров’я на термін 6–12 місяців, жінок та чоловіків, чиї близькі родичі загинули або пропали безвісти під час АТО, під час Революції Гідності або у зв’язку зі збройною агресією рф (п. 60 Порядку № 560).

Інші військовозобов’язані для продовження відстрочки повинні після видання чергового Указу Президента України про продовження строку мобілізації надіслати чи подати особисто заяву в паперовій або електронній формі через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста. За потреби ТЦК та СП повідомить заявника про надання відповідних підтвердних документів.

Вас може зацікавити

Курс «Підвищення кваліфікації з військового обліку»

Програму затверджено Генштабом ЗСУ

Навчанням передбачено:

  • Зустрічі з лекторами в ZOOM, згідно навчального графіка
  • Групові та індивідуальні консультації
  • Відповіді на запитання учасників курсу
  • Свідоцтво державного зразка КНЕУ

Залишити заявку

 
ЛІГА:ЗАКОН

Переглядів: 668 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Нюанси бронювання агропрацівників
Відпустка без збереження зарплати замість щорічної — неконституційна
Проект Трудового кодексу України: чого очікувати?
Як замінити працівника, який пішов у відпустку?
Нові правила безпеки та здоров’я працівників на роботі: законопроект
За порушення правил військового обліку жінок теж штрафуватимуть
Як правильно оформити припинення суміщення?
Обов’язки роботодавця та працівників щодо охорони праці
Аудит електронної трудової книжки
Які трудові гарантії мають мобілізовані та добровольці?
Права осіб з інвалідністю в трудових відносинах
Деякі особливості прийняття на роботу неповнолітніх працівників
Дві доплати одному працівникові: можливо чи ні?
Чи має право роботодавець наполягати, щоб усі працівники отримували зарплату в одному банку?
Хто з працівників має переважне право на залишення на роботі?
Лікарняний під час відпустки: як оплачувати?
Чи може голова профспілки працювати «на громадських засадах»?
Грошова компенсація за невикористані відпустки
Чи може звільнений з військової служби працівник взяти відпустку без збереження зарплати?
Із 8 червня діють нові правила бронювання працівників
Нові правила бронювання від А до Я
Чи обов’язкова дата звільнення у заяві про звільнення за власним бажанням?
Виконання обов’язків іншого працівника під час його відсутності: що потрібно врахувати?
Ухвалено постанову про бронювання військовозобов’язаних через Дію
Чи зобов’язаний працівник при звільненні повернути кошти за використані і невідроблені дні відпустки?
Подання заяв про бронювання: урядове пояснення
Не формується Довідка ОК-7 в «Кабінеті роботодавця»: в чому причина?
Чи має право на щорічну основну відпустку працівник, який не працював, але зарплата за ним зберігалась?
Медіаційне застереження в трудовому договорі як інструмент уникнення ризику розгляду конфліктної ситуації в суді
Порушення правил військового обліку: відповідальність бізнесу
Щодо обов’язковості ведення роботодавцем особових карток П-2
Чи можна встановити випробувальний термін вагітній жінці?
Що робити, якщо не вистачає страхового стажу?
Строк для застосування дисциплінарного стягнення
Додаткові підставі звільнення працівників: Рада врахувала пропозиції Президента
Яка інформація має бути в наказі про призупинення дії трудового договору?
Збереження заробітної плати на час навчальних відпусток
Для яких іноземців не потрібно отримувати дозвіл на працевлаштування?
Продовжено на 3 місяці відстрочки від мобілізації
Чи повинен роботодавець інформувати та звітувати про стан охорони праці на підприємстві?
Особливості надання відпусток: основні зміни
Чи зараховується до страхового стажу період догляду за особою з інвалідністю?
Підстави та переваги укладення договору аутстафінгу
Правонаступництво у трудових відносинах: основні акценти
Паперові лікарняні повернуться, за необґрунтовані стягуватимуть кошти
У червні працюючі пенсіонери отримають підвищені виплати
Випробувальний термін для неповнолітніх працівників
Вручення повісток на підприємствах: новий порядок проведення призову
У трудовій книжці нечіткий відбиток печатки: чи потрапляє період в страховий стаж?
Договір з нефіксованим робочим часом: якою може бути максимальна тривалість роботи?
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com